De Schoolschrijver voorgedragen voor Astrid Lindgren Memorial Award

12.10.17

Stichting De Schoolschrijver is voorgedragen als Nederlandse inzending voor de Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) 2018. Deze prijs is de belangrijkste internationale onderscheiding in de kinderliteratuur en wordt ook wel de Nobelprijs voor de jeugdliteratuur genoemd. De nominatie is vanmiddag 12 oktober officieel bekend gemaakt tijdens de Frankfurter Buchmesse.

De Auteursbond, die De Schoolschrijver voordraagt, beschrijft in hun Engelse motivatie de stichting als ‘a major innovation in the Dutch (and perhaps worldwide) landscape of promoting literacy and reading among children’.

Daarnaast zegt de bond: ‘De Schoolschrijver focust vooral op kinderen met een taalachterstand. Ze gebruiken daarbij creatieve, nieuwe methodes die buiten het reguliere schoolcurriculum vallen. De Schoolschrijver ontwikkelt ook een digitaal platform, zodat nog meer scholen en kinderen van hun expertise kunnen profiteren.’

Kinderen taalsterk maken
Dat voor de prestigieuze prijs ook een organisatie is voorgedragen, is vrij uitzonderlijk. Maar De Schoolschrijver heeft dan ook een belangrijke missie: kinderen taalsterk maken en daarmee klaar voor de toekomst. Dat is hard nodig. Meer dan 2,5 miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen en schrijven. Bijna 14 procent van alle basisschoolleerlingen loopt het risico op latere leeftijd onder de noemer ‘laaggeletterd’ te vallen.

Een echte schrijver in de klas
De Schoolschrijver zet de allerbeste kinderboekenauteurs, onder wie mede-genomineerde Gideon Samson, in om leerlingen enthousiast te maken voor de magie van taal. Schoolschrijvers delen hun liefde voor verhalen lezen, waardoor taallessen een spannend avontuur worden. Leerlingen gaan niet alleen vooruit in taalvaardigheid, lezen en schrijven, ze worden ook beter in (zelf)reflectie en krijgen meer zelfvertrouwen.

In de geest van Astrid Lindgren
De Astrid Lindgren Memorial Award wordt jaarlijks uitgereikt. De onderscheiding wordt toegekend aan ‘werk van de hoogste kwaliteit, en in de geest van Astrid Lindgren’. Wie de Astrid Lindgren Memorial Award 2018 wint, wordt eind maart 2018 bekendgemaakt tijdens de Bologna Book Fair. Guus Kuijer ontving de prijs in 2012. Dit jaar ging de Award naar de Duitse auteur en illustrator Wolf Erlbruch.
Deel bericht
(advertentie)

Meer zicht op kwaliteit schooladvies door inzicht gegevens middelbare school

25.09.18
Om goed zicht te krijgen op de kwaliteit van hun schooladvies, krijgt een basisschool voortaan ook te horen op welke middelbare school een oud-leerling zich na drie jaar bevindt. De Tweede Kamer nam dinsdag een motie aan van het CDA die dit regelt.
Deel bericht

PO-Front in huidige vorm stopt

25.09.18
Het PO-Front, waarin AVS, PO in actie, AOb, CNVO, FvOv, FNV en PO-Raad zijn vertegenwoordigd, stopt. Dat hebben de betrokken partijen 24 september besloten. Het PO-Front was een unieke samenwerking van werknemers- en werkgeversorganisaties.
Deel bericht

Proeftuin Rekenen: 12 inzichten over het (gaan) werken met een overkoepelend dashboard

25.09.18
In de Proeftuin Rekenen onderzochten 8 basisscholen hoe zij met behulp van van een overkoepelend dashboard meer maatwerk kunnen bieden aan leerlingen. Bijvoorbeeld bij rekenen in groep 7 en 8? 12 inzichten over het (gaan) werken met een overkoepelend dashboard lees je in dit artikel.
Deel bericht

Kinderpostzegelactie begint

25.09.18
Vanaf woensdag 26 september t/m 3 oktober 2018 is het weer zover: de Kinderpostzegelactie. Ruim 160.000 kinderen gaan dit jaar langs de deuren. Hun missie: 400.000 kinderen helpen aan een goed thuis.
Deel bericht

Zet pabo-student Kiki nu al voor de klas

24.09.18
Het basisonderwijs in Amsterdam heeft 150 leraren te weinig. In een ‘hackathon’ gingen mensen op zoek naar een oplossing.
Deel bericht

Ik Creëer Mijn Wereld op NOT 2019 gelanceerd

24.09.18
‘Ik creëer mijn wereld’ is een nieuwe, online lesmethode voor het primair onderwijs, die leerlingen van groep 1 t/m 8 prikkelt hun kijk op zichzelf en de wereld te verkennen.
Deel bericht

Leraar24 gebruikersonderzoek

24.09.18
Leraar24 zoekt leraren die willen deelnemen aan een gebruikersonderzoek waarbij wordt gekeken naar wat leraren kunnen met de informatie op leraar24.nl én wat ze mogelijk missen.
Deel bericht

Nieuwe fase voor nieuwe kerndoelen-in-wording

24.09.18
De leraren en schoolleiders die werken aan nieuwe kerndoelen voor het primair en voortgezet onderwijs beginnen volgende maand aan een nieuwe fase in de ontwikkeling van deze kerndoelen.
Deel bericht

Steeds meer kinderen krijgen bijles op voetbalschool

23.09.18
De laatste jaren zijn voetbalscholen in Nederland in opkomst. Op zo'n school krijgen kinderen naast hun normale voetbalclub extra training in een kleinere groep. Tussen januari 2013 en juli 2018 is het aantal voetbalscholen in ons land bijna verdrievoudigd, van 58 naar 155.
Deel bericht

Een appje tikken vergt grammaticaal inzicht

23.09.18
De korte en snelle berichtjes die tieners uitwisselen op hun telefoon, zouden wel eens kunnen wijzen op een goed ontwikkeld taalbewustzijn.
Deel bericht

Basisscholen houden 110 miljoen euro op de plank

22.09.18
Basisscholen hebben afgelopen jaar 110 miljoen euro op de plank laten liggen. In het heetst van de strijd om meer geld voor het basisonderwijs liepen de reserves zelfs met 35 miljoen euro op. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
Deel bericht

PO-Raad wil simpelere bekostiging primair onderwijs

22.09.18
Versimpel de bekostiging van het primair onderwijs, zodat schoolbesturen beter zicht hebben op hoeveel geld ze jaarlijks te besteden hebben en voor maatschappij en politiek inzichtelijker wordt waaraan zij het geld uitgeven.
Deel bericht

Subsidie voor zij-instromers primair onderwijs bijna op

21.09.18
De subsidiepot voor zij-instromers in het primair onderwijs is zo goed als leeg. Medewerker personeelszaken Barbera Cantor bij scholenstichting Het Sticht ontving een email dat haar aanvraag mogelijk wordt afgewezen omdat het ‘subsidieplafond bijna is bereikt'.
Deel bericht

Haagse juf ontslagen na 'zeer schokkend bericht' over slachtoffertjes Oss

21.09.18
Een leerkracht van basisschool De Spiegel in Den Haag is per direct ontslagen, nadat ze op social media zeer kwetsende berichten had geplaatst over de slachtoffertjes van het spoordrama in Oss. De vrouw klaagde in krachttermen over de vertraging 'door' de kinderen.
Deel bericht

Logopediewetenschapper Ellen Gerrits pleit voor meer aandacht voor TOS

21.09.18
Op 22 september is het WereldTOSdag om aandacht te vragen voor mensen met een taalontwikkelingsstoornis. Kinderen met TOS hebben moeite met taal.
Deel bericht

Fries onderwijs niet goed op meer dan de helft van de scholen

21.09.18
Op meer dan de helft van de scholen is het Fries onderwijs niet goed genoeg. Van de basisscholen heeft slechts 30 procent de plannen klaar. Het voortgezet onderwijs haalt de 40 procent niet.
Deel bericht

Ruim 900 scholen hebben te weinig leerlingen

21.09.18
Ruim negenhonderd basisscholen in Nederland hebben te weinig leerlingen. Dat komt neer op één op zeven scholen. Voor een onbekend aantal scholen dreigt sluiting.
Deel bericht

Educatieve favorieten verzamelen en delen. Yurls is vernieuwd!

21.09.18
De vooral in het onderwijs veel gebruikte gratis webdienst Yurls is sinds afgelopen woensdag vernieuwd. De vernieuwde Yurls is nu nog beter te bedienen op mobiele apparaten, uitgebreid met enkele nieuwe toepassingen en (belangrijker nog) klaar om toekomstige toepassingen mogelijk te maken.
Deel bericht

Weer naar school na ongeluk Oss: 'Dit biedt de leerlingen houvast'

21.09.18
De basisschool in Oss waarop de vier kinderen zaten die gisteren om het leven kwamen bij het ongeluk op een spoorwegovergang gaat vandaag weer open. Dat is ook belangrijk, zegt rouwdeskundige Riet Fiddelaers van het expertisecentrum Omgaan met Verlies. "Het biedt de leerlingen houvast en veiligheid."
Deel bericht

Tieners lezen steeds minder boeken

20.09.18
Het aantal tieners dat wekelijks minstens 10 minuten aaneengesloten leest is enorm gedaald, meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau. In 2006 las nog 65 procent thuis af en toe een boek. In 2016 was dat 40 procent.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)