[EduAd] Het Nationaal Onderwijs Congres

11.06.19
Ben jij klaar voor de toekomst? De 21ste eeuw biedt ongekende technologische mogelijkheden en vraagt om goed voorbereide onderwijs- professionals. Het Nationaal Onderwijs Congres prikkelt en inspireert. Beleef het op 3 of 4 oktober mee. Jij en je collega’s komen toch ook?
Deel bericht

Geen geld voor salaris of werkdruk in voorjaarsnota

29.05.19
Het kabinet heeft in de voorjaarsnota geen cent uitgetrokken voor verhoging van de salarissen en voor minder werkdruk in het onderwijs. “Twee maanden geleden voerden 40 duizend leraren en ondersteuners op het Malieveld nog actie voor meer salaris en minder werkdruk. Het kabinet negeert hun noodkreet volledig. Zo loopt het lerarentekort verder op, ten koste van de leerlingen.”
Deel bericht

Kwaliteit en ervaring snel én duurzaam voor de klas?

26.05.19
Met de komst van passend onderwijs zou het speciaal onderwijs gaan krimpen. Maar in de praktijk neemt het aantal leerlingen in het SO juist toe. Tegelijkertijd neemt het aantal afstudeerstages af en kiezen er minder studenten voor een baan in het SO. Noodmaatregelen zijn in het (V)SO nog minder wenselijk. Deze leerlingen kunnen vaak minder goed omgaan met veranderingen.
Deel bericht

100 jaar Onderwijsraad: balanceren tussen onderwijs, onderzoek en overheid

21.05.19
De Onderwijsraad viert dit jaar zijn honderdjarige bestaan. De afgelopen eeuw heeft de raad de regering en de Kamers bijgestaan met adviezen over het onderwijsbeleid en de wetgeving met betrekking tot het onderwijs. Hoe gaat het adviesorgaan hierbij te werk, welke invloed heeft de raad, hoe is zijn rol in de loop der jaren veranderd en hoe ziet de raad de toekomst?
Deel bericht

Ik help mijn leerlingen het vertrouwen in zichzelf weer terug te vinden

17.05.19
Ze is verkozen tot leraar van het jaar voor het speciaal onderwijs. De jury prees haar voor haar zoektocht naar de ‘samenwerking tussen jeugdhulp en het reguliere onderwijs’. Dankzij haar ongelimiteerde inzet, geduld én een tikkeltje Vlaamse nuchterheid slaagt zij erin haar leerlingen kennis te laten maken met een wereld die ze daarvoor niet kenden.
Deel bericht

Vierdaagse schoolweek is succes in Hoorn

16.05.19
SBO de Wissel in Hoorn experimenteert sinds het begin van dit schooljaar met een vierdaagse schoolweek. “We zien bijzondere dingen gebeuren.”De Wissel koos bewust voor een dag minder vanwege het hoge ziekteverzuim onder kinderen. Door passend onderwijs is het aantal leerlingen met complexe problematiek sterk toegenomen.
Deel bericht

Examen doen voor één of twee vakken, dat kan ook

15.05.19
Wie niet op een reguliere VO-school zit, kan via het staatsexamen tóch een vmbo, havo of vwo-diploma halen in één of meerdere vakken. Dat is handig voor bijvoorbeeld mensen die hun school voortijdig hebben verlaten of op latere leeftijd alsnog een diploma voor een hoger niveau willen halen. Ook leerlingen op het voortgezet speciaal onderwijs (vso) kunnen via het staatsexamen hun diploma halen.
Deel bericht

Topscore GOED voor de Kon.Julianaschool

11.05.19
De Inspectie van het Onderwijs geeft een zeer lovend oordeel over de Koningin Julianaschool (SBO) in Culemborg. Na hun kwaliteitsonderzoek konden de inspecteurs maar één conclusie trekken: dit is gewoon een hele goede school.,Er zijn in Nederland maar twee scholen voor speciaal basisonderwijs die zowel een goed kwaliteitsoordeel als een excellentiepredicaat hebben.
Deel bericht

Philip helpt kinderen volgens de 'Beau van Erven Dorens-methode'

10.05.19
Hans Spekman van het Jeugdeducatiefonds is enthousiast over de aanpak van de Bergkristal in Rotterdam-Noord. Daar volgen 75 kinderen speciaal basisonderwijs en veel van hen komen uit een achterstandswijk. Hoe gaan zij daar te werk? Kind zonder bed, en dan? Vooral de inzet van maatschappelijk werker Philip Pietermaat kan op lof rekenen.
Deel bericht

Hoe hou je de oorlogsgeschiedenis levend voor de jonge generatie?

05.05.19
De herinneringscentra van kampen Westerbork, Amersfoort en Vught gaan op de schop. Ze verbouwen om het verhaal over de Tweede Wereldoorlog aan een jonge generatie te kunnen blijven doorvertellen. Hoe hou je de geschiedenis voor hen levend?
Deel bericht

Inschrijving NRO-verbindingsprijs voor leraren geopend

04.05.19
Heb jij wetenschappelijke kennis succesvol toegepast binnen je school of klas? Werk jij samen met anderen om onderwijs met behulp van onderzoek te verbeteren? Meld je dan aan voor de NRO-verbindingsprijs en maak kans op 2000 euro! Aanmelden kan tot maandag 8 juli.
Deel bericht

Uitspraak GPO over recht op regulier onderwijs

04.05.19
Er bestaat geen afdwingbaar en onbegrensd recht op regulier (basis)onderwijs. Dat blijkt uit een recente uitspraak van de Geschillencommissie passend onderwijs. De GPO behandelde de zaak van een moeder, die bezwaar maakte tegen het besluit van een reguliere basisschool om haar dochter met syndroom van Down na vier jaar te verwijderen. De school verwees de leerling het S.O.
Deel bericht

Kabinet trekt jaarlijks 100 miljoen euro extra uit voor onderwijs

29.04.19
Het kabinet trekt bij de Voorjaarsnota structureel 100 miljoen euro extra uit voor onderwijs. Volgens bronnen rond het kabinet is dit een bedrag waar scholen en universiteiten jaarlijks op kunnen rekenen. Daarnaast is er voor de komende vijf jaar incidenteel meer geld beschikbaar voor het onderwijs. Dat bedrag ligt tussen de 90 en 100 miljoen euro per jaar.
Deel bericht

Een duurzame school kan ook zonder dwang van Bernard Wientjes

27.04.19
Als directeur van de Schooldakrevolutie ben ik opgetogen dat een zwaargewicht als Wientjes dit onderwerp op de agenda zet. Gebouwbeheer is slechts één van de ballen – naast vormgeving van onderwijs, het aansturen van leraren en financieel management – die besturen met beperkt budget en mankracht in de lucht proberen te houden. Het verder opvoeren van de druk leidt zelden tot resultaat.
Deel bericht

Ode aan de ABS (ambulante begeleiding school)

27.04.19
Samen met mijn collega heb ik, ook dit jaar weer, een geweldige groep. Negen prachtige leerlingen met ieder zijn of haar eigen sterke kant. Negen prachtige leerlingen die ons elke dag een lach op ons gezicht bezorgen. Negen prachtige leerlingen die ons elke dag opnieuw weten te verrassen. Negen prachtige leerlingen die zich in hun eigen tempo ontwikkelen.
Deel bericht

EenVandaag Opiniepanel: meerderheid voor afschaffen bijzonder onderwijs

25.04.19
60 procent vindt dat onderwijs met een religieuze grondslag moeten worden afgeschaft, 34 procent vindt dat niet.Een kwart van de leden zegt het belangrijk te vinden dat er in Nederland nog religieus onderwijs gevolgd kan worden, terwijl bijna twee derde van de mensen zegt dat het niet meer van deze tijd is. Volgens EenVandaag vindt men dat het onderwijs neutraal moet zijn.
Deel bericht

Hoe leren kleuters met een lichte mentale beperking taal?

24.04.19
Liam heeft misschien wel een lichte mentale beperking, flitst het door jouw hoofd als je hem observeert. Een gevoelig onderwerp is het. Jij weet niet hoe je met de ouders van Liam hierover kan praten. […]
Deel bericht

Meer ondersteuners op basisschool in bijna alle regio’s

24.04.19
In de regio Zuid- & Midden-Drenthe hebben scholen in het BaO en SBO dit schooljaar verhoudingsgewijs het meeste onderwijsondersteunend personeel (oop) erbij gekregen. Bij het (voortgezet) speciaal onderwijs laat de regio IJssel en Rijn de grootste groeistuip in ondersteuners zien. In totaal kreeg het PO er dit schooljaar bijna 2750 voltijd ondersteuners bij (+13 procent).
Deel bericht

Nieuw programma 'Scholen besparen energie'

18.04.19
Het programma 'Scholen besparen energie' ondersteunt basisscholen en middelbare scholen actief en onafhankelijk bij het nemen van eenvoudige maatregelen om energie te besparen. Daarbij ligt de focus op kleine energiebesparende ingrepen die weinig kosten, en waarmee schoolbesturen relatief veel geld kunnen besparen.
Deel bericht

Het weer in de meivakantie

18.04.19
Voor de thuisblijver is het weer aan het begin van de meivakantie bijzonder fraai. De zon schijnt in het Paasweekend volop en het wordt in de middag vrij warm, in het zuiden van het land bereikt het kwik mogelijk de zomerse waarde van 25 graden. Na Pasen houdt het Amerikaanse weermodel het tot Koningsdag vrijwel droog in ons land. De invloed van een hogedrukgebied blijft merkbaar
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)