Gespecialiseerd Onderwijs

Hoe sterk zijn de kosten gestegen voor nieuwbouw van een schoolgebouw?

15.09.22

De oorlog in Oekraïne, de naweeën van de COVID-pandemie, stijgende energieprijzen en leveringsproblemen van diverse materialen zorgen voor een uitzonderlijke marktsituatie. “Over de gehele linie zijn fikse prijsstijgingen van zo’n 10% tot 12% zichtbaar”.

Nieuwbouwkostenconfigurator
Met de online tool van HEVO kunt u inzichtelijk maken wat een nieuw schoolgebouw (PO, VO of (V)SO) kost. Jaarlijks wordt de kostenconfigurator uitgebracht, maar nu een eenmalige halfjaarlijkse update gezien de uitzonderlijke marktsituatie.

In de gratis tool is het mogelijk om zelf de kwaliteitsniveaus te bepalen als Bouwbesluit, Frisse Scholen 2021, Kwaliteitskader Huisvesting of specifieke zaken zoals ‘exploitatiegericht bouwen’. Ook is inzichtelijk gemaakt wat de stap van bijna energieneutraal (BENG) naar energieneutraal (ENG) kost.

HEVO hoopt hiermee bij te dragen aan een eerlijke en open discussie over de kosten voor passende onderwijshuisvesting en een hulpmiddel te bieden om te komen tot een reële gemeentelijke bijdrage in de kosten voor nieuwbouw en renovatie van schoolgebouwen.

De tool is via de website van HEVO te downloaden.

Deel bericht
(advertentie)

Leren van een leerling

24.09.22
Tijd is kostbaar. Waar zijn we druk mee tussen 7.00 en 19.00 uur? Otto Zwolsman is leerkracht in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) op de Obadjaschool in Zwolle.
Deel bericht

AOb stapt uit overleg passend onderwijs met ministerie

24.09.22
De AOb stapt uit de overleggen die de vakbond heeft met het ministerie van Onderwijs over passend onderwijs. Bestuurder Thijs Roovers: "Met de talloze signalen en vragen vanuit leraren en ondersteuners - die wij telkens tijdens die overleggen inbrengen - wordt niets gedaan. Blijven praten heeft geen zin."
Deel bericht

Effect luchtreinigers op corona nog onduidelijk

22.09.22
Het RIVM keek of verplaatsbare luchtreinigers nut hebben als ze in geventileerde openbare ruimtes staan, zoals scholen en winkels. Het is niet duidelijk of deze luchtreinigers zorgen voor minder overdracht van COVID-19 tussen mensen.
Deel bericht

Cijfers over de aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt in 2020 en 2021

21.09.22
Er zijn nieuwe cijfers beschikbaar over de aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt. Deze cijfers geven inzicht in de positie op de arbeidsmarkt (het hebben van werk/uitkering) van uitstromers uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso), praktijkonderwijs (pro), middelbaar beroepsonderwijs (mbo), hoger beroepsonderwijs (hbo) en wetenschappelijk onderwijs (wo).
Deel bericht

Van vmbo toch nog naar master: ‘Sommige leerlingen hebben gewoon meer tijd nodig’

20.09.22
In het Nederlands onderwijs moet je best vroeg kiezen. Dat leidt niet altijd tot de meest logische schoolcarrières. Vincent Grimbergen weet er alles van: met een flinke omweg belandde hij bij een studierichting én een baan die hem past als een goede jas.
Deel bericht

[EduAd] Kwink voor sociaal-emotioneel leren

20.09.22
Vraag een kosteloos proefabonnement aan en probeer Kwink! Sociaal-emotioneel leren. Kwink is een online methode, inclusief burgerschap en mediawijsheid. Leuk en actueel! Meer dan 2100 scholen gebruiken deze methode.
Deel bericht

Inclusief leren: haal meer uit je computer voor élke leerling

18.09.22
Welke verborgen tools moet jij nog ontdekken in je browser, Word of Powerpoint om leerlingen met dyslexie, ASS, ADHD, kleurenblindheid … te ondersteunen? Zet je ze ineens in voor je hele klas? Want inclusief leren maakt iederéén zelfredzamer en meer gefocust.
Deel bericht

Jongeren uit het voortgezet speciaal onderwijs gaan niet meer met de taxi, maar op de fiets naar school in Emmen

17.09.22
Drie jongeren uit het speciaal onderwijs gaan niet meer met de taxi, maar op de fiets of met het openbaar vervoer naar hun school. Uit handen van wethouder Dewy Leal ontving het drietal het certificaat voor zelfstandig reizen.
Deel bericht

GO op bezoek Diamant College

15.09.22
Leerlingen laten ontdekken en het beste uit zichzelf halen Het bericht GO op bezoek Diamant College verscheen eerst op Gespecialiseerdonderwijs.
Deel bericht

Meld je nu aan voor de Special Media Awards 2022

15.09.22
Tijdens de Week van de Mediawijsheid (4 t/m 11 november) organiseert Amerpoort de Special Media Awards bij Beeld & Geluid in Hilversum. De prijsuitreiking voor mensen met een verstandelijke beperking die zelf media maken wordt voor de vierde keer georganiseerd. Mediamakers hebben vanaf 9 septemb...
Deel bericht

Aantal leerlingen speciaal onderwijs neemt sterk toe

14.09.22
Voor het eerst gaan er weer meer leerlingen naar het speciaal onderwijs dan voor de invoering van passend onderwijs in 2014. Deze wetswijziging moest er juist voor zorgen dat leerlingen zoveel mogelijk naar een reguliere school gaan.
Deel bericht

Nieuwe school in Drachten kost ruim 7 miljoen euro meer

14.09.22
Het bouwbudget voor de nieuwe school voor speciaal (basis)onderwijs aan de Noorderhogeweg in Drachten gaat met 7,4 miljoen euro omhoog. Het is door stijging van lonen en materiaalkosten flink opgeschroefd, naar 35,2 miljoen.
Deel bericht

Scholier zit twee weken thuis door trage overplaatsing naar nieuwe school

12.09.22
Terwijl zijn vriendjes en vriendinnetjes al twee weken naar school gaan, zit de 10-jarige Leroy uit Uithuizen nog thuis. De jongen zou na de zomervakantie starten op een nieuwe school, maar omdat de overplaatsing vanaf zijn oude school niet officieel werd goedgekeurd kon hij niet naar school.
Deel bericht

TeamNL Paralympische Talentdag

06.09.22
Heb je sportieve ambities, een lichamelijke of visuele beperking en ben je tussen de 12 en 35 jaar oud? Wil jij voor Nederland medailles winnen tijdens de Paralympische Spelen van 2026 of 2028? Dan ben jij misschien wel degene die wij zoeken!
Deel bericht

‘Goed nadenken over toekomstige coronamaatregelen’

05.09.22
Als er weer een ernstige coronagolf komt, is het bij het nemen van maatregelen nodig om ook te kijken naar consequenties als achterblijvende leerprestaties en verminderd sociaal-emotioneel welzijn. Dat staat in het adviesrapport 'Coronascenario's doordacht'. The post ‘Goed nadenken over toekom...
Deel bericht

Duizenden leerlingen speciaal onderwijs te laat op school door personeelstekort

02.09.22
Door een tekort aan buschauffeurs komen duizenden leerlingen in het speciaal onderwijs elke dag uren te laat op school. Volgens vervoersorganisatie KNV zijn hogere lonen niet de oplossing. "Er zijn gewoon te weinig mensen."
Deel bericht

Het Referentiekader Taal en Rekenen: een bruikbaar instrument voor het onderwijs?

31.08.22
In hoeverre is het Referentiekader Taal en Rekenen een bruikbaar instrument voor de onderwijspraktijk? In opdracht van het ministerie van OCW evalueerden curriculumexperts van SLO samen met onderzoekers van ResearchNed en Expertisecentrum Nederlands het Referentiekader.
Deel bericht

AOb raadpleegt vso-docenten over complexe overstap naar vo

31.08.22
Onder het kopje bestaanszekerheid en kansengelijkheid staat het ‘luid en duidelijk’ in het regeerakkoord: het gespecialiseerd voortgezet onderwijs (gvo) brengt het kabinet zo snel als mogelijk onder bij het voortgezet onderwijs (vo). Hoe staat het daarmee?
Deel bericht

Merel van Vroonhoven: Topvrouw staat nu voor de klas

30.08.22
Op het hoogtepunt van haar carrière besluit Merel van Vroonhoven haar hart te volgen en de bestuurskamer voor het klaslokaal te verruilen. Met de slagvaardigheid en tomeloze inzet waar ze in haar vorige werk bekend om stond, hoopt ze als leraar veel te bereiken.
Deel bericht

Docent Bart komt op voor de stille leerling: ‘Er gaat zo veel potentie verloren’

29.08.22
Ben of was jij een stille leerling in de klas? Dan zal je jezelf herkennen in de LinkedIn-post van meester Bart Heeling. Op het platform gaat de docent viral met een oproep aan docenten, om de leerlingen waar je ‘geen kind aan hebt’ niet te vergeten.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)