Nieuwe onderzoeken Peil.onderwijs gestart

12.08.17
In april 2017 zijn twee nieuwe peilingsonderzoeken van start gegaan als onderdeel van Peil.onderwijs: Engels einde basisonderwijs en Mondelinge taalvaardigheid einde speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs (voormalig cluster 4)
Deel bericht

Moeder richt opvang op voor autistische kinderen die niet naar school kunnen

07.08.17
Culemborg krijgt een nieuwe opvang voor kinderen die door autisme niet naar school kunnen. Andere vestigingen zitten ook al in de planning. Gemeente en Rijk zijn enthousiast. Oprichter is Marieke Stolte, moeder van een dochter met autisme. De bedoeling is dat Linawijs in de watertoren komt.
Deel bericht

Unieke school op Bali voor kinderen met down

05.08.17
Veel mensen met een verstandelijke beperking leiden op Bali een verborgen bestaan. Een Delftenaar zette er een schoolproject op voor kinderen met down.
Deel bericht

Groningse kinderen leggen langste weg af naar basisschool

04.08.17
Basisschoolkinderen in Groningen moeten, van alle kinderen in Nederland, gemiddeld de langste afstand naar het gebouw afleggen.
Deel bericht

Grens ontheffing eindtoets iets verhoogd

18.07.17
De grens wanneer leerlingen wel en niet verplicht zijn een eindtoets te maken, is iets opgehoogd. Voortaan hoeven leerlingen met een IQ lager dan 75 deze toets niet te maken. Eerder werd een IQ van 70 aangehouden. De Wet op het primair onderwijs is hierop aangepast.
Deel bericht

81 kandidaat Excellente scholen 2017

13.07.17
De zomervakantie staat voor de deur en we zijn ongeveer halverwege de procedure Excellente Scholen 2017. De inspectieonderzoeken naar de waardering ‘Goed’ zijn inmiddels afgerond en het definitief aantal kandidaat Excellente scholen 2017 is bekend: 81! Deze scholen worden in september, oktober e...
Deel bericht

Chauffeur van Kiki uit Almelo had tijdens dollemansrit last van hypo

13.07.17
De taxi-chauffeur, die een dollemansrit maakte met drie leerlingen en pas in Duitsland stopte, is diabetespatiënt en had zeer waarschijnlijk last van een hypo. De man kan zich niets meer herinneren en zit nu gebroken thuis.
Deel bericht

Kwetsbaar kind in Rotterdam blijft vaker thuis

10.07.17
Een groeiende groep kwetsbare kinderen belandt in Rotterdam op de bank, omdat scholen en jeugdzorg naar elkaar wijzen.
Deel bericht

Workshop: Werken met Leerlingvolgsystemen vso/pro

10.07.17
Voor beginnende gebruikers van de Cito Leerlingvolgsystemen vso/pro geeft Cito een workshop 'Werken met ...' In deze gratis workshops krijgt men handige tips en trucs en hoort men hoe andere gebruikers ermee werken. Deelnemers dienen de handleiding te kennen.
Deel bericht

Samen werken aan meer kennis over autisme

05.07.17
In Nederland hebben naar schatting 190.000 mensen een autismespectrumstoornis. We weten nog te weinig over de levensloop van mensen met autisme om hen optimaal te kunnen ondersteunen in hun ontwikkeling. Om deze reden is het Nederlands Autisme Register (NAR) opgericht.
Deel bericht

Amsterdam breidt obesitasaanpak uit naar speciaal onderwijs

01.07.17
De obesitasaanpak van de gemeente breidt uit naar het speciaal onderwijs. De problemen met overgewicht zijn daar nog groter; ongeveer veertig procent van de kinderen is te dik.
Deel bericht

Geef een afgestudeerde meteen een plek in de klas (opinie)

30.06.17
Het is niet alleen een kwestie van werkdruk en salaris. Het is vooral het voortdurende wantrouwen dat het werken in het onderwijs onaantrekkelijk maakt. Stop daarmee, bepleit Harry van den Berg, leraar in het voortgezet speciaal onderwijs.
Deel bericht

Speciale school Prisma mag door van ministerie

26.06.17
Opluchting bij de Kamper school voor gespecialiseerd onderwijs, Prisma: het ministerie heeft de school een experimenteerstatus gegeven.
Deel bericht

Leerlingen Bonhoeffer Enschede voorlopig niet meer naar Werf 053 na overlijden leerling (15)

24.06.17
Zolang het onderzoek naar het noodlottige ongeval bij Werf 053 loopt, zullen leerlingen van het Bonhoeffer College er geen praktijklessen hebben. Dat zegt schooldirecteur Frans Coehorst van de locatie aan de Vlierstraat voor praktijkonderwijs.
Deel bericht

Boetes dreigen voor bedrijven en organisaties die laks omgaan met nieuwe privacywet

23.06.17
Veel Nederlandse bedrijven en organisaties lopen vanaf volgend jaar kans op hoge boetes, omdat ze nog niet klaar zijn voor een nieuwe Europese privacywet. Uit onderzoek van consultancybureau PwC onder 350 bedrijven blijkt dat ruim de helft van de bedrijven nog niet serieus begonnen is met de voorbereidingen.
Deel bericht

Amsterdam stopt met vijfkilometercriterium voor speciaal onderwijs

20.06.17
Amsterdam schaft vanaf augustus het vijfkilometercriterium voor vervoersvergoeding voor kinderen in het speciaal (voortgezet) onderwijs af.
Deel bericht

Gift redt Sint Maartenschool

13.06.17
Dankzij een anonieme gift kan de Sint Maartenschool voor speciaal onderwijs in Ubbergen nog zeker een jaar doorgaan met onderwijs aan kinderen met een lichamelijke of meervoudige beperking (cluster 3). “Ik werd opgebeld en dacht: dit kan niet waar zijn. Het is geweldig” zegt directeur Gillis Geschiere.
Deel bericht

Kinderen met een licht verstandelijke beperking in het passend onderwijs

09.06.17
Het boek Kinderen met een licht verstandelijke beperking in het passend onderwijs vraagt aandacht voor leerproblemen van leerlingen met een licht verstandelijke beperking in de klas. Met dit nieuwe boek willen de schrijvers het leerkrachten makkelijker maken om aan te sluiten bij de specifieke onder...
Deel bericht

Rekenkamer: Besteding geld passend onderwijs groot vraagteken

17.05.17
Het valt niet te achterhalen waar het geld voor passend onderwijs - ruim 2 miljard euro in 2016 - nou precies terechtkomt, en wat het voor leerlingen oplevert. De verantwoording door samenwerkingsverbanden en schoolbesturen laat veel te wensen over, mede doordat de overheid daar te weinig eisen aan stelt. Meer urgentie bij minister Bussemaker van Onderwijs is geboden.
Deel bericht

KPN steunt muziektherapie voor kinderen met autisme

17.05.17
Het KPN Mooiste Contact Fonds en de Stichting Papageno gaan samen een app ontwikkelen om kinderen met autisme onderling en met hun muziektherapeut te verbinden.
Deel bericht