Gratis lesprogramma leert basisschooljeugd programmeren

19.10.17

Basisschoolleerlingen uit heel Nederland kunnen voortaan gratis en op een laagdrempelige manier leren programmeren. Na een succesvolle pilot waaraan kinderen uit de Indische Buurt in Amsterdam en leerkrachten van diverse Nederlandse basisscholen deelnamen, lanceren Stichting Cybersoek en partners XS4ALL en de Universiteit van Amsterdam het lesprogramma CyberPi nu als online lesboek.

Daarmee maken zij het voor iedereen beschikbaar en kan elke Nederlander – jong en oud – die interesse heeft in programmeren met dit lesboek aan de slag. Bij de ontwikkeling van CyberPi werkte de Amsterdamse Stichting Cybersoek samen met internetprovider XS4ALL en de Universiteit van Amsterdam. In eerste instantie is het programma bedoeld om basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 te leren programmeren.

De lessen zijn zo opgezet dat leerlingen geen specifieke voorkennis nodig hebben en elke docent er zonder hulp of uitleg mee aan de slag kan. Dat doen ze met behulp van de goedkope Raspberry Pi, een computer op creditcardformaat.

Beperkt lesaanbod programmeren
Hiermee lopen de initiatiefnemers vooruit op de plannen om van programmeren een verplicht vak te maken in het basis- en voortgezet onderwijs in 2020. Een doel waar bedrijven, overheden en non-profitorganisaties sinds 2015 aan werken toen op initiatief van voorzitter Neelie Kroes van StartupDelta het CodePact werd gestart. Ook het nieuwe kabinet laat in het regeerakkoord weten dat er meer aandacht komt voor digitale geletterdheid en praktische vaardigheden. Ondanks die ambities zijn er echter nog nauwelijks lesprogramma’s of goed lesmateriaal beschikbaar voor scholen.

CyberPi brengt daar verandering in. Het is een laagdrempelig online lesboek in het Nederlands, ontwikkeld door experts van XS4ALL en de UvA, en getoetst bij kinderen en docenten. Het lesprogramma maakt gebruik van de eenvoudige Raspberry Pi-computer omdat die goedkoop en laagdrempelig is, de lesstof tastbaarder maakt en speciaal ontwikkeld is voor onderwijsdoeleinden. In Amsterdam liet Cybersoek zien hoe programmeren via CyberPi opgenomen kan worden in het basisonderwijs.

Pilot met kinderen en leerkrachten
Vanaf maart 2016 werd het als naschools lesprogramma aangeboden aan talentvolle kinderen uit groep 8 van drie basisscholen in de Indische Buurt. Tevens vond een sessie met basisschoolleerkrachten plaats, om te toetsen of de lesstof voor hen duidelijk en praktisch was. In tien lesmiddagen leerden zij onder meer hoe ze eigen minispelletjes op Minecraft konden programmeren, een robotauto, slimme thermostaat of camera konden bedienen, of lampjes aan en uit konden zetten. Als ze eenmaal aan het programmeren sloegen was alles mogelijk. Studenten van de UvA en medewerkers van XS4ALL fungeerden als docenten.

De proef was een succes en zoals beloofd heeft Stichting Cybersoek de lessen daarna op veler verzoek aangepast en uitgebreid tot een online lesboek. Daarmee leren leerlingen animaties maken, spelletjes programmeren, eenvoudige websites bouwen en apparatuur bedienen. Al voor de lancering kwamen er diverse aanvragen van scholen en docenten binnen. Volgens de stichting is programmeren het lezen en schrijven van de toekomst. Met CyberPi leren kinderen omgaan met hardware en software, en worden ze gestimuleerd creatieve technische oplossingen te bedenken. Zo creëren leerlingen nieuwe kansen op de arbeidsmarkt.

“Voor veel mensen voelen de technologische en maatschappelijke ontwikkelingen als een soort natuurkracht die ons overkomt. Maar als je leert programmeren begrijpen kinderen dat ze die krachten naar hun hand kunnen zetten. Daarvoor hebben ze een gezonde dosis nieuwsgierigheid nodig, en de vrijheid om lekker te experimenteren. XS4ALL zet mensen en kennis in voor projecten als CyberPi om te laten zien dat internet en technologie structurele maatschappelijke verbeteringen mogelijk maken. Met dit lesboek kan iedereen aan de slag met programmeren. Dus ga lekker knutselen met je kind of zelfs met opa of oma, want programmeren kan iedereen leren”, zegt XS4ALL’er Bart Naus, een van de docenten van CyberPi.
Deel bericht
(advertentie)

Met fatbike naar basisschool; politie waarschuwt

13.09.24
Kinderen die met de fatbike naar de basisschool gaan. Artsen en politieagenten zien het met lede ogen aan. Ook scholen moeten er wat mee, maar wat? De fatbike verbieden kan niet, want iedereen mag op een elektrische fiets rijden.
Deel bericht

Wil jij ook een sociaal veilige groep met Kwink

12.09.24
[EduAd] Start nu ná de herfstvakantie met een gratis proefabonnement voor de hele school. Of volg het Kwink-webinar op 10 oktober. Meer dan 1600 scholen gebruiken Kwink!
Deel bericht

Gratis Bobo werkbladen voor kleuters

12.09.24
[EduAd] Wat zijn ze leuk, Bobo’s gratis werkbladen voor kleuters! Stimuleer het leren lezen met de voorlees- en plaatje praatje-verhalen. En oefen op speelse wijze de cijfers, letters, vormen en kleuren.
Deel bericht

Kinderen worden voortaan geprikt op andere leeftijden, inenting mazelen vervroegd

11.09.24
De leeftijd waarop kinderen prikken krijgen verandert volgend jaar. De vaccinatie tegen mazelen wordt vervroegd en de dktp-prik verlaat. De GGD tuigt een grote inhaaloperatie op voor kinderen die hierdoor uit de pas lopen.
Deel bericht

Neurowetenschapper hekelt cijfers, toetsen en ‘goed of fout’-aanpak traditioneel onderwijs: ‘Kinderen zien fouten als gevaarlijk’

11.09.24
Neurowetenschapper Solange Denervaud deed onderzoek naar verschillende vormen van onderwijs en de effecten daarvan op het kinderbrein. Kinderen uit traditionele schoolsystemen zijn volgens haar veel angstiger om fouten te maken, door het oordeel dat daaraan vastkleeft. Terwijl kinderen uit het montessorionderwijs niet schrikken van een foutje.
Deel bericht

Leskoffertjes uitgereikt aan Kamerleden

11.09.24
Leren over het werk van de Eerste en Tweede Kamer. Dat kan met een leskoffertje bedoeld voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool. Leerlingen van de Meester van Eijckschool uit Rotterdam deelden op dinsdag 10 september de koffertjes uit aan Kamerleden.
Deel bericht

Frankrijk geschokt door juf die in de klas huilende peuter aftuigt

11.09.24
Schokkende beelden uit het 15e arrondissement van Parijs waar op een juf op de eerste dag na de zomervakantie in de klas een peuter mishandelt. Het 3-jarig meisje huilt hevig en wordt vervolgens tegen de grond geslagen door de leerkracht. Die pakt dan ook nog een sproeier met onbekende vloeistof en spuit die op het panikerende kindje. Andere kinderen kijken verbijsterd toe.
Deel bericht

Vroegschoolse educatie grotendeels op orde, maar verbetering mogelijk

10.09.24
De vroegschoolse educatie is over het algemeen op veel scholen in orde. Maar er is verbetering mogelijk. Dit concludeert de Inspectie van het Onderwijs in het rapport Kwaliteit van de vroegschoolse educatie.
Deel bericht

Nationaal Huidfonds: ‘Te weinig schaduw op schoolpleinen’

10.09.24
Driekwart van de schoolpleinen biedt te weinig schaduw. Dat meldt het Nationaal Huidfonds op basis van een enquête onder de ruim duizend basisscholen.
Deel bericht

Help élke leerling meedoen met het vernieuwde lesopafstand.nl

10.09.24
Back2school? Dat geldt niet voor iedere leerling. Sommigen zitten tijdelijk thuis, anderen langer door psychische of medische oorzaken. Gelukkig bieden steeds meer scholen afstandsonderwijs. Zo kunnen ook deze thuiszittende leerlingen meedoen.
Deel bericht

Stijgende kosten helpen kamp en schoolreisje om zeep: 'Het is niet meer te betalen'

10.09.24
Niet alleen aan het einde van het schooljaar, ook juist in de maand september organiseren veel scholen schoolreisjes en kampen. Maar op steeds meer plekken zijn die soberder dan andere jaren. Ze worden overgeslagen, of scholen zoeken een alternatief.
Deel bericht

Vrijwillige ouderbijdrage afschaffen? Dan compensatie nodig!

10.09.24
Het afschaffen van de vrijwillige ouderbijdrage (VOB) moet gepaard gaan met compensatiemaatregelen op het gebied van bekostiging en bestedingsvrijheid. Dat is de conclusie van een onderzoek door het ministerie van OCW.
Deel bericht

Blog | Expliciete Instructie: Ook voor Kleuters

09.09.24
Ik denk dat ik langzamerhand niet meer hoef te zeggen dat ik een liefhebber ben van expliciete instructie, en dat voor mij goed onderwijs en expliciete instructie synoniem zijn. Ik hoop dat ik niet hoef uit te leggen dat expliciete instructie à la Barak Rosenshines Principles of instruction: Research-based strategies that all teachers should know en Surma’s c.s.Wijze lessen: 12 bouwstenen voor effectieve didactiek) niet hetzelfde is [...]
Deel bericht

Taal- en rekentoetsen hebben lerarentekort vergroot maar kwaliteit pabo niet verbeterd

09.09.24
De invoering van taal- en rekentoetsen bij de pabo, bedoeld om de kwaliteit van leraren te verbeteren, heeft niet geleid tot betere studieresultaten of een toename van het aantal werkende leraren. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.
Deel bericht

Carry Slee schrijft Kinderen voor Kinderen-lied 'Lekker eigenwijs'

09.09.24
Het nieuwe Kinderen voor Kinderen-lied ‘Lekker eigenwijs’ gaat over tegendraads, eigenwijs én vooral lekker jezelf zijn. Het nummer is geschreven door niemand minder dan kinderboekenschrijfster Carry Slee. ‘Lekker eigenwijs!’ is ook het thema van de Kinderboekenweek 2024: kinderboeken zitten namelijk ook altijd vol met sterke personages die ons laten zien hoe stoer het is om te doen wat jij wil.
Deel bericht

Percentage vakbondsleden onder werknemers verder gedaald. Organisatiegraad hoogst bij openbaar bestuur en onderwijs.

09.09.24
Werknemers in het openbaar bestuur zijn met 27 procent het vaakst aangesloten bij een vakbond. Ook in het onderwijs (26 procent) en in vervoer en opslag (24 procent) is het percentage leden relatief hoog.
Deel bericht

Inclusief in hart en nieren

08.09.24
‘Jij hebt inclusief echt op je voorhoofd staan,’ zei een collega laatst nog tegen Nadia Danen. Haar school De Kroevendonk integreert regulier en speciaal onderwijs en dat past Danen als geen ander.
Deel bericht

Jurist geeft inspectie tik op de vingers

06.09.24
De Inspectie deelt herstelopdrachten uit aan scholen zonder dat daar een wettelijke basis voor is, blijkt uit onderzoek van hoogleraar Renée van Schoonhoven.
Deel bericht

9 september 2024 start de 10e editie van Raadgedicht voor iedereen vanaf 10 jaar

06.09.24
Gedurende 8 weken verschijnen er 8 nieuwe raadgedichten. De gedichten zijn geschreven door bekende Nederlandse en Vlaamse dichters.
Deel bericht

Stevige kritiek op zij-instroom, dat juist bedoeld is als wapen tegen lerarentekort

06.09.24
Eindeloos veel opdrachten en verslagen, te weinig tijd en geld, geen goede begeleiding en een algeheel gebrek aan maatwerk: zowel zij-instromers als schoolleiders zijn kritisch op het traject dat juist bedoeld is om meer mensen naar het onderwijs te lokken, blijkt uit onderzoek van Pointer.?
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)