Bonden roepen op: 'Houd bij hoeveel leraren met corona in ziekenhuis belanden'

19.01.21
Verschillende onderwijsbonden doen een dringende oproep aan het RIVM om bij te houden hoeveel onderwijsmedewerkers in het ziekenhuis belanden met corona. Dat laten de bonden weten aan RTL Nieuws. Zij stellen dat deze cijfers cruciaal zijn om onder meer te bepalen of scholen weer open kunnen.
Deel bericht

Internet voor elke leerling tijdens onderwijs op afstand

19.01.21
Een internetverbinding is essentieel wanneer leerlingen onderwijs op afstand volgen. In de praktijk blijkt dat er gezinnen zijn die geen of slecht werkend internet hebben. Daarom biedt SIVON samen met telecomproviders KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo tijdelijke internetoplossingen aan. Heeft u leerlingen binnen uw schoolbestuur zonder goed internet? Meld u dan aan.
Deel bericht

Versterk samenwerking praktijkonderwijs en mbo zonder negatieve effecten voor vso

12.01.21
Voor de ontplooiingsmogelijkheden van kwetsbare kinderen moeten scholen in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) samen kunnen blijven werken met particuliere instellingen om de entree-opleiding en branchecertificaten aan te kunnen bieden, dat vragen de PO-Raad en LECSO in een brief aan de Tweede K...
Deel bericht

Analyse | Wanneer is een kind zo ‘kwetsbaar’ dat het wel naar school mag?

12.01.21
‘Kwetsbare’ kinderen mogen in tegenstelling tot hun leeftijdgenoten in de lockdown wel naar school. Maar hoe werkt dat nou precies? Wanneer kan een kind als ‘kwetsbaar’ worden aangemerkt en wat als de ouders dat heel anders zien?
Deel bericht

Corona-zelftests voor leerlingen in Oostenrijk

11.01.21
In Oostenrijk krijgen leerlingen vanaf 18 januari gratis corona-zelftests. Het is de bedoeling dat ze elke week op maandag zelf gaan testen of ze besmet zijn met het coronavirus.
Deel bericht

Onderwijsorganisaties willen prioriteit voor personeel bij vaccinatie

09.01.21
Een brede groep van organisaties, waaronder de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS), pleit in een brief aan het kabinet voor opname van onderwijspersoneel in de vaccinatieplanning....
Deel bericht

Praktijkonderwijs uitgezonderd van schoolsluiting: 'Ik ga toch niet zagen in mijn slaapkamer'

07.01.21
De scholen zijn dicht vanwege het hoge aantal besmettingen met het coronavirus. Maar er gelden een aantal uitzonderingen. In het voortgezet onderwijs blijven de scholen open voor de eindexamenklassen en het praktijkonderwijs. Op het Accent Centrum in Rotterdam-Noord zitten 190 leerlingen en daar is het recept: leren door te doen.
Deel bericht

Online kennisdelingsbijeenkomst Leren van Gedrag

06.01.21
Het kennisplatform: ‘Leren van gedrag’ organiseert ontmoetingen tussen wetenschappers, praktijkdeskundigen en gedrag-specialisten die hun kennis willen delen en samen op zoek gaan naar antwoorden op vragen uit de praktijk. Alle thema’s in deze ontmoetingen zijn gericht op het omgaan met moeilijk (interpreteerbaar) gedrag.
Deel bericht

Subsidie voor ventilatie januari 2021 beschikbaar

05.01.21
Op 4 januari 2021 opende het loket voor de subsidieregeling Specifieke Uitkering Ventilatie in Scholen (SUVIS). Tussen 4 januari en 30 juni 2021 kunnen scholen...
Deel bericht

Red Team wil dat scholen langer dichtblijven: ‘In januari weer open is spelen met vuur’

30.12.20
Scholen moeten langer dichtblijven om te voorkomen dat nieuwe varianten van het coronavirus zich kunnen verspreiden. Dat vindt het Red Team, een expertgroep dat het kabinet advies geeft. In januari weer open gaan is ‘spelen met vuur’.
Deel bericht

Wetenschappelijke handreiking over de risico’s en kansen van afstandsonderwijs

28.12.20
De Inspectie van het Onderwijs heeft in samenwerking met de universiteit Maastricht op een rijtje gezet wat de kansen en bedreigingen van afstandsonderwijs zijn.  Hieruit is een handreiking ontstaan. We spreken strategisch inspecteur Inge de Wolf, tevens hoogleraar in Maastricht. Zij dook samen met...
Deel bericht

Ouders speciaal onderwijs met handen in het haar door lockdown: 'Hij zegt gewoon: nee, ik ga niet leren'

19.12.20
Ouders van kinderen uit het speciaal basisonderwijs zitten met de handen in het haar. Ook deze kinderen moeten tot ten minste 17 januari thuisonderwijs volgen, maar ze kunnen de omschakeling vaak lastig maken. Hierdoor kan de spanning thuis hoog oplopen.
Deel bericht

Kinderombudsvrouw: Kwetsbare kinderen raken verder achterop door dichte scholen

17.12.20
Door het sluiten van de basisscholen groeit de kloof tussen kwetsbare kinderen en kinderen die uit beter gestelde gezinnen komen. Dat zegt Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer in gesprek met NU.nl.
Deel bericht

Impact lockdown groot voor kinderen in speciaal onderwijs

17.12.20
De klaslokalen zijn vanaf vandaag 5 weken lang leeg. Van de een op de andere dag moesten scholen de deuren sluiten. Dat betekent geen gezellig kerstfeest op school, ouders die snel een oplossing moeten vinden voor opvang en dat docenten weer een online lesprogramma moeten organiseren. Voor niemand prettig, maar voor leerlingen in het speciaal onderwijs misschien ...
Deel bericht

Eindexamenroosters dit op de schop, kwetsbare groep 8’ers eerder naar school

17.12.20
Het kabinet geeft basis- en middelbare scholen extra ruimte om leerlingen ondanks de lockdown bij de les te houden. De eindexamenplanning gaat in 2021 op de schop.
Deel bericht

Scholen sluiten, wat betekent dit voor het gespecialiseerd onderwijs?

15.12.20
Naar aanleiding van de toespraak van premier Rutte van gisteravond leven er nog veel vragen. Ook binnen het gespecialiseerd onderwijs. Het is uiteraard niemand ontgaan dat er voor leerlingen die praktijkvakken volgen, (voor)examen doen en kwetsbare leerlingen zijn (en dat laatste geldt voor onze geh...
Deel bericht

Schoolleiders hebben begrip, maar ook zorgen over schoolsluiting

15.12.20
Bijna 85 procent schoolleiders heeft begrip voor het kabinetsbesluit om de scholen te sluiten. Toch zijn er zorgen, over leerachterstanden bij met name kwetsbare leerlingen en over de sociale veiligheid. Dat blijkt uit een peiling – direct na de persconferentie – van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder duizend directeuren in het basis-, speciaal en voortgezet onderwijs.
Deel bericht

Tijdelijke schoolsluiting: hulp bij afronding jaar en het geven van online les in 2021

15.12.20
Vanaf woensdag 16 december tot en met 18 januari 2021 is er sprake van een tijdelijke schoolsluiting in het primair en voortgezet onderwijs, en het mbo. Buiten de schoolvakantie wordt er zoveel mogelijk online les gegeven. Dit vraagt veel van u, uw collega’s en alle leerlingen en ouders. Wij wille...
Deel bericht

Scholen geven vooral afstandsonderwijs rondom kerstvakantie

14.12.20
Vanaf woensdag 16 december 2020 tot en met tenminste zondag 17 januari in het nieuwe jaar gaan de scholen in het primair en voortgezet onderwijs, het mbo en hoger onderwijs dicht. Dit maakt deel uit van een breed pakket aan maatregelen om de druk op de zorg te verminderen. Leerlingen en studenten kr...
Deel bericht

Bijna alles dicht, harde lockdown tot en met 19 januari

14.12.20
Het kabinet bereidt een vergaande lockdown voor waarbij bijna alles tot en met 19 januari dicht gaat: van scholen tot niet-essentiële winkels tot musea tot theaters, melden bronnen in Den Haag aan de NOS.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)