Cultuurkaart voor vso terug van weggeweest

18.07.19
Leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs kunnen komend schooljaar weer gebruikmaken van de Cultuurkaart. Met deze pas kunnen zij gratis of goedkoper deelnemen aan diverse culturele activiteiten. De PO-Raad heeft hier met diverse andere partijen steeds voor gepleit en is blij dat minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur) aan die oproep gehoor heeft gegeven.
Deel bericht

Leraren en leerlingen van Roermondse school niet veilig

17.07.19
De Roermondse school voor SO De Donderberg waar in september 2018 een leerling schietend binnenkwam, is sindsdien alleen maar onveiliger geworden. Volgens de directeur is het gebouw onveilig, worden docenten geslagen door scholieren, verschuilen ze zich achter gebarricadeerde deuren en zijn sinds de schietpartij al meer dan vijftien leerlingen geschorst wegens ernstig wangedrag.
Deel bericht

Diamant College vindt leraren en krijgt weer vijfdaagse lesweek

16.07.19
De organisatie heeft alles uit de kast moeten trekken om dit voor elkaar te krijgen. De Boom: 'We zijn een maand eerder begonnen met werven. We hebben niet alleen de traditionele advertentie in de krant gezet, maar we zijn ook actief op sociale media. En we hebben collega's gevraagd de vacatures in hun eigen omgeving onder de aandacht te brengen'.
Deel bericht

In het Noorden vooral lerarentekort in speciaal onderwijs

09.07.19
Vergeleken met andere regio's valt het lerarentekort in het Noorden mee. Het grootste probleem zit in het speciaal onderwijs. De vacatures voor het speciaal onderwijs zijn veel moeilijker te vervullen dan die voor het reguliere onderwijs. Dat heeft te maken met de zwaarte van het werk. Voor veel leraren is het daardoor minder aantrekkelijk om in het speciaal onderwijs te werken.
Deel bericht

Leerlingen in voortgezet speciaal onderwijs krijgen diploma

09.07.19
Leerlingen in het VSO krijgen voortaan een schooldiploma. Daarmee wil minister Slob deze leerlingen de erkenning geven die zij verdienen, meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Media in een persbericht. De minister gaat de toekenning van het schooldiploma bij wet regelen en die wet zo snel mogelijk invoeren. Waarschijnlijk lukt dit vanaf schooljaar 2021-2022.
Deel bericht

Leerlingen in voortgezet speciaal onderwijs krijgen diploma

08.07.19
Voortaan krijgen leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs een schooldiploma. Daarmee wil minister Slob (basis- en voortgezet onderwijs) leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs de erkenning geven die zij verdienen. De minister gaat dit in de wet regelen.
Deel bericht

Interview met Marije den Dulk: “Voor onze studenten is het een droom om iets te betekenen voor deze kinderen.”

05.07.19
Het aantal aanmeldingen voor de pabo stijgt gelukkig, toch is het nog lang niet genoeg om het lerarentekort mee op te lossen. In het speciaal onderwijs zijn de zorgen nog groter, vacatures staan maanden lang open. Onder meer door de gedragsproblemen die veel leerlingen hebben, is de werkdruk hoog. Hoe bereid je leerkrachten hier goed op voor?
Deel bericht

Technasiumleerlingen verrassen opdrachtgevers met ontwerpen

25.06.19
In de warme zomer van 2018 ontstond op De Krulekoare in Hoogeveen de wens om kinderen een uitdagende wateractiviteit aan te bieden. Tweedejaars technasiumleerlingen ontdekten de wensen en behoeftes. Heel diverse waterbanen – de ene heel strak ontworpen en de andere met organische vormen, verrassende kleuren, bubbels, watermolens – passeerden de revue.
Deel bericht

School kan zelf tropenrooster instellen

25.06.19
Schoolbesturen kunnen zelf besluiten of ze vanwege de hitte een tropenrooster instellen. Voorwaarde is wel dat het minimumaantal lesuren per schooljaar wordt gehaald. Er is wettelijk gezien geen maximumtemperatuur waarbij nog gewerkt mag worden. Wel regelt de wet dat medewerkers – en in het onderwijs natuurlijk ook leerlingen – veilig en gezond kunnen werken.
Deel bericht

[EduAd] Het Nationaal Onderwijs Congres

11.06.19
Ben jij klaar voor de toekomst? De 21ste eeuw biedt ongekende technologische mogelijkheden en vraagt om goed voorbereide onderwijs- professionals. Het Nationaal Onderwijs Congres prikkelt en inspireert. Beleef het op 3 of 4 oktober mee. Jij en je collega’s komen toch ook?
Deel bericht

Geen geld voor salaris of werkdruk in voorjaarsnota

29.05.19
Het kabinet heeft in de voorjaarsnota geen cent uitgetrokken voor verhoging van de salarissen en voor minder werkdruk in het onderwijs. “Twee maanden geleden voerden 40 duizend leraren en ondersteuners op het Malieveld nog actie voor meer salaris en minder werkdruk. Het kabinet negeert hun noodkreet volledig. Zo loopt het lerarentekort verder op, ten koste van de leerlingen.”
Deel bericht

Kwaliteit en ervaring snel én duurzaam voor de klas?

26.05.19
Met de komst van passend onderwijs zou het speciaal onderwijs gaan krimpen. Maar in de praktijk neemt het aantal leerlingen in het SO juist toe. Tegelijkertijd neemt het aantal afstudeerstages af en kiezen er minder studenten voor een baan in het SO. Noodmaatregelen zijn in het (V)SO nog minder wenselijk. Deze leerlingen kunnen vaak minder goed omgaan met veranderingen.
Deel bericht

100 jaar Onderwijsraad: balanceren tussen onderwijs, onderzoek en overheid

21.05.19
De Onderwijsraad viert dit jaar zijn honderdjarige bestaan. De afgelopen eeuw heeft de raad de regering en de Kamers bijgestaan met adviezen over het onderwijsbeleid en de wetgeving met betrekking tot het onderwijs. Hoe gaat het adviesorgaan hierbij te werk, welke invloed heeft de raad, hoe is zijn rol in de loop der jaren veranderd en hoe ziet de raad de toekomst?
Deel bericht

Ik help mijn leerlingen het vertrouwen in zichzelf weer terug te vinden

17.05.19
Ze is verkozen tot leraar van het jaar voor het speciaal onderwijs. De jury prees haar voor haar zoektocht naar de ‘samenwerking tussen jeugdhulp en het reguliere onderwijs’. Dankzij haar ongelimiteerde inzet, geduld én een tikkeltje Vlaamse nuchterheid slaagt zij erin haar leerlingen kennis te laten maken met een wereld die ze daarvoor niet kenden.
Deel bericht

Vierdaagse schoolweek is succes in Hoorn

16.05.19
SBO de Wissel in Hoorn experimenteert sinds het begin van dit schooljaar met een vierdaagse schoolweek. “We zien bijzondere dingen gebeuren.”De Wissel koos bewust voor een dag minder vanwege het hoge ziekteverzuim onder kinderen. Door passend onderwijs is het aantal leerlingen met complexe problematiek sterk toegenomen.
Deel bericht

Examen doen voor één of twee vakken, dat kan ook

15.05.19
Wie niet op een reguliere VO-school zit, kan via het staatsexamen tóch een vmbo, havo of vwo-diploma halen in één of meerdere vakken. Dat is handig voor bijvoorbeeld mensen die hun school voortijdig hebben verlaten of op latere leeftijd alsnog een diploma voor een hoger niveau willen halen. Ook leerlingen op het voortgezet speciaal onderwijs (vso) kunnen via het staatsexamen hun diploma halen.
Deel bericht

Topscore GOED voor de Kon.Julianaschool

11.05.19
De Inspectie van het Onderwijs geeft een zeer lovend oordeel over de Koningin Julianaschool (SBO) in Culemborg. Na hun kwaliteitsonderzoek konden de inspecteurs maar één conclusie trekken: dit is gewoon een hele goede school.,Er zijn in Nederland maar twee scholen voor speciaal basisonderwijs die zowel een goed kwaliteitsoordeel als een excellentiepredicaat hebben.
Deel bericht

Philip helpt kinderen volgens de 'Beau van Erven Dorens-methode'

10.05.19
Hans Spekman van het Jeugdeducatiefonds is enthousiast over de aanpak van de Bergkristal in Rotterdam-Noord. Daar volgen 75 kinderen speciaal basisonderwijs en veel van hen komen uit een achterstandswijk. Hoe gaan zij daar te werk? Kind zonder bed, en dan? Vooral de inzet van maatschappelijk werker Philip Pietermaat kan op lof rekenen.
Deel bericht

Hoe hou je de oorlogsgeschiedenis levend voor de jonge generatie?

05.05.19
De herinneringscentra van kampen Westerbork, Amersfoort en Vught gaan op de schop. Ze verbouwen om het verhaal over de Tweede Wereldoorlog aan een jonge generatie te kunnen blijven doorvertellen. Hoe hou je de geschiedenis voor hen levend?
Deel bericht

Inschrijving NRO-verbindingsprijs voor leraren geopend

04.05.19
Heb jij wetenschappelijke kennis succesvol toegepast binnen je school of klas? Werk jij samen met anderen om onderwijs met behulp van onderzoek te verbeteren? Meld je dan aan voor de NRO-verbindingsprijs en maak kans op 2000 euro! Aanmelden kan tot maandag 8 juli.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)