Gespecialiseerd Onderwijs

Het grote TOS mysterie - Taalontwikkelingsstoornis uitgelegd in een strip

16.01.22
Persbericht - Het grote TOS mysterie is geschreven voor kinderen met en zonder TOS vanaf ongeveer 10 jaar. Het doel is om meer bekendheid te creëren voor TOS en kinderen te enthousiasmeren voor taalwetenschap. Het stripverhaal is geschreven en getekend door Wouter Goudswaard en gebaseerd op het promotieonderzoek van Imme Lammertink. Zij onderzocht waarom het leren van taal niet voor ieder kind vanzelfsprekend is.
Deel bericht

Quarantainemaatregel versoepeld in geval van boosterprik of recente coronabesmetting 

15.01.22
Het nieuwe kabinet heeft besloten de huidige quarantainemaatregelen te versoepelen, omdat deze te ontwrichtend zijn voor de maatschappij. Dat betekent dat iedereen die minimaal een week geleden een boosterprik heeft ontvangen of recentelijk besmet is geweest met het coronavirus (minder dan 8 weken g...
Deel bericht

Muiswerk Educatief heeft een nieuwe naam: Kurve

14.01.22
Persbericht - Muiswerk Educatief heeft een nieuwe naam: Kurve. Maar waarom eigenlijk? "De naam Muiswerk past niet meer bij deze tijd, waarin we swipen en apparaten worden bediend met touchscreens," vertelt Bram van Tongeren, directeur innovatie en didactiek bij Kurve. "Daarom zochten we naar een nieuwe naam.
Deel bericht

Van topsport tot techniek: deze scholen zijn er ook: 'Ik wil niet alleen maar theorie, maar ook de praktijk’

13.01.22
Van technasium tot ecoschool: niet alle scholen zijn hetzelfde. Vier scholieren vertellen over hun school: ‘Ik heb samen met drie anderen een elektrische auto gemaakt van aluminium’
Deel bericht

Opinie | Houd de scholen open, maak een deltaplan

06.01.22
Zodra de coronabesmettingen oplopen en ziekenhuizen in de knel komen, rijst de vraag: sluiten we de scholen? Het is een terugkerend ritueel, ondanks beloften van politici om het onderwijs open te houden. We moeten af van dat ad-hocbeleid, vindt een groeiende groep experts.
Deel bericht

Lespakket ‘Dat Kan Ik Zelf Wel’ voor kinderen en jongeren met een lichamelijke beperking

04.01.22
Aanbod lespakket 'Dat Kan Ik Zelf Wel' voor kinderen en jongeren met een lichamelijke beperking op SO en VSO scholen Het bericht Lespakket ‘Dat Kan Ik Zelf Wel’ verscheen eerst op Gespecialiseerdonderwijs.
Deel bericht

Basisscholen en middelbare weer open vanaf maandag, jeugd mag weer buitensporten

03.01.22
Het kabinet heeft besloten dat de basisscholen na de kerstvakantie, op 10 januari, weer open kunnen. Middelbare scholen gaan ook weer open, net als de bso's.
Deel bericht

OMT komt bijeen voor advies over scholen, kabinet besluit daarna

03.01.22
Het demissionaire kabinet besluit vandaag of de scholen na de kerstvakantie, op 10 januari, weer open kunnen. Vorige maand sloten de scholen een week eerder dan gepland, uit vrees voor de omikronvariant van het coronavirus.
Deel bericht

Scholen willen weer open, maar kwart heeft ventilatie niet op orde

03.01.22
Vandaag beslist het kabinet of de scholen na de langere kerstvakantie op 10 januari weer open kunnen. De vraag is of de experts van het OMT de coronasituatie gunstig genoeg vinden voor een heropening.
Deel bericht

8 vragen over nieuwe wet burgerschapsonderwijs

30.12.21
Vanuit de Stichting School en Veiligheid de 8 meest voorkomende vragen en antwoorden over de nieuwe wet burgerschapsonderwijs voor basis-en middelbare scholen.
Deel bericht

Kenniscentrum Ruimte-OK biedt met het programma Eerste hulp bij ventilatie op scholen

30.12.21
Kenniscentrum Ruimte-OK biedt met het programma Eerste hulp bij ventilatie op scholen, procesondersteuning aan gemeenten en schoolbesturen bij het ventilatievraagstuk. We helpen schoolbesturen en gemeenten inhoudelijk op weg. Op deze manier geven wij, in opdracht van het Ministerie van OCW, invulling aan een onafhankelijke landelijke informatievoorziening op het gebied van ventilatie op scholen.
Deel bericht

Unicef en 59 andere organisaties: open scholen en sluit ze niet weer

30.12.21
Scholen zouden na de kerstvakantie gelijk weer open moeten. Ook mogen ze daarna niet opnieuw gesloten worden als maatregel om de verspreiding van corona tegen te gaan. Die oproep doet Unicef Nederland, samen met 59 organisaties: "Als we inmiddels één harde les hebben geleerd, is het wel dat het sluiten van scholen het welzijn van kinderen en jongeren schaadt."
Deel bericht

Scholen open na vakantie nog niet zeker, 'zelfs als het meevalt met omikron'

29.12.21
Na een langere kerstvakantie dan normaal is het de vraag of de scholen op 10 januari weer opengaan. Maandagochtend 3 januari komt het Outbreak Management Team (OMT) met een advies. Nog diezelfde dag zal het demissionaire kabinet een knoop doorhakken over de scholen.
Deel bericht

Kabinet besluit maandag wanneer scholen weer open kunnen

29.12.21
Het kabinet besluit komende maandag wanneer leerlingen en scholieren weer naar school kunnen. Maar demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge wil niet op de zaken vooruitlopen. ,,Er zijn lichtpuntjes, maar laten we waken voor optimisme”, zei hij vanmorgen.
Deel bericht

Je Brein de Baas?! lespakket

29.12.21
Door corona staat de mentale gezondheid van jongeren onder druk. Veel scholen willen hier graag aandacht aan besteden. Maar hoe? ‘Je Brein de Baas?!’ is lesmateriaal dat docenten ondersteunt om met leerlingen het gesprek te voeren over het effect van corona, stress, gevoelens en de werking van het brein.
Deel bericht

Accent Capelle opent winkel in Schollevaar: ‘Als dit geen levensecht onderwijs is, weet ik het niet’

28.12.21
Ze hebben al een lunchroom en een restaurant in het Capelse winkelcentrum Schollevaar en nu opent Accent Praktijkonderwijs er ook nog winkel met cadeauartikelen.
Deel bericht

Leren lezen als je doof bent

28.12.21
Een beginnende lezer leert klanken koppelen aan letters. Maar hoe doe je dat als je moedertaal helemaal geen klanken kent, zoals bij de Nederlandse Gebarentaal? Dat is knap lastig; dove kinderen lopen dan ook een groter risico om laaggeletterd te worden. Goed leesonderwijs kan dit voorkomen.
Deel bericht

Moties voor betere ventilatie aangenomen

24.12.21
Afgelopen week zijn in de Tweede Kamer twee moties aangenomen omtrent ventilatie op scholen. Het gaat om een motie van Pouw-Verweij, van der Staaij en Bikker over het voortzetten van een pilot met luchtreinigers die aerosolen uit de lucht filteren en een motie van Van der Staaij en Paternotte over maatregelen voor de verbetering van ventilatie in scholen.
Deel bericht

Onderwijs aan kwetsbare kinderen moet doorgaan, maar dat lukt niet altijd

24.12.21
Het speciaal onderwijs probeert ondanks de lockdown zoveel mogelijk fysiek les te geven, al wordt dat steeds moeilijker.
Deel bericht

Website Jongeren Hulp Online

22.12.21
Bedoeld om jongeren op weg te helpen in het makkelijk vinden van passende (online) hulp.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)