Uitkomsten NEA voor voortgezet onderwijs

26.09.18

Om (meer) zicht te krijgen op de kwaliteit van de arbeid in het voortgezet onderwijs (vo), heeft Voion laten onderzoeken hoe tevreden de werknemers zijn met verschillende aspecten van hun werk.

Uit de analyse van de NEA - Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden – voor het voortgezet onderwijs blijkt dat bijna 80% van de werknemers in het vo tevreden tot zeer tevreden is met hun baan. Ondanks deze grote baantevredenheid, komen burn-out klachten in het voortgezet onderwijs bijna twee keer zo vaak voor dan in andere sectoren (29% versus 16%). Een grote meerderheid van de werknemers (71%) vindt dan ook dat er aanvullende maatregelen tegen werkdruk en/of werkstress nodig zijn in het voortgezet onderwijs.

maatregelen tegen werkdruk en/of werkstress nodig zijn in het voortgezet onderwijs.
De NEA is een van de grootste periodieke onderzoeken naar de arbeidssituatie van werknemers in Nederland. De reguliere NEA doet verslag van de bevindingen over alle sectoren en de hele onderwijssector. Voion laat tweejaarlijks de resultaten door TNO uitsplitsen voor het voorgezet onderwijs. De NEA informeert naar (tevredenheid over) de kwaliteit van de arbeid. Kenmerken van de kwaliteit van de arbeid zijn: arbeidsinhoud, -omstandigheden, -verhoudingen en arbeidsvoorwaarden. In het rapport NEA 2017 uitgesplitst naar het voortgezet onderwijs zijn deze kenmerken nader geanalyseerd.

Arbeidsinhoud
Over het algemeen zijn werknemers in het vo tevreden met de arbeidsinhoud. Zij vinden het werk interessant en ervaren flow en zijn over het algemeen opgewassen tegen de eisen van het werk. Meer dan in andere sectoren zijn werknemers in het vo emotioneel betrokken en vinden zij het werk veeleisend: 17% van de werknemers in het vo geeft aan het niet eens te zijn met de stelling “Ik kan gemakkelijk voldoen aan de psychische eisen die mijn werk aan mij stelt”. Ook geven werknemers in het vo aan dat ze veel werk hebben en extra hard werken, terwijl het accent in overige sectoren ligt op snel moeten werken.

Arbeidsomstandigheden
Van de werknemers in het voortgezet onderwijs is een kleine 70% tevreden over de arbeidsomstandigheden. Waar de werknemers graag maatregelen tegen zouden treffen is hinderlijk geluid. Bijna 17% van de werknemers zou hier graag wat aan willen veranderen. Andere aanpassingen in verband met de gezondheid gaan vooral over de hoeveelheid werk en de functie of het takenpakket en in mindere mate over aanpassingen in meubilair of arbeidsmiddelen.

Arbeidsvoorwaarden
De tevredenheid van werknemers in het vo met de primaire arbeidsvoorwaarden (salaris, dienstverband, werkzekerheid) is vergelijkbaar met die in overige sectoren. Ook de tevredenheid van werknemers in het vo, met de mogelijkheden om werk en privé in balans te houden / brengen (deeltijd werken, werktijden bepalen etc.), is vergelijkbaar met de tevredenheid van werknemers in de overige sectoren. De werknemers in het voortgezet onderwijs willen graag meer mogelijkheden om zelf de werktijden te bepalen.

Bekijk het rapport NEA 2017 uitgesplitst naar het voortgezet onderwijs op www.voion.nl
Deel bericht
(advertentie)

10- tot 14-jarigen beginnen vaker eigen bedrijf

15.05.24
Steeds meer kinderen tussen de 10 en 14 jaar oud beginnen een eigen bedrijf, blijkt uit cijfers die het NOS Jeugdjournaal heeft opgevraagd bij de Kamer van Koophandel (KvK). Daar staan meer dan drie keer zo veel tieners ingeschreven als vijf jaar geleden.
Deel bericht

Deel huisartsen zwicht voor druk ouders en scholen bij voorschrijven ADHD-medicatie

15.05.24
Negen op de tien huisartsen voelt geregeld druk van ouders en school om kinderen door te verwijzen voor een ADHD-diagnose, terwijl de huisartsen dat zelf niet nodig vinden. Ook zwicht 34 procent wel eens voor de druk van ouders en 17 procent voor de druk vanuit scholen om medicijnen voor te schrijven. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Groningen en jeugdzorginstelling Accare.
Deel bericht

In onderwijs veel emotionele belasting en stress

14.05.24
De zorg en het onderwijs zijn de sectoren waarin de werknemers de hoogste emotionele belasting ervaren. Dit blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2023.
Deel bericht

Toetsen leerlingvolgsysteem geven goede indicatie

14.05.24
De toetsen uit het leerlingvolgsysteem van basisscholen voorspellen de uitslag van de eindtoets in groep 8 relatief goed. Dat meldt het CPB.
Deel bericht

Is het centraal eindexamen nog van deze tijd? 'Het verhoogt de prestatiedruk op leerlingen'

14.05.24
Blokken tot in de late uurtjes: een kleine 200.000 middelbare scholieren beginnen vandaag aan hun eindexamens. Maar is zo'n centraal toetsmoment wel de beste manier om leerlingen voor te bereiden op de toekomst? "Het bepaalt de helft van het eindcijfer."
Deel bericht

Veel zieken op Goeree-Overflakkee, klachten lijken op norovirus

14.05.24
Op Goeree-Overflakkee kampen veel inwoners met maag- en darmklachten. Bij CuraMare Woonzorglocaties worden zieke bewoners in isolatie geplaatst en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis roept bezoekers met maag- en darmklachten inmiddels op om niet naar het ziekenhuis te komen in verband met besmettingsgevaar.
Deel bericht

Bijna 200.000 scholieren beginnen vandaag aan hun eindexamens

14.05.24
Ruim 191.000 middelbare scholieren beginnen vandaag aan hun centraal schriftelijk eindexamen. Dat zijn iets meer scholieren dan de voorgaande jaren.
Deel bericht

Bijna 50.000 kinderen van arbeidsmigranten in kwetsbare positie

14.05.24
Bijna 50.000 kinderen van Europese arbeidsmigranten in Nederland bevinden zich in een kwetsbare positie. De kwetsbare positie van de ouders werkt door de levens van deze kinderen, zo blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het kabinet ziet hierin een extra aansporing om in volle ...
Deel bericht

Stijging in aantal thuiszitters: gemeenten en onderwijs willen minister voor Jeugd en Onderwijs

13.05.24
Het aantal leerlingen dat thuis zit in plaats van op school is ook dit jaar gestegen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Ministerie van Onderwijs, die vandaag gepubliceerd zijn. In alle categorieën van de leerplichtteling in schooljaar 2022-2023 is een stijging van de verzuimcijfers te zien ten opzichte van een het jaar ervoor. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Netwerk van Leidinggevenden Passend Onderwijs pleiten voor [...]
Deel bericht

Podcast De Dag | 'Maak een einde aan eindexamens'

13.05.24
In podcast De Dag vertellen Imme, Frederique, Alex, Souraya en Jort Jelle hoe zij deze periode beleven en hoe zij zich voorbereiden. De meesten maken samenvattingen en maken proefexamens.
Deel bericht

Meer kennis algoritmen nodig op scholen, 'anders risico op discriminatie'

13.05.24
Scholen en onderwijzers moeten meer bewust worden gemaakt van de risico's van algoritmen. Daarvoor pleit het College voor de Rechten van de Mens, na onderzoek van de toepassing van die algoritmen op scholen.
Deel bericht

Blog | Wat kun je doen als je kind de diagnose autisme heeft?

11.05.24
“Je kind is gediagnosticeerd met autisme (ASS) en wil niet meer naar school. Wat kun je doen?. Dat was de opvoedvraag van de NRC van deze week. Suzanne Rouwhorst en ik reageerden. Annemiek Leclaire tekende het op.
Deel bericht

Kabinet: toekomstbestendig passend onderwijs voor elk kind

11.05.24
Voor ieder kind moet nu én in de toekomst plek zijn in het onderwijs, ook als extra ondersteuning nodig is. Dat schrijven minister Paul voor Primair en Voortgezet Onderwijs en staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een voortgangsbrief aan de Tweede Kamer. Met onder and...
Deel bericht

Agnes: ‘Het is mijn missie om jongeren aan het lezen te krijgen’

10.05.24
Omdat je het financieel nodig hebt, omdat je je geroepen voelt, of omdat je simpelweg niet stil kunt zitten. Agnes, Barbera en Ellen gingen na hun ­pensionering terug naar hun oude vak. Er heerst een schreeuwend lerarentekort. Agnes de Lely (77, getrouwd, één dochter en een kleinkind) kon het niet langer aanzien en staat weer voor de klas als docent Nederlands.
Deel bericht

Spaans is in trek als examenvak, teruggang bij Duits en Frans

10.05.24
Duits en Frans worden steeds minder populair als examenvak. Intussen is het Spaans aan een opmars bezig. Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs.
Deel bericht

Kamerdebat over verkoopverbod van tabak aan jongeren stap dichterbij

08.05.24
Maatschappelijke organisaties die pleiten voor een verkoopverbod van tabak aan jongeren zijn een stap dichter bij hun doel: een debat hierover in de Tweede Kamer. Ze hebben ruim 40.000 handtekeningen verzameld voor hun burgerinitiatief Nicotinee. Deze hoeveelheid handtekeningen kan ervoor zorgen dat het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer komt te staan.
Deel bericht

OCW promoot zichzelf in online filmpje

08.05.24
Het ministerie van OCW heeft een promotiefilmpje over zichzelf gemaakt. Daarin vertelt het ministerie onder andere dat het elke dag werkt aan 'een slim, vaardig en creatief Nederland'.
Deel bericht

Ciske de Rat moet leraren naar Amsterdam lokken

08.05.24
De gemeente Amsterdam probeert met de slogan 'Word leraar in Amsterdam voor de Ciskes van nu' leraren over te halen om in de hoofdstad te komen werken.
Deel bericht

Het ongemak van falende leerlingen en studenten

08.05.24
We weten heus allemaal dat we kunnen leren van de fouten die we maken. Maar hoe werkt dat eigenlijk precies? En waarom gaan we dan in 9 van de 10 gevallen toch foutvermijdend aan het werk met onze leerlingen en studenten?
Deel bericht

Grote tevredenheid over onderwijs-cao’s

06.05.24
Het onderwijs is de sector met de meeste werknemers die tevreden zijn over de cao die op hen van toepassing is. Dat meldt het CBS.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)