Kabinet zet onderwijs op digitale achterstand 

20.07.17
Het demissionaire kabinet onderschrijft het belang van ICT voor het onderwijs, maar toont zich amper bereid hiervoor zelf actie te ondernemen, zo blijkt uit een Kamerbrief. En dat terwijl de Onderwijsraad er onlangs op wees dat de overheid een belangrijke rol heeft bij onder meer het regelen van goe...
Deel bericht

Digitaal portfolio: drie scholen over hun bijzondere zoektocht en samenwerking

18.07.17
Een digitaal portfolio als leerlingvolgsysteem: dat is de wens van drie totaal verschillende scholen. Zij gingen daarom een bijzondere samenwerking aan. Niet het eindproduct, maar de leerling en het eigen leerproces stonden centraal.
Deel bericht

Overzicht leerlijnen digitale geletterdheid

17.07.17
Het aanbod aan leerlijnen digitale geletterdheid groeit, zij het vaak vanuit een bepaalde invalshoek. De nadruk ligt bijvoorbeeld op mediawijsheid of op computational thinking. In het kader van het handboek digitale geletterdheid dat dit najaar verschijnt, geven wij je een overzicht met belangrijke ...
Deel bericht

'Maak gamen vak op basisschool'

17.07.17
Voor ouders die denken dat hun kinderen nu al te veel en te vaak gamen: straks wordt het een vak op school!
Deel bericht

Computational thinking aanleren door robot in de klas

15.07.17
Computational thinking, ook wel nadenken over het oplossen van een probleem met een computer, is een belangrijke 21e eeuwse vaardigheid. De leraren van de St Wulfram basisschool in Hoogwoud hebben voor het aanleren van deze vaardigheden een heel bijzondere assistent in de klas: robot Tobor.
Deel bericht

Hoe gaan we om met het smartphonegebruik van kinderen thuis en in de klas?

14.07.17
Er verschijnen steeds meer onderzoeken en artikelen over de invloed die (te veel) sociale media op mensen en vooral op kinderen hebben. Te veel bezig zijn met je telefoon/tablet blijkt slecht te zijn voor de kwaliteit van denken en werken, maar hoe doseer je het smartphonegebruik in de klas en thuis...
Deel bericht

HP investeert 17 miljoen euro in verbetering van onderwijs wereldwijd

07.07.17
HP gaat investeert meer dan 17 miljoen dollar in het verbeteren van het onderwijs. Hiermee wil het bedrijf bijdragen aan het doorbreken van armoede in minderbedeelde gemeenschappen.
Deel bericht

Gezocht: startups met het meest innovatieve idee voor onderwijs

07.07.17
Startups met een innovatief idee om het onderwijs te veranderen, kunnen zich inschrijven voor de Onderwijs Startup Award.
Deel bericht

'De leerling centraal' is een risicovolle trend

04.07.17
De Onderwijsraad waarschuwt voor ongewenste maatschappelijke effecten van individualisering in het onderwijs.
Deel bericht

Verslag Onderzoeksconferentie 2017 van Kennisnet en NRO over ict en onderwijs

03.07.17
28 juni was de Onderzoeksconferentie van Kennisnet en NRO met onderzoeken over onder andere programmeeronderwijs, VR & AR, ict in het onderwijs en thema's als multimediaal leren en toetsen in 't onderwijs.
Deel bericht

Enquête Cybersecurity in onderwijs

03.07.17
Oproep van docentenvakvereniging i&i voor een enquête over Cybersecurity in het onderwijs. Is de digitale toekomst van Nederland in het geding?
Deel bericht

Nieuwe brochure Kennisnet: '9 vragen van scholen over onderwijs en ict'

30.06.17
Kennisnet heeft onlangs op haar website een nieuwe brochure gepubliceerd, getiteld: '9 vragen van scholen over onderwijs en ict'.
Deel bericht

Digitale vaardigheden als basisvak op school

29.06.17
We zijn altijd en overal connected op ieder device dat we rijk zijn. Als we zoveel informatie met elkaar delen via het web, als we toegaan naar een wereld waarin tech onmisbaar is, waarom bereiden we onze kinderen hier dan nog niet op voor?
Deel bericht

Leergang Slimmer leren met ICT

29.06.17
De PO-raad organiseert een nieuwe editie van de leergang Slimmer werken met ICT. In vier bijeenkomsten wordt een basis gelegd om ICT in de schoolorganisatie te kunnen implementeren. […] Lees het hele artikel Leergang Slimmer leren met ICT op ICTnieuws.
Deel bericht

De leraar die varieert profiteert het meest van ict

28.06.17
De leraar die varieert profiteert het meest van ict. Dat blijkt uit de 2-jaarlijkse Vier in balans-monitor van Kennisnet. Voor het onderzoek zijn vijfduizend betrokkenen - leerkrachten, bestuurders, schoolleiders en ouders - in het primair, voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs ondervraagd.
Deel bericht

Maurice de Hond niet langer boegbeeld van Steve Jobsscholen

27.06.17
Maurice de Hond zal niet langer het boegbeeld zijn van Steve Jobsscholen en de vernieuwing van het Nederlandse onderwijs. Zijn betrokkenheid bij de beweging die nieuwe onderwijsmethoden ontwikkelt, werkt in eigen land 'contraproductief'. Hij richt zijn energie voortaan op het buitenland.
Deel bericht

Smartphones op school: streng verboden?

27.06.17
Veel scholen worstelen met telefoons in de klas, las ik in NRC onlangs. Met onder meer diverse scholen met smartphoneverboden, en eentje die als ultieme sanctie een week de telefoon kan afpakken. Ondertussen krijg ik regelmatig mails van ouders (én leerlingen) die zo’n telefooninbeslagname willen aanvechten en hoe dat juridisch zit. Dus ja, hoe zit dat juridisch?
Deel bericht

Een heel handige en interessante Nederlandstalige website 'Today's Teaching Tools'

26.06.17
Onlangs spotte in de website 'Today's Teaching Tools' van Irene van der Spoel (Twitter: @TTeachingTools), geboren en getogen in Gouda en docente biologie en Engels en zeer geïnteresseerd geraakt in het aanbieden van digitaal onderwijs.
Deel bericht

Bouw je eigen zoekmachine Bekroond profielwerkstuk KNAW Onderwijsprijs

25.06.17
Hoe versloeg Google de concurrentie om de meest populaire zoekmachine te worden? VWO-scholiere Lüke van den Wittenboer (Bataafs Lyceum, Hengelo) zocht het uit in haar profielwerkstuk en bouwde zelf ook zoekmachines. Ze werd tweede bij de KNAW Onderwijsprijs.
Deel bericht

Steve JobsSchool in Enschede wél een succes: ‘Varen onze eigen koers’

24.06.17
Het Steve Jobsonderwijs is lang niet overal succesvol, maar in Enschede slaat het concept wel aan. Ruim twee jaar geleden werd basisschool De Lipper omgetoverd tot openbare Steve JobsSchool De Uitvinding. Directeur Niels Anderson staat nog altijd achter de formule.
Deel bericht