Gratis lesprogramma leert basisschooljeugd programmeren

19.10.17

Basisschoolleerlingen uit heel Nederland kunnen voortaan gratis en op een laagdrempelige manier leren programmeren. Na een succesvolle pilot waaraan kinderen uit de Indische Buurt in Amsterdam en leerkrachten van diverse Nederlandse basisscholen deelnamen, lanceren Stichting Cybersoek en partners XS4ALL en de Universiteit van Amsterdam het lesprogramma CyberPi nu als online lesboek.

Daarmee maken zij het voor iedereen beschikbaar en kan elke Nederlander – jong en oud – die interesse heeft in programmeren met dit lesboek aan de slag. Bij de ontwikkeling van CyberPi werkte de Amsterdamse Stichting Cybersoek samen met internetprovider XS4ALL en de Universiteit van Amsterdam. In eerste instantie is het programma bedoeld om basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 te leren programmeren.

De lessen zijn zo opgezet dat leerlingen geen specifieke voorkennis nodig hebben en elke docent er zonder hulp of uitleg mee aan de slag kan. Dat doen ze met behulp van de goedkope Raspberry Pi, een computer op creditcardformaat.

Beperkt lesaanbod programmeren
Hiermee lopen de initiatiefnemers vooruit op de plannen om van programmeren een verplicht vak te maken in het basis- en voortgezet onderwijs in 2020. Een doel waar bedrijven, overheden en non-profitorganisaties sinds 2015 aan werken toen op initiatief van voorzitter Neelie Kroes van StartupDelta het CodePact werd gestart. Ook het nieuwe kabinet laat in het regeerakkoord weten dat er meer aandacht komt voor digitale geletterdheid en praktische vaardigheden. Ondanks die ambities zijn er echter nog nauwelijks lesprogramma’s of goed lesmateriaal beschikbaar voor scholen.

CyberPi brengt daar verandering in. Het is een laagdrempelig online lesboek in het Nederlands, ontwikkeld door experts van XS4ALL en de UvA, en getoetst bij kinderen en docenten. Het lesprogramma maakt gebruik van de eenvoudige Raspberry Pi-computer omdat die goedkoop en laagdrempelig is, de lesstof tastbaarder maakt en speciaal ontwikkeld is voor onderwijsdoeleinden. In Amsterdam liet Cybersoek zien hoe programmeren via CyberPi opgenomen kan worden in het basisonderwijs.

Pilot met kinderen en leerkrachten
Vanaf maart 2016 werd het als naschools lesprogramma aangeboden aan talentvolle kinderen uit groep 8 van drie basisscholen in de Indische Buurt. Tevens vond een sessie met basisschoolleerkrachten plaats, om te toetsen of de lesstof voor hen duidelijk en praktisch was. In tien lesmiddagen leerden zij onder meer hoe ze eigen minispelletjes op Minecraft konden programmeren, een robotauto, slimme thermostaat of camera konden bedienen, of lampjes aan en uit konden zetten. Als ze eenmaal aan het programmeren sloegen was alles mogelijk. Studenten van de UvA en medewerkers van XS4ALL fungeerden als docenten.

De proef was een succes en zoals beloofd heeft Stichting Cybersoek de lessen daarna op veler verzoek aangepast en uitgebreid tot een online lesboek. Daarmee leren leerlingen animaties maken, spelletjes programmeren, eenvoudige websites bouwen en apparatuur bedienen. Al voor de lancering kwamen er diverse aanvragen van scholen en docenten binnen. Volgens de stichting is programmeren het lezen en schrijven van de toekomst. Met CyberPi leren kinderen omgaan met hardware en software, en worden ze gestimuleerd creatieve technische oplossingen te bedenken. Zo creëren leerlingen nieuwe kansen op de arbeidsmarkt.

“Voor veel mensen voelen de technologische en maatschappelijke ontwikkelingen als een soort natuurkracht die ons overkomt. Maar als je leert programmeren begrijpen kinderen dat ze die krachten naar hun hand kunnen zetten. Daarvoor hebben ze een gezonde dosis nieuwsgierigheid nodig, en de vrijheid om lekker te experimenteren. XS4ALL zet mensen en kennis in voor projecten als CyberPi om te laten zien dat internet en technologie structurele maatschappelijke verbeteringen mogelijk maken. Met dit lesboek kan iedereen aan de slag met programmeren. Dus ga lekker knutselen met je kind of zelfs met opa of oma, want programmeren kan iedereen leren”, zegt XS4ALL’er Bart Naus, een van de docenten van CyberPi.
Deel bericht
(advertentie)

Succescriteria formuleren en gebruiken

08.06.23
Succescriteria helpen om leerdoelen of leeruitkomsten te verduidelijken. Ze helpen leerlingen en studenten om kwaliteitsbesef te ontwikkelen, oftewel het eigen werk en dat van anderen te evalueren. Een waardevolle toevoeging dus, al worden succescriteria ook vaak verkeerd gebruikt, met checklists en overvolle rubrics tot gevolg. Hoe formuleer je nu succescriteria?
Deel bericht

Adaptief leren met Gynzy

08.06.23
[EduAd] Wil jij iedere leerling op zijn of haar eigen niveau laten leren? Maar ontbreekt het je aan tijd? Gebruik dan Gynzy aanvullend in je klas. Zet bijvoorbeeld setjes leerdoelen klaar als remediëring of verrijking en laat je leerlingen snel, gemakkelijk en adaptief leren.
Deel bericht

Omgaan met signalen van een onveilige thuissituatie

08.06.23
Als onderwijsprofessional heb je intensief contact met de leerlingen in jouw klas. Behalve dat hun welbevinden op school je bezighoudt, ben je ook alert op hoe zij zich voelen buiten de muren van de school. Kinderen zijn een heel groot deel van hun opgroeiende leven op school. Als het thuis niet goed gaat of zelfs onveilig is, ben jij vaak een van de eersten die dat opmerkt.
Deel bericht

Hoe realistisch is inclusief onderwijs in Nederland? Vier experts aan het woord.

08.06.23
Het is de bedoeling dat in de toekomst alle kinderen samen naar dezelfde scholen gaan, ook als ze een beperking hebben of moeilijk leren door bijvoorbeeld een ontwikkelingsachterstand of gedragsproblemen. Maar hoe realistisch is inclusief onderwijs in Nederland? Zijn ons onderwijssysteem en onze gebouwen er wel geschikt voor? HEVO gingen te rade bij 4 experts [...]
Deel bericht

Al het onderwijs onder één dak: Schiermonnikoog krijgt een nieuw leer- en ontwikkelcentrum

08.06.23
Schiermonnikoog krijgt een nieuw Leer- en Ontwikkelcentrum (LOC) voor kinderen van 0 tot 16 jaar. Dat heeft de gemeenteraad dinsdagavond unaniem besloten.
Deel bericht

Nieuwe visie: taal met wereldoriëntatie als basis

08.06.23
[EduAd] Het taal- en leesonderwijs op de basisschool bestaat vaak uit een brij aan losse vakken. Dit kan anders: met wereldoriëntatie als basis van taal en lezen. Meer weten? Vraag direct de PDF aan.
Deel bericht

Minister stelt Zuid-Nederland gerust: eindtoets basisschool zit carnaval niet in de weg

08.06.23
De onrust in Zuid-Nederland over de doorstroomtoetsen in het basisonderwijs en de viering van carnaval is niet nodig. Volgens minister Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) kunnen de toetsen worden afgenomen in de dagen voor carnaval. Eerdere mededelingen van het ministerie hierover noemt hij ongelukkig.
Deel bericht

Wiersma: ‘Kwalijk dat foute informatie is verspreid over Lentekriebels’

07.06.23
Het is kwalijk dat zowel in de Tweede Kamer als online bewust onjuiste informatie is verspreid over de Week van de Lentekriebels. Dat meldt onderwijsminister Dennis Wiersma in antwoord op […]
Deel bericht

Petitie tegen Hanky Panky Shanghai

07.06.23
Stichting Asian Raisins is een online petitie tegen het liedje Hanky Panky Shanghai begonnen. De stichting noemt vindt dit liedje racistisch. Het zou daarom moeten verdwijnen.
Deel bericht

Raad: allemaal aan de bak voor welzijn kind bij vechtscheiding

07.06.23
Kinderen van wie de ouders in een vechtscheiding liggen, mogen niet ook nog eens het slachtoffer worden van de problemen in jeugdhulp en -bescherming. Dat zegt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Het zou om zesduizend kinderen per jaar gaan die in een dergelijke situatie belanden.
Deel bericht

Minister Wiersma keurt aanvraag goed van 31 nieuwe scholen

07.06.23
Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft de aanvragen voor 31 nieuwe scholen goedgekeurd, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. In de meeste gevallen (22 scholen) gaat het om aanvragen van al bestaande schoolbesturen, die bijvoorbeeld een vestiging zelfstandig verder willen laten gaan. De nieuwe scholen mogen in augustus 2024 hun deuren openen.
Deel bericht

Sociale robots helpen bij sociaal-emotionele vaardigheden

07.06.23
In hoeverre kunnen sociale robots helpen bij het reguleren van sociaal-emotionele vaardigheden op school? De school is immers een plek waar emotionele veiligheid belangrijk is. Waar moeten professionals rekening mee houden als zij robots inzetten? Wij spraken met 2 experts van verschillende soorten basisscholen die sociale robots inzetten als hulpmiddel.
Deel bericht

'Kleinschalige, particuliere scholen steeds populairder'

07.06.23
Ondanks de vaak hoge kosten van particuliere, kleinschaligere scholen kiezen ouders steeds vaker voor deze alternatieven in plaats van voor regulier onderwijs. De scholen schieten als paddestoelen uit de grond, door de hoge vraag naar deze alternatieve vorm van onderwijs.
Deel bericht

Onbevoegde leraren voor nieuwkomers

06.06.23
Minister Dennis Wiersma wil voor onderwijs aan nieuwkomers meer onbevoegde leraren inzetten. Ook moet het volgens hem mogelijk worden om nieuwkomers minder uren onderwijs te bieden.
Deel bericht

Digitaal Veiligheidsplan: de digitale tool voor het schoolveiligheidsplan

06.06.23
Stichting School & Veiligheid heeft het Digitaal Veiligheidsplan vernieuwd. Scholen en besturen kunnen op digitaalveiligheidsplan.nl kosteloos een account aanmaken. Deze tool biedt een gestructureerd proces voor het maken van een schooleigen veiligheidsplan. Het biedt inspiratie om actief bezig te gaan met sociale veiligheid op school en geeft inzicht in wat de wet vereist van de school.
Deel bericht

Wiersma gaat met spoedwet als olifant door porseleinkast

06.06.23
Met zijn centraliserende spoedwet voor onderwijs aan nieuwkomers gaat minister Dennis Wiersma als een olifant door de porseleinkast. Dat benadrukt adviseur Ronald Bloemers van VOS/ABB in Trouw.
Deel bericht

Minister kan sneller ingrijpen bij misstanden op scholen

06.06.23
Minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) heeft vanaf volgend schooljaar meer mogelijkheden om in te grijpen bij ernstige misstanden op scholen. Vandaag stemde de Eerste Kamer in met het wetsvoorstel ‘Uitbreiding bestuurlijk instrumentarium onderwijs’ waarin dit is vastgelegd.
Deel bericht

Rotterdamse basisscholen willen zich wapenen tegen drugscriminaliteit

06.06.23
Kwetsbare basisschoolkinderen uit de Rotterdamse wijk Delfshaven lopen steeds vaker het risico om af te glijden richting de georganiseerde misdaad. Dat signaleren basisscholen en verschillende organisaties. Om die reden hebben de scholen uit de Rotterdamse wijk en een aantal organisaties gezamenlijk burgemeester Ahmed Aboutaleb om hulp gevraagd.
Deel bericht

Wat is de invloed van bijstelling van het schooladvies op de voorspellende waarde voor het niveau in het derde leerjaar voortgezet onderwijs?

06.06.23
Een bijgesteld schooladvies voorspelt het onderwijsniveau van leerlingen in het derde leerjaar voortgezet onderwijs beter dan een niet-bijgesteld advies. Leerlingen van wie het advies niet is bijgesteld wisselen in het voortgezet onderwijs vaker van niveau. Leerlingen met een bijgesteld advies stromen in het voortgezet onderwijs wat vaker een niveau af en lopen iets vaker vertraging op dan leerlingen zonder bijstelling.
Deel bericht

Audio | Kunnen hoogbegaafde leerlingen beter naar aparte scholen gaan?

06.06.23
Het kabinet maakte onlangs bekend dat het dit jaar 9,5 miljoen euro beschikbaar maakt voor voltijdsonderwijs aan hoogbegaafde leerlingen. Maar is het wel wenselijk om hoogbegaafde leerlingen in aparte klassen te plaatsen of is het beter als ze naar een reguliere school gaan?
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)