Aanbod vormingsonderwijs móet in schoolgids staan!

07.06.19
In de schoolgids van elke openbare basisschool moet met ingang van het schooljaar 2019-2020 staan vermeld dat ouders voor hun kinderen kunnen kiezen voor een uur per week levensbeschouwelijk of godsdienstig vormingsonderwijs. Op verzoek van de ouders kan het bevoegd gezag een aanvraag doen bij het Centrum voor Vormingsonderwijs dat deze lessen verzorgt.
Deel bericht
(advertentie)

Geen auto's meer bij school: autovrije 'schoolstraat' in Den Haag

23.09.19
De gemeente Den Haag heeft naar eigen zeggen als eerste gemeente in Nederland een zogeheten 'schoolstraat'. Dat is een straat die tijdens de haal- en brengtijden van de kinderen dicht is voor gemotoriseerd verkeer.Het gaat om een proef. Een verkeersregelaar bij de hekken leidt het verkeer in goede banen. Ouders met een auto kunnen hun kind op een daarvoor bestemde plek afzetten.
Deel bericht

Rechter: ‘School mocht jongen schorsen wegens wangedrag ouders’

22.09.19
Een basisschool in Amsterdam Nieuw-West mocht een kind van school schorsen vanwege wangedrag van zijn ouders. Dat het kind zelf een rustige leerling was, en geen enkel probleem veroorzaakte, verandert de zaak niet.De docenten zouden zich bedreigd voelen door de ouders. De moeder heeft vier alternatieve scholen zonder duidelijke reden afgewezen.
Deel bericht

Sinterklaas komt dit jaar met de trein

22.09.19
Sinterklaas komt elk jaar in Nederland aan met zijn schip, Pakjesboot 12. Maar waarschijnlijk komt hij dit jaar met de trein. De landelijke intocht van Sinterklaas is dit jaar in Apeldoorn. Die stad heeft geen haven. Er is wel een kanaal, maar dat zou te klein zijn voor de stoomboot. De Sint zou daarom met een stroomtrein aankomen.
Deel bericht

Een jaar na het Stint-ongeluk: 'De make-up van de juf was helemaal uitgelopen'

21.09.19
De vier slachtoffers zaten op basisschool de Korenaer in Oss. Voor leerlingen en leerkrachten van de school volgde een moeilijke periode. Het NOS Jeugdjournaal ging, in goed overleg met betrokkenen en ouders, langs bij de school. Daar spraken zij met kinderen en een leerkracht.
Deel bericht

Kleutertoetsen zijn niet representatief

19.09.19
Kleutertoetsen zijn niet representatief genoeg om het taal- en rekenniveau van een kind vast te stellen. Dat concludeert Niek Frans uit het onderzoek waarop hij op 19 september promoveert aan de RUG. Op basis van de score kun je niet voorspellen hoe een kind zich later ontwikkelt. Dat komt doordat de toets vaak een momentopname is en een kind groeisprongen
Deel bericht

Ouders willen in zomer kortere schoolvakantie

18.09.19
De meeste ouders willen dat de lange zomervakantie in het onderwijs wordt teruggebracht naar vier weken, met daarbij twee flexibele vrije weken. Dat meldt ouderorganisatie BV Familie.Uit een enquête blijkt dat de combinatie van werk en gezin ouders veel stress geeft gedurende de zes weken zomervakantie. Vier weken is wel genoeg, vinden zij.
Deel bericht

Alleen roetveegpieten bij landelijke intocht Sinterklaas

17.09.19
Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn zijn alleen nog roetveegpieten, meldt de NTR. De pieten zullen dit jaar niet meer volledig zwart worden geschminkt. Ook in het Sinterklaasjournaal zijn geen volledig zwarte pieten meer te zien.
Deel bericht

Groeiend lerarentekort? Ouders maken zich er nauwelijks druk om

16.09.19
Basisscholen die vierdaagse lesweken invoeren, klassen die naar huis worden gestuurd, onbevoegde leraren voor de groep en nu óók nog een daling van de leerresultaten. Desondanks constateert ook Ouders & Onderwijs dat ‘de massale verontwaardiging’ onder ouders uitblijft. De ouderorganisatie krijgt nauwelijks telefoontjes of klachten binnen over het groeiende lerarentekort.
Deel bericht

Dit is wat kinderen op salafistische moskeescholen leren

16.09.19
We hebben onze bevindingen nog eens op een rijtje gezet. In krap 7 minuten kom je in deze YouTubevideo alles te weten over het onderzoek naar de salafistische scholen en de uitkomsten ervan.
Deel bericht

Tumult in de moslimgemeenschap na onderzoek salafistische scholen

15.09.19
Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders zegt de zorgen die vanuit de samenleving en politiek zijn geuit te delen. "Wij zijn zeer verontrust door de inhoud en vorm van het onderwijs in deze instellingen", zo schrijft SMN in een persbericht. Het samenwerkingsverband roept ouders met kinderen op dit soort scholen op om hun keuze te heroverwegen.
Deel bericht

28.400 euro voor een examenjaar vwo? ‘Klopt, maar je investeert toch in de toekomst van je kind?’

12.09.19
Breda heeft een nieuwe VO- school: de Winford Academy. Slagen is er geen probleem, niemand blijft er zitten. Daar is wel een fors prijskaartje aan verbonden. ‘Maar als je haast hebt, dan kun je daarvoor kiezen.’ Ouders die dit jaar hun kinderen naar de vwo-examenklas van de Winford Academy sturen, zijn daar 28.400 euro aan kwijt. Het examenjaar voor de havo is iets minder duur: 26.900 euro.
Deel bericht

BoekStartcoach stimuleert voorlezen met Woezel & Pip

09.09.19
Tijdens de Week van de Alfabetisering (9 tot en met 15 september) delen BoekStartcoaches in het hele land het Woezel & Pip-boekje Een nieuwe dag uit. Het boekje dat Dromenjager exclusief voor BoekStart maakte, is in tien talen beschikbaar. Daarmee stimuleert de BoekStartcoach ouders voor te lezen in de taal die ze het beste beheersen.
Deel bericht

Hoe kunnen ouders helpen bij huiswerk?

08.09.19
De scholen zijn begonnen en veel kinderen in de brugklas worden nu echt geconfronteerd met huiswerk. Hoe kunnen ouders hen het beste helpen? Waar moeten ze rekening mee houden als je het hebt over plannen, leren van de lesstof, overhoren …
Deel bericht

Schoolbesturen vragen ouders om begrip voor ‘zorgwekkende situatie’

07.09.19
De schoolbesturen van Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Almere vragen ouders van basisschoolkinderen om steun voor de ‘zorgwekkende en acute situatie’ die is ontstaan door het lerarentekort. Ze spreken waardering uit voor leraren, schoolleiders en onderwijsondersteuners die er wél zijn en ze bereiden de ontvangers voor op mogelijke scenario’s van komend jaar.
Deel bericht

Geen vierdaagse schoolweek meer op Zaanse basisschool, wel grotere klassen

03.09.19
Met veel kunst en vliegwerk is het gelukt om voldoende vaste leerkrachten te vinden voor basisschool de Tamarinde. De school met twee vestigingen in Zaandam, waarvan één in een achterstandswijk, kwam vorig schooljaar in het nieuws omdat een groep ouders, onder leiding van Jeroen de Glas, zich tegen de vierdaagse schoolweek verzetten.
Deel bericht

Belgische school onder Limburgers populair vanwege de strenge regels

03.09.19
De scholen in België beginnen maandag weer. Elk jaar gaan er weer méér Limburgers de grens over. Vanwege de discipline, de regels en de kleine klassen.Het is nog altijd de voorliefde voor de traditionele waarden die de Limburgers naar de buurscholen lokt. Je afspraken nakomen, schoolregels respecteren, op tijd zijn en je mobiele telefoon tijdens de lessen in een kastje opsluiten.
Deel bericht

Oproep aan ouders om auto te laten staan tijdens Schoolbrengweek

02.09.19
In de derde week van het nieuwe schooljaar organiseert SCHOOL op SEEF de Schoolbrengweek. Ouders worden opgeroepen om hun kind (zoveel mogelijk) lopend of op de fiets naar school te brengen. Lopen of fietsen naar school is goed voor de gezondheid (van ouder en kind) en bewegen bevordert de leerprestaties. Tevens doen kinderen ervaring op met verkeerssituaties
Deel bericht

Waarom een misstap voor pubers zo goed kan zijn

31.08.19
Arme burgemeester en arme jongen dacht ik, toen ik het bericht las over de zoon van de burgemeester die uit de bocht gevlogen was.De hele media van links tot rechts viel over de jongen, zijn moeder en de politie heen.
Deel bericht

Ivo is blij dat zijn kinderen weer naar school gaan: 'Zij hebben genoten, wij zijn moe'

27.08.19
Zes weken vakantie is voor veel kinderen heerlijk, maar sommige ouders worden er gek van. Vader Ivo en alleenstaande moeder Wendy zijn blij dat hun kinderen weer gewoon naar school gaan. "Heerlijk, die rust en regelmaat. Voor hen en voor ons." Wendy (3 kinderen) :Al hun vriendjes waren op vakantie, ik wist na twee weken niet meer wat ik met ze moest doen.
Deel bericht

In de hitte naar school: ouders geven kinderen eigen airco mee

27.08.19
Zowel in het noorden als in het zuiden van Nederland zijn de scholen weer begonnen. Dat betekent voor veel leerlingen dat ze met temperaturen boven de 30 graden verplicht op hun stoeltje moeten blijven zitten. In Eemnes gaven bezorgde ouders hun kroost daarom een airco mee naar school. De ouders namen de koelinstallaties op eigen initiatief mee, tot vreugde van de school.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)