14 miljoen zelftesten onderweg naar scholen

19.04.21
Vanaf vandaag komen er miljoenen zelftesten beschikbaar voor basisscholen, middelbare scholen en scholen voor speciaal onderwijs. Hiermee kunnen  besmettingen sneller worden opgespoord en uitbraken zoveel mogelijk worden voorkomen. Binnen twee weken zijn alle scholen voorzien van zelftesten voor on...
Deel bericht

Onderwijsminister Arie Slob: de Verklaring Omtrent Gedrag voor het onderwijs moet op de schop

16.04.21
Demissionair minister Arie Slob wil de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanscherpen voor het onderwijs. Dit moet de kans op seksueel grensoverschrijdend gedrag door personeel op scholen verminderen.
Deel bericht

Onderwijspersoneel po en vo krijgt corona sneltesten

10.04.21
Over ongeveer een week komen de eerste dozen met sneltesten aan bij scholen in het primair en voortgezet onderwijs, schrijft minister Arie Slob. Onderwijspersoneel kan zichzelf dan maximaal twee keer per week thuis preventief testen op Covid-19. Gratis en op vrijwillige basis.
Deel bericht

Werkdruktool voor schooljaar 2021–2022 beschikbaar

09.04.21
Ook voor het schooljaar 2021 – 2022 zijn er gelden beschikbaar voor de werkdrukvermindering. Deze middelen zijn structureel en worden verstrekt via het budget personeels- en arbeidsmarktbeleid. Het ministerie van OCW heeft hiervoor een tool gemaakt.
Deel bericht

Veel leerlingen leren niet zo goed rekenen als ze zouden kunnen

09.04.21
Aan het eind van het basisonderwijs (bo) behaalt 33% van de leerlingen het niveau 1S voor rekenen-wiskunde. In het speciaal basisonderwijs (sbo) is dit 1,8%. Daarmee liggen de prestaties voor het streefniveau nog ver verwijderd van de ambitie van 65% 1S die de commissie-Meijerink in 2010 formuleerde...
Deel bericht

Minder scholen gesloten dan in december

08.04.21
Op de laatste peildatum 31 maart waren 35 basisscholen en 3 scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs gesloten vanwege het coronavirus, en 3 middelbare scholen. Dat is 0,5% van de basisscholen en (voortgezet) speciaal onderwijs, en 0,2% van de middelbare scholen. Op 15 december, vlak voor de vol...
Deel bericht

Onderwijspersoneel krijgt geen prioriteit in de vaccinatiestrategie

08.04.21
Onderwijspersoneel krijgt geen voorrang in de vaccinatiestrategie. Dat schrijven demissionaire onderwijsministers Slob en Van Engelshoven onlangs in een brief als (late) reactie op de brief van begin januari van een groot aantal onderwijsorganisaties, waaronder de AVS.
Deel bericht

Slob: Derde herkansing staatsexamens komt er écht niet

08.04.21
Het is écht niet te doen om staatsexamenkandidaten een derde herkansingsmogelijkheid te geven. Dat meldt demissionair onderwijsminister Arie Slob.
Deel bericht

OCW informeert scholen over inzet corona-sneltesten

06.04.21
Het ministerie van OCW heeft alle scholen en schoolbesturen twee aparte brieven gestuurd over de inzet van corona-sneltesten. Er is een brief voor het primair en speciaal onderwijs en eentje voor het voortgezet onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs.
Deel bericht

Zelftesten voor onderwijspersoneel en teststraten

03.04.21
Vanaf half april kunnen scholen een levering van zelftesten verwachten. De zelftesten in het reguliere basisonderwijs en speciaal (basis-) onderwijs zijn bedoeld voor gebruik door het onderwijspersoneel. In het voortgezet- en voortgezet speciaal onderwijs worden zelftesten ingezet voor het preventie...
Deel bericht

‘Onze dochter had vanaf groep 5 veel buikpijn en was erg teruggetrokken’

02.04.21
Het is vandaag Wereld Autisme Dag. Van alle kinderen die niet naar school gaan, heeft een derde autisme. Ze vallen uit doordat de vorm van onderwijs niet bij hen past. Gelukkig zijn er ook succesverhalen van scholen waar kinderen met autisme helemaal opbloeien.
Deel bericht

Juist 'zwakkere' scholen hebben moeite met goed plan voor 8,5 miljard

02.04.21
Het kabinet heeft 8,5 miljard euro beschikbaar gesteld om de achterstanden op scholen weer in te lopen na de coronacrisis. Volgens de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman ligt het vergroten van kansongelijkheid ook hierbij op de loer. "Het risico is of alle scholen dit geld wel even effectief gaan inzetten", zegt ze in Spraakmakers.
Deel bericht

School aan de slag met NPO-schoolscan en -programma

01.04.21
Scholen moeten een eigen schoolprogramma opstellen voor de invulling van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). Dat staat in een brief over het NPO die demissionair minister Arie Slob van OCW aan alle scholen in het primair en voortgezet onderwijs heeft gestuurd.
Deel bericht

Sneltesten de heilige graal voor het onderwijs?

25.03.21
Rond medio april verwacht het demissionair kabinet zelftesten beschikbaar te stellen voor het onderwijs. Dat werd eerder deze week bekend gemaakt. In Amsterdam geeft demissionair minister Van Engelshoven vandaag het startschot voor een pilot met sneltesten op scholen in de regio Amsterdam. Een 'positieve ontwikkeling', vindt onderwijswetenschapper Frank Cornelissen.
Deel bericht

Vanaf medio april zelftesten voor het onderwijs

24.03.21
Na een aantal pilots gaat het testen op school de volgende fase in. Vanaf medio april komen er naar verwachting zelftesten beschikbaar voor het onderwijs. Dit is de eerste sector waar zelftesten grootschalig worden ingezet. Voorwaarde is wel dat fabrikanten voldoende testen leveren. Met zelftesten w...
Deel bericht

Opinie | Kabinet ziet bij vaccinaties docenten in speciaal onderwijs over het hoofd

18.03.21
Maak haast met het vaccineren van docenten in het speciaal onderwijs, zowel voor hun eigen veiligheid als in het onderwijsbelang van leerlingen, betoogt Ronald Kamerman.
Deel bericht

Week van de Lentekriebels: seksuele en genderdiversiteit

15.03.21
Van maandag 15 tot en met vrijdag 19 maart 2021 vindt de nationale Week van de Lentekriebels plaats, de jaarlijkse projectweek voor het basisonderwijs en speciaal onderwijs.
Deel bericht

'Minister Slob laat examenleerlingen voortgezet speciaal onderwijs in kou staan'

11.03.21
Boosheid en teleurstelling bij de paar duizend examenleerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en hun ouders. Minister Arie Slob (ChristenUnie) weigert namelijk deze leerlingen in het speciaal onderwijs te ontzien. Terwijl hij dat bij het gewone voortgezet onderwijs wel heeft gedaan.
Deel bericht

Jeugd-ggz door coronacrisis overvol, crisisgevallen zouden worden afgewezen

10.03.21
Steeds meer kinderen en jongeren komen psychisch in de knel door de coronacrisis. Volgens brancheorganisatie de Nederlandse ggz is het systeem van de geestelijke gezondheidszorg, dat voor de corona-uitbraak al overbelast was, "volledig overgelopen". Inmiddels worden ook crisisgevallen afgewezen vanwege een gebrek aan capaciteit.
Deel bericht

Juf Moniek test binnen 15 minuten negatief: deze school loopt voorop bij landelijke proef met sneltesten

10.03.21
,,Negatief!’’ Ja, toch wel een opluchting merkt Moniek Loeffen, docent op Mytylschool Gabriël in Den Bosch. In het bijzijn van minister Slob van Onderwijs onderging ze woensdag een sneltest op school. Het gaat om een proef om corona snel op te sporen zodat het onderwijs zoveel mogelijk door kan gaan.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)