Ontdek hoe je schrijver wordt in het Kinderboekenmuseum

29.09.21

Persbericht - Van 6 t/m 30 oktober staat 'Worden wat je wil' centraal in het Kinderboekenmuseum. Het is dit jaar het thema van de Kinderboekenweek en waar je kun je nu beter ontdekken wat het inhoudt om schrijver te worden?

Op speelse wijze krijgen kinderen tips & tricks van echte Griffel-winnaars in een nieuwe expositie over 50 jaar Gouden Griffels. In een doorlopende workshop kunnen kinderen vervolgens hun eigen boek maken. Verder komt de Verhalendame na anderhalf jaar eindelijk weer naar het museum om de mooiste verhalen te vertellen.

Van 6 t/m 30 oktober staat ‘Worden wat je wil’ centraal in het Kinderboekenmuseum. Het is dit jaar het thema van de Kinderboekenweek en waar je kun je nu beter ontdekken wat het inhoudt om schrijver te worden? Op speelse wijze krijgen kinderen tips & tricks van echte Griffelwinnaars in een nieuwe expositie over 50 jaar Gouden Griffels. In een doorlopende workshop kunnen kinderen vervolgens hun eigen boek maken. Verder komt de Verhalendame na anderhalf jaar eindelijk weer naar het museum om de mooiste verhalen te vertellen.

Een bezoek aan het Kinderboekenmuseum is perfect te combineren met het bewonderen van de allermooiste kinderboekenillustraties. In het Literatuurmuseum opent op 6 oktober namelijk een tentoonstelling over de winnaars van de Zilveren Penselen 2021. Illustraties brengen verhalen tot leven en wie weet inspireert dit kinderen om later illustrator te worden, of kunstenaar. In deze tentoonstelling is onder andere werk te zien van Floor de Goede, Annemarie van Haeringen, Noëlle Smit en Ludwig Volbeda.
Deel bericht
(advertentie)

Kinderen ingezet om verzetsblad Trouw te bezorgen: 'Je was minder verdacht'

02.05.24
Een aanzienlijk deel van de koeriersters van verzetsblad Trouw was nog minderjarig toen ze in de Tweede Wereldoorlog werden ingezet. Onderzoek van de krant zelf toont aan dat een op de tien bezorgers nog niet volwassen was. Er is zelfs een handjevol mensen bekend dat jonger was dan 12.
Deel bericht

Als pesten samengaat met discriminatie

02.05.24
Discriminatie is een van de redenen waarom kinderen en jongeren gepest worden. Ze worden gepest vanwege bepaalde kenmerken, zoals afkomst, seksuele voorkeur, huidskleur of beperking. Op deze pagina lees je meer over discriminatie en pesten. En wat je ertegen kunt doen.
Deel bericht

Museum Joodse Schooltje in Leek na renovatie heropend: 'Een complete metamorfose'

02.05.24
Museum Het Joodse Schooltje in het centrum van Leek is na een ingrijpende renovatie sinds woensdag weer open voor publiek. In oktober vorig jaar ging het museum dicht en werden onder meer verduurzamingsmaatregelen uitgevoerd. Ook werd de collectie over de geschiedenis van Joden in Leek en omgeving beter toegankelijk gemaakt.
Deel bericht

Aantal kinkhoestmeldingen stijgt, vijf vragen over de besmettelijke ziekte

02.05.24
In tien jaar tijd is het aantal gevallen van kinkhoest niet zo hoog geweest. Volgens het RIVM zijn er dit jaar, tot begin deze week, 7187 gevallen gemeld. Zeker sinds begin april gaat het hard: er zijn vanaf dat moment zo'n 3600 meldingen bij gekomen. Maar wat is de ziekte precies en wat kun je ertegen doen? Vijf vragen en antwoorden over kinkhoest.
Deel bericht

Soldaten Rusland na strafkorting voor de klas, ook verkrachters en moordenaars

30.04.24
Na hun terugkeer uit de oorlog in Oekraïne worden veel Russische soldaten uitgenodigd om over hun ervaringen te spreken op scholen en patriottische evenementen voor kinderen. Onder hen zijn ook veroordeelde, gewelddadige zedendelinquenten, blijkt uit onderzoek van het Russische onderzoeksplatform Holod.
Deel bericht

Meer jongeren met jeugdhulp, vooral meer tienermeiden

30.04.24
In 2023 kregen 474 duizend jongeren jeugdzorg. Dit zijn er 10 duizend meer dan in 2021, een toename van 2,2 procent. De stijging komt doordat meer jongeren jeugdhulp zonder verblijf krijgen. En het zijn vooral meer meiden van 12 tot 18 jaar die deze vorm van hulp krijgen. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.
Deel bericht

Deskundigen luiden noodklok om belabberd onderwijsniveau, dit moet er veranderen

29.04.24
Leerlingen worstelen met taal en rekenen, ze hebben geen idee wat ’t kofschip is en docenten met kennis van zaken zijn niet aan te slepen. Het is een opsomming van het ‘belabberde’ niveau van het onderwijs. Onderwijsdeskundigen weten wat er moet veranderen en treden in De Telegraaf met vier concrete voorstellen naar buiten.
Deel bericht

Permanent huizen beschikbaar voor leerkrachten in Lelystad

29.04.24
Woningbouwstichting Centrada houdt in Lelystad voortaan 20 woningen beschikbaar om met voorrang leerkrachten te kunnen huisvesten. Een proef hiermee van twee jaar is succesvol gebleken, zodat is besloten om er nu een permanente regeling van te maken.
Deel bericht

Minister: ‘Twijfel over doorstroomtoets onwenselijk’

27.04.24
'Het is onwenselijk dat er wordt getwijfeld aan de betrouwbaarheid van de doorstroomtoets en aan de rol die de toets speelt bij het vergroten van kansengelijkheid.' Dat benadrukt minister Paul.
Deel bericht

Subsidie tegengaan lerarentekort vier grote steden en Almere

27.04.24
Minister Paul heeft de subsidieregeling voor de aanpak van lerarentekorten in de vier grote steden en Almere bekendgemaakt.
Deel bericht

De inschrijving voor de verkiezing Leraar van het Jaar 2024 geopend

27.04.24
Begin oktober wordt weer de titel Leraar van het Jaar uitgereikt aan vier bijzondere leraren uit het po, vo, so en mbo. De inschrijving voor de verkiezing Leraar van het Jaar 2024 is nu geopend. Tot en met 10 mei a.s. kunnen leraren, schoolleiders, onderwijs(ondersteunend) personeel, maar ook leerlingen en ouders hun favoriete leraar aanmelden voor de verkiezing.
Deel bericht

Door ‘kansrijke’ adviezen krimpen praktijkonderwijs en vmbo

26.04.24
Nu basisscholen leerlingen 'kansrijk' moeten adviseren op basis van de uitslag van de doorstroomtoets, krijgen praktijkscholen en vmbo's minder aanmeldingen. Daarover schrijven diverse media.
Deel bericht

Gedifferentieerd pabo-aanbod laat nog jaren op zich wachten

26.04.24
Het duurt nog minstens vier jaar voordat er voor pabo-studenten een gedifferentieerd aanbod kan zijn dat is gericht op een bevoegdheid voor onderwijs aan het jongere respectievelijk oudere kind. Dat meldt minister Paul.
Deel bericht

Minister Paul berispt Amsterdamse basisschool om wanbeheer

26.04.24
Basisschool Klein Amsterdam moet onmiddellijk orde op zaken stellen anders dreigen maatregelen, zegt onderwijsminister Mariëlle Paul. De school in de hoofdstad doet volgens de demissionair bewindsvrouw aan wanbeheer en heeft de onderwijskwaliteit niet op orde. Het bestuur heeft een aanwijzing gekregen, het zwaarste juridische instrument dat de minister kan inzetten.
Deel bericht

Linda verhuisde voor 'droomschool', nu dreigt hij dicht te gaan

26.04.24
Linda verhuisde vier jaar geleden vanuit Amsterdam naar Velp om haar kinderen op een basisschool in Driel te kunnen doen. Nu dreigt die school de deuren te sluiten.
Deel bericht

Alle systemen plat! Het SPON-bestuur oefende een cybercrisis

25.04.24
Een volgeschreven whiteboard, lege koffiebekers en een heleboel post-its in allerlei kleuren: dat was de tastbare opbrengst van de cybercrisisoefening op het Papendrechtse bestuurskantoor van SPON (Specialisten in Passend Onderwijs). “Je hoopt dat er een soort lichte paniek ontstaat, zodat je kunt zien of iedereen ook dan zijn rol goed vervult.”
Deel bericht

Relatief weinig discriminatie in onderwijs

25.04.24
Van de incidenten die vorig jaar door anti-discriminatievoorzieningen zijn geregistreerd, had 7% betrekking op het onderwijs. Dat is relatief weinig vergeleken met andere sectoren.
Deel bericht

Blog | Gepresenteerde conceptkerndoelen digitale geletterdheid: een doorwrochte beschrijving die vraagtekens oproept

25.04.24
Positief nieuws uit de kraamkamer van de vernieuwde SLO. Een groep van tien docenten uit PO en VO samen met een aantal curriculumexperts van de SLO hebben een doorwrocht document gepresenteerd waarin de conceptkerndoelen voor het nieuwe vak digitale geletterdheid – DG – staan geformuleerd. Vraag is wel hoe men al dit moois in de klas gerealiseerd kan krijgen.
Deel bericht

Deze scholen presteren ondermaats, hoe verbeteren zij hun onderwijs?

25.04.24
Twintig Gelderse scholen voldoen niet aan de eisen van de Onderwijsinspectie, blijkt uit een analyse van Omroep Gelderland op basis van de inspectierapporten. Recent trok de Inspectie aan de bel, omdat een groeiend aantal scholen een onvoldoende krijgt. Het betekent niet dat overal het onderwijs slecht is [...]
Deel bericht

AOb-columnist: ‘Leraren zeurderige en onderpresterende beroepsgroep’

25.04.24
De reden dat leraren in deeltijd werken is niet de hoge werkdruk, maar dat ze het dankzij hun hoge salarissen kunnen betalen. Dat stelt AOb-columnist Ton van Haperen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)