Financiële innovatie in de ontwikkeling van schoolgebouwen

11.04.24

Financial engineering kan een oplossing bieden voor de grote uitdagingen op het gebied van scholenbouw. Door gebruik te maken van alternatieve financieringsmogelijkheden, kunnen gemeenten en schoolbesturen snel progressie boeken en tegelijkertijd de meest optimale schoolgebouwen realiseren.

De nieuwbouwopgave in het onderwijs is aanzienlijk en overstijgt vaak wat gemeenten met hun zorgplicht alleen kunnen realiseren. Steeds vaker bereiken gemeenten bij de uitvoering van hun Integraal Huisvestingsplan (IHP) het maximum van hun financiële middelen, of zien zij hun schuldenpositie te ver oplopen. Het verkennen van alternatieve, aanvullende financieringsmogelijkheden naast de traditionele methoden wordt daarmee onvermijdelijk. Gelukkig bestaan er diverse opties die benut kunnen worden, aldus HEVO.

De voordelen van doordecentralisatie
Financiering via doordecentralisatie kan de schuldenlast van gemeenten aanzienlijk verminderen. Hierdoor ontstaat meer financiële ruimte voor gemeenten, wat hen in staat stelt om projecten binnen het IHP sneller te realiseren of minder vertraging op te lopen. Schoolbesturen die kiezen voor doordecentralisatie krijgen bovendien meer autonomie. Dit maakt het eenvoudiger voor hen om beslissingen te nemen gebaseerd op Total Cost of Ownership, wat aanzienlijke voordelen voor de exploitatie oplevert. In veel gevallen leidt dit tot duurzamere en kwalitatief hoogwaardigere schoolgebouwen.

Bij doordecentralisatie is vertrouwen tussen de gemeente en het schoolbestuur cruciaal. Wanneer dit vertrouwen aanwezig is, leidt dit doorgaans tot een succesvolle doordecentralisatie. Het is een misvatting dat de gemeente hierdoor aan de zijlijn komt te staan; in plaats daarvan verandert de aard van de relatie tussen de twee partijen.
Voor sommige schoolbesturen bestaat er enige terughoudendheid ten aanzien van deze financieringsmethode. De onbekendheid met de kapitaalmarkt en het proces van financiering aantrekken resulteert vaak in het vooraf inschatten van risico’s, die in werkelijkheid niet of slechts in beperkte mate aanwezig zijn. Met financiële instellingen zoals BNG Bank, de Nederlandse Waterschapsbank en de staatskas bestaan er drie banken die uitstekend inzicht hebben in hoe doordecentralisatie functioneert. Zij bieden aantrekkelijke financieringsmogelijkheden aan met lage rentetarieven en lange looptijden, tot wel vijftig jaar.

Doordecentralisatie: nieuwe financierings-kansen voor scholenbouw
Samenvattend faciliteert doordecentralisatie meer autonomie voor schoolbesturen, versnelt het de bouw van scholen, verbetert het de exploitatie van schoolgebouwen en vergroot het de financiële speelruimte van gemeenten. Echter, doordecentralisatie is niet altijd de beste keuze. Voor gemeenten die financieel gezond zijn, kan het traditionele model eveneens goed functioneren. Bovendien, als noch gemeenten noch schoolbesturen de schuldenlast willen of kunnen dragen, is off-balance financiering een alternatief. Bij deze aanpak neemt een externe partij de financiering over en wordt eigenaar van het onroerend goed. Dit maakt financial engineering op basis van een IHP of Programma van Eisen mogelijk, binnen de wettelijke en regelgevende kaders van het systeem voor onderwijshuisvesting. Vooral in het voortgezet onderwijs is hier al ervaring mee opgedaan door HEVO, maar ook het basisonderwijs en speciaal onderwijs verkennen steeds vaker deze alternatieve financierings-mogelijkheden.

Nieuwe regelgeving
Deze ontwikkeling zal een impuls krijgen wanneer medio 2025 de versoepeling van het investeringsverbod voor het primair en speciaal onderwijs ingaat. Hierdoor krijgen schoolbesturen en gemeenten per project meer mogelijkheden om de meest geschikte financieringsvormen te vinden. Dit is een bemoedigende ontwikkeling, aangezien overal waar doordecentralisatie of een eigen bijdrage, gericht op kwaliteitsverbetering of versnelling, succesvol is geïmplementeerd, een duidelijke versnelling in de realisatie van kwalitatief goede schoolgebouwen zichtbaar is. Zo wordt de grote uitdaging waar we gezamenlijk voor staan, iets gemakkelijker te overzien.

Deel bericht
(advertentie)

Onderwijsbond stapt uit overleg om bezuinigingen

24.04.25
De Algemene Onderwijsbond (AOb) wil niet meer in gesprek met staatssecretaris Paul vanwege de bezuinigingen uit de voorjaarsnota. De AOb is woedend over het besluit van het kabinet om een regeling voor kwetsbare leerlingen te schrappen.
Deel bericht

Loon omhoog, maar geen blijvend effect: arbeidsmarkttoelage mist doel

24.04.25
De arbeidsmarkttoelage voor risicoscholen heeft in de eerste twee jaar nauwelijks effect gehad op het aantrekken of behouden van leraren, blijkt uit CPB-onderzoek. Wel steeg het uurloon duidelijk, zonder meetbare impact op werkuren of leerprestaties.
Deel bericht

Kleine stadsscholen in de knel door kabinetsmaatregel

22.04.25
Het kabinet wil de kleinescholentoeslag hervormen, waardoor vooral kleine scholen in steden hun extra steun verliezen. Onderwijsdeskundigen vrezen dat dit het einde betekent voor veel van deze scholen.
Deel bericht

Doorstroomtoets vaak gemaakt wanneer dat niet hoeft, praktijkscholier de dupe

22.04.25
Basisschoolkinderen die een uitzondering hebben op de doorstroomtoets maken die vaak tóch. Onderwijsinstanties maken zich zorgen, omdat leerlingen zo op scholen terecht kunnen komen waar het niveau te hoog ligt. En dat is slecht voor het zelfvertrouwen van het kind.
Deel bericht

De Staat van het Onderwijs 2025 – Maak van leesvaardigheid prioriteit voor de toekomst

20.04.25
De Onderwijsinspectie stelt het helder in De Staat van het Onderwijs 2025: de aandacht voor basisvaardigheden neemt toe, maar de resultaten blijven achter. De leesvaardigheid van jongeren daalt – vooral in het vmbo en mbo – en er is een groeiende groep leerlingen die school verlaat met risico op laaggeletterdheid.
Deel bericht

Rutgers wint kort geding Lentekriebels

18.04.25
Civitias Christiana mag geen desinformatie, leugens en online haat over de Week van de Lentekriebels meer verspreiden. Dat is de uitkomst van een kort geding dat expertisecentrum Rutgers tegen deze orthodox-katholieke stichting had aangespannen.
Deel bericht

Staatssecretaris hamert op belang doorstroomtoets

17.04.25
De doorstroomtoets in groep 8 is van groot belang als tweede gegeven in de schooladviesprocedure, omdat er nog steeds groepen leerlingen zijn die te maken krijgen met een onderschatting in hun voorlopig schooladvies. Dat benadrukt staatssecretaris Paul.
Deel bericht

Nederlandse leerlingen kwetsbaar in veranderende wereld

17.04.25
De wereld om ons heen verandert. De arbeidstekorten zijn hoog, de democratie staat wereldwijd onder druk en conflicten belanden via sociale media met grote snelheid in de klas en in de collegezaal. Dat betekent iets voor de manier waarop jongeren de maatschappij toetreden. Het is een kernfunctie van...
Deel bericht

Burgerschapsonderwijs schiet op veel scholen tekort, ziet inspectie

17.04.25
Scholen worstelen met burgerschapsonderwijs, concludeert de Inspectie van het Onderwijs uit een steekproef. De helft van de onderzochte scholen voldoet niet aan deze wettelijke taak.
Deel bericht

Meer aandacht voor taal en rekenen op basisscholen, maar er blijven zorgen

16.04.25
Basisscholen boeken dit jaar betere onderwijsresultaten dan vorig jaar, zegt de Inspectie van het Onderwijs woensdag tegen NU.nl. Dat komt bijvoorbeeld doordat ze taal en rekenen niet langer alleen als losse vakken aanbieden. Maar er zijn ook hardnekkige zorgen.
Deel bericht

Fusie verandert basisscholenlandschap in Enschede

16.04.25
KOE en VCO bereiden een fusie voor die het basisonderwijs in Enschede flink zal veranderen. In Helmerhoek gaan katholieke en protestants-christelijke scholen al na de zomer samen verder onder één naam.
Deel bericht

Salaris is taboe in onderwijsvacatures

16.04.25
In ruim een op de zeven onderwijsvacatures staat wat het salaris is dat bij de functie hoort. Daarmee is het onderwijs een sector met weinig openheid over het salaris.
Deel bericht

'Extra werk voor leerkrachten' door bezuinigingen op gymdocenten

15.04.25
Leerkrachten van basisscholen in Vijfheerenlanden maken zich zorgen over de gymlessen voor de kinderen. De gemeente wil namelijk fors bezuinigen en als dat doorgaat kunnen de scholen geen gymdocenten van buitenaf inhuren. De leerkrachten moeten het dan zelf doen - als ze de bevoegdheid hebben.
Deel bericht

Kamer eist terugkeer fysieke schoolbezoeken, staatssecretaris weigert uitvoering

12.04.25
Een Kamermeerderheid wil dat de onderwijsinspectie alle scholen weer fysiek bezoekt. Staatssecretaris Paul (VVD) weigert uitvoering, ondanks eerdere afspraken en moties. Dinsdag volgt een spannende stemming die kan uitmonden in een politiek conflict.
Deel bericht

Digitale vriendschap met AI: steun voor jongeren of sociaal risico?

11.04.25
AI-chatbots winnen terrein als digitale gesprekspartners voor jongeren. Ze bieden steun, maar vormen ook risico’s voor sociale ontwikkeling en privacy. Docenten spelen een cruciale rol in het begeleiden van deze nieuwe relaties.
Deel bericht

Kritiek op OM: ouders kunnen kinderen niet zomaar thuishouden van school

10.04.25
Staatssecretaris Mariëlle Paul en onderwijsorganisaties uiten felle kritiek op het besluit van het OM om ouders niet meer te vervolgen die hun kind om geloofsredenen thuishouden. Ze waarschuwen voor toenemende schooluitval en pleiten voor aanpassing van de Leerplichtwet.
Deel bericht

Carnaval voortaan leidend bij planning voorjaarsvakantie

09.04.25
De Tweede Kamer wil dat het ministerie van Onderwijs structureel rekening houdt met carnaval bij het plannen van de voorjaarsvakantie, vooral in regio’s waar het een culturele traditie is. Dit moet duidelijkheid en minder organisatorische druk geven.
Deel bericht

OM stopt met vervolgen ouders bij schoolweigering om geloofsredenen

09.04.25
Ouders die hun kind niet inschrijven op school vanwege geloofsovertuiging worden niet langer strafrechtelijk vervolgd. Volgens het OM biedt de huidige wetgeving te weinig houvast en lost strafrecht de leerplichtproblemen niet op.
Deel bericht

Strenger toezicht op uitgaven: nieuw loket voor extra ondersteuning in Utrechtse basisscholen

07.04.25
Het samenwerkingsverband Utrecht primair onderwijs beoordeelt aanvragen voor extra ondersteuning strenger. Een nieuw loket beslist of hulpaanvragen passen binnen de kerntaken, om onrust bij scholen over kindzorg weg te nemen.
Deel bericht

Beperkte stijging cao-lonen onderwijs

05.04.25
De cao-lonen in het onderwijs zijn in het eerste kwartaal van dit jaar met 4,9% gestegen. In het eerste kwartaal van 2024 was nog sprake van een stijging met 10,2%. Dat meldt het CBS.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)