UNICEF pleit opnieuw voor volledig openen middelbare scholen

20.04.21
UNICEF Nederland doet opnieuw een dringende oproep de middelbare scholen per direct te heropenen. De kinderrechtenorganisatie zegt zich grote zorgen te maken dat de opening van het voorgezet onderwijs niet wordt genoemd in het ‘openingsplan’ van het kabinet.
Deel bericht

'Deze ict-projecten zetten onderwijs op z’n kop'

19.04.21
De redactie van Computable heeft tien ict-projecten in het onderwijs aangewezen om zich donderdag 22 april te presenteren aan de jury van de Computable Awards 2021. Vijf van de projecten slepen een nominatie in de wacht. De winnaar in de categorie Onderwijsproject wordt op 2 november bekendgemaakt.
Deel bericht

Loonkosten in onderwijs sterk gestegen

19.04.21
De loonkosten in het onderwijs zijn in 2020 met 5,5% gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Daarmee behoorde het onderwijs vorig jaar tot de sectoren met de sterkste loonkostenstijging.
Deel bericht

14 miljoen zelftesten onderweg naar scholen

19.04.21
Vanaf vandaag komen er miljoenen zelftesten beschikbaar voor basisscholen, middelbare scholen en scholen voor speciaal onderwijs. Hiermee kunnen  besmettingen sneller worden opgespoord en uitbraken zoveel mogelijk worden voorkomen. Binnen twee weken zijn alle scholen voorzien van zelftesten voor on...
Deel bericht

Blog | Hoe lang moeten we in de Staat van het Onderwijs nog lezen dat de kwaliteit van ons onderwijs verder achteruitgaat?

16.04.21
“Ziekenhuizen hebben nu een unieke kans de grote Covid-problemen aan te pakken”. Stel dat Mark Rutte en Hugo de Jonge dit zouden zeggen naar aanleiding van de Covid-19 pandemie. Zij zeiden het niet, maar iets vergelijkbaars zei de voormalige directeur-generaal voor het PO en VO, nu in haar nieuwe functie als inspecteur-generaal (IG) wel over het onderwijs: “Onderwijs heeft nu een ...
Deel bericht

Interview | Waarom scholen alle niveaus onder één dak moeten aanbieden

16.04.21
Ze vindt het beschamend dat kinderen zulke ongelijke kansen hebben in het onderwijs. Louise Elffers wil dat kinderen langer bij elkaar zitten en later hun schooltype kiezen, zoals ook de Onderwijsraad donderdag bepleit.
Deel bericht

Onderzoek door het rijk: verbetering onderwijsgebouwen versnellen

16.04.21
Bij schoolgebouwen zijn verschillende ministeries betrokken. Omdat de problemen rondom onderwijshuisvesting complex zijn is een Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) uitgevoerd. Gerhard Jacobs MSc (partner HEVO) was lid van het expertpanel van het IBO. Het onderzoek is afgerond en heeft als doel het nieuwe kabinet te informeren over de knelpunten en oplossingen rondom onderwijshuisvesting.
Deel bericht

Onderwijsminister Arie Slob: de Verklaring Omtrent Gedrag voor het onderwijs moet op de schop

16.04.21
Demissionair minister Arie Slob wil de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanscherpen voor het onderwijs. Dit moet de kans op seksueel grensoverschrijdend gedrag door personeel op scholen verminderen.
Deel bericht

Onderwijsraad wil af van schooladvies in groep 8

16.04.21
De Onderwijsraad adviseert om het schooladvies in groep 8 van de basisschool te schrappen en de selectie voor een specifieke onderwijsvorm uit te stellen tot na de eerste drie leerjaren van het voortgezet onderwijs.
Deel bericht

Interview | ‘Overal is mijn ervaring hetzelfde: hoe kleiner de klassen, hoe meer je kunt bereiken’

16.04.21
De laatste tijd werkt ze, gedwongen door corona, met halve klassen. Ineens heeft Kirsten Cuppen tijd om alle studenten de aandacht te geven die ze nodig hebben.
Deel bericht

Onderwijsraad: op alle middelbare scholen drie jaar 'brede' brugklas

15.04.21
Alle middelbare scholen zouden op hetzelfde moment een driejarige brede brugklas moeten invoeren. Daarvoor pleit de Onderwijsraad in een nieuw advies. De raad ziet dat kinderen nu te vroeg worden ingedeeld in een schooltype, en dat leidt tot ongelijke kansen.
Deel bericht

Vergroen jouw school en de wereld met My Climate Action

15.04.21
My Climate Action is een groene goede doelen actie en probeert jongeren bewust te maken van de klimaatuitdaging. Jongeren werven fondsen via een handige online tool. De helft van het opgehaalde geld gaat naar een schoolproject.
Deel bericht

Monitor hybride onderwijs geeft unieke inkijk in ervaringen met onderwijs op afstand 

15.04.21
Tijdens de periode van onderwijs op afstand is de samenwerking tussen leraren, leerlingen en ouders veranderd. Een goed samenspel tussen leraar, leerling en ouder, waarbij de school of het bestuur ondersteuning biedt is cruciaal voor zo goed mogelijk onderwijs op afstand. Dat is één van de conclus...
Deel bericht

Zorgen over seksuele intimidatie op scholen: 'Het staat vaak niet op het netvlies'

15.04.21
Veel scholieren zijn ontevreden over hoe scholen omgaan met meldingen van seksuele intimidatie en -geweld, blijkt uit gesprekken die NOS Stories met hen voerde. Na een oproep via Instagram kwamen er ruim 6000 verhalen binnen over ongewenst gedrag, door schoolgenoten of zelfs leraren.
Deel bericht

School voert pilot uit met zelftests: 'Uitslag zorgt ervoor dat we niet meer iedereen naar huis sturen bij besmetting'

15.04.21
Scholen in het basis en voortgezet onderwijs krijgen vanaf maandag coronazelftests geleverd voor hun personeel. De zogeheten antigeentest wordt nu alleen nog in teststraten gebruikt. Op de Valentijnschool in de wijk Bospolder-Tussendijken in Rotterdam Delfshaven hebben ze daar niet op gewacht.
Deel bericht

Inspectie: onderwijs is toe aan grondige renovatie

14.04.21
Het onderwijs in Nederland moet structureel beter, constateert de inspectie in het woensdag verschenen rapport Staat van het Onderwijs 2021. De basisvaardigheden van leerlingen zijn onder de maat en de kansenongelijkheid neemt tijdens deze coronacrisis alleen maar toe, luidt de alarmerende boodschap.
Deel bericht

Benut crisis als unieke kans voor onderwijsrenovatie om onderwijs structureel te verbeteren

14.04.21
Volgens de Inspectie van het Onderwijs ontstaat er door de coronacrisis een unieke kans om het onderwijs structureel te verbeteren. Omdat leerlingen en studenten vertraging hebben opgelopen door de coronapandemie is er een inhaalslag aangekondigd. De inspectie roept in de Staat van het Onderwijs 202...
Deel bericht

Kabinet: levering zelftests aan scholen start volgende week

14.04.21
Scholen in het basis en voortgezet onderwijs krijgen vanaf maandag coronazelftests geleverd voor hun personeel. Het kabinet wil vanaf 3 mei de zelftests ook beschikbaar maken gaan maken voor medewerkers in de kinderopvang, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.
Deel bericht

In onderwijs veel werknemers met pensioen

13.04.21
Het onderwijs behoort tot de sectoren waarin vorig jaar relatief veel werknemers met pensioen gingen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Deel bericht

Opinie | Het vak Levensbeschouwing daagt leerlingen uit het leven op een genuanceerde en verbindende manier te beschouwen.

13.04.21
Het Expertisecentrum Levensbeschouwing en Religie (Lervo) wil een leerplan ontwikkelen voor levensbeschouwing en religie in het voortgezet onderwijs (de Verdieping, 29 maart). Want het vak mist nu status.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)