Greenpeace-campagne: scholen aan groene stroom

06.02.19

Zeker driekwart van de Nederlandse scholen draait nog op vervuilende 'grijze' stroom. Deze scholen staan binnenkort voor de keuze van een nieuwe energieleverancier. Greenpeace voert daarom de campagne 'Alle scholen groene stroom' om schoolbesturen over te halen voor een schone toekomst te kiezen.

Belangrijk voor de keuze van stroomleverancier is Energie Voor Scholen (EVS). Dit is een samenwerkingsverband dat voor 850 schoolbesturen en 6.000 schoolgebouwen energie inkoopt. Dit is zo'n driekwart van alle schoolgebouwen in Nederland. Op dit moment komt de elektriciteit van deze scholen van DVEP, een van de meest vieze energieleveranciers van Nederland. Het bedrijf scoorde een dikke onvoldoende, en eindigde met een 2,9 bijna onderaan in de nieuwste stroomranking van de Consumentenbond, WISE, Greenpeace en Natuur en Milieu.

Voor de periode 2021-2025 zoekt het inkoopcollectief EVS via aanbesteding een nieuwe energieleverancier. De koepels van schoolbesturen bepalen voor april aan welke voorwaarden deze aanbesteding moet voldoen. "We zijn al langer met de besturen in gesprek en het lijkt erop dat ze wéér voor grotendeels klimaatvervuilende stroom gaan. Dat terwijl heel Nederland zo snel mogelijk minder CO2 moet uitstoten om klimaatverandering te stoppen. Scholen moeten kiezen voor echte groene stroom uit Nederland, zodat ze bijdragen aan een de energietransitie voor onze kinderen," zegt Dewi Zloch, campagneleider Klimaat en Energie van Greenpeace.

De toekomstige generatie komt donderdag tijdens de scholierenstaking in actie voor ambitieuzere klimaatmaatregelen. Ze spreken daarmee de machthebbers van nu aan op hun verantwoordelijkheid. "Laat Energie voor Scholen er dan alvast voor zorgen dat de school waar ze les krijgen geen stroom meer krijgt van vervuilende kolencentrales", aldus Dewi Zloch.

Dit is het moment
Greenpeace heeft dit keuzemoment aangegrepen om actie te voeren op lerarenbijeenkomsten, bestuursbijeenkomsten van EVS, en via (sociale) media. Mensen konden zich laten horen via een brief aan de schoolbesturen. Deze brief is de afgelopen maanden ondertekend door meer dan 3.000 ouders, leerlingen en docenten uit het hele land, verbonden aan ruim 800 scholen. Alle ondertekende brieven worden aangeboden aan vertegenwoordigers van het collectief Energie Voor Scholen. In het voorjaar van 2019 nemen zij het besluit welke stroomleverancier elektriciteit gaat leveren aan de scholen.
Deel bericht
(advertentie)

Door ‘kansrijke’ adviezen krimpen praktijkonderwijs en vmbo

26.04.24
Nu basisscholen leerlingen 'kansrijk' moeten adviseren op basis van de uitslag van de doorstroomtoets, krijgen praktijkscholen en vmbo's minder aanmeldingen. Daarover schrijven diverse media.
Deel bericht

Gedifferentieerd pabo-aanbod laat nog jaren op zich wachten

26.04.24
Het duurt nog minstens vier jaar voordat er voor pabo-studenten een gedifferentieerd aanbod kan zijn dat is gericht op een bevoegdheid voor onderwijs aan het jongere respectievelijk oudere kind. Dat meldt minister Paul.
Deel bericht

Minister Paul berispt Amsterdamse basisschool om wanbeheer

26.04.24
Basisschool Klein Amsterdam moet onmiddellijk orde op zaken stellen anders dreigen maatregelen, zegt onderwijsminister Mariëlle Paul. De school in de hoofdstad doet volgens de demissionair bewindsvrouw aan wanbeheer en heeft de onderwijskwaliteit niet op orde. Het bestuur heeft een aanwijzing gekregen, het zwaarste juridische instrument dat de minister kan inzetten.
Deel bericht

Relatief weinig discriminatie in onderwijs

25.04.24
Van de incidenten die vorig jaar door anti-discriminatievoorzieningen zijn geregistreerd, had 7% betrekking op het onderwijs. Dat is relatief weinig vergeleken met andere sectoren.
Deel bericht

Blog | Gepresenteerde conceptkerndoelen digitale geletterdheid: een doorwrochte beschrijving die vraagtekens oproept

25.04.24
Positief nieuws uit de kraamkamer van de vernieuwde SLO. Een groep van tien docenten uit PO en VO samen met een aantal curriculumexperts van de SLO hebben een doorwrocht document gepresenteerd waarin de conceptkerndoelen voor het nieuwe vak digitale geletterdheid – DG – staan geformuleerd. Vraag is wel hoe men al dit moois in de klas gerealiseerd kan krijgen.
Deel bericht

Deze scholen presteren ondermaats, hoe verbeteren zij hun onderwijs?

25.04.24
Twintig Gelderse scholen voldoen niet aan de eisen van de Onderwijsinspectie, blijkt uit een analyse van Omroep Gelderland op basis van de inspectierapporten. Recent trok de Inspectie aan de bel, omdat een groeiend aantal scholen een onvoldoende krijgt. Het betekent niet dat overal het onderwijs slecht is [...]
Deel bericht

AOb-columnist: ‘Leraren zeurderige en onderpresterende beroepsgroep’

25.04.24
De reden dat leraren in deeltijd werken is niet de hoge werkdruk, maar dat ze het dankzij hun hoge salarissen kunnen betalen. Dat stelt AOb-columnist Ton van Haperen.
Deel bericht

Thematisch leesonderwijs met het hele team op De Akker in Hengelo

24.04.24
Leescrisis? Niet op De Akker in Hengelo. De basisschool gooide drie jaar geleden het roer om en koos voor thematisch leesonderwijs. Hierin is ruim aandacht voor voorlezen, vrij lezen en kennisopbouw rondom wereldoriëntatie. “Kinderen vinden lezen weer leuk.”
Deel bericht

Hoe ga je als school om met ChatGPT in het onderwijs?

23.04.24
AI ontwikkelt in een razend tempo. Verschillende organisaties hebben zich het afgelopen jaar moeten buigen over de vraag hoe zij ChatGPT op een productieve, veilige en ethische manier kunnen inzetten. Zo ook in het onderwijs. Er is in de afgelopen twee jaar veel aandacht geweest voor de mogelijke risico’s van het gebruik van ChatGPT door studenten. Maar de tool biedt ook kansen voor het onderwijs.
Deel bericht

Aandacht voor slavernijverleden

23.04.24
Het slavernijverleden wordt meegenomen in de lopende curriculumbijstelling. Dat meldt onder andere demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf in een brief aan de Tweede Kamer.
Deel bericht

Belang van pedagogiek op school stijgt

23.04.24
Helpen bij de sociaal-emotionele ontwikkeling geeft leraren net iets meer voldoening dan het overdragen van kennis en vaardigheden. Dat blijkt uit onderzoek van het Onderwijsblad. Passend onderwijs, mentaal welbevinden en een veranderende samenleving spelen een rol.
Deel bericht

Wel de taken van de leraar, lang niet altijd het salaris

23.04.24
Wel de taken van de leraar, lang niet altijd het salaris Onderwijsassistenten en leraarondersteuners staan regelmatig zelfstandig voor de groep om een leraar te vervangen. Lang niet altijd wordt die extra verantwoordelijk beloond. Terwijl dat volgens de cao wel zou moeten.
Deel bericht

Voorrang voor scholen bij elektriciteitsaansluiting

19.04.24
Scholen en andere instellingen met een maatschappelijk belang die een nieuwe elektriciteitsaansluiting nodig hebben, kunnen voorrang krijgen ten opzichte van andere partijen. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt.
Deel bericht

Martijn laat op TikTok zien hoe leuk het is om basisschoolleraar te zijn: ‘Iedere dag is compleet anders’

19.04.24
TikTok leraar Martijn Holsappel heeft inmiddels al meer dan honderdduizend volgers. Op dit moment is slechts één op de acht leraren een man, en Martijn Holsappel (30) is één van hen. Wat drijft hem om voor de klas te staan?
Deel bericht

Estland als voorbeeld om Nederlands onderwijs uit slop te trekken: 'Zelfstandigheid van leraar is hier cruciaal'

18.04.24
Het Nederlandse onderwijs verkeert in zwaar weer. Volgens de onderwijsinspectie scoren steeds meer scholen een onvoldoende. Scholen in Estland doen het juist veel beter. Kunnen wij van hen leren? "De leerling staat hier centraal."
Deel bericht

Hoe bouw ik een school?

18.04.24
De studiedag is bedoeld voor bestuurders, directeuren en locatie- of facilitair managers van onderwijsinstellingen en managers onderwijshuisvesting van gemeenten.
Deel bericht

Landelijke uitbreiding waarschuwing schoolzones in navigatiesystemen

18.04.24
Gemeenten en scholen zoeken naar allerlei manieren om de verkeersveiligheid rond scholen te verbeteren. Aan het begin en einde van een schooldag is het namelijk druk rondom scholen. In 2023 voerde Rijkwaterstaat al een proef uit met waarschuwingen in navigatie-apps voor schoolzones in vijf gemeenten in Nederland.
Deel bericht

Grote groep onvoldoende scholen moet leren van scholen waar het goed gaat

18.04.24
Scholen en opleidingen die de onderwijskwaliteit en basisvaardigheden niet op orde hebben, zouden meer voorbeeld moeten nemen aan scholen waar het wel goed gaat. Daarvoor pleit de Inspectie van het Onderwijs op basis van de bevindingen in de Staat van het Onderwijs 2024. De onderlinge verschillen tu...
Deel bericht

Capaciteitsproblemen zetten kwaliteit onder druk

18.04.24
Staat van het Onderwijs: professionalisering schoolleiders een speerpunt In de Staat van het Onderwijs 2024, die op 17 april werd gepresenteerd, stelt de Onderwijsinspectie dat de ideeën om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren er zijn, dat we ze kennen en ze gebruiken, maar nog lang niet vo...
Deel bericht

Eén op de vijf scholen ondermaats, zelfs inspectie schrikt van resultaten in rapport

18.04.24
Het gaat helemaal niet goed met het Nederlandse onderwijs, blijkt woensdag wederom uit de Staat van het Onderwijs. De Onderwijsinspectie luidt al jaren de noodklok over de kwaliteit van het onderwijs, maar van deze resultaten schrikken zelfs de inspecteurs. De formerende partijen lijken er geen oog voor te hebben. ,,De urgentie mag echt wel een stukje hoger.”
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)