Beroepsstandaard voor de Zorgcoördinator uitgereikt

01.06.17

Op donderdag 1 juni reikte de NVS-NVL het eerste exemplaar van de Beroepsstandaard voor de Zorgcoördinator uit aan Christianne Mattijssen, directeur Voortgezet Onderwijs bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

De standaard is een onmisbaar middel waarmee we de zorgcoördinator sterker willen positioneren binnen de school. Het belang van het werk van de zorgcoördinator wordt breed erkend en is sinds de wet Passend Onderwijs van kracht ging alleen maar belangrijker geworden. We horen echter nog steeds dat deze functionaris binnen de school of bij de gemeente onvoldoende gezien wordt. De Beroepsstandaard maakt daarom inzichtelijk wat er van de zorgcoördinator verwacht wordt en dient als maatstaf waaraan de zorgcoördinator het beroepsmatig handelen kan toetsen. Met een heldere set aan codes, richtlijnen en praktijkvoorbeelden geeft het handvatten voor de kwaliteit van de beroepsgroep. Met de standaard op zak kan deze onderwijsfunctionaris zich sterker opstellen bij de schoolleiding, in het samenwerkingsverband en bij externe instanties.

Mattijssen over de uitreiking: ‘Het Ministerie van OCW vindt deze uitreiking ontzettend belangrijk, want Passend Onderwijs bieden en de transitie jeugdzorg zijn complexe operaties. In beide gevallen staan jongeren die net wat extra aandacht nodig hebben centraal. Docenten geven echter aan veel werkdruk te ervaren en dat ze niet voldoende weten wat er binnen het Passend Onderwijs van ze verwacht wordt, in het publieke debat wordt er gesproken over hoe de middelen van samenwerkingsverbanden het best verdeeld kunnen worden en ouders willen de beste plek voor hun kind. De zorgcoördinator speelt een belangrijke rol in deze voorbeelden: die denkt mee met docenten, is onderdeel van het samenwerkingsverband en spreekt met ouders over de beste plek voor hun kind. Vanuit het Ministerie van OCW kijken we dan ook met veel interesse naar hoe de zorgcoördinator zich met deze Beroepsstandaard beter positioneert.’

Over de NVS-NVL
NVS-NVL staat voor Nederlandse Vereniging van Schooldecanen en Leerlingbegeleiders en is de onderwijsvereniging voor alle begeleiders in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. De NVS-NVL wil een kompas zijn voor loopbaanontwikkeling en leerlingondersteuning in het onderwijs. Wij zien leren leren en leren kiezen als twee kanten van dezelfde medaille (de leerling of student) en staan daarom voor een integrale benadering van begeleiding. Onze missie is samen leerlingen te begeleiden naar hun optimale toekomst, binnen de maatschappij van de toekomst.

Daartoe zetten we in voor de positionering en professionalisering van alle begeleiders in het voortgezet onderwijs en mbo. Daarnaast biedt de NVS-NVL professionaliseringsaanbod via de nieuw opgerichte NVS-NVL Academie.
Deel bericht
(advertentie)

In onderwijs veel emotionele belasting en stress

14.05.24
De zorg en het onderwijs zijn de sectoren waarin de werknemers de hoogste emotionele belasting ervaren. Dit blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2023.
Deel bericht

Toetsen leerlingvolgsysteem geven goede indicatie

14.05.24
De toetsen uit het leerlingvolgsysteem van basisscholen voorspellen de uitslag van de eindtoets in groep 8 relatief goed. Dat meldt het CPB.
Deel bericht

Is het centraal eindexamen nog van deze tijd? 'Het verhoogt de prestatiedruk op leerlingen'

14.05.24
Blokken tot in de late uurtjes: een kleine 200.000 middelbare scholieren beginnen vandaag aan hun eindexamens. Maar is zo'n centraal toetsmoment wel de beste manier om leerlingen voor te bereiden op de toekomst? "Het bepaalt de helft van het eindcijfer."
Deel bericht

Veel zieken op Goeree-Overflakkee, klachten lijken op norovirus

14.05.24
Op Goeree-Overflakkee kampen veel inwoners met maag- en darmklachten. Bij CuraMare Woonzorglocaties worden zieke bewoners in isolatie geplaatst en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis roept bezoekers met maag- en darmklachten inmiddels op om niet naar het ziekenhuis te komen in verband met besmettingsgevaar.
Deel bericht

Bijna 200.000 scholieren beginnen vandaag aan hun eindexamens

14.05.24
Ruim 191.000 middelbare scholieren beginnen vandaag aan hun centraal schriftelijk eindexamen. Dat zijn iets meer scholieren dan de voorgaande jaren.
Deel bericht

Bijna 50.000 kinderen van arbeidsmigranten in kwetsbare positie

14.05.24
Bijna 50.000 kinderen van Europese arbeidsmigranten in Nederland bevinden zich in een kwetsbare positie. De kwetsbare positie van de ouders werkt door de levens van deze kinderen, zo blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het kabinet ziet hierin een extra aansporing om in volle ...
Deel bericht

Stijging in aantal thuiszitters: gemeenten en onderwijs willen minister voor Jeugd en Onderwijs

13.05.24
Het aantal leerlingen dat thuis zit in plaats van op school is ook dit jaar gestegen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Ministerie van Onderwijs, die vandaag gepubliceerd zijn. In alle categorieën van de leerplichtteling in schooljaar 2022-2023 is een stijging van de verzuimcijfers te zien ten opzichte van een het jaar ervoor. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Netwerk van Leidinggevenden Passend Onderwijs pleiten voor [...]
Deel bericht

Podcast De Dag | 'Maak een einde aan eindexamens'

13.05.24
In podcast De Dag vertellen Imme, Frederique, Alex, Souraya en Jort Jelle hoe zij deze periode beleven en hoe zij zich voorbereiden. De meesten maken samenvattingen en maken proefexamens.
Deel bericht

Meer kennis algoritmen nodig op scholen, 'anders risico op discriminatie'

13.05.24
Scholen en onderwijzers moeten meer bewust worden gemaakt van de risico's van algoritmen. Daarvoor pleit het College voor de Rechten van de Mens, na onderzoek van de toepassing van die algoritmen op scholen.
Deel bericht

Blog | Wat kun je doen als je kind de diagnose autisme heeft?

11.05.24
“Je kind is gediagnosticeerd met autisme (ASS) en wil niet meer naar school. Wat kun je doen?. Dat was de opvoedvraag van de NRC van deze week. Suzanne Rouwhorst en ik reageerden. Annemiek Leclaire tekende het op.
Deel bericht

Kabinet: toekomstbestendig passend onderwijs voor elk kind

11.05.24
Voor ieder kind moet nu én in de toekomst plek zijn in het onderwijs, ook als extra ondersteuning nodig is. Dat schrijven minister Paul voor Primair en Voortgezet Onderwijs en staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een voortgangsbrief aan de Tweede Kamer. Met onder and...
Deel bericht

Agnes: ‘Het is mijn missie om jongeren aan het lezen te krijgen’

10.05.24
Omdat je het financieel nodig hebt, omdat je je geroepen voelt, of omdat je simpelweg niet stil kunt zitten. Agnes, Barbera en Ellen gingen na hun ­pensionering terug naar hun oude vak. Er heerst een schreeuwend lerarentekort. Agnes de Lely (77, getrouwd, één dochter en een kleinkind) kon het niet langer aanzien en staat weer voor de klas als docent Nederlands.
Deel bericht

Spaans is in trek als examenvak, teruggang bij Duits en Frans

10.05.24
Duits en Frans worden steeds minder populair als examenvak. Intussen is het Spaans aan een opmars bezig. Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs.
Deel bericht

Kamerdebat over verkoopverbod van tabak aan jongeren stap dichterbij

08.05.24
Maatschappelijke organisaties die pleiten voor een verkoopverbod van tabak aan jongeren zijn een stap dichter bij hun doel: een debat hierover in de Tweede Kamer. Ze hebben ruim 40.000 handtekeningen verzameld voor hun burgerinitiatief Nicotinee. Deze hoeveelheid handtekeningen kan ervoor zorgen dat het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer komt te staan.
Deel bericht

OCW promoot zichzelf in online filmpje

08.05.24
Het ministerie van OCW heeft een promotiefilmpje over zichzelf gemaakt. Daarin vertelt het ministerie onder andere dat het elke dag werkt aan 'een slim, vaardig en creatief Nederland'.
Deel bericht

Ciske de Rat moet leraren naar Amsterdam lokken

08.05.24
De gemeente Amsterdam probeert met de slogan 'Word leraar in Amsterdam voor de Ciskes van nu' leraren over te halen om in de hoofdstad te komen werken.
Deel bericht

Het ongemak van falende leerlingen en studenten

08.05.24
We weten heus allemaal dat we kunnen leren van de fouten die we maken. Maar hoe werkt dat eigenlijk precies? En waarom gaan we dan in 9 van de 10 gevallen toch foutvermijdend aan het werk met onze leerlingen en studenten?
Deel bericht

Grote tevredenheid over onderwijs-cao’s

06.05.24
Het onderwijs is de sector met de meeste werknemers die tevreden zijn over de cao die op hen van toepassing is. Dat meldt het CBS.
Deel bericht

Blog | 4 X 1,25 ? 5

02.05.24
Een vierdaagse schoolweek als oplossing voor het lerarentekort? Geen goed idee volgens recent onderzoek.
Deel bericht

Als pesten samengaat met discriminatie

02.05.24
Discriminatie is een van de redenen waarom kinderen en jongeren gepest worden. Ze worden gepest vanwege bepaalde kenmerken, zoals afkomst, seksuele voorkeur, huidskleur of beperking. Op deze pagina lees je meer over discriminatie en pesten. En wat je ertegen kunt doen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)