Amerikaanse overheid kan bij e-mail van Nederlandse overheden en kritieke bedrijven

01.03.24
Nederlandse overheden, zogenoemde "vitale" bedrijven, scholen en in mindere mate zorginstellingen besteden hun maildiensten op grote schaal uit aan Amerikaanse bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS naar het cloudgebruik van ruim 20.000 bedrijven, organisaties en overheden.
Deel bericht

Een gereedschapskist van hout maken bereid MBO studenten voor op toekomst in de bouw

29.02.24
In een lokaal van het ROC van Twente in Almelo wordt druk getimmerd, geschuurd en gezaagd. Veertien entree-studenten van mbo-opleidingen uit heel het land hebben de opdracht goed begrepen: Maak een gereedschapskist van hout en plaats je voor de prestigieuze finale van de Skills Heroes: "Het lijkt wel de Olympische Spelen"
Deel bericht

Toolbox Mediaopvoeding

29.02.24
Zowel ouders als beroepskrachten hebben veel vragen over het mediagebruik van kinderen. Om professionals die werken met ouders te ondersteunen bij het mediawijs maken van kinderen ontwikkelde het Nederlands Jeugdinstituut de Toolbox Mediaopvoeding.
Deel bericht

‘Geef omscholers als Eric Corton de ruimte, we hebben ze keihard nodig’

28.02.24
Eric Corton (55) besloot na het overlijden van zijn vader een mbo-opleiding tot helpende in de zorg te gaan doen. De schrijver, muzikant en radio- en tv-presentator dacht snel aan het bed te staan, maar dat viel vies tegen. Net als zijn 16-jarige studiegenoten moest ook Corton eerst de verplichte algemeen vormende vakken (avo) burgerschap, Nederland en rekenen volgen, ondanks zijn vwo-diploma en bakken aan levens- en werkervaring.
Deel bericht

‘Groeifonds blijkt een verdeelfonds voor ambtenaren’

28.02.24
In de Eerste Kamer blijft chagrijn bestaan over het Groeifonds. De governance is niet goed geregeld, er gaat onnodig veel geld naar consultants en het betreft voornamelijk projecten die zijn ingediend door ministeries, luidt de kritiek. Het voorstel van de minister om als Senaat zelf met de adviescommissie in gesprek te gaan wordt weggewuifd.? ?
Deel bericht

Platform Perspectief Jongeren: ‘Houd scholen te allen tijde open’

28.02.24
Houd scholen ook in het geval van nieuwe calamiteiten open, versterk de verbinding tussen onderwijs en jeugdhulp en investeer in de kwaliteit van schoolgebouwen, dit en meer adviseert het Platform Perspectief Jongeren in haar eindadvies dat op 7 februari aan de Tweede Kamer is aangeboden. De PO-Raad vindt de conclusies zeer herkenbaar en onderschrijft de aanbevelingen uit dit advies.
Deel bericht

Meer 15- en 16-jarigen met betaald werk

26.02.24
Het aantal werkende jongeren van 15 tot 27 jaar is in het vierde kwartaal van 2023 met 34 duizend toegenomen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. 77,9 procent van de jongeren van 15 tot 27 jaar had betaald werk. Vooral de 15- en 16-jarigen gingen in de afgelopen jaren vaker aan het werk.
Deel bericht

Opinie | Maak kinderen veerkrachtiger

25.02.24
Woensdag las ik een artikel in Het Parool over de bezorgdheid om suïcide onder jongvolwassenen. Zoals in het artikel werd gequoot: ‘Elke jongere die uit het leven stapt door zelfdoding is een zorgelijk feit.’ De zin die volgde: ‘Jongeren leren op school van alles, maar ze krijgen geen lessen over hoe om te gaan met teleurstellingen in het leven,’ zette mij aan het denken.
Deel bericht

Video | Geef nieuwkomersleerlingen ook in het vervolgonderwijs de aandacht die ze verdienen

22.02.24
De situatie in het nieuwkomersonderwijs is in Vlaanderen en Nederland recent heel precair geworden. De grote toestroom aan vluchtelingen, onder meer door de oorlog in Oekraïne, zorgde voor een exponentiële groei van het nieuwkomersonderwijs.
Deel bericht

DUO legt te hoge ov-boetes op, meent rechter

22.02.24
Studenten krijgen al jarenlang te hoge boetes als ze hun ov-kaart niet op tijd stopzetten. Studiefinancier DUO heeft nog niets veranderd na een bijna twee jaar oude uitspraak van de rechter.
Deel bericht

Deze mbo'ers trekken internationale aandacht met hun omgebouwde trekker

22.02.24
Zes Apeldoornse mbo-studenten landbouwtechniek hebben met hun schoolproject internationale aandacht getrokken. Ze bouwden een dieseltrekker om tot een machine zonder CO2-uitstoot. De fabrikant uit India wilde graag weten hóe ze dat in Apeldoorn toch doen.
Deel bericht

Robin koos na de havo bewust voor de bouw: ‘Ik doe wat ik leuk vind’

22.02.24
Robin (17) uit Vorden koos na zijn havo-opleiding bewust voor de bouw. Nadat hij wat klusjes bij vrienden had gedaan en wat metselwerk had verricht in het vakantiehuis van zijn ouders, vond hij een bijbaan bij een timmerfabriek. “Ik wist in havo 3 al dat ik een praktische mbo-opleiding wilde doen.”
Deel bericht

‘De onzekerheid die ik over mijn mbo-achtergrond voelde, gun ik niemand’

22.02.24
Eerst zat ze er zelf in de collegebanken, nu is ze medewerker en docent aan de HvA. Jessica Singh schrijft columns voor HvanA over de hogeschool die ze van twee kanten heeft leren kennen. Deze keer over de minderwaardigheid die mbo’ers wordt aangepraat.
Deel bericht

Leesklimaat praktijkonderwijs, mbo en pabo in kaart gebracht

20.02.24
Ruim een tiende van de pabo-studenten leest nooit in zijn vrije tijd, maar er lezen net zoveel studenten juist elke dag. Van de mbo-studenten leest 5 procent elke dag in zijn vrije tijd en van de leerlingen in het praktijkonderwijs vindt 36 procent het best leuk tot erg leuk om te lezen.
Deel bericht

‘Als je overal kunt leren, zullen we dat dan gewoon doen’

19.02.24
Ons onderwijs doet er alles aan om de motivatie bij studenten eruit te slaan. Is dat wat we altijd doen of deden nog wel van deze tijd? Waarom hebben we een schoolgebouw of een rooster nodig om iets te leren? Via onze computer of mobiel zijn we verbonden met alles en iedereen in de wereld en is alles altijd toegankelijk. Yuverta Digital Nomads wil studenten leren wat er in [...]
Deel bericht

Eric Corton zij-instromer in de zorg: 'Maar waarom moet ik rekenexamen doen?'

19.02.24
Nadat Eric Corton zijn vader was verloren aan alzheimer, ontstond bij hem het idee iets te doen voor de ouderenzorg. Dus volgt hij nu een mbo-opleiding, waarbij hij eerst onder meer rekenexamens moet maken voordat hij zijn diploma krijgt. De branchevereniging voor Verzorgenden en Verpleegkundigen (V&VN) ziet dat liever anders. "Levenservaring zou voor vrijstellingen moeten zorgen."
Deel bericht

Studenten en senioren leren van elkaar

16.02.24
Elke maandagochtend stapt Maisam de huiskamer van ontmoetgroep de Schakel binnen om een warm koffiemoment te verzorgen voor ouderen uit de buurt Hatert. Als 18-jarige studente Helpende Zorg en Welzijn van ROC Nijmegen vult ze haar maatschappelijke diensttijd in met het project MDT Generation Wise.
Deel bericht

Studenten verwennen Hagenaars op Valentijnsdag: 'Het is fijn om iets voor een ander te doen'

15.02.24
Tijd voor jezelf nemen én voor een ander. Dat is het idee achter de verwendagen van ROC Mondriaan die speciaal rondom Valentijnsdag in het leven zijn geroepen. Vrijwilligers van stichting De Zonnebloem en de Haagse Voedselbanken zijn uitgenodigd voor een gratis behandeling.
Deel bericht

Niet alleen de techsector, heel Nederland kan volgens Randstad niet zonder arbeidsmigranten en kenniswerkers

14.02.24
Personeelstekorten in Nederland zijn nog altijd torenhoog, terwijl steeds meer mensen aan het werk zijn. In vrijwel alle sectoren is het aantal vacatures veel groter dan de hoeveelheid personeel. En dat zal ook niet meer veranderen. ‘Migratie is een onontbeerlijk deel van de oplossing.
Deel bericht

Onduidelijk of 1,6 miljard euro helpt tegen kansenongelijkheid mbo

14.02.24
Het is niet duidelijk of het geld dat de afgelopen jaren is uitgetrokken voor het bestrijden van de kansenongelijkheid in het mbo effect heeft gehad. Dat komt naar voren uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)