Nieuw voor basisscholen: virtuele filosofielessen in de klas

14.10.20

Ingezonden mededeling - Wil je graag filosoferen met kinderen, maar weet je niet hoe te beginnen? Een muzikante en ervaren gastdocent ontwikkelde vijf filosofische videolessen. Ze zijn volledig corona-proof: via het digibord krijgt de klas bezoek van muzikant Floor Wittink en kinderfilosoof Fabien van der Ham. In een video van 8 minuten geven zij de filosofieles een vliegende start.

Hoe het werkt
De professionals zorgen voor lesmateriaal en handige tips om het gesprek met kinderen te voeren. Fabien van der Ham: ‘Wij geven de voorzet, je hoeft de bal alleen nog maar in het doel te schieten. En dat doel is natuurlijk: kinderen zelf laten denken zodat ze hun eigen stem ontdekken.’

Opzet van de video’s (5 lessen):
- Muzikant Floor Wittink draagt op betoverende wijze een verhaal van Toon Tellegen voor. Ze begeleidt zichzelf daarbij op piano en saxofoon. De verhalen zijn filosofisch en soms absurdistisch. Ze vertelt zo mooi, dat het voelt als een klein intiem theater.
- Filosoof Fabien van der Ham volgt met een filosofische overpeinzing. Ze stelt bijzondere vragen zoals ‘Hoe weet ik zeker dat ik een mens ben?’ ‘Weet je iets als je droomt?’ ‘Is het raar als je niet van feestjes houdt?’ ‘Is het niet slim om je hele leven onder een steen te blijven zitten?’ ‘Heeft het bestaan van een taart zin?’. Daardoor raken de kinderen in een prettige filosofische verwarring. Er ontstaat ruimte voor nieuwe gedachten.

Na de video kan de leerkracht met de kinderen filosoferen. Daarvoor is lesmateriaal ontwikkeld:

- Vragenblad: met aansluitende filosofische vragen die je kunt stellen aan de kinderen.
- Doeblad: met een creatieve schrijf- of tekenopdracht voor de kinderen.

Extra verdieping: elke les bevat een literatuur- en muziekweetje, over het werk van Toon Tellegen en de componist van de gebruikte muziek.

Kerndoelen
De lessen raken verschillende kerndoelen van het basisonderwijs:
- Oriëntatie op jezelf en de wereld (mens en samenleving)
- Kunstzinnige oriëntatie
- Nederlands mondeling onderwijs
- Nederlands schriftelijk onderwijs

Voor wie?
De lessen zijn te gebruiken van groep 3 t/m 8.

Over het ontstaan van de lesmethode
Deze lesmethode werd speciaal ontwikkeld vanwege de coronacrisis. Tot de lockdown in maart trad Floor Wittink op voor volwassenen met haar vertelconcert ‘Misschien wisten zij alles’ waarin zij de dierenverhalen van Toon Tellegen vertelt en zichzelf daarin begeleidt met klassieke muziek. Omdat Floor door corona niet meer op kon treden, heeft ze van haar voorstelling een digitale belevenis gemaakt. Ze vroeg of Filosovaardig de video's kon gebruiken omdat de verhalen natuurlijk ook populair zijn bij kinderen. Zo ontstond het idee voor de Denkballades.

Over de muzikale verteller
Klassiek saxofonist Floor Wittink speelde in vele projecten, variërend van kamermuziek en symfonische muziek tot muziektheater. In haar vertelconcert ‘Misschien wisten zij alles’ combineert ze de verhalen van Toon Tellegen met klassieke muziek.

Over de educatief ontwikkelaar
Fabien van der Ham is gespecialiseerd in filosoferen met kinderen. Ze schrijft filosofische kinderboeken en ontwikkelt les- en spelmaterialen. Ze vindt het belangrijk dat kinderen zich ontwikkelen tot zelfstandige, onafhankelijke denkers. Dat lukt alleen als ze zich gezien en gehoord voelen. Voor haar eerste spel Praatprikkels ontving zij de Berrie Heesen Prijs. Voor haar laatste spel Denktekenen is ze genomineerd voor de NOT innovatie Prijs 2021.

Over de producent
Uitgeverij Filosovaardig (voorheen Filosofiejuf.nl) geeft materialen, spellen en boeken uit om het zelfstandige denken van kinderen te stimuleren.

Meer informatie
Mail voor nadere informatie of een interview aanvraag met Floor Wittink of Fabien van der Ham naar info@filosovaardig.nl of bel 06-48064402.

Sneak preview
Bekijk een sneak preview via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=MODjXE5eyWc Of zoek op YouTube naar Denkballades.

Titelinformatie
Titel: Denkballades – vijf filosofische videolessen
Producent: Filosovaardig.nl
EAN: 7423607975985
Prijs: € 55,00
Verschenen: 1 oktober 2020
Deel bericht
(advertentie)

Gezamenlijke verklaring van onderwijsbesturen over moord op Franse docent

27.10.20
Met ontzetting en afschuw hebben de besturen die aangesloten zijn bij Verus, de VO-raad, de PO-Raad, VOS/ABB, VGS, VBS en ISBO kennisgenomen van de onthoofding van de Franse docent en collega Samuel Paty. Zijn inzet voor en zijn geloof in de democratische rechtsstaat heeft hij met de dood moeten bek...
Deel bericht

Kinderen in Gelderland krijgen stripboek over de geschiedenis van hun provincie

27.10.20
Alle basisscholen in Gelderland krijgen een lespakket met daarin een stripboek over de geschiedenis van de provincie. Volgens de makers van het lespakket weten kinderen te weinig over de geschiedenis van hun provincie. Met het stripboek hopen ze daar verandering in te brengen.
Deel bericht

Fitter in de klas na een frisse neus

27.10.20
De #2uurnatuur challenge van IVN Natuureducatie is in volle gang. "Ook scholen en leerkrachten willen graag meer met leerlingen naar buiten, de natuur in en tijd besteden aan natuureducatie. Er zijn steeds meer onderzoeken die aantonen dat buitenonderwijs niet alleen gezond, maar ook belangrijk is voor de ontwikkeling van het kinderbrein", zegt IVN docent Mathijs ter Bork.
Deel bericht

Corona op school, moet de school nu dicht?

27.10.20
Het coronavirus gaat nog steeds rond in Groningen en steekt steeds vaker de kop op op scholen. Maar wanneer moet een school dicht en wanneer blijft een school open? En wanneer moet jouw kind thuisblijven bij een besmette klasgenoot?
Deel bericht

Minister Slob in quarantaine

26.10.20
Onderwijsminister Arie Slob is in quarantaine gegaan, na een waarschuwing van de CoronaMelder-app. Een naaste medewerker van hem blijkt positief te zijn getest op het coronavirus.
Deel bericht

Krijg inzicht in de effecten van COVID19 voor jouw leerlingen

26.10.20
Het Nationaal Cohort Onderzoek biedt bestuurders en schoolleiders de mogelijkheid schoolspecifieke informatie te krijgen over de ontwikkeling van hun leerlingen in deze corona-tijden. Ook krijg je, als deelnemer aan dit LVS-project, handreikingen over effectieve praktijken in de huidige omstandigheden.
Deel bericht

Basisonderwijs staat zwaar onder druk, toch zijn ze tegen een lockdown

26.10.20
basisscholen. Dat blijkt uit een peiling van het NOS Jeugdjournaal, waarop ruim 500 scholen hebben gereageerd. Volgens de verschillende scholen is het een uitdaging om de boel open te houden. Dat ziet ook de PO-raad, de koepelorganisatie van basisschoolbesturen.
Deel bericht

Kinderarts en OMT-lid: sluiten scholen is funest voor kinderen

26.10.20
De druk op de ziekenhuizen blijft toenemen, de besmettingen blijven toenemen. En dus is de kans groot dat de huidige gedeeltelijke lockdown een strengere zal worden. En net als tijdens de eerste golf, neemt ook de onrust over besmettingen op scholen weer toe. Kinderarts Károly Illy, tevens lid van het OMT dat het kabinet adviseert over coronamaatregelen, vindt het sluiten van de scholen echter geen optie.
Deel bericht

Lesuitval door corona: 'Elke keer als de telefoon gaat schrik ik'

26.10.20
Juffen en meesters die wachten op een testuitslag, klassen die naar huis gestuurd worden en een steeds hogere werkdruk bij leraren en schooldirecteuren. Met de stijgende besmettingen wordt het steeds lastiger voor basisscholen om hun lessen op orde te houden, blijkt uit een peiling van het NOS Jeugdjournaal waarop ruim 500 basisscholen reageerden.
Deel bericht

Dit zijn de winnaars van de Cinekid Awards

23.10.20
Op het mediafestival Cinekid zijn de prijzen uitgereikt voor de beste kinderfilms en -series van het afgelopen jaar. Normaal gebeurt dat met een grote uitreiking, maar door corona gaat dat dit jaar niet door.
Deel bericht

Daniel geeft geschiedenisles met 70 Lego-poppetjes

22.10.20
De leerlingen van groep 8 van basisschool De Peppelaer in Haarlem krijgen geschiedenisles aan de hand van Lego-figuren. Hun meester, Daniel Ponsen, is gek van het speelgoed en ook van geschiedenis. Daarom heeft hij de twee gecombineerd en een heuse tijdlijn met meer dan 70 Lego-poppetjes van belangrijke personen uit de geschiedenis nagemaakt.
Deel bericht

‘Helft basisschoolleerlingen niet gemotiveerd om thuis te werken’

22.10.20
Kinderen zijn bij het maken van schoolwerk thuis minder gemotiveerd dan de meeste ouders denken. Acht van de tien ouders denken dat hun kind thuis met plezier aan de slag gaat, terwijl de helft van de basisscholieren in een onderzoek zegt daar weinig zin in te hebben en driekwart van de leerlingen liever op school dan thuis onderwijs wil volgen.
Deel bericht

Doorbraak in de verdere flexibilisering van de lerarenopleidingen

22.10.20
Het ministerie van OCW, de Vereniging Hogescholen en VSNU tekenden op 12 oktober een samenwerkingsovereenkomst voor flexibelere lerarenopleidingen. Door te investeren in de verdere flexibilisering van lerarenopleidingen verwachten lerarenopleidingen beter aan te sluiten op eerder opgedane kennis en ervaringen van aankomende leraren en op de beroepspraktijk.
Deel bericht

Snelle test een potentiële ‘game-changer’, maar er zijn ook haken en ogen

21.10.20
Een 'game-changer' en 'zeer hoopgevend', zo werden de afgelopen weken verschillende nieuwe snelle testmethoden voor het coronavirus geïntroduceerd. Met een beetje geluk hoef je binnenkort slechts een kwartiertje te wachten in de teststraat en kan je, bij een negatieve test, meteen weer aan het werk of naar de winkel.
Deel bericht

Inclusief Onderwijs Maand – 21 oktober t/m 16 november

21.10.20
In de Inclusief Onderwijs Maand van 21 oktober tot en met 16 november staat het belang van goed onderwijs voor álle kinderen centraal.
Deel bericht

Wijzigingen in protocollen doorgevoerd

21.10.20
In de persconferentie van 13 oktober zijn geen grote wijzigingen aangekondigd voor het onderwijs. Een aantal wijzigingen in de richtlijnen hebben echter wel gevolgen voor de regels die gelden voor scholen. Op basis daarvan zijn alle protocollen aangepast. De nieuwe versies zijn weer te vinden op lesopafstand.nl.
Deel bericht

Deze mannen kozen voor de klas: ‘Leerlingen zijn mijn benzine’

21.10.20
Al 25 jaar daalt het aantal mannen dat kiest voor een carrière voor de klas. Deze Amsterdamse meesters – allen zijinstromers –snappen niet waarom. ‘Mijn leerlingen zijn mijn benzine, ze houden mijn motor draaiende.’
Deel bericht

Een Data Detox Kit voor jongeren: hoe ga je bewust om met media?

20.10.20
De Data Detox Kit voor jongeren en Data Detox Kids zijn twee nieuwe producten ontwikkelt door adviesbureau Fers om jongeren bewust met media om te leren gaan.
Deel bericht

Bedragen subsidieregeling inhaal- en ondersteuningsprogramma’s verhoogd en uitvoering verlengd

20.10.20
De onderwijsministers Van Engelshoven en Slob hebben besloten de budgetplafonds voor de subsidieregeling inhaal- en ondersteuningsprogramma’s 2020–2021 te verhogen en de termijnen voor de uitvoering van het eerste tijdvak te verlengen tot en met 31 augustus 2021.
Deel bericht

Onderwijspensioenen in gevarenzone, kans op verlaging reëel

20.10.20
De hoogte van de onderwijspensioenen loopt in 2021 gevaar. Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) meldt dat dekkingsgraad nog altijd zo laag is, dat de kans op een verlaging van de pensioenen 'reëel' is.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)