Gratis lesprogramma leert basisschooljeugd programmeren

19.10.17

Basisschoolleerlingen uit heel Nederland kunnen voortaan gratis en op een laagdrempelige manier leren programmeren. Na een succesvolle pilot waaraan kinderen uit de Indische Buurt in Amsterdam en leerkrachten van diverse Nederlandse basisscholen deelnamen, lanceren Stichting Cybersoek en partners XS4ALL en de Universiteit van Amsterdam het lesprogramma CyberPi nu als online lesboek.

Daarmee maken zij het voor iedereen beschikbaar en kan elke Nederlander – jong en oud – die interesse heeft in programmeren met dit lesboek aan de slag. Bij de ontwikkeling van CyberPi werkte de Amsterdamse Stichting Cybersoek samen met internetprovider XS4ALL en de Universiteit van Amsterdam. In eerste instantie is het programma bedoeld om basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 te leren programmeren.

De lessen zijn zo opgezet dat leerlingen geen specifieke voorkennis nodig hebben en elke docent er zonder hulp of uitleg mee aan de slag kan. Dat doen ze met behulp van de goedkope Raspberry Pi, een computer op creditcardformaat.

Beperkt lesaanbod programmeren
Hiermee lopen de initiatiefnemers vooruit op de plannen om van programmeren een verplicht vak te maken in het basis- en voortgezet onderwijs in 2020. Een doel waar bedrijven, overheden en non-profitorganisaties sinds 2015 aan werken toen op initiatief van voorzitter Neelie Kroes van StartupDelta het CodePact werd gestart. Ook het nieuwe kabinet laat in het regeerakkoord weten dat er meer aandacht komt voor digitale geletterdheid en praktische vaardigheden. Ondanks die ambities zijn er echter nog nauwelijks lesprogramma’s of goed lesmateriaal beschikbaar voor scholen.

CyberPi brengt daar verandering in. Het is een laagdrempelig online lesboek in het Nederlands, ontwikkeld door experts van XS4ALL en de UvA, en getoetst bij kinderen en docenten. Het lesprogramma maakt gebruik van de eenvoudige Raspberry Pi-computer omdat die goedkoop en laagdrempelig is, de lesstof tastbaarder maakt en speciaal ontwikkeld is voor onderwijsdoeleinden. In Amsterdam liet Cybersoek zien hoe programmeren via CyberPi opgenomen kan worden in het basisonderwijs.

Pilot met kinderen en leerkrachten
Vanaf maart 2016 werd het als naschools lesprogramma aangeboden aan talentvolle kinderen uit groep 8 van drie basisscholen in de Indische Buurt. Tevens vond een sessie met basisschoolleerkrachten plaats, om te toetsen of de lesstof voor hen duidelijk en praktisch was. In tien lesmiddagen leerden zij onder meer hoe ze eigen minispelletjes op Minecraft konden programmeren, een robotauto, slimme thermostaat of camera konden bedienen, of lampjes aan en uit konden zetten. Als ze eenmaal aan het programmeren sloegen was alles mogelijk. Studenten van de UvA en medewerkers van XS4ALL fungeerden als docenten.

De proef was een succes en zoals beloofd heeft Stichting Cybersoek de lessen daarna op veler verzoek aangepast en uitgebreid tot een online lesboek. Daarmee leren leerlingen animaties maken, spelletjes programmeren, eenvoudige websites bouwen en apparatuur bedienen. Al voor de lancering kwamen er diverse aanvragen van scholen en docenten binnen. Volgens de stichting is programmeren het lezen en schrijven van de toekomst. Met CyberPi leren kinderen omgaan met hardware en software, en worden ze gestimuleerd creatieve technische oplossingen te bedenken. Zo creëren leerlingen nieuwe kansen op de arbeidsmarkt.

“Voor veel mensen voelen de technologische en maatschappelijke ontwikkelingen als een soort natuurkracht die ons overkomt. Maar als je leert programmeren begrijpen kinderen dat ze die krachten naar hun hand kunnen zetten. Daarvoor hebben ze een gezonde dosis nieuwsgierigheid nodig, en de vrijheid om lekker te experimenteren. XS4ALL zet mensen en kennis in voor projecten als CyberPi om te laten zien dat internet en technologie structurele maatschappelijke verbeteringen mogelijk maken. Met dit lesboek kan iedereen aan de slag met programmeren. Dus ga lekker knutselen met je kind of zelfs met opa of oma, want programmeren kan iedereen leren”, zegt XS4ALL’er Bart Naus, een van de docenten van CyberPi.
Deel bericht
(advertentie)

Geen verbod op uitzendbureaus in onderwijs

26.11.22
Een verbod op uitzendbureaus in het onderwijs is geen reële optie. Dat zeggen de onderwijsministers Robbert Dijkgraaf en Dennis Wiersma in antwoord op een vraag van SP'er Peter Kwint.
Deel bericht

Ministers tegen wettelijk smartphoneverbod

25.11.22
De ministers Dijkgraaf en Wiersma zien niets in het idee om het gebruik van smartphones in de klas wettelijk te verbieden. Dat zeggen zij in antwoord op een verzoek daartoe van CDA-Kamerlid René Peters.
Deel bericht

Grootste pensioenfonds van Nederland ABP verhoogt pensioenen met 12 procent

24.11.22
ABP verhoogt per 1 januari de pensioenen met 11,96 procent. Het pensioenfonds voor ambtenaren en onderwijsmedewerkers noemt het fijn dat het de pensioenen zo fors kan verhogen. "Hopelijk geeft het onze gepensioneerden wat lucht nu de prijzen zo gestegen zijn", zegt ABP-bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen.
Deel bericht

Innovatieve lees-app Booqio speelt in op slechte leesvaardigheid bij jongeren

23.11.22
Wereldwijd rinkelen de alarmbellen bij overheden, scholen, onderwijsprofessionals en ouders. De urgentie is enorm; een kwart van de jongeren is onvoldoende geletterd, en het aantal effectieve methodes om het leesgedrag te verbeteren blijft pijnlijk achter. En dat terwijl we allemaal weten dat lezen belangrijk is voor de ontwikkeling en ontplooiing van jongeren en voor hun persoonlijke groei.
Deel bericht

Onderzoek naar luchtreinigers nog lang niet klaar

23.11.22
Onderzoekers van de Technische Universiteit hebben hun onderzoek naar het effect van luchtreinigers stopgezet. Andere universiteiten hebben het overgenomen, meldt minister Wiersma. Uit een brief van hem blijkt dat het onderzoek nog wel even kan gaan duren.
Deel bericht

Franse leraren blij met mobieltjesverbod: 'Ik was bang dat een leerling me stiekem zou filmen'

23.11.22
Ze waren eerst sceptisch, maar nu zijn Franse docenten blij met het verbod op mobiele telefoons op school. Het zorgt voor meer rust en concentratie in de les. 'Ik zag die ogen steeds afdwalen naar het scherm.'
Deel bericht

Ouderorganisaties: Maak funderend onderwijs helemaal gratis

23.11.22
Ouderbelangenorganisaties vinden dat het primair en voortgezet onderwijs helemaal gratis moeten worden. Dat betekent volgens hen dat ook laptops en tablets voor school kosteloos beschikbaar moeten worden gesteld aan alle leerlingen.
Deel bericht

Ministers in het nauw door eerlijke en directe kinderen: ‘We komen niet weg met saaie antwoorden’

23.11.22
Het waren dit keer geen stoffige politici die ministers mochten bevragen in de Tweede Kamer, maar kinderen van vijf basisscholen uit het hele land. De taal was simpel, eerlijk en direct en dat was niet altijd makkelijk voor de bewindslieden.
Deel bericht

Leerlingen melden zich vaker ziek door stress, artsen willen meer preventie

23.11.22
De vereniging van jeugdartsen maakt zich zorgen om de toenemende stress bij middelbare scholieren, waardoor jongeren klachten krijgen en zich soms ziek melden. Ook schoolpsychologen die NOS Stories sprak, zien meer jongeren die zich ziek melden door stress op school. Schoolpsycholoog Gezina Topper: "Ze kunnen de spanning, de druk of de planning niet aan, vaak in combinatie met andere problemen of zorgen."
Deel bericht

CDA wil verbod op mobieltjes op basis- en middelbare scholen

23.11.22
Mobiele telefoons moeten verboden worden op basis- en middelbare scholen. Dat wil het CDA. Nu is het nog zo dat scholen daar zelf regels voor opstellen, maar dat leidt vooral tot onduidelijkheid, vindt de partij. En daarom moet er één lijn getrokken worden voor heel Nederland.
Deel bericht

Structureel 400 miljoen extra voor stijgende vaste lasten scholen en cultuur

22.11.22
Vanaf komend voorjaar wordt er structureel ongeveer 400 miljoen euro extra uitgetrokken voor scholen en door de overheid bekostigde culturele instellingen. Met dit geld kunnen de hogere kosten door inflatie en vooral de stijgende energierekening worden opgevangen.
Deel bericht

Kabinet houdt vast aan plannen kinderopvang

22.11.22
De Tweede Kamer debatteerde afgelopen woensdag met minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) over de beoogde stelselherziening kinderopvang. In het debat spraken ze over de betaalbaarheid, toegankelijkheid en andere uitdagingen die de kabinetsplannen met zich meebrengen.
Deel bericht

Aandeel meldingen seksueel wangedrag onderwijs neemt toe

22.11.22
Meldingen die vertrouwensinspecteurs van de Inspectie van het Onderwijs krijgen, gaan steeds vaker over seksuele intimidatie en seksueel misbruik. In het schooljaar 2021-2022 was het aandeel meldingen dat over die onderwerpen ging 23 procent, aldus de inspectie. In de schooljaren voor de coronapandemie ging het om 18 procent.
Deel bericht

Logopedisten voelen zich ondergewaardeerd

22.11.22
Veel logopedisten in het onderwijs zijn ontevreden over hun inschaling. In het jarenlange traject waarin hun functie werd herzien, voelen zij zich niet serieus genomen. Dat blijkt uit het onderzoek van het Onderwijsblad naar hogere inschaling.
Deel bericht

Kinderen willen van het kabinet weten: 'Wat gaan jullie eraan doen dat alles zo duur is?'

22.11.22
Dinsdag wordt de Tweede Kamer overspoeld door 150 kinderen, die bewindspersonen gaan bevragen over lastige en actuele onderwerpen. Zo wil groep 7 van basisschool De Hazesprong uit Nijmegen van het kabinet weten: Wat gaat de regering eraan doen dat alles tegenwoordig zo duur is?
Deel bericht

Emmy Award voor Nederlandse kinderserie Kabam!

22.11.22
De Nederlandse kinderserie Kabam! is in New York bekroond met een International Emmy Award. De serie van KRO-NCRV, geproduceerd door het Amsterdamse IJswater Films, won in de categorie Kids: Live-Action.
Deel bericht

‘Plezier krijgen in bewegen, dat telt voor mij’

21.11.22
Thomas Ottens (27) uit Breda sport met volwassenen en werkt als gymdocent op basisscholen. „Met gym kun je kinderen veel meer leren dan alleen bewegen.”
Deel bericht

D66: recht op onderwijs voor vergeten groep van 15.000 kinderen

21.11.22
Regeringspartij D66 komt met een nieuw wetsvoorstel om kinderen leerrecht te geven, in aanvulling op de bestaande leerplichtwet. De partij vindt dat nodig, omdat ondanks de leerplicht gaan toch 15.000 kinderen in Nederland niet naar school.
Deel bericht

Twee talen leren op de kinderopvang: slim of niet?

20.11.22
Het klinkt heel mooi: als kind een nieuwe taal leren via de crèche. Hoe makkelijk gaat dat eigenlijk? Samen met collega’s dook ik de wetenschappelijke literatuur in. Ik vertel je hier de resultaten. Tipje van de sluier: kinderen kunnen zeker een vreemde taal leren op de kinderopvang, maar verwacht geen wonderen.
Deel bericht

Kinderen verliezen vertrouwen in volwassenen om problemen op te lossen

20.11.22
17 november presenteerde de Kinderombudsman de resultaten van een groot tweejaarlijks onderzoek. We vroegen 2.350 kinderen (8 tot 18 jaar) hoe het met ze gaat en welk cijfer ze hun leven geven. De meeste kinderen zijn gelukkig, al zijn er grote verschillen per provincie. Kinderen geven hun leven gemiddeld een rapportcijfer van 7,7. Wel zijn er een paar zorgpunten.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)