Toch geen voorrang op TU Delft voor vrouwelijke ruimtevaartstudenten

19.03.24
De TU Delft mag vrouwen die Lucht- en Ruimtevaarttechniek willen gaan studeren niet voortrekken. De Onderwijsinspectie heeft de universiteit teruggefloten. Volgens de inspectie is het plan in strijd met de wet. Op de site van de universiteit is dan ook te lezen dat het beleid daarom "momenteel" niet wordt ingevoerd.
Deel bericht

Meer jongeren dan volwassenen hebben langdurig klachten na corona

18.03.24
Jongeren tot 25 jaar hebben vaker last van long covid dan volwassenen. 5 procent van de jongeren in de leeftijd 12-25 jaar zegt na een corona-infectie nog lang klachten te hebben. Bij mensen van 26 jaar en ouder is dat 3 procent, zegt het RIVM op basis van langlopend gezondheidsonderzoek.
Deel bericht

Studenten Optica en Fotonica mogen straks snoepen van lessen op alle TU’s

18.03.24
De TU’s van Eindhoven, Delft en Twente hebben in samenwerking met PhotonDelta en Optics Netherlands een ‘MasterPlus’-programma in Optica en Fotonica (MPOP) samengesteld, dat in september 2024 live gaat.
Deel bericht

Dit zijn de winnaars van de Duurzame Docent Verkiezing 2024

18.03.24
Amsterdam, 14 maart - “Om jongere generaties voor te bereiden op complexe uitdagingen hebben zij handvatten nodig van duurzame docenten. En die duurzame doeners zetten wij vanavond samen in het zonnetje.” Met deze woorden opende Eline Koopman van Leren voor Morgen de feestelijke uitreiking van de Duurzame Docent Verkiezing 2024.
Deel bericht

Italiaanse universiteit blijkt nep: geneeskundediploma's zijn niets waard

18.03.24
Ze betaalden inschrijfgeld, volgden online colleges bij vooraanstaande artsen en liepen stage in echte ziekenhuizen. Toch kwamen zo'n honderd Italiaanse studenten erachter dat hun diploma geneeskunde of verpleegkunde ongeldig is. Nog eens 150 studenten moeten hun studie stopzetten.
Deel bericht

Studenten bouwen internationaal gewilde waterstoftrekker

18.03.24
Studenten van Aventus in Apeldoorn hebben wereldwijd aandacht getrokken met hun baanbrekende project: het ombouwen van een dieseltractor naar een CO2-neutrale machine. De studenten werden uitgenodigd door een Indiase fabrikant om te vertellen over hun technologie.
Deel bericht

HAN voert kritieke taaltoets in voor eerstejaarsstudenten pabo

16.03.24
Volgend studiejaar moeten eerstejaars pabostudenten op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) een taaltoets doen. Slagen zij hier niet voor, dan mogen ze de opleiding niet voortzetten. Dit meldt het Algemeen Dagblad.
Deel bericht

Ouders Utrechtse studentes gaan aangifte doen om 'grietenpresentatie'

16.03.24
Ouders van de vrouwelijke studenten die op een zogenoemde bangalijst van het Utrechtsch Studenten Corps staan gaan aangifte doen. Dat staat in een verklaring van de ouders die advocaat Ina Brouwer naar buiten heeft gebracht. Hoeveel ouders van de dertig genoemde studentes zich bij de aangifte aansluiten, is nog onduidelijk.
Deel bericht

Utrechtse studentes mikpunt van seksisme in 'grietenpresentatie' door corps

15.03.24
Onder studenten in Utrecht gaat een lijst rond met foto's en persoonlijke gegevens van vrouwen. Op de lijst, in handen van de NOS, worden de jonge vrouwelijke studenten beoordeeld op hun uiterlijk en van commentaar voorzien. In de studentenwereld is de opsomming ook wel bekend onder de naam 'bangalijst'.
Deel bericht

Laatste horde voor Europese AI-wet genomen: parlement stemt in

14.03.24
Het Europees Parlement heeft woensdagmiddag met een grote meerderheid de AI-wet aangenomen. De wet moet de opkomst van kunstmatige intelligentie in Europa beteugelen, zonder innovatie in de weg te zitten.
Deel bericht

Hogescholen willen meer kans kunnen maken op Europees onderzoeksgeld

14.03.24
Zet kleinere projecten op, reserveer geld voor samenwerking met het mkb en universiteiten, en maak de tijdspaden van onderzoeksaanvragen korter. Dat zijn de belangrijkste wensen van UAS4EUROPE voor het volgende Europese onderzoekskader. Hogescholen moeten zo meer kans maken op Europese onderzoeksfinanciering.
Deel bericht

Student met vuurwapen in tas aangehouden bij opleiding

14.03.24
Een 18-jarige man is afgelopen dinsdag bij een onderwijsinstelling in Zuidoost aangehouden op verdenking van vuurwapenbezit. De verdachte zit vast en de politie heeft het vuurwapen in beslag genomen.
Deel bericht

Gendertwijfel neemt af met leeftijd

14.03.24
Ruim een op de tien jongeren heeft tijdens de vroege tienerjaren de wens van het andere geslacht te zijn. Naarmate ze ouder worden, verdwijnt deze wens vaak. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.
Deel bericht

Hogescholen willen meer kans kunnen maken op Europees onderzoeksgeld

13.03.24
et kleinere projecten op, reserveer geld voor samenwerking met het mkb en universiteiten, en maak de tijdspaden van onderzoeksaanvragen korter. Dat zijn de belangrijkste wensen van UAS4EUROPE voor het volgende Europese onderzoekskader. Hogescholen moeten zo meer kans maken op Europese onderzoeksfinanciering.
Deel bericht

Wet leeruitkomsten: Doorgeschoten individualisering of broodnodige keuzevrijheid?

13.03.24
Moet het woord ‘afgestudeerd’ definitief worden geschrapt uit het woordenboek, of is dit het zoveelste voorbeeld van de individualisering van het onderwijs? De Kamer stemt in met een wet die het mogelijk maakt om praktijkervaring tegen verplichte vakken te kunnen wegstrepen, maar heeft wel bedenkingen.
Deel bericht

Webinar Flexibilisering: wat heeft de student nodig?

12.03.24
Flexibel onderwijs biedt studenten de mogelijkheid om, meer dan voorheen, invloed uit te oefenen op hun leerroute, leerproces en leeromstandigheden. Maar waarop willen studenten invloed hebben als het onderwijs flexibeler wordt?
Deel bericht

Ambtenarenschool heeft onterecht diploma’s uitgereikt, stelt Onderwijsinspectie

11.03.24
De NSOB, de school die ambtenaren opleidt en bijschoolt, heeft jarenlang diploma’s uitgereikt die niet waren geaccrediteerd door de NVAO en daarmee niet rechtsgeldig zijn. Dat oordeelt de Inspectie op basis van de Wet namen en graden. De NSOB verweert zich echter door te stellen dat ook de DG hoger onderwijs van OCW de wet onduidelijk vindt. Het oordeel van de Inspectie stuit daarom op veel onbegrip.
Deel bericht

Geen sanctie voor wetenschapper die mogelijk plagiaat pleegde in masterscriptie

08.03.24
Een masterscriptie waarbij plagiaat zou zijn gepleegd was niet gepubliceerd als wetenschappelijke publicatie, maar wel gebruikt in het magazine een online nieuwsbericht op de website van de VU. Toch vindt het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit dat het hier niet gaat om een schending van de landelijke gedragscode wetenschappelijke integriteit.
Deel bericht

‘PISA meet vooral motivatie en inzet’

06.03.24
De PISA-toets meet vooral motivatie en inzet en niet per se de lees- of rekenvaardigheden van leerlingen. Dat stelt gedragseconoom Kim Fairley van de Radboud Universiteit.
Deel bericht

Student engagement: meer betrokkenheid in je les

06.03.24
Iets wat opvalt in het onderwijs is dat we vaker te horen krijgen dat leerlingen en studenten minder betrokken zijn tijdens de les. Het in mindere mate betrokken zijn, uit zich onder meer in het niet actief meedoen, weinig vragen stellen, geen notities maken en niet opletten. ‘Er is iets veranderd bij deze generatie leerlingen en studenten!’.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)