School voor kwetsbare kinderen stuurt leerlingen naar huis om ruzie

19.04.18
Basisschool De Wilgen in Barendrecht, voor kinderen met een psychische stoornis, stuurde gisteren 105 kinderen naar huis. Door conflicten met de leiding zitten zeventien leerkrachten thuis.
Deel bericht

Aanvragen lerarenbeurs 2018 gestart

17.04.18
U hebt een onderwijsbevoegdheid of minimaal een bachelordiploma als leraar in het HBO. U werkt bij een school of orthopedagogisch didactisch centrum in Nederland óf op enig moment in de 12 kalendermaanden daarvoor. De onderwijsinstelling waar u werkt of hebt gewerkt wordt bekostigd door het Ministerie OCW.
Deel bericht

Opinie | Basisonderwijs moet veel beter worden toegerust

12.04.18
Leerkrachten willen kinderen op maat bedienen en voorzien in hun onderwijsbehoefte, maar ze komen oren, ogen en handen te kort. Mandy Haanraads en Rita Lantman schreven deze bijdrage namens het team ambulante dienstverlening van de Taalbrug in Eindhoven, die zich richt op onderwijs voor leerlingen met een communicatieve beperking.
Deel bericht

Speciaal onderwijs mag niet meedoen met experiment regelluwe scholen

09.04.18
Minister Slob (Onderwijs) heeft de Tweede Kamer laten weten dat scholen in het speciaal onderwijs niet mogen participeren in het experiment regelluwe scholen. Dit was een bewuste keuze, schrijft minister Slob, omdat leerlingen in het speciaal onderwijs extra kwetsbaar zijn.
Deel bericht

Experiment maakt mengen leerlingen speciaal en regulier onderwijs mogelijk

29.03.18
Vanaf volgend schooljaar kunnen scholen meedoen aan een experiment waarbij reguliere scholen en scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs voor vier jaar lang leerlingen volledig mogen mengen.
Deel bericht

‘Gewoon Mediawijzer’: SO en VSO scholen mediawijzer door ontwikkelde leerlijn

24.03.18
Met het project Gewoon Mediawijzer, uitgevoerd door Tommie en Charlie, is de leerlijn Digitale Geletterdheid SO/VSO ontwikkeld. De leerlijn dient voor SO en VSO scholen als vertrekpunt voor mediawijsheid initiatieven en is gebaseerd op de tien mediawijsheid competenties van Mediawijzer.net.
Deel bericht

Geef leerling in vso ook een CJP-cultuurpas

23.03.18
Geef leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs ook een CJP Cultuurkaart. Die oproep doen veertien cultuur- en onderwijsorganisaties, waaronder de PO-Raad, aan minister Ingrid van Engelhoven (Onderwijs en Cultuur).
Deel bericht

Petitie Investeer in speciaal onderwijs

23.03.18
IJzersterke leraren in het speciaal onderwijs mogen geen uitstervend ras worden.Speciaal onderwijs is keihard nodig. Leerlingen met ingewikkelde problemen komen niet tot leren op de gewone basisschool of middelbare school. Ze schreeuwen om vakkennis die het speciaal onderwijs maar mondjesmaat kan bi...
Deel bericht

Aanmelden voor LOF - Leraren OntwikkelFonds

20.03.18
Het LerarenOntwikkelFonds (LOF) ondersteunt en verbindt leraren met goede initiatieven om het onderwijs te verbeteren. Leraren krijgen tijd, budget, begeleiding en een duurzaam netwerk via het LOF. De deelnemende leraar wordt vrijgeroosterd om aan zijn initiatief te werken en begeleid door een eigen...
Deel bericht

Mediaskills: leerlijn helpt vso-leerlingen en leerkrachten omgaan met media

16.03.18
Mira Media ontwikkelde met het project Mediaskills een methodiek om leerlingen, leerkrachten en ouders van de Voortgezet Speciaal Onderwijs school (VSO) STIP te leren omgaan met media.
Deel bericht

'Alle uitvallers onderwijs weer naar school wordt te duur'

15.03.18
Iedereen naar school. Dat is het streven van de overheid. Toch gaan in Nederland zo'n 5500 kinderen niet naar school omdat ze het stempel 'onleerbaar' hebben. In Rotterdam is het gelukt om ruim veertig van hen weer naar school te krijgen.
Deel bericht

Vier schoolbesturen in Drachten bundelen krachten

15.03.18
Samen werken aan een kansrijke toekomst. Onder dat motto tekenden vier schoolbesturen voor speciaal (basis)onderwijs in Drachten het convenant Samen Kansrijk.
Deel bericht

Verkiezing Leraar van het jaar - ook voor so

09.03.18
Heb je of ken je een goede leraar (of lerares) in het speciaal onderwijs. Meld hem of haar dan hier aan voor de verkiezing van Leraar van het Jaar 2018. Aanmelden kan tot en met dinsdag 8 mei 2018. De Leraren van het Jaar worden gekozen door een jury bestaande uit leraren. Het is dus belan...
Deel bericht

Regeling vaststelling schoolvakanties 2019–2022

05.03.18
Minister Slob heeft op 2 maart 2018 de Regeling vaststelling schoolvakanties 2019 – 2022 gepubliceerd. Ook in deze regeling blijft het voor het primair onderwijs mogelijk om een meivakantie van meer dan één week in te roosteren.
Deel bericht

Eerste aanvraagronde Versterking cultuureducatie vmbo, vso en praktijkonderwijs

02.03.18
De eerste aanvraagronde voor de subsidieregeling Versterking cultuureducatie in het vmbo, vso en praktijkonderwijs 2018-2020 opent maandag 5 maart.
Deel bericht

Aanmelden Leraar van het Jaar 2018

23.02.18
Doelstelling van de verkiezing Leraar van het Jaar is kwaliteiten van leraren in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs zichtbaar en bespreekbaar maken. En leraarschap op een positieve manier in beeld te brengen. Aanmelden kan tot en met dinsdag 8 mei 2018.
Deel bericht

Cito Special op 4 april

22.02.18
Op 4 april 2018 wordt voor de tweede maal het gratis congres Cito Special gehouden. Cito Special is een dag speciaal voor alle docenten en leerkrachten, begeleiders, teamleiders en andere betrokkenen in het s(b)o en vso/pro.
Deel bericht

Pesten door broer of zus leidt tot psychische schade

21.02.18
Volgens Britse onderzoekers verhoogt stelselmatig pesten door een broer of zus het risico op psychische aandoeningen op latere leeftijd, zoals een bipolaire stoornis of schizofrenie. De resultaten uit het onderzoek zijn gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Psychological Medicine.
Deel bericht

Vloggen met een beperking: hoe ga je hiermee om?

21.02.18
Vloggen is tegenwoordig helemaal hip. Voor jongeren met een verstandelijke beperking is dit niet anders. Zij doen ook leuke dingen en laten dit graag online en op YouTube zien. Hoe kunnen organisaties en begeleiders omgaan met jongeren met een verstandelijke beperking die online actief zijn?
Deel bericht

Salarisverschil zet voortgezet speciaal onderwijs klem

20.02.18
Leraren die werken in het voortgezet speciaal onderwijs vallen nog altijd onder de cao voor het primair onderwijs. Daardoor vinden scholen in het vso moeilijk vakdocenten.
Deel bericht