Meer jongeren dan volwassenen hebben langdurig klachten na corona

18.03.24
Jongeren tot 25 jaar hebben vaker last van long covid dan volwassenen. 5 procent van de jongeren in de leeftijd 12-25 jaar zegt na een corona-infectie nog lang klachten te hebben. Bij mensen van 26 jaar en ouder is dat 3 procent, zegt het RIVM op basis van langlopend gezondheidsonderzoek.
Deel bericht

Dit zijn de winnaars van de Duurzame Docent Verkiezing 2024

18.03.24
Amsterdam, 14 maart - “Om jongere generaties voor te bereiden op complexe uitdagingen hebben zij handvatten nodig van duurzame docenten. En die duurzame doeners zetten wij vanavond samen in het zonnetje.” Met deze woorden opende Eline Koopman van Leren voor Morgen de feestelijke uitreiking van de Duurzame Docent Verkiezing 2024.
Deel bericht

Studenten bouwen internationaal gewilde waterstoftrekker

18.03.24
Studenten van Aventus in Apeldoorn hebben wereldwijd aandacht getrokken met hun baanbrekende project: het ombouwen van een dieseltractor naar een CO2-neutrale machine. De studenten werden uitgenodigd door een Indiase fabrikant om te vertellen over hun technologie.
Deel bericht

Meer zonnepanelen op Rotterdamse schooldaken

13.03.24
Om meer schone energie op te wekken, krijgen Rotterdamse scholen gratis hulp van de gemeente voor het laten plaatsen van zonnepanelen op daken. Dit project heet ‘Zon op Scholen’. Schoolbesturen van alle MBO’s, Voortgezet Onderwijs en Basisonderwijs in de gemeente hebben hierover in januari een brief gekregen.
Deel bericht

007 première als inspiratiebron voor studenten Haarverzorging in strijd om Hair Awards

13.03.24
In Theater Tuschinski of bij de afterparty van de Oscar-uitreikingen van 10 maart … zeker door de zoete geur van vers gepofte popcorn, waande je je in een andere wereld op maandag 11 maart tijdens de Hair Awards. De jaarlijkse wedstrijd voor alle studenten Haarverzorging van ROC van Twente stond dit jaar in het teken van het thema ‘007 première’.
Deel bericht

Koningin Máxima bij afsluiting Week van het geld 2024

12.03.24
Hare Majesteit Koningin Máxima is vrijdagochtend 15 maart aanwezig bij de afsluiting van de dertiende editie van de Week van het geld in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Van 11 tot en met 15 maart zetten duizenden scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en het mbo zich in om kinderen en jongeren het belang bij te brengen van goed omgaan met geld.
Deel bericht

Plan voor overgang naar nieuwe ABP-pensioenregeling gepubliceerd

12.03.24
De gemaakte afspraken over de ABP-pensioenregeling 2027 zijn door sociale partners in overheids- en onderwijssectoren uitgewerkt in een concept-transitieplan. In het transitieplan staan zowel afspraken over de ABP-pensioenregeling 2027, maar ook over het verhuizen van de pensioenaanspraken naar het nieuwe pensioenstelsel [...]
Deel bericht

Week van het geld: hoe ben jij geld de baas?

11.03.24
In de week van 11 tot en met 15 maart vindt de dertiende Week van het geld plaats. Jongeren met goede ideeën over omgaan met geld kunnen in de prijzen vallen.
Deel bericht

Blog | What’s in a name? De teloorgang van de naamgeving in het MBO

10.03.24
In 1979 werd ik, tot mijn eigen verbazing als niet afgestudeerde jongeman, directeur van de MSPO – school voor gezins- en bejaardenverzorgenden in Bergen NH. (Voor de jongeren onder u: MSPO stond voor Middelbaar Sociaal Pedagogisch Onderwijs). [...]
Deel bericht

Ruben (17) is een van de jongste vuilnismannen: 'Dit wilde ik als kind al'

09.03.24
De 17-jarige Ruben Bouwmans uit Oss is een van de jongste vuilnismannen in Brabant. Voor velen is het geen droombaan, maar Ruben denkt daar anders over. Tijdens de Week van de Afvalhelden wordt het werk van vuilnismannen zoals Ruben extra benadrukt en dat blijkt hard nodig. "Ik ben een geboren vuilnisman", zegt hij trots. "Maar ik word er ook vaak om uitgelachen."
Deel bericht

Toezicht door de NVWA op scholen en onderwijsinstellingen

08.03.24
Naast de Inspectie van het Onderwijs bezoekt ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) scholen en onderwijsinstellingen. Deze inspectie houdt onder andere toezicht op het rookverbod, de veiligheid van speeltoestellen en voedselveiligheid in kantines. Meestal komt de NVWA onaangekondigd l...
Deel bericht

28 procent mbo-studenten heeft schulden

08.03.24
Ruim een kwart van de mbo-studenten heeft te maken met schulden. Tel daarbij op dat één op de drie ‘vergeet’ om de zorgtoeslag aan te vragen en je snapt waarom Wijzer in geldzaken de aandacht richt op het mbo. Annette Groen (Nibud) pleit vooral voor minder complexe systemen.
Deel bericht

Amerikaanse overheid kan bij e-mail van Nederlandse overheden en kritieke bedrijven

01.03.24
Nederlandse overheden, zogenoemde "vitale" bedrijven, scholen en in mindere mate zorginstellingen besteden hun maildiensten op grote schaal uit aan Amerikaanse bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS naar het cloudgebruik van ruim 20.000 bedrijven, organisaties en overheden.
Deel bericht

Een gereedschapskist van hout maken bereid MBO studenten voor op toekomst in de bouw

29.02.24
In een lokaal van het ROC van Twente in Almelo wordt druk getimmerd, geschuurd en gezaagd. Veertien entree-studenten van mbo-opleidingen uit heel het land hebben de opdracht goed begrepen: Maak een gereedschapskist van hout en plaats je voor de prestigieuze finale van de Skills Heroes: "Het lijkt wel de Olympische Spelen"
Deel bericht

Toolbox Mediaopvoeding

29.02.24
Zowel ouders als beroepskrachten hebben veel vragen over het mediagebruik van kinderen. Om professionals die werken met ouders te ondersteunen bij het mediawijs maken van kinderen ontwikkelde het Nederlands Jeugdinstituut de Toolbox Mediaopvoeding.
Deel bericht

‘Geef omscholers als Eric Corton de ruimte, we hebben ze keihard nodig’

28.02.24
Eric Corton (55) besloot na het overlijden van zijn vader een mbo-opleiding tot helpende in de zorg te gaan doen. De schrijver, muzikant en radio- en tv-presentator dacht snel aan het bed te staan, maar dat viel vies tegen. Net als zijn 16-jarige studiegenoten moest ook Corton eerst de verplichte algemeen vormende vakken (avo) burgerschap, Nederland en rekenen volgen, ondanks zijn vwo-diploma en bakken aan levens- en werkervaring.
Deel bericht

‘Groeifonds blijkt een verdeelfonds voor ambtenaren’

28.02.24
In de Eerste Kamer blijft chagrijn bestaan over het Groeifonds. De governance is niet goed geregeld, er gaat onnodig veel geld naar consultants en het betreft voornamelijk projecten die zijn ingediend door ministeries, luidt de kritiek. Het voorstel van de minister om als Senaat zelf met de adviescommissie in gesprek te gaan wordt weggewuifd.? ?
Deel bericht

Platform Perspectief Jongeren: ‘Houd scholen te allen tijde open’

28.02.24
Houd scholen ook in het geval van nieuwe calamiteiten open, versterk de verbinding tussen onderwijs en jeugdhulp en investeer in de kwaliteit van schoolgebouwen, dit en meer adviseert het Platform Perspectief Jongeren in haar eindadvies dat op 7 februari aan de Tweede Kamer is aangeboden. De PO-Raad vindt de conclusies zeer herkenbaar en onderschrijft de aanbevelingen uit dit advies.
Deel bericht

Meer 15- en 16-jarigen met betaald werk

26.02.24
Het aantal werkende jongeren van 15 tot 27 jaar is in het vierde kwartaal van 2023 met 34 duizend toegenomen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. 77,9 procent van de jongeren van 15 tot 27 jaar had betaald werk. Vooral de 15- en 16-jarigen gingen in de afgelopen jaren vaker aan het werk.
Deel bericht

Opinie | Maak kinderen veerkrachtiger

25.02.24
Woensdag las ik een artikel in Het Parool over de bezorgdheid om suïcide onder jongvolwassenen. Zoals in het artikel werd gequoot: ‘Elke jongere die uit het leven stapt door zelfdoding is een zorgelijk feit.’ De zin die volgde: ‘Jongeren leren op school van alles, maar ze krijgen geen lessen over hoe om te gaan met teleurstellingen in het leven,’ zette mij aan het denken.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)