Nieuwe regionale arbeidsmarktanalyses voor het vo

19.04.18

Hoe ontwikkelt het aantal leerlingen zich de komende jaren in de verschillende regio’s? En voor welke vakken wordt in de regio’s een tekort aan leraren verwacht? Op de website van Voion zijn nu 18 nieuwe regionale arbeidsmarktanalyses, waaronder vier voor de G4, beschikbaar. De analyses geven inzicht in de cijfermatige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in het voortgezet onderwijs.

Omdat de arbeidsmarkt voor het voortgezet onderwijs regionale verschillen kent, is het belangrijk niet alleen inzicht te hebben in landelijke ontwikkelingen, maar ook een goed beeld te hebben van ontwikkelingen in de regio. De analyses bevatten informatie over:
- leerlingen
- werkgelegenheid
- samenstelling van het personeel
- bevoegdheid
- lerarenopleidingen
- arbeidsmarktprognoses

Uit de analyses blijkt onder andere dat het aantal leerlingen de komende jaren in nagenoeg alle regio’s zal dalen. Zo wordt in Friesland tussen 2017 en 2021 een daling van ruim 7 procent verwacht. In de G4 zal het aantal leerlingen nog wel toenemen. Ondanks de krimp die in veel regio’s zichtbaar wordt, worden er de komende jaren toch tekorten aan leraren verwacht. Het voorspelde tekort verschilt wel per regio. Zo wordt in Zeeland in 2023 een tekort van 18 fte verwacht, terwijl het tekort in Amsterdam in hetzelfde jaar oploopt tot 51 fte. De tekorten concentreren zich in veel regio’s rond enkele specifieke vakken, zoals Duits, wiskunde en natuurkunde.

Leerlingenprognose van uw school
Wat betekenen deze cijfers nu voor uw school(bestuur) en wat voor conclusies kunt u er aan verbinden? Met het Scenariomodel-VO kunt u uw eigen leerlingenprognoses en formatieramingen kosteloos inzien. Ook kunt u verschillende scenario’s opstellen om rekening mee te houden bij uw meerjarige begroting en personeelsplanning. Medio mei is een geactualiseerde versie van het Scenariomodel-VO (www.scenariomodel-vo.nl) beschikbaar met een module voor strategische personeelsplanning. Met deze module krijgt u inzicht in de benodigde formatie per vak voor de komende jaren. De benodigde formatie wordt berekend op basis van de door u gemaakte scenario’s, de leerlingenprognoses en de pensionering van medewerkers.
Deel bericht
(advertentie)

Pools meisje van 13 tijdens schoolreis bevallen, politie doet onderzoek

18.05.24
Een 13-jarig Pools meisje is deze week tijdens een schoolreisje bevallen, heeft de Poolse politie bekendgemaakt. Omdat seks met een persoon jonger dan 15 jaar in Polen strafbaar is, is de politie een onderzoek gestart.
Deel bericht

AOb wint rechtszaak over geheime brieven loonruimte

18.05.24
De overheid moet de geheime brieven uit de jaren 2011-2021 waarin staat wat de loonruimte is, openbaar maken. De AOb heeft daarin vorige week gelijk gekregen van de rechter. Op dit moment ontvangen alleen de onderwijswerkgevers deze zogenoemde ‘ruimtebrieven’.
Deel bericht

Geopend: aanbesteding voor indienen kansrijke interventies basisvaardigheden po, vo en (v)so

17.05.24
Interventieaanbieders kunnen tot 24 juni 2024 kansrijke interventies indienen voor taal, rekenen/wiskunde, digitale geletterdheid of burgerschap in het po, vo en (v)so. Doel van deze prijsvraag is om veelbelovende interventies te selecteren die het onderwijs in de genoemde vier basisvaardigheden verbeteren.
Deel bericht

Coronamaatregelen hadden positief effect op onderwijs

17.05.24
De coronamaatregelen voor het onderwijs, zoals financiële steun voor online leren en toegang tot internet, hebben een positief effect gehad op met name kwetsbare leerlingen. Dat blijkt uit Europees onderzoek.
Deel bericht

VO Raad: Hoofdlijnenakkoord nieuw kabinet, weinig prioriteit voor onderwijs

17.05.24
Er komt een Herstelplan Kwaliteit Onderwijs, staat in het Hoofdlijnenakkoord voor het nieuw te vormen kabinet. Dit voornemen sluit aan op het pleidooi van sociale partners in het funderend onderwijs voor een samenhangend plan over meerdere kabinetsperioden heen, met als hoofddoel het vak van leraren en schoolleiders aantrekkelijker te maken. De aanpak van het lerarentekort [...]
Deel bericht

Blog | Differentiatie

17.05.24
Als we het hebben over differentiatie in onderwijs/onderwijs, moeten we differentiëren tussen divergente en convergente differentiatie. Beide zijn gebaseerd op het individualiseringsprincipe, dat inhoudt dat elke leerling/leerling in hun eigen tempo leert, hun eigen specifieke leeraanleg heeft en dat met deze verschillen rekening moet worden gehouden bij het lesgeven en beoordelen.
Deel bericht

Rechts kabinet houdt vast aan artikel 23

16.05.24
In het hoofdlijnenakkoord van het beoogde kabinet van PVV, BBB, VVD en NSC staat dat artikel 23 van de Grondwet over de vrijheid van onderwijs ongewijzigd blijft. Wel zouden er stappen moeten worden gezet om 'onwenselijke en excessieve elementen als antidemocratisch en antirechtstatelijk onderwijs v...
Deel bericht

Wiskundewonder Jurgen werd op zijn zolderkamer een internetsucces

16.05.24
Duizenden uren heeft hij doorgebracht met rekenen in een zolderkamertje. Wiskunde-goeroe Jurgen de Bont uit Teteringen heeft precies 15.000 opdrachten opgelost, samen met twee collega's. Hij heeft de opdrachten, inclusief uitleg, online geplaatst voor studenten. "Het is monnikenwerk."
Deel bericht

Partijen geven lezen, schrijven en rekenen ‘absolute prioriteit’

16.05.24
Het lesaanbod op scholen moet zich weer gaan toespitsen op de basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen. Dat staat in het akkoord op hoofdlijnen van PVV, VVD, BBB en NSC. In het hoger onderwijs moet de Nederlandse taalvaardigheid een kerntaak worden.
Deel bericht

10- tot 14-jarigen beginnen vaker eigen bedrijf

15.05.24
Steeds meer kinderen tussen de 10 en 14 jaar oud beginnen een eigen bedrijf, blijkt uit cijfers die het NOS Jeugdjournaal heeft opgevraagd bij de Kamer van Koophandel (KvK). Daar staan meer dan drie keer zo veel tieners ingeschreven als vijf jaar geleden.
Deel bericht

Deel huisartsen zwicht voor druk ouders en scholen bij voorschrijven ADHD-medicatie

15.05.24
Negen op de tien huisartsen voelt geregeld druk van ouders en school om kinderen door te verwijzen voor een ADHD-diagnose, terwijl de huisartsen dat zelf niet nodig vinden. Ook zwicht 34 procent wel eens voor de druk van ouders en 17 procent voor de druk vanuit scholen om medicijnen voor te schrijven. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Groningen en jeugdzorginstelling Accare.
Deel bericht

In onderwijs veel emotionele belasting en stress

14.05.24
De zorg en het onderwijs zijn de sectoren waarin de werknemers de hoogste emotionele belasting ervaren. Dit blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2023.
Deel bericht

Toetsen leerlingvolgsysteem geven goede indicatie

14.05.24
De toetsen uit het leerlingvolgsysteem van basisscholen voorspellen de uitslag van de eindtoets in groep 8 relatief goed. Dat meldt het CPB.
Deel bericht

Is het centraal eindexamen nog van deze tijd? 'Het verhoogt de prestatiedruk op leerlingen'

14.05.24
Blokken tot in de late uurtjes: een kleine 200.000 middelbare scholieren beginnen vandaag aan hun eindexamens. Maar is zo'n centraal toetsmoment wel de beste manier om leerlingen voor te bereiden op de toekomst? "Het bepaalt de helft van het eindcijfer."
Deel bericht

Veel zieken op Goeree-Overflakkee, klachten lijken op norovirus

14.05.24
Op Goeree-Overflakkee kampen veel inwoners met maag- en darmklachten. Bij CuraMare Woonzorglocaties worden zieke bewoners in isolatie geplaatst en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis roept bezoekers met maag- en darmklachten inmiddels op om niet naar het ziekenhuis te komen in verband met besmettingsgevaar.
Deel bericht

Bijna 200.000 scholieren beginnen vandaag aan hun eindexamens

14.05.24
Ruim 191.000 middelbare scholieren beginnen vandaag aan hun centraal schriftelijk eindexamen. Dat zijn iets meer scholieren dan de voorgaande jaren.
Deel bericht

Bijna 50.000 kinderen van arbeidsmigranten in kwetsbare positie

14.05.24
Bijna 50.000 kinderen van Europese arbeidsmigranten in Nederland bevinden zich in een kwetsbare positie. De kwetsbare positie van de ouders werkt door de levens van deze kinderen, zo blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het kabinet ziet hierin een extra aansporing om in volle ...
Deel bericht

Stijging in aantal thuiszitters: gemeenten en onderwijs willen minister voor Jeugd en Onderwijs

13.05.24
Het aantal leerlingen dat thuis zit in plaats van op school is ook dit jaar gestegen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Ministerie van Onderwijs, die vandaag gepubliceerd zijn. In alle categorieën van de leerplichtteling in schooljaar 2022-2023 is een stijging van de verzuimcijfers te zien ten opzichte van een het jaar ervoor. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Netwerk van Leidinggevenden Passend Onderwijs pleiten voor [...]
Deel bericht

Podcast De Dag | 'Maak een einde aan eindexamens'

13.05.24
In podcast De Dag vertellen Imme, Frederique, Alex, Souraya en Jort Jelle hoe zij deze periode beleven en hoe zij zich voorbereiden. De meesten maken samenvattingen en maken proefexamens.
Deel bericht

Meer kennis algoritmen nodig op scholen, 'anders risico op discriminatie'

13.05.24
Scholen en onderwijzers moeten meer bewust worden gemaakt van de risico's van algoritmen. Daarvoor pleit het College voor de Rechten van de Mens, na onderzoek van de toepassing van die algoritmen op scholen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)