Dyslexie bestaat niet op het Eurocollege

25.02.17
Discipline, structuur, hiërarchie en open vragen, daar draait het om op het EuroCollege in Rotterdam en Amsterdam. Onder die omstandigheden verdwijnen leesproblemen als sneeuw voor de zon, zegt directeur Edu van de Walle.
Deel bericht

Write Now! op zoek naar nieuw talent

24.02.17
Write Now! is op zoek naar nieuw schrijftalent. U kunt ons daarbij helpen!
Deel bericht

Stedelijk College in Eindhoven tilt Chinees onderwijs naar hoger plan

23.02.17
Het Stedelijk College in Eindhoven breidt het Chinees onderwijs verder uit. Vandaag opende Commissaris van de Koning Wim van de Donk een zogeheten Confucius Classroom op de middelbare school. Daarmee krijgen leerlingen kansen om straks in China te studeren of op zomerkamp te gaan, en zich zo voor te bereiden op een eventuele loopbaan in het Aziatische land.
Deel bericht

Mobielverbod in kleedkamer moet jeugd beschermen tegen naaktfoto's

23.02.17
Dat het verspreiden van naaktfoto's op het internet vreselijke gevolgen kan hebben, werd deze week pijnlijk duidelijk. Onur (15) uit Enschede pleegde zelfmoord nadat een naaktfoto van hem op Instagram belandde. Steeds meer voetbalclubs laten de jeugd hun mobieltje inleveren voordat ze de kleedkamer ingaan.
Deel bericht

Gülen-scholen in Marokko definitief gesloten na beslissing ministerie van Onderwijs

23.02.17
Het Marokkaanse ministerie van Onderwijs gaf onlangs in een persbericht te kennen dat al het Gülen-onderwijs in Marokko definitief van de baan is. In de verklaring is te lezen dat het ministerie onlangs alle onderwijsinstellingen, van voornamelijk de Al-Fatih onderwijsgroep, heeft gesloten.
Deel bericht

Docent nepte scholen met valse diploma's

22.02.17
Scholen in Deventer, Apeldoorn en Enschede werden genept door een docent die vervalste diploma's had overlegd. Woensdag kreeg hij een werkstraf en een voorwaardelijke celstraf opgelegd. De man is nog altijd docent.
Deel bericht

3 vragen aan Yuval Noah Harari over zijn nieuwste boek 'Homo Deus'

22.02.17
Leraren zouden vergezichten moeten verstrekken, meer dan informatie. Dat zegt Yuval Noah Harari - de Israëlische hoogleraar geschiedenis en auteur van de wereldwijde bestseller 'Sapiens - een kleine geschiedenis van de mensheid' - in een interview met Remco Pijpers.
Deel bericht

Leerlingen Haags Segbroek College demonstreren tegen nieuwe 'jassenregel'

22.02.17
Leerlingen van het Segbroek College in Den Haag hebben dinsdag geprotesteerd, omdat ze hun jas niet meer mee de klas in mogen nemen. De schoolleiding vindt jassen in de klas niet passen bij de uitstraling die een klaslokaal hoort te hebben.
Deel bericht

Aandeel godsdienstige jongeren gedaald

22.02.17
Het aandeel jongeren van 15 tot 25 jaar dat zegt tot een kerkelijke gezindte of levensbeschouwelijke groepering te behoren is gedaald van 49 procent in 2010 naar 41 procent vijf jaar later.
Deel bericht

Hoe kunnen we middelbare scholieren digitaal weerbaar maken?

21.02.17
Vodafone en Veilig Internetten stellen het gratis lespakket Safe & Social voor middelbare scholen beschikbaar om op een positieve manier met elkaar in gesprek te gaan.
Deel bericht

Lerarenregister aangenomen door Eerste Kamer

21.02.17
De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met de invoering van de wet Beroep Leraar en Lerarenregister. Met deze wet krijgen leraren meer ruimte en zeggenschap hun beroep uit te oefenen en in te vullen.
Deel bericht

Half miljoen voor onderzoek regeldruk onderwijs

21.02.17
Waarom wordt er zoveel regeldruk ervaren in het onderwijs, en vooral: hoe brengen we hier verbetering in? Prof. mr. Pieter Huisman van de Erasmus School of Law gaat het uitzoeken met een NWO-subsidie.
Deel bericht

Grote vraag naar cultuurcoaches

21.02.17
In 2016 hebben gemeenten 256 fte aan cultuurcoaches gerealiseerd. Veel meer dan de oorspronkelijk beoogde 135 fte. Dat blijkt uit een inventarisatie door het LKCA. Zonder structurele gemeentelijke middelen blijft de toekomst van de cultuurcoach echter onzeker.
Deel bericht

Politie onderzoekt zelfmoord jongen na naaktfoto op Instagram

21.02.17
De politie in Enschede onderzoekt of de zelfmoord van een 15-jarige jongen te maken heeft met de verspreiding van zijn naaktfoto op sociale media. De jongen sprong afgelopen zondag van een flat in de wijk Deppenbroek.
Deel bericht

Opnieuw minder jongeren voortijdig van school

21.02.17
Het aantal jongeren in het voortgezet en het middelbaar beroepsonderwijs  (mbo) dat vorig jaar zonder startkwalificatie de schoolbanken verliet, is opnieuw gedaald, naar 22.948. Dat zijn er ruim 1400 minder dan vorig jaar. Het totale percentage daalde van 1,8 naar 1,7 procent.
Deel bericht

Dit is waarom je backups moet maken van je online opslag

21.02.17
Steeds meer mensen slaan hun data uitsluitend nog online op bij diensten als bijvoorbeeld OneDrive, Google Drive of Dropbox. Dat is wel zo veilig… Of toch niet? Dit zijn de belangrijkste redenen om juist van je online bestanden regelmatig een backup te maken.
Deel bericht

Worden leerlingen ziek van ict in het onderwijs?

21.02.17
We moeten geen ict gebruiken in het onderwijs, want mensen worden ziek van digitalisering, schrijft neuroloog Manfred Spitzer in zijn boek 'Digiziek'. Heeft hij gelijk? "Spitzer schetst een eenzijdig, vertekend beeld.
Deel bericht

Naar de middelbare school: 'Klein lijkt me gezellig'

20.02.17
SchoolkeuzeDuizenden achtstegroepers kiezen deze weken een middelbare school. Het Parool volgt vijf kinderen: hoe maken zij hun keuze, en waar komen ze terecht? Vandaag: Keet Boskamp (12).
Deel bericht

Gratis lesmateriaal: Verkiezingen in het nieuws 2017

20.02.17
Met dit gratis lesmateriaal besteedt u aandacht aan burgerschap, mediawijsheid en taalvaardigheid. De opdrachten verwijzen naar de actuele berichtgeving. Bij de lesopdrachten kunt u gebruik maken van de kosteloze Nieuwsservice op papier of digitaal.
Deel bericht

Beeldschermen uit Budel in scholen tot in Californië

20.02.17
In Budel is Prowise niet meer over het hoofd te zien. Nabij het vliegveld bezet het bedrijf een straat met hallen, goed beveiligd met hekken en schrikdraad ‘omdat dat moet van de verzekering’.
Deel bericht