Agressie en boosheid: één pot nat?

19.11.19
Iedere onderwijsprofessional heeft wel eens te maken met lastig gedrag van leerlingen en ouders. En in de praktijk blijkt vaak dat situaties klein beginnen en vervolgens uit de hand lopen.
Deel bericht

Blog | Waarom vliegen stoelen door de klas ?

18.11.19
In het Algemeen Dagblad van 31 oktober 2019: Stoelen die door het lokaal vliegen, klasgenootjes die elkaar aanvallen en tienerjongens die haar een langzame, pijnlijke dood toewensen: een juffrouw in Rotterdam onthult in een openhartige column hoe zij dagelijks worstelt met het speci...
Deel bericht

Toezicht op zorgplicht passend onderwijs

12.11.19
Per 1 november 2019 is het toezicht op de naleving van de zorgplicht een onderdeel van elk vierjaarlijks onderzoek en onze voorbereiding daarop.
Deel bericht

Zeven winnaars landelijke uitreiking Special Media Awards 2019

11.11.19
Tijdens een spannende award show in Beeld en Geluid in Hilversum zijn op 9 november de winnaars bekend gemaakt van de Special Media Awards. Het bericht Zeven winnaars landelijke uitreiking Special Media Awards 2019 verscheen eerst op Mediawijzer.net.
Deel bericht

Van Engelshoven: 'Naïef om lerarentekort alleen met geld op te lossen'

08.11.19
Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs denkt niet dat het lerarentekort alleen met geld is op te lossen. De bewindsvrouw reageert daarmee op de roep vanuit de oppositie, leraren, schoolleiders en ander onderwijspersoneel om structureel geld uit te trekken om het tekort aan te pakken.
Deel bericht

Meer leerlingen naar speciaal (basis)onderwijs?

07.11.19
Het is niet duidelijk hoeveel leerlingen op wachtlijsten staan van het speciaal basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs. Dat antwoordt onderwijsminister Arie Slob op Kamervragen van de PvdA.
Deel bericht

Landelijke staking onderwijs van de baan na honderden miljoenen kabinet

01.11.19
Het kabinet maakt 460 miljoen euro extra vrij voor het onderwijs. Dat is het gevolg van een akkoord tussen kabinet, werkgevers en werknemers. Als gevolg hiervan gaat de aangekondigde landelijke lerarenstaking, komende woensdag, niet door.
Deel bericht

Gedragsproblemen geen voorspeller voor thuiszitten

31.10.19
Gedragsproblemen lijken geen voorspeller te zijn voor de thuiszittersproblematiek. Het zou zelfs de kans op thuiszitten verkleinen omdat kinderen met gedragsproblemen veel aandacht vragen en krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van het Kohnstamm Instituut.
Deel bericht

Werken met meldcode kindermishandeling op school

30.10.19
Slachtoffers eerder en beter in beeld van Veilig Thuis, dat is het doel van de verbeterde meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling. Het onderwijs heeft hierin een belangrijke taak. Maar hoe kunnen onderwijsprofessionals in het basis- en voortgezet onderwijs kindermishandeling signaleren en aanpakken?
Deel bericht

Meer hulp voor leerling met ernstige handicaps

30.10.19
De zorg op school voor kinderen met meerdere ernstige beperkingen moet overzichtelijker worden. Gemeenten moeten verantwoordelijk worden voor die zorg en de verschillende potjes daarvoor bundelen, vindt het kabinet. Tot dat is geregeld, komt er 5 miljoen euro op tafel om tegen te gaan dat deze kinderen hulp mislopen.
Deel bericht

Opinie | Lesgeven in het speciaal onderwijs? Dat is topsport!

27.10.19
Lesgeven is sport, lesgeven in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) is topsport. Daarom is het van groot belang dat die onderwijstak een eigen cao krijgt.
Deel bericht

LECSO: "Ieder kind op een wachtlijst is er één teveel"

25.10.19
Naar aanleiding van een uitzending van Reporter Radio (zondag 27 oktober 19.00 uur NPO Radio 1) en een artikel in De Telegraaf (Speciaal onderwijs kan massale toestroom leerlingen niet aan - 25 okt. 2019) komen er dezer dagen veel berichten over het gespecialiseerd onderwijs naar buiten.
Deel bericht

Wachtlijsten in het speciaal onderwijs

25.10.19
Het speciaal onderwijs heeft te maken met een grote toestroom aan leerlingen. Veel scholen werken zelfs met wachtlijsten. De PO-Raad en het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs (LECSO) brengen de komende tijd in kaart hoe groot deze problematiek is in het speciaal onderwijs.
Deel bericht

'Overvolle klassen in speciaal onderwijs veroorzaken onveilige situaties'

25.10.19
De toestroom van leerlingen in het speciaal onderwijs is zo groot, dat scholen het niet meer aankunnen. De klassen zitten overvol, wat leidt tot onveilige situaties. Dat blijkt uit onderzoek van het NPO Radio 1-programma Reporter Radio en De Telegraaf.
Deel bericht

Kinderen vinden hun talenten terug op het kleinschalige Matrix Lyceum Drachten

18.10.19
Ben je bovengemiddeld intelligent, maar heb je een gedragsprobleem? Dan val je al snel tussen wal en schip. Het Matrix Lyceum in Drachten mag na een proeftijd van twee jaar in dit gat springen.
Deel bericht

Mishandelde leraar sprak leerlingen aan op ’storend gedrag’

14.10.19
De leraar die donderdag in Bergen op Zoom door vier leerlingen mishandeld werd, had ze kort daarvoor aangesproken op ’storend gedrag’.
Deel bericht

[EduAd] Een sociaal veilige groep? Kwink!

10.10.19
Nieuwsgierig of Kwink ook voor úw school de ideale methode is voor een sociale en veilige groep? Vraag een gratis proefabonnement aan. Nu gratis tot de herfstvakantie! Wilt u ook een vrijblijvende presentatie op school? Dat kan!
Deel bericht

Interview | Onderwijsvernieuwing met technologie – een blik vanuit de praktijk

10.10.19
Welke keuzes maken scholen in het buitenland ten aanzien van onderwijsvernieuwing en welke rol speelt technologie daarbij? Hoe zit dit eruit in de praktijk? Iemand die hier alles over kan vertellen, is Bob Hofman, oprichter van ICT&E en organisator van onderwijsreizen en samenwerkingsprojecten over ...
Deel bericht

AOb: Lerarentekort stelselmatig onderschat

07.10.19
Scholen hebben duizenden leraren meer nodig dan de prognoses aangeven, omdat geen rekening is gehouden met werken in deeltijd. Daar komt de vraag naar vervangers nog bovenop. Met het huidige beleid komen die grote aantallen nieuwe leraren er niet.
Deel bericht

25 jaar tweetalig onderwijs voor dove en slechthorende kinderen

01.10.19
Op 1 oktober 2019 wordt bij de Auris Dr. M. Polanoschool in Rotterdam-Zuid feestelijk stil gestaan bij 25 jaar tweetalig onderwijs aan dove en slechthorende leerlingen. Tweetalig onderwijs op deze school wil zeggen dat de leerlingen les krijgen in het Nederlands met en zonder ondersteunende gebaren (NmG) en in de Nederlandse Gebarentaal (NGT).
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)