Opening Kindermuziekweek met Junior Songfestivalwinnaars Unity, het Leerorkest en Izaline Calister

29.03.21

Op vrijdag 9 april is Het Concertgebouw het podium voor de groots opgezette opening van de derde landelijke Kindermuziekweek. Unity treedt op, de meidengroep die bekend is als winnaar van het Junior Songfestival NL, vierde werd bij het Junior Eurovisie Songfestival en momenteel met Have My Heart in de Zapp Kids Top 20 staat.

Het veelgeprezen Leerorkest treedt op samen met leden van het Nederlands Philharmonisch Orkest en kindercomponist Daan de Swart (10 jaar). Zangeres Izaline Calister presenteert het concert waarin ook het Kindermuziekweeklied Muziek Kan Altijd zal worden gezongen. Honderden scholen, theaters, concertzalen, muziekscholen, podia en muziekinstellingen doen dit jaar mee met de Kindermuziekweek.

Van 9 tot 18 april vindt door heel Nederland de derde landelijke Kindermuziekweek plaats. Dertien partners en meer dan tachtig deelnemers organiseren een online programma met inspirerende livestreams, interactieve lessen en lezingen, muzieklessen, workshops en singalongs. Kinderen tot twaalf jaar (en alle ouders en grootouders) kunnen tijdens de week genieten van alle mogelijke soorten muziek. Van hiphop tot klassiek; om te luisteren of om zelf te maken. Voor het eerst lanceren de Kindermuziekweek en educatieve partner 123ZING een speciaal Kindermuziekweeklied. Het lied Muziek Kan Altijd is geschreven door Willem Wilminkprijswinnaar Jeroen Schipper en is op 1 maart gelanceerd.

Welkom bij het orkest!

Twee dagen na de opening volgt tijdens Het Zondagochtend Concert de uitvoering van het populaire educatie- en familieconcert 'Welkom bij het Orkest!' van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Dit recent ontwikkelde populaire educatieve concert brengt kinderen op speelse wijze in contact met het fenomeen symfonieorkest. Meer dan 103 schoolklassen hadden zich ingeschreven voor een 'echt' bezoek aan Het Concertgebouw. Nu is het programma volledig digitaal: 2334 leerlingen zullen ter voorbereiding bijvoorbeeld klassikaal kennismaken met de musici via speciale whatsapp-sessies. Ook leren ze het 'Welkom bij het Orkest'-lied en een echte samba. Tot slot beleven ze het concert via een concertstream in hun eigen klaslokaal. Meedoen kan óók zonder voorbereiding in familieverband door op zondagochtend 11 april 10.30 uur mee te kijken of luisteren bij de AVROTROS op NPO Radio 4 en via de social mediakanalen van Het Concertgebouw en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Het educatie-programma blijft tot de zomer voor scholen in heel Nederland beschikbaar.

De Kindermuziekweek is een initiatief van Concert- en congresgebouw de Doelen, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Het Concertgebouw, TivoliVredenburg, philharmonie zuidnederland, Prinses Christina Concours, Muziekgebouw Eindhoven, Méér Muziek in de Klas, Bureau Vanaf2, Noord Nederlands Orkest, Stichting Kunstzinnig Vorming Rotterdam (SKVR), Nationale Opera en Ballet en de Willem Wilmink Prijs en wordt mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting STAP, BUMA Cultuur, Triodos Foundation, Freek en Hella de Jonge Stichting, Fonds 1999, Stichting de Weile Ogier, Stichting Elise Mathilde Fonds en Hendrik Muller Fonds en alle deelnemers. 123ZING is sinds 2021 educatief partner.
Deel bericht
(advertentie)

AOb wint rechtszaak over geheime brieven loonruimte

18.05.24
De overheid moet de geheime brieven uit de jaren 2011-2021 waarin staat wat de loonruimte is, openbaar maken. De AOb heeft daarin vorige week gelijk gekregen van de rechter. Op dit moment ontvangen alleen de onderwijswerkgevers deze zogenoemde ‘ruimtebrieven’.
Deel bericht

Geopend: aanbesteding voor indienen kansrijke interventies basisvaardigheden po, vo en (v)so

17.05.24
Interventieaanbieders kunnen tot 24 juni 2024 kansrijke interventies indienen voor taal, rekenen/wiskunde, digitale geletterdheid of burgerschap in het po, vo en (v)so. Doel van deze prijsvraag is om veelbelovende interventies te selecteren die het onderwijs in de genoemde vier basisvaardigheden verbeteren.
Deel bericht

Coronamaatregelen hadden positief effect op onderwijs

17.05.24
De coronamaatregelen voor het onderwijs, zoals financiële steun voor online leren en toegang tot internet, hebben een positief effect gehad op met name kwetsbare leerlingen. Dat blijkt uit Europees onderzoek.
Deel bericht

ADHD: hoe pak je het aan in de klas?

17.05.24
Naar schatting 5% van de leerlingen krijgt het label ADHD. Hoe ga je als leraar aan de slag met die leerlingen? En wanneer is druk té druk? Klasse vroeg het aan experten Dieter Baeyens en Saskia Van Der Oord (KU Leuven).
Deel bericht

Blog | Differentiatie

17.05.24
Als we het hebben over differentiatie in onderwijs/onderwijs, moeten we differentiëren tussen divergente en convergente differentiatie. Beide zijn gebaseerd op het individualiseringsprincipe, dat inhoudt dat elke leerling/leerling in hun eigen tempo leert, hun eigen specifieke leeraanleg heeft en dat met deze verschillen rekening moet worden gehouden bij het lesgeven en beoordelen.
Deel bericht

MediaMasters 2024 ook voor groep 5/6

17.05.24
Als netwerkorganisatie organiseren we elk jaar de serious game MediaMasters. MediaMasters is een spannende, gratis serious game over de kansen en risico’s van (digitale) media, speciaal voor leerlingen tussen de 10 en 12 jaar (po, so en sbo). Aankomend schooljaar is MediaMasters ook beschikbaar voor groep 5/6! Deze versie is minder talig en daardoor ook geschikter voor het s(b)o.
Deel bericht

Landelijke intocht Sinterklaas dit jaar in Vianen

16.05.24
De landelijke intocht van Sinterklaas vindt dit jaar plaats in Vianen. Dat heeft de NTR vanmiddag bekendgemaakt.
Deel bericht

PO Raad: Coalitieakkoord biedt ruimte voor structurele financiering, zorgen over bezuinigingen op kansengelijkheid

16.05.24
De PO-Raad vindt het positief dat PVV, VVD, NSC en BBB werk maken van duurzame onderwijsbekostiging en een einde willen maken aan de subsidieconfetti. "Onderwijskwaliteit is een zaak van de lange adem en met deze door ons zo dikwijls bepleite stap zet de nieuwe coalitie het onderwijs op het juiste spoor.
Deel bericht

Rechts kabinet houdt vast aan artikel 23

16.05.24
In het hoofdlijnenakkoord van het beoogde kabinet van PVV, BBB, VVD en NSC staat dat artikel 23 van de Grondwet over de vrijheid van onderwijs ongewijzigd blijft. Wel zouden er stappen moeten worden gezet om 'onwenselijke en excessieve elementen als antidemocratisch en antirechtstatelijk onderwijs v...
Deel bericht

Partijen geven lezen, schrijven en rekenen ‘absolute prioriteit’

16.05.24
Het lesaanbod op scholen moet zich weer gaan toespitsen op de basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen. Dat staat in het akkoord op hoofdlijnen van PVV, VVD, BBB en NSC. In het hoger onderwijs moet de Nederlandse taalvaardigheid een kerntaak worden.
Deel bericht

10- tot 14-jarigen beginnen vaker eigen bedrijf

15.05.24
Steeds meer kinderen tussen de 10 en 14 jaar oud beginnen een eigen bedrijf, blijkt uit cijfers die het NOS Jeugdjournaal heeft opgevraagd bij de Kamer van Koophandel (KvK). Daar staan meer dan drie keer zo veel tieners ingeschreven als vijf jaar geleden.
Deel bericht

Deel huisartsen zwicht voor druk ouders en scholen bij voorschrijven ADHD-medicatie

15.05.24
Negen op de tien huisartsen voelt geregeld druk van ouders en school om kinderen door te verwijzen voor een ADHD-diagnose, terwijl de huisartsen dat zelf niet nodig vinden. Ook zwicht 34 procent wel eens voor de druk van ouders en 17 procent voor de druk vanuit scholen om medicijnen voor te schrijven. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Groningen en jeugdzorginstelling Accare.
Deel bericht

Beeldschermgebruik in de gastouderopvang: een kritische blik

15.05.24
Hoe zou een opvang zonder beeldscherm eruitzien? Astrid Plugge, directeur van het Mare Gastouderbureau, pleit voor een gastouderopvang waar groei en ontwikkeling centraal staan – zonder schermtijd.
Deel bericht

De top 3 van de Kinderjury is bekend: kinderen stemmen weer

15.05.24
Alle kinderen in Nederland van 6 tot en met 12 jaar vormen samen de Kinderjury, de enige prijs voor kinderboeken die helemaal door kinderen zelf wordt bepaald. Na de eerste stemronde is er een Top 3 in de categorie 6 tot en met 9 jaar en een Top 3 in de categorie 10 tot en met 12 jaar bekend. Kinderen stemmen vanaf nu tijdens de Finale Stemweek op de Top 3 en kiezen zo de winnaars.
Deel bericht

In onderwijs veel emotionele belasting en stress

14.05.24
De zorg en het onderwijs zijn de sectoren waarin de werknemers de hoogste emotionele belasting ervaren. Dit blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2023.
Deel bericht

Toetsen leerlingvolgsysteem geven goede indicatie

14.05.24
De toetsen uit het leerlingvolgsysteem van basisscholen voorspellen de uitslag van de eindtoets in groep 8 relatief goed. Dat meldt het CPB.
Deel bericht

Twee scholen onder één dak: Nieuwbouw de Parkschool en Ibn-i Sina

14.05.24
In de wijk Presikhaaf in Arnhem is een innovatief kindcentrum geopend dat zowel de openbare basisschool De Parkschool als de islamitische basisschool Ibn-i Sina huisvest. Dit project maakt deel uit van het Integraal Huisvestingsplan Primair Onderwijs 2017-2026 van de gemeente Arnhem. Het nieuwe gebouw verenigt niet alleen twee scholen, maar ook twee schoolbesturen: Flores Onderwijs en Simon Schole
Deel bericht

Veel zieken op Goeree-Overflakkee, klachten lijken op norovirus

14.05.24
Op Goeree-Overflakkee kampen veel inwoners met maag- en darmklachten. Bij CuraMare Woonzorglocaties worden zieke bewoners in isolatie geplaatst en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis roept bezoekers met maag- en darmklachten inmiddels op om niet naar het ziekenhuis te komen in verband met besmettingsgevaar.
Deel bericht

Bijna 50.000 kinderen van arbeidsmigranten in kwetsbare positie

14.05.24
Bijna 50.000 kinderen van Europese arbeidsmigranten in Nederland bevinden zich in een kwetsbare positie. De kwetsbare positie van de ouders werkt door de levens van deze kinderen, zo blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het kabinet ziet hierin een extra aansporing om in volle ...
Deel bericht

Stijging in aantal thuiszitters: gemeenten en onderwijs willen minister voor Jeugd en Onderwijs

13.05.24
Het aantal leerlingen dat thuis zit in plaats van op school is ook dit jaar gestegen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Ministerie van Onderwijs, die vandaag gepubliceerd zijn. In alle categorieën van de leerplichtteling in schooljaar 2022-2023 is een stijging van de verzuimcijfers te zien ten opzichte van een het jaar ervoor. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Netwerk van Leidinggevenden Passend Onderwijs pleiten voor [...]
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)