Is kennis niet een beetje achterhaald?

20.08.17
Waarom zouden jongeren überhaupt nog naar school moeten, nu je alles wat je wilt weten op Wikipedia en op YouTube kunt vinden? Docenten, maar ook filosofen ontkomen niet aan de vraag waar de toegevoegde waarde van de klas ligt in de 21ste eeuw.
Deel bericht

Computer zoekt auteur van het Wilhelmus

20.08.17
Wie dacht dat Filips van Marnix van Sint-Aldegonde (1538-1598) de onomstreden auteur van het Wilhelmus was, heeft het mis. Hoewel de orthodox-gereformeerden dit met veel succes hebben geclaimd, zijn er altijd meerdere kandidaten in omloop geweest voor het auteurschap.
Deel bericht

Tips voor veilig naar school fietsen

19.08.17
Na de zomervakantie gaan veel kinderen voor het eerst in lange tijd weer op de fiets naar school. Dat is even wennen, voor de kinderen én voor andere weggebruikers. Het is dus voor iedereen zaak extra alert te zijn. Echter wat een kind “kan” in het verkeer is erg afhankelijk van zijn leeftijd.
Deel bericht

Feit of fictie: Helft scholen houdt nog verkeersexamen

19.08.17
Nog maar de helft van de basisscholen in de vijfendertig grotere gemeenten in Nederland organiseert jaarlijks het verkeersexamen. Deze ervaring deelde Hugo van der Steenhoven, adviseur duurzame mobiliteit, vanochtend in Trouw. In de rubriek Feit of Fictie checkt Lammert deze uitspraak.
Deel bericht

Dijsselbloem: extra salaris basisschoolleraar is te regelen

18.08.17
PvdA-minister Dijsselbloem is ervan overtuigd dat er extra geld komt voor de verhoging van de salarissen van basisschoolleraren. "Meer geld voor lerarensalarissen is echt te doen. We gaan daar gewoon over praten en we gaan het oplossen", zei de minister van Financiën op zijn eerste werkdag na de zomervakantie.
Deel bericht

Entoen.nu vernieuwd

18.08.17
Naast 50 vensters met belangrijke personen, voorwerpen en gebeurtenissen die samen het verhaal van de historische en culturele ontwikkeling van Nederland laten zien, zijn de plaatselijke en regionale canons nu ook onderdeel geworden van entoen.nu. Met de nieuwe functie Mijn Canon heeft iedereen nu de mogelijkheid om via entoen.nu een eigen canon aan te maken.
Deel bericht

Overheid, onderwijs, zorg en financials grootste verbruikers interconnectieverkeer

17.08.17
Dataverkeer tussen bedrijven in Europa stijgt jaarlijks met 44 procent. Dit blijkt uit de Global Interconnection Index van Equinix, aanbieder van interconnectie en datacenters. Via interconnectie kunnen bedrijven hun digitale diensten integreren met providers en partners, waardoor onder meer real-time samenwerken mogelijk maakt.
Deel bericht

Studiebeurs eerstegraads lerarenopleiding nu ook voor deeltijd en young professionals

17.08.17
Per 1 augustus 2017 is de regeling Tegemoetkoming studiekosten onderwijsmasters verruimd. De tegemoetkoming is nu aan te vragen voor het volgen van een universitaire lerarenopleiding in een tekortvak in voltijd én deeltijd. Naast bachelor- en masterstudenten kunnen ook young professionals die minder dan 5 jaar geleden zijn afgestudeerd of gepromoveerd de tegemoetkoming ontvangen.
Deel bericht

Peiling: Meerderheid voor verplichte Wilhelmus-les

17.08.17
55 procent van de deelnemers die vandaag meededen aan een gewogen peiling van EenVandaag, zijn voor het verplichten van lessen over het Wilhelmus op scholen. Met name kiezers van VVD, CDA, ChristenUnie en PVV zijn hier voorstander van. Les over de Grondwet kan op nog meer draagvlak rekenen: 91 procent zou dit een goede zaak vinden. EenVandaag peilde onder 15.000 mensen.
Deel bericht

Onderwijs heeft laagste vacaturegraad

17.08.17
Van alle arbeidsmarktsectoren heeft het onderwijs de laagste vacaturegraad, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Deel bericht

Verplichte Wilhelmus-les op school? 'Andere dingen zijn belangrijker'

16.08.17
"Wilhelmus verplichte kost als Rutte III er komt", kopt het AD vanochtend. Volgens de krant willen de formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie dat scholen les gaan geven over het volkslied. Leerlingen zouden dan meer moeten leren over de tekst, de betekenis en de melodie. Wat vindt de onderwijsgemeenschap er eigenlijk van?
Deel bericht

Dennis (21) vertelt op school waarom hij dood wilde

16.08.17
3FM-dj Tannaz Hajeby begeleidt in onderstaande video de dappere Dennis. Hij vertelt, amper een half jaar na zijn zelfmoordpoging, zijn schoolgenoten wat er aan de hand was en hoe belangrijk het is om over psychische klachten te praten.
Deel bericht

Docent: ‘Het gaat ons niet om de etiketjes, maar om de juiste begeleiding en hulp’

16.08.17
Van ouders tot leraren tot kindercoaches. Uit alle hoeken hebben we reacties gekregen op ons artikel ‘diagnosticering door pseudo-deskundigen’. In dat verhaal kwamen deskundigen aan het woord die zich zorgen maken over de vele (verkeerde of ongegronde) diagnoses die worden gegeven aan kinderen.
Deel bericht

Leraren, schoolleiders en schoolteams gezocht: Werk mee aan een vernieuwd curriculum

16.08.17
Ben je leraar of schoolleider en wil je meewerken aan de ontwikkeling van het curriculum? Curriculum.nu biedt je die mogelijkheid. Wat moeten leerlingen kennen en kunnen? Het project start in het nieuwe schooljaar na de zomervakantie met de werving van leraren, schoolleiders en scholen om mee te doen.
Deel bericht

Proefdraaien met verplichte Lerarenregister

16.08.17
Schoolbesturen en scholen kunnen vanaf september samen met hun leraren kennismaken met het nieuwe verplichte Lerarenregister.
Deel bericht

Islamitische school Eindhoven is al weer bijna te klein

16.08.17
De islamitische school Tarieq Ibnoe Ziyad is zo goed als klaar. In 2018 wordt het maximale aantal leerlingen al weer bereikt. Tijdelijke lokalen zijn dan al weer nodig, zegt directeur Mathijs Vermaas.
Deel bericht

Wilhelmus verplichte kost als Rutte III er komt

16.08.17
Scholen moeten leerlingen les gaan geven in de tekst, betekenis en melodie van het Wilhelmus. Ook moeten Nederlanders op hun 18e verjaardag van hun burgemeester een boekje krijgen over de geschiedenis van Nederland met een uitleg van onze ‘democratische rechtsstaat’.
Deel bericht

Nieuw onderwijs in strijd tegen bètatekort

15.08.17
Op veel plekken in Nederland is een tekort aan technici op (v)mbo-niveau. Door nieuwe didactiek in het bèta- en technologieonderwijs hoopt men deze tekorten te ondervangen. Ook op Hogeschool Utrecht is deze zomer een lectoraat van start gegaan dat onderzoek gaat doen naar curriculumontwikkeling in het technisch onderwijs.
Deel bericht

Minder leerlingen gedupeerd door onregelmatigheden bij afname eindexamens

15.08.17
In 2017 zijn door de Inspectie van het Onderwijs 1195 examens en rekentoetsen geheel of gedeeltelijk ongeldig verklaard. Dit is een daling van 12% ten opzichte van vorig examenjaar toen 1370 keer examenwerk ongeldig werd verklaard.
Deel bericht

2018 Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed

15.08.17
Erfgoed verbindt, Europa inspireert. Dat is het Nederlandse thema van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Met aandacht voor de belangrijke rol die erfgoed kan spelen in het cultureel diverse Europa. Hoe kunnen erfgoedinstellingen bijdragen?
Deel bericht