Missen schoolfoto: ‘Ouders proberen met dreigementen druk te leggen op scholen’
14.07.17
Ruim 100 basisschooldirecteuren hebben geen begrip voor de Haagse moeder die naar de rechter is gestapt, omdat haar kinderen de schoolfoto misten door het Offerfeest. Ze vinden dat het respect voor scholen en leraren naar een dieptepunt is gedaald en hebben het gevoel zich continu juridisch te moeten indekken.
Basisschoolleerlingen presteren steeds minder tijdens de gymles. Ze kunnen minder goed touwzwaaien, mikken op een basket en gooien met een bal. Ook het aantal te dikke kinderen is toegenomen.
De bureaucratie rondom peuterscholen is zó groot, dat aanbieders er last van hebben. En, nog erger: ouders lijken erdoor af te haken. Mogelijk vallen hierdoor juist de meest kwetsbare kinderen buiten de boot.
Minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs wil dat leraren en ouders in het basisonderwijs mogen meepraten over het aantal leerlingen per klas. In de Tweede Kamer zei hij dat hij de wet zo wil aanpassen dat deze groepen adviesrecht krijgen over het beleid van een school over de groepsgrootte.
Basisscholen in Berg en Dal en Groesbeek laten extern onderzoek doen naar een medewerkster die in privétijd Avatar-cursussen heeft gevolgd. Ouders zijn bang dat ze deze training voor zelfontwikkeling heeft toegepast op leerlingen.
De familiefilm Dikkertje Dap, gebaseerd op het gelijknamige versje van Annie M.G. Schmidt, gaat zondagmiddag 24 september in première, tijdens de 37e editie van het Nederlands Film Festival.
Dikzak, relnicht, homo, heks en kutkind. Het zijn scheldwoorden die kinderen op de basisschool tegen elkaar gebruiken. En dat doen ze op steeds jongere leeftijd.
Het aantal kinderen dat elke dag buiten speelt is in vijf jaar drastisch gedaald, blijkt uit onderzoek van Kantar Public in opdracht van Jantje Beton. Sinds 2013 is het aantal kinderen dat iedere dag buiten speelt gedaald van 20 procent naar 14 procent.
Het is de week dat de eindtoetsen voor de basisschool van start gaan, maar draven we niet door met het toetsen van kinderen? Stress en faalangst liggen op de loer.
Begin deze maand kregen ruim 7000 achtste-groepers te horen naar welke middelbare school ze volgend jaar gaan. Voorafgaand aan de loting moesten scholieren een persoonlijke voorkeurslijst met scholen indienen, waar soms wel twaalf namen op moesten staan. Ruim 99 procent van leerlingen die meededen aan de loting, kreeg een school uit hun top-5.
Vaders zijn minder actief bezig met de mediaopvoeding van hun jonge kinderen dan moeders. Ook vinden vaders vaker dan moeders dat kinderen evenveel leren van ervaringen in het ‘echte’ leven, als van ervaringen die zij opdoen bij het gebruik van media.
Vandaag wordt er weer gestaakt in het basisonderwijs. De staking maakt deel uit van een reeks estafettestakingen. Vorige maand legden leerkrachten in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht het werk neer, vandaag doen leerkrachten in de provincies Noord-Brabant en Limburg dat.
Het begon bij Fleur met hard werken. Teleurstelling als er iets niet lukte en dan toch nog maar wat harder werken om het goed te maken. "Ik ging steeds vroeger opstaan, soms al om 06.00 uur, zodat ik om 08.00 uur klaarstond om naar school te gaan."
Ouders die vinden dat hun kind een te laag schooladvies krijgt voor de middelbare school grijpen steeds vaker naar het wapen van de intelligentietest. Lerarenvakbond CNV Onderwijs reageert fel: "Respecteer de professionaliteit van docenten."
45 procent van de ouders denkt dat het leerzaam is wanneer hun kind (onder de zes jaar) zelfstandig filmpjes kijkt op de smartphone of tablet, terwijl dat niet zo is. Ook denkt ruim vier op de tien ouders (44 procent) dat hun kind reclame op het scherm herkent. Dat blijkt uit het jaarlijkse Iene Mie...
Wanneer je als kind goed kunt lezen, dan lees je veel en graag. Onderzoek dat deze week gepubliceerd wordt, wijst uit dat het juist níet andersom is. Anders gezegd, de voor de hand liggende gedachtegang dat vlotte lezers er zo bedreven in zijn juist omdat ze boekenkasten vol hebben verslonden, is incorrect.
Eén soort opvang voor alle peuters is alleen een goed idee als de nadruk niet op leren ligt, aldus Sieneke Goorhuis-Brouwer, emeritus hoogleraar spraak- en taalstoornissen bij kinderen.
45% van de ouders denkt dat het leerzaam is wanneer hun kind zelfstandig filmpjes kijkt op de smartphone of tablet, terwijl dat niet zo is. Dit blijkt uit het jaarlijkse Iene Miene Media 2018 onderzoek* dat bij de start van de Media Ukkie Dagen 2018 is gepresenteerd.
Vier op de tien vaders en moeders vinden het lastig om het tabletgebruik van hun allerkleinste kinderen in de hand te houden. Ze hebben moeite hun kinderen achter de schermen vandaan te krijgen en laten de kleintjes te vaak alleen kijken.
Ouders maken zich zorgen om de beveiliging van de gegevens van hun kind door anderen. Ze weten niet hoe er met gegevens en foto’s van hun kinderen op internet en sociale media omgegaan wordt. Dit blijkt uit het privacy onderzoek dat is uitgevoerd onder het Landelijk Ouderpanel.