Mishandelde leraar sprak leerlingen aan op ’storend gedrag’

14.10.19
De leraar die donderdag in Bergen op Zoom door vier leerlingen mishandeld werd, had ze kort daarvoor aangesproken op ’storend gedrag’.
Deel bericht

[EduAd] Een sociaal veilige groep? Kwink!

10.10.19
Nieuwsgierig of Kwink ook voor úw school de ideale methode is voor een sociale en veilige groep? Vraag een gratis proefabonnement aan. Nu gratis tot de herfstvakantie! Wilt u ook een vrijblijvende presentatie op school? Dat kan!
Deel bericht

Interview | Onderwijsvernieuwing met technologie – een blik vanuit de praktijk

10.10.19
Welke keuzes maken scholen in het buitenland ten aanzien van onderwijsvernieuwing en welke rol speelt technologie daarbij? Hoe zit dit eruit in de praktijk? Iemand die hier alles over kan vertellen, is Bob Hofman, oprichter van ICT&E en organisator van onderwijsreizen en samenwerkingsprojecten over ...
Deel bericht

AOb: Lerarentekort stelselmatig onderschat

07.10.19
Scholen hebben duizenden leraren meer nodig dan de prognoses aangeven, omdat geen rekening is gehouden met werken in deeltijd. Daar komt de vraag naar vervangers nog bovenop. Met het huidige beleid komen die grote aantallen nieuwe leraren er niet.
Deel bericht

25 jaar tweetalig onderwijs voor dove en slechthorende kinderen

01.10.19
Op 1 oktober 2019 wordt bij de Auris Dr. M. Polanoschool in Rotterdam-Zuid feestelijk stil gestaan bij 25 jaar tweetalig onderwijs aan dove en slechthorende leerlingen. Tweetalig onderwijs op deze school wil zeggen dat de leerlingen les krijgen in het Nederlands met en zonder ondersteunende gebaren (NmG) en in de Nederlandse Gebarentaal (NGT).
Deel bericht

Passend Onderwijs: zorg en zegen

30.09.19
In 2014 werd Passend Onderwijs ingevoerd. De bedoeling was dat alle kinderen, of ze een beperking hebben of niet, bij elkaar in de klas zouden komen. Dichtbij huis, in de buurt bij hun eigen vriendjes. Nu blijkt dat het aantal kinderen dat toch nog wordt verwezen ....
Deel bericht

Scholen voor speciaal onderwijs bezwijken onder wachtlijsten

25.09.19
Tientallen scholen voor speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs hebben te maken met een enorme toeloop. Hierdoor zijn de klassen veel te groot of kunnen kinderen niet worden geplaatst en zitten ze noodgedwongen thuis, blijkt uit onderzoek van Reporter Radio van KRO-NCRV.
Deel bericht

Nieuw erkende Gezonde School-activiteit: Kwink

20.09.19
Onlangs verscheen Kwink in de activiteitendatabase op website van Gezonde School. Deze online methode is namelijk officieel erkend als Gezonde School-activiteit voor het thema Welbevinden. Kwink is een digitale methode voor sociaal-emotioneel leren voor het primair onderwijs. Het hoofddoel is om verstorend gedrag in de klas te voorkomen.
Deel bericht

Onrust op school na vechtpartij: 'Scholier vluchtte bloedend naar binnen’

07.09.19
De Onderwijsinspectie stelt volgende week een onderzoek in naar de veiligheid op het Kennis- en Expertisecentrum in Roermond. Daar kwam het vorige week opnieuw tot een geweldsuitbarsting. Toen kregen twee klasgenoten het op straat vóór de school met elkaar aan de stok. Een van hen vluchtte bloedend naar binnen.Vorig jaar schoot een leerling met een geweer op een andere leerling.
Deel bericht

Mogelijk onderwijs voor dove en slechthorende kinderen in Zaltbommel

03.09.19
Kentalis, het instituut dat mensen die slechthorend, doof of doofblind zijn ondersteunt, wil aansluiten bij het VO in de gemeente Zaltbommel. Zowel De Brug als Cambium College hebben al ervaringen met leerlingen van Kentalis, in de vorm van ondersteuning. Beide scholen staan open om nieuwe mogelijkheden van samenwerking te onderzoeken.
Deel bericht

Start inschrijving EU-Schoolfruit 2019-2020

21.08.19
Dit najaar start de 11e editie van het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma. Deelnemende scholen ontvangen gedurende 20 weken 3 stuks groente en fruit per leerling per week, gefinancierd door de Europese Unie. Van 2 t/m 13 september 2019 kunnen scholen zich inschrijven via www.euschoolfruit.nl. Alle basisscholen en scholen voor speciaal onderwijs komen in aanmerking voor het programma.
Deel bericht

Prowise lanceert een uniek gratis softwarepakket voor alle scholen in Nederland

19.08.19
Prowise lanceert met Presenter 10 een uniek en gratis softwarepakket voor alle scholen in Nederland. De onderwijssoftware Presenter is zo ontwikkeld dat iedereen eenvoudig interactieve lessen, presentaties of werkstukken kan maken. Presenter 10 is speciaal ontwikkeld voor leerkrachten, docenten, leerlingen en studenten.
Deel bericht

[EduAd] Een sociaal veilige groep? Kwink! Gratis tot de herfstvakantie

19.08.19
Nieuwsgierig of Kwink ook voor úw school de ideale methode is voor een sociale en veilige groep? Vraag een gratis proefabonnement aan. Nu gratis tot de herfstvakantie! Wilt u ook een vrijblijvende presentatie op school? Dat kan!
Deel bericht

Bijeenkomst verkenning bevoegdhedenstelsel PrO-VSO

14.08.19
De bijeenkomst van 10 september is een vervolgsessie. Hierin gaan we met leraren, schoolleiders en lerarenopleiders concreet ontwerpen hoe bevoegdheden in het pro-vso eruit zouden moeten zien. Dit gebeurt op basis van onder meer de huidige bekwaamheidseisen, de behoefte van de doelgroep, de vakinhoudelijke eisen en andere contexten waarmee leraren te maken hebben.
Deel bericht

Subsidieregeling Praktijkleren voor voortgezet speciaal onderwijs

12.08.19
De subsidieregeling Praktijkleren ondersteunt bedrijven en organisaties die een praktijkleerplaats bieden aan bepaalde leerlingen uit het VSO in het kader van de beroepspraktijkvorming in het laatste schooljaar. De subsidie wordt achteraf aangevraagd. De leerling volgt minimaal één dag per week binnenschools onderwijs en kent maximaal 4 stagedagen per week.
Deel bericht

Roermondse school van plan leerlingen te screenen

29.07.19
Matthieu Goedhart, bestuurder van jeugdzorgorganisatie Mutsaers, meldt dat de Roermondse school, waar vorig jaar een leerling schietend rondliep, veiligheidsmaatregelen gaat treffen vanaf komend schooljaar. De school heeft besloten voortaan leerlingen te screenen. Bovendien kan niet iedereen zomaar meer de school in- en uitlopen.
Deel bericht

Schooldirecteur voelt zich slachtoffer gewijzigde systematiek

20.07.19
De Blink (SO en VSO) kampt met een tekort aan ruimte. Volgens wethouder Verloop vindt de toewijzing van lokalen plaats op basis van het aantal vierkante meters. We hebben praktijklokalen, waar ze leren koken, zich in techniek bekwamen, leren tuinieren. Wij voelen ons in de beschikbare ruimte belemmerd, het doet geen recht aan onze opdracht." We hebben andere ruimten nodig dan vroeger.
Deel bericht

Voortgezet speciaal onderwijs kraakt onder lerarentekort

20.07.19
In het VSO zijn de klassen veel te groot. Volgens het Land. Expertisecentrum SO zijn er inmiddels scholen waar de klassen bestaan uit 15 tot 19 leerlingen, veel meer dan de 8 tot 12 leerlingen waar een school voor wordt bekostigd. "Op basis van 8 tot 12 leerlingen krijg je een leerkracht en soms ook een klassenassistent."
Deel bericht

Cultuurkaart voor vso terug van weggeweest

18.07.19
Leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs kunnen komend schooljaar weer gebruikmaken van de Cultuurkaart. Met deze pas kunnen zij gratis of goedkoper deelnemen aan diverse culturele activiteiten. De PO-Raad heeft hier met diverse andere partijen steeds voor gepleit en is blij dat minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur) aan die oproep gehoor heeft gegeven.
Deel bericht

Leraren en leerlingen van Roermondse school niet veilig

17.07.19
De Roermondse school voor SO De Donderberg waar in september 2018 een leerling schietend binnenkwam, is sindsdien alleen maar onveiliger geworden. Volgens de directeur is het gebouw onveilig, worden docenten geslagen door scholieren, verschuilen ze zich achter gebarricadeerde deuren en zijn sinds de schietpartij al meer dan vijftien leerlingen geschorst wegens ernstig wangedrag.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)