Doug Lemov bezoekt OBS De Vogelenzang in Spijkenisse & Congres ‘Van Goed naar Goud’

12.03.25

Spijkenisse – Op dinsdag 25 maart 2025 krijgt OBS De Vogelenzang in Spijkenisse bijzonder bezoek. Doug Lemov, de Amerikaanse onderwijsexpert en grondlegger van de Uncommon Schools-methode, komt naar Nederland om met eigen ogen te zien hoe deze methode hier wordt toegepast.

Lemov, wereldwijd bekend door zijn boek Teach Like a Champion, zal tijdens zijn bezoek met leerkrachten en leerlingen in gesprek gaan en een exclusieve inkijk geven in de onderwijsmethoden die internationaal al veel succes hebben geboekt.

De Uncommon Schools-methode is in de Verenigde Staten een bewezen manier om het maximale uit iedere leerling te halen door een sterke focus op onderwijskwaliteit en didactische vaardigheden. Geïnspireerd door deze aanpak heeft de CED-Groep, samen met een aantal krachtige partners, het concept ‘Goud Onderwijs’ ontwikkeld voor de Nederlandse markt. OBS De Vogelenzang is een van de scholen waar deze methode succesvol wordt toegepast.

Naast het bezoek van Lemov organiseert de CED-Groep samen met vijf onderwijsadviesbureaus op woensdag 26 maart 2025 het landelijke congres Van Goed naar Goud in Houten. Dit congres richt zich op de vraag: wat maakt een school écht excellent? Hoe kunnen onderwijsprofessionals een school naar een hoger niveau tillen? Tijdens het congres zullen naast Doug Lemov ook pedagoog en onderzoeker Pedro De Bruyckere (Arteveldehogeschool Gent) inspirerende lezingen geven.


Deel bericht
(advertentie)

AI in het primair onderwijs

17.03.25
Onderwijsprofessionals gebruiken steeds vaker kunstmatige intelligentie (AI) in het primair onderwijs. Het Arbeidsmarktplatform PO deed een thematische verkenning naar de impact van AI op het werken in het primair onderwijs.
Deel bericht

Doorstroomtoets heeft effect op schooladviezen: 20.000 leerlingen meer naar gemengde brugklas

13.03.25
De invoering van de doorstroomtoets is goed voor de kansen van kinderen uit groep acht. Dat blijkt uit cijfers die deze site heeft opgevraagd bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Achtstegroepers krijgen sinds het schooljaar 2023/2024 vaker een gemengd schooladvies dan daarvoor.
Deel bericht

Openbare scholen dempen segregatie

12.03.25
In grote steden hebben openbare en ook protestants-christelijke basisscholen een meer evenredige samenstelling dan andere scholen. Daarmee dempen ze segregatie, in tegenstelling tot met name algemeen bijzondere scholen die segregatie juist versterken.
Deel bericht

Kinderen in Peking krijgen vanaf nieuw schooljaar les over AI

10.03.25
Kinderen op basis- en middelbare scholen in de Chinese hoofdstad Peking krijgen vanaf het nieuwe schooljaar les over kunstmatige intelligentie (AI). Het onderwijsplan past in China's ambitie om een van de grote spelers te worden op het gebied van deze technologie.
Deel bericht

‘Doorstroomtoets volgend jaar weer weigeren’

07.03.25
Als het aanstaande gesprek met het ministerie van OCW over bezwaren tegen de doorstroomtoets niets oplevert, wil directeur Marlies Pepping van de Matthieu Wiegmanschool in Bergen volgend jaar de toets opnieuw weigeren af te nemen.
Deel bericht

Een sociaal veilige school met Kwink, methode voor sociaal-emotioneel leren

06.03.25
Kwink is een methode voor sociaal-emotioneel leren en helpt jou als leerkracht te bouwen aan een sociaal sterke en veilige groep. Start nu tot de meivakantie met een gratis proefabonnement.
Deel bericht

WSJ: Trump gaat ministerie van Onderwijs opheffen

06.03.25
President Donald Trump vaardigt naar verwachting donderdag een bevel uit om het Amerikaanse ministerie van Onderwijs op te heffen, meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. De krant heeft een concept ingezien dat minister van Onderwijs Linda McMahon opdraagt "alle noodzakelijke stappen te ondernemen om de sluiting van het ministerie van Onderwijs te vergemakkelijken".
Deel bericht

OESO: ‘Vertraagde groei door slecht onderwijs’

06.03.25
De vertraging van de productiviteitsgroei in OESO-landen wordt voor een deel veroorzaakt door slecht onderwijs. Dat staat in het OESO-rapport From decline to revival: Policies to unlock human capital and productivity. In het rapport wordt melding gemaakt van een afname in de groei van menselijk kapitaal.
Deel bericht

Steeds meer agressie op scholen

05.03.25
Meer dan de helft van het onderwijspersoneel heeft te maken met agressie, onder andere van ouders. Dat meldt het AD op basis van peilingen onder mensen die in het onderwijs werken. Om het tij te keren, werkt onderwijsgroep Unicoz in de regio Zoetermeer met de Aanpak Agressievrij Onderwijs.
Deel bericht

Basisscholen kunnen aan de slag met geldlessen

05.03.25
Vanaf vandaag kan een grote groep basisscholen subsidie aanvragen voor financiële educatie. Hierdoor leren kinderen al op jonge leeftijd om te gaan met geld. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt dit jaar € 11,2 miljoen beschikbaar. Dit tijdvak komen alleen basisscholen in aanmerking met een onderwijsachterstandsscore boven de drempelwaarde.
Deel bericht

Nieuwe spelregels voor sponsoring scholen

05.03.25
Zorgvuldiger en transparanter met sponsoring omgaan: het vernieuwde sponsorconvenant 2025-2029 biedt basisscholen en middelbare scholen hier handvatten voor. Het convenant bestaat uit afspraken van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), onderwijs- en andere belangenorganisaties w...
Deel bericht

Thuiszittend kind dwingt wethouder voorbij de cijfers te kijken

28.02.25
Pieter Kos was jarenlang onderwijswethouder in Den Helder, tot hij moest stoppen met die functie, omdat zijn toen 8-jarige zoontje thuis kwam te zitten van school. “Ik heb dankzij Otis geleerd dat je ook moet durven te kijken naar dingen die niet goed gaan.”
Deel bericht

Jessica (24) ging naar speciaal onderwijs en wil niet dat het verdwijnt: 'Voelde me daar gezien, gehoord, gesteund'

24.02.25
Alle kinderen bij elkaar op school en geen onderscheid meer tussen speciaal en regulier onderwijs. Omdat iedereen gelijk is. Dat klinkt mooi, toch? Oud-leerling in het speciaal onderwijs Jessica Huttinga heeft grote twijfels bij dit plan.
Deel bericht

Koeienzendertjes in de klas geven mogelijk meer informatie over pesten

24.02.25
Basisschoolleerkrachten kunnen pesten beter tegengaan, als ze meer inzicht hebben in de sociale dynamiek binnen een klas. ‘Een leerling die populair lijkt, kan soms toch gepest worden’, volgens ontwikkelingspsycholoog en onderwijsdeskundige Nathalie Hoekstra, die op 20 februari promoveert aan de Radboud Universiteit. Ze gebruikte trackers voor koeien om bewegingen van basisschoolleerlingen in de klas in kaart te brengen.
Deel bericht

Leren leerlingen beter als zij werken met een maatje?

23.02.25
Leerlingen die elkaar helpen als ‘maatje’ halen betere resultaten bij vakken als taal en rekenen. Dat geldt zowel voor de helper als voor de leerling die wordt geholpen. Voorwaarde is wel dat zo’n ‘maatjesproject’ past bij het leerdoel en de leeromgeving. En dat het zorgvuldig wordt uitgevoerd en begeleid.
Deel bericht

PO-Raad over wetsvoorstel gerichte bekostiging: subsidie in een nieuw jasje

21.02.25
Eind januari is het wetsvoorstel gerichte bekostiging in internetconsultatie gegaan. Dit nieuwe financieringsinstrument wordt naast subsidies en de lumpsum geïntroduceerd. De PO-Raad is kritisch: het wetsvoorstel brengt onzekerheid én hoge administratieve lasten met zich mee.
Deel bericht

Video | Eerst Cito, nu de doorstroomtoets: waarom er steeds kritiek is vanuit scholen op de eindtoets

21.02.25
Vier basisscholen die eerder hadden aangekondigd om de verplichte doorstroomtoets niet af te nemen, moeten dat van de staatssecretaris nu alsnog doen. Anders volgen er financiële sancties. De scholen uiten kritiek dat de toets te weinig meet.
Deel bericht

Goed nieuws | Kinderen met een migratieachtergrond krijgen niet structureel een te laag schooladvies

21.02.25
Bij gelijke prestaties krijgen kinderen met een migratieachtergrond niet een lager schooladvies dan kinderen met een Nederlandse achtergrond, blijkt uit onderzoek van econoom Thomas van Huizen en collega’s. Het is juist hoger! Voor onderzoekers is dat geen nieuws, voor het ministerie van Onderwijs wel.
Deel bericht

Extra zorgbudget voor Arnhemse scholen helpt kinderen in armoede

20.02.25
Zeven scholen in Arnhem krijgen extra budget om leerlingen in armoede te ondersteunen met zorg, zoals tandartshulp en fysiotherapie. Dit geld komt van de Zorgbank, een nieuw initiatief van Nationale-Nederlanden, Ohra en het Jeugdeducatiefonds. De tweejarige pilot richt zich op scholen in kwetsbare wijken en biedt leerkrachten de mogelijkheid om kinderen en gezinnen te helpen met zorgvragen.
Deel bericht

Film Favoriten toont wat goed onderwijs voor álle kinderen is

20.02.25
In de documentairefilm Favoriten van de Oostenrijkse regisseur Ruth Beckermann wordt duidelijk wat goed onderwijs voor álle kinderen in de praktijk betekent. Janine Eshuis van VOS/ABB is onder de indruk […]
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)