Start inschrijving EU-Schoolfruit 2019-2020

21.08.19
Dit najaar start de 11e editie van het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma. Deelnemende scholen ontvangen gedurende 20 weken 3 stuks groente en fruit per leerling per week, gefinancierd door de Europese Unie. Van 2 t/m 13 september 2019 kunnen scholen zich inschrijven via www.euschoolfruit.nl. Alle basisscholen en scholen voor speciaal onderwijs komen in aanmerking voor het programma.
Deel bericht

Prowise lanceert een uniek gratis softwarepakket voor alle scholen in Nederland

19.08.19
Prowise lanceert met Presenter 10 een uniek en gratis softwarepakket voor alle scholen in Nederland. De onderwijssoftware Presenter is zo ontwikkeld dat iedereen eenvoudig interactieve lessen, presentaties of werkstukken kan maken. Presenter 10 is speciaal ontwikkeld voor leerkrachten, docenten, leerlingen en studenten.
Deel bericht

[EduAd] Een sociaal veilige groep? Kwink! Gratis tot de herfstvakantie

19.08.19
Nieuwsgierig of Kwink ook voor úw school de ideale methode is voor een sociale en veilige groep? Vraag een gratis proefabonnement aan. Nu gratis tot de herfstvakantie! Wilt u ook een vrijblijvende presentatie op school? Dat kan!
Deel bericht

Bijeenkomst verkenning bevoegdhedenstelsel PrO-VSO

14.08.19
De bijeenkomst van 10 september is een vervolgsessie. Hierin gaan we met leraren, schoolleiders en lerarenopleiders concreet ontwerpen hoe bevoegdheden in het pro-vso eruit zouden moeten zien. Dit gebeurt op basis van onder meer de huidige bekwaamheidseisen, de behoefte van de doelgroep, de vakinhoudelijke eisen en andere contexten waarmee leraren te maken hebben.
Deel bericht

Subsidieregeling Praktijkleren voor voortgezet speciaal onderwijs

12.08.19
De subsidieregeling Praktijkleren ondersteunt bedrijven en organisaties die een praktijkleerplaats bieden aan bepaalde leerlingen uit het VSO in het kader van de beroepspraktijkvorming in het laatste schooljaar. De subsidie wordt achteraf aangevraagd. De leerling volgt minimaal één dag per week binnenschools onderwijs en kent maximaal 4 stagedagen per week.
Deel bericht

Roermondse school van plan leerlingen te screenen

29.07.19
Matthieu Goedhart, bestuurder van jeugdzorgorganisatie Mutsaers, meldt dat de Roermondse school, waar vorig jaar een leerling schietend rondliep, veiligheidsmaatregelen gaat treffen vanaf komend schooljaar. De school heeft besloten voortaan leerlingen te screenen. Bovendien kan niet iedereen zomaar meer de school in- en uitlopen.
Deel bericht

Schooldirecteur voelt zich slachtoffer gewijzigde systematiek

20.07.19
De Blink (SO en VSO) kampt met een tekort aan ruimte. Volgens wethouder Verloop vindt de toewijzing van lokalen plaats op basis van het aantal vierkante meters. We hebben praktijklokalen, waar ze leren koken, zich in techniek bekwamen, leren tuinieren. Wij voelen ons in de beschikbare ruimte belemmerd, het doet geen recht aan onze opdracht." We hebben andere ruimten nodig dan vroeger.
Deel bericht

Voortgezet speciaal onderwijs kraakt onder lerarentekort

20.07.19
In het VSO zijn de klassen veel te groot. Volgens het Land. Expertisecentrum SO zijn er inmiddels scholen waar de klassen bestaan uit 15 tot 19 leerlingen, veel meer dan de 8 tot 12 leerlingen waar een school voor wordt bekostigd. "Op basis van 8 tot 12 leerlingen krijg je een leerkracht en soms ook een klassenassistent."
Deel bericht

Cultuurkaart voor vso terug van weggeweest

18.07.19
Leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs kunnen komend schooljaar weer gebruikmaken van de Cultuurkaart. Met deze pas kunnen zij gratis of goedkoper deelnemen aan diverse culturele activiteiten. De PO-Raad heeft hier met diverse andere partijen steeds voor gepleit en is blij dat minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur) aan die oproep gehoor heeft gegeven.
Deel bericht

Leraren en leerlingen van Roermondse school niet veilig

17.07.19
De Roermondse school voor SO De Donderberg waar in september 2018 een leerling schietend binnenkwam, is sindsdien alleen maar onveiliger geworden. Volgens de directeur is het gebouw onveilig, worden docenten geslagen door scholieren, verschuilen ze zich achter gebarricadeerde deuren en zijn sinds de schietpartij al meer dan vijftien leerlingen geschorst wegens ernstig wangedrag.
Deel bericht

Diamant College vindt leraren en krijgt weer vijfdaagse lesweek

16.07.19
De organisatie heeft alles uit de kast moeten trekken om dit voor elkaar te krijgen. De Boom: 'We zijn een maand eerder begonnen met werven. We hebben niet alleen de traditionele advertentie in de krant gezet, maar we zijn ook actief op sociale media. En we hebben collega's gevraagd de vacatures in hun eigen omgeving onder de aandacht te brengen'.
Deel bericht

In het Noorden vooral lerarentekort in speciaal onderwijs

09.07.19
Vergeleken met andere regio's valt het lerarentekort in het Noorden mee. Het grootste probleem zit in het speciaal onderwijs. De vacatures voor het speciaal onderwijs zijn veel moeilijker te vervullen dan die voor het reguliere onderwijs. Dat heeft te maken met de zwaarte van het werk. Voor veel leraren is het daardoor minder aantrekkelijk om in het speciaal onderwijs te werken.
Deel bericht

Leerlingen in voortgezet speciaal onderwijs krijgen diploma

09.07.19
Leerlingen in het VSO krijgen voortaan een schooldiploma. Daarmee wil minister Slob deze leerlingen de erkenning geven die zij verdienen, meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Media in een persbericht. De minister gaat de toekenning van het schooldiploma bij wet regelen en die wet zo snel mogelijk invoeren. Waarschijnlijk lukt dit vanaf schooljaar 2021-2022.
Deel bericht

Leerlingen in voortgezet speciaal onderwijs krijgen diploma

08.07.19
Voortaan krijgen leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs een schooldiploma. Daarmee wil minister Slob (basis- en voortgezet onderwijs) leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs de erkenning geven die zij verdienen. De minister gaat dit in de wet regelen.
Deel bericht

Interview met Marije den Dulk: “Voor onze studenten is het een droom om iets te betekenen voor deze kinderen.”

05.07.19
Het aantal aanmeldingen voor de pabo stijgt gelukkig, toch is het nog lang niet genoeg om het lerarentekort mee op te lossen. In het speciaal onderwijs zijn de zorgen nog groter, vacatures staan maanden lang open. Onder meer door de gedragsproblemen die veel leerlingen hebben, is de werkdruk hoog. Hoe bereid je leerkrachten hier goed op voor?
Deel bericht

Technasiumleerlingen verrassen opdrachtgevers met ontwerpen

25.06.19
In de warme zomer van 2018 ontstond op De Krulekoare in Hoogeveen de wens om kinderen een uitdagende wateractiviteit aan te bieden. Tweedejaars technasiumleerlingen ontdekten de wensen en behoeftes. Heel diverse waterbanen – de ene heel strak ontworpen en de andere met organische vormen, verrassende kleuren, bubbels, watermolens – passeerden de revue.
Deel bericht

School kan zelf tropenrooster instellen

25.06.19
Schoolbesturen kunnen zelf besluiten of ze vanwege de hitte een tropenrooster instellen. Voorwaarde is wel dat het minimumaantal lesuren per schooljaar wordt gehaald. Er is wettelijk gezien geen maximumtemperatuur waarbij nog gewerkt mag worden. Wel regelt de wet dat medewerkers – en in het onderwijs natuurlijk ook leerlingen – veilig en gezond kunnen werken.
Deel bericht

[EduAd] Het Nationaal Onderwijs Congres

11.06.19
Ben jij klaar voor de toekomst? De 21ste eeuw biedt ongekende technologische mogelijkheden en vraagt om goed voorbereide onderwijs- professionals. Het Nationaal Onderwijs Congres prikkelt en inspireert. Beleef het op 3 of 4 oktober mee. Jij en je collega’s komen toch ook?
Deel bericht

Geen geld voor salaris of werkdruk in voorjaarsnota

29.05.19
Het kabinet heeft in de voorjaarsnota geen cent uitgetrokken voor verhoging van de salarissen en voor minder werkdruk in het onderwijs. “Twee maanden geleden voerden 40 duizend leraren en ondersteuners op het Malieveld nog actie voor meer salaris en minder werkdruk. Het kabinet negeert hun noodkreet volledig. Zo loopt het lerarentekort verder op, ten koste van de leerlingen.”
Deel bericht

Kwaliteit en ervaring snel én duurzaam voor de klas?

26.05.19
Met de komst van passend onderwijs zou het speciaal onderwijs gaan krimpen. Maar in de praktijk neemt het aantal leerlingen in het SO juist toe. Tegelijkertijd neemt het aantal afstudeerstages af en kiezen er minder studenten voor een baan in het SO. Noodmaatregelen zijn in het (V)SO nog minder wenselijk. Deze leerlingen kunnen vaak minder goed omgaan met veranderingen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)