Geborgenheid en kleinschaligheid in een groot schoolgebouw

09.12.22

Hoe houden we ons nieuwe schoolgebouw voor maar liefst 2.300 leerlingen kleinschalig en geborgen? En hoe ziet de ideale school eruit? Om deze vragen te beantwoorden, stak het Rodenborch-College, met HEVO als projectmanager, veel aandacht en tijd in de voorbereiding en het ontwerp van de nieuwbouw in Rosmalen.

Marjo van IJzendoorn is rector van het Rodenborch-College Rosmalen. Het college biedt onderwijs in vmbo-t (de t staat voor theoretische leerweg), havo en vwo aan 2.300 leerlingen. In het gebouw werken 210 mensen, waarvan zo’n 170 docenten.

Het Rodenborch-College is onderdeel van de grote scholenkoepel Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs in de provincie Noord-Brabant. Het is tevens een Topsport Talentschool, een tto-school (tweetalig onderwijs) en Technasium. De nieuwbouw bevat naast de school ook twee sporthallen, die buiten schooltijden worden verhuurd aan de gemeente ’s-Hertogenbosch. In de twee hallen kunnen zes klassen tegelijk sporten.

Onderwijs op maat
‘De rode draad in ons concept is dat leerlingen meer op maat onderwijs krijgen, passend bij het tempo waarop ze vakken kunnen volgen. Dat wil zeggen meer modulair en niveaugericht, met meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en vakoverstijgende projecten. Ook wilden we mogelijkheden bieden voor het uitstellen van keuzes. Veel leerlingen hebben aan een jaar brugklas niet genoeg om al te weten hoe ze verder willen. Daarom hebben wij naast brugklassen van één jaar ook verlengde brugklassen van twee jaar, alsmede dakpanklassen vmbo-t-havo en havo-vwo. Omdat we zo’n grote school zijn, kunnen we die grote variatie bieden.’

Vertaling in het gebouw
‘De variatie komt ook terug in de ruimten in het gebouw. Grofweg bestaat 70% van de onderwijstijd uit basislessen; dat is dus klassiek klassikaal onderwijs. De rest is bestemd voor projectonderwijs of andere vormen van persoonlijke ontwikkeling. Daarvoor biedt het gebouw allerlei ruimten waarin leerlingen zelfstandig of in kleine groepen verder kunnen werken. Dat gebeurt op de werkpleinen. Er is dus een grote afwisseling tussen grote en kleine ruimten en tussen de kleine ruimten onderling, waardoor je inderdaad veel meer maatwerk kunt bieden.’

Geborgen en kleinschalig
‘De belangrijkste uitdaging voor de architect was om dit grote gebouw voldoende kleinschaligheid en geborgenheid mee te geven. Het moest warmte uitstralen, zodat iedereen zich er snel thuis zou voelen. Dat is goed gelukt. De werkpleinen zijn bewust wat kleiner gehouden. Daarbij is het gebouw verdeeld in de onder- en bovenbouw met elk zes leerdomeinen. Dat geeft geborgenheid, net als de kleine cabines waar leerlingen graag gebruik van maken. En het gebouw is heel licht en ruim, met veel aandacht voor het binnenklimaat. In coronatijd zat iedereen in de oude gebouwen met de ramen open in de kou te vernikkelen. Hier zorgt de moderne ventilatie voor een aangenaam klimaat. En daar draait het toch om; je wilt dat je docenten en leerlingen in een prettige omgeving kunnen werken en leren.’

Duurzame exploitatie
‘We hebben bij de nieuwbouw goed gekeken naar de toekomstige exploitatiekosten en daarom gekozen voor degelijke duurzame materialen die niet snel hoeven te worden vervangen. Het gebouw is bijna energieneutraal, door goede isolatie, triple glas, ledverlichting, warmtepompen en zonnepanelen. We hebben een groen mossedumdak dat als eerste de regen opvangt. Deze gaat daarna naar de wadi.

Rust en vertrouwen
‘Onze schoolvereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) heeft veel ervaring met bouwen. Daarom konden we zelf als opdrachtgever opereren, wel met inzet van extra expertise van binnen de school. Voor het projectmanagement is HEVO ingeschakeld en daar zijn we zeer tevreden over. Niet alleen door de grote deskundigheid van de mensen van HEVO, maar zeker ook door de rust en het vertrouwen dat ze altijd uitstraalden. Dat was belangrijk; bij vlagen was dit proces toch erg spannend.’
Deel bericht
(advertentie)

‘Verplicht energielabel voor alle scholen’

03.02.23
Het is verstandig om een energielabel voor alle scholen verplicht te stellen. Dit advies staat in het rapport Quickscan kwaliteit onderwijshuisvesting.
Deel bericht

Griepepidemie is voorbij

03.02.23
Ook in de week van 23 tot en met 29 januari lag het aantal mensen dat met griepachtige verschijnselen naar de huisarts ging onder de epidemische grens van 58 per 100.000. Dit betekent dat de griepepidemie voorbij is.
Deel bericht

Inspectie tegen lagere lat examens

03.02.23
De Inspectie van het Onderwijs vindt het een slecht idee om ook dit jaar voor de eindexamenkandidaten in het voortgezet onderwijs de lat lager te leggen. Dat laat de inspectie weten aan NRC in reactie op pleidooien om vanwege de gevolgen van de coronacrisis weer soepeler om te gaan met de examens.
Deel bericht

Steeds meer zorgen bij ouders en leerlingen over niet versoepelen eindexamens

02.02.23
Bij ouders en leerlingen leven steeds meer zorgen over de eindexamens dit jaar, zeggen organisaties die opkomen voor hun belangen. Volgens hen kampen leerlingen nog steeds met leerachterstanden door de coronalockdowns.
Deel bericht

Onderwijsminister sluit smartphoneverbod in de klas niet langer uit

02.02.23
In november was Wiersma samen met een meerderheid van de Kamer tegen het voorstel van het CDA en de PVV. Dat was aan de leraren zelf, vond hij. Maar de minister hoort signalen dat het leraren amper lukt de smartphone eigenstandig uit de klas te weren.
Deel bericht

ChatGPT formuleert onderwijsmotie D66

02.02.23
De Tweede Kamerleden Hind Dekker-Abdulaziz en Paul van Meenen van D66 hebben voor het eerst in de parlementaire geschiedenis een motie ingediend die door de computer is gegenereerd. Zij gebruikten daarvoor de tekstgenerator ChatGPT.
Deel bericht

Ruim drie maanden leerachterstand door corona

02.02.23
Kinderen hebben tijdens de coronapandemie een leerachterstand van drie maanden opgelopen. Dat blijkt uit internationaal onderzoek, waarvoor onder andere naar studies in Nederland is gekeken.
Deel bericht

Kamer: stop met steeds nieuwe rekenmachines verplicht stellen op school

02.02.23
De Tweede Kamer vindt dat scholen niet te vaak nieuwe modellen rekenmachines verplicht moeten stellen. De Kamerleden Peters (CDA) en Kwint (SP) dienden daarover vandaag in de Tweede Kamer een motie in. Die kan rekenen op steun van een ruime Kamermeerderheid.
Deel bericht

Te weinig kennis over Caribisch Nederland: 'Suriname en Curaçao niet hetzelfde'

01.02.23
De koninklijke familie bezoekt van 27 januari tot 9 februari het Caribisch deel van het Koninkrijk. Maar we weten eigenlijk weinig van dat gebied, stellen mensen die zich ermee verbonden voelen. Andersom wordt kennis over Nederland er op de zes Caribische eilanden juist ingeramd, zeggen ze tegen NU.nl.
Deel bericht

De Haagse Hogeschool start met nieuwe opleiding PABO/HALO

01.02.23
Het lerarentekort loopt in de regio Den Haag steeds verder op. Ook de vraag naar leraren die zowel voor de klas kunnen staan als bewegingsonderwijs kunnen geven is groot. Vanaf september 2023 kunnen studenten aan De Haagse Hogeschool daarom een nieuwe geïntegreerde PABO/HALO-opleiding volgen. In 4,5 jaar kunnen de studenten een dubbele bevoegdheid halen waarmee ze zowel als groepsleerkracht en als leraar lichamelijke opleiding [...]
Deel bericht

Hoe meet je digitalisering op school? Nadari Saab vertelt over MYRA

31.01.23
In deze editie van ‘Vijf vragen aan de WR’ neemt Nadira Saab ons mee in de MYRA. Dat is een nieuwe monitor die de digitalisering in het funderend onderwijs meet. Elke deelnemende school kan dan zien wat de prestaties zijn op het gebied van ICT en technologie, waaronder ook digitale geletterdheid.
Deel bericht

23 leraren krijgen door beurs ruimte en tijd voor promotieonderzoek

31.01.23
Drieëntwintig docenten hebben een Promotiebeurs voor leraren ontvangen. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt jaarlijks 9 miljoen euro beschikbaar voor de promotietrajecten. Met de beurs krijgen leraren de kans zich verder te ontwikkelen en de aansluiting tussen universiteiten en scholen te versterken.
Deel bericht

Nieuw Techno Centrum in Eibergen is de trots van het Assink lyceum: ‘Kinderen zijn zó slim’

30.01.23
Voor de locatie Rekkenseweg in Eibergen krijgt het open huis van het Assink lyceum dit jaar een extra dimensie. Dat heeft alles te maken met de ingebruikname van het nieuwe Techno Centrum.
Deel bericht

Geen pretpark, maar dierentuin: schoolreisjes dit jaar minder spectaculair

30.01.23
Veel schoolreisjes zijn dit jaar minder spectaculair, minder lang en vooral minder ver. Dat komt doordat de kosten voor dit soort tripjes flink zijn opgelopen. Daarnaast komt er ook nog eens minder geld binnen, doordat de regels rond de vrijwillige ouderbijdrage zijn veranderd.
Deel bericht

Webinar over gezond en bevlogen op weg gaan naar je pensioen

29.01.23
Hoe ga je bevlogen en gezond op weg naar je pensioen? Wat betekent ‘duurzame inzetbaarheid’? Wat zijn de voorwaarden om vitaal de eindstreep van je werkzame leven te halen? Deze vragen kwamen aan bod in een webinar voor werkgevers van Pensioenfonds ABP. Tinka van Vuuren, hoogleraar bij de Open Universiteit, was een van de deelnemers.
Deel bericht

Hype, of het nieuwe Google? ChatGPT leert ons veel over kunstmatige intelligentie

29.01.23
Een hype die over een maand is overgewaaid? Of een moment vergelijkbaar met de presentatie van de iPhone? Een bedreiging voor de schrijfvaardigheid van leerlingen? Of juist een kans om op een andere manier naar het onderwijs te kijken? Wellicht is ChatGPT dit allemaal.
Deel bericht

Deadline subsidierondes maatschappelijke diensttijd (MDT) uitgesteld

28.01.23
De maatschappelijke diensttijd (MDT) geeft jongeren de kans om hun talenten te ontdekken, iets te doen voor de samenleving en anderen te ontmoeten. Zo maken we de samenleving sterker. Gemeenten en onderwijsinstellingen die willen ervaren wat MDT voor hen kan betekenen, kunnen subsidie aanvragen om een kort MDT-project te organiseren.
Deel bericht

Leraar Ronald (51) verruilt klaslokaal voor locomotief en wordt machinist: ‘Je denkt: blijf ik dit doen tot pensioen?’

27.01.23
Je vak als docent op de Groene Hart Praktijkschool in Alphen vaarwel zeggen en voortaan als machinist op de trein aan de bak gaan. Voor Ronald van den Helder (51) gaat daarmee een jongensdroom in vervulling.
Deel bericht

Blog | Laat dit stopen ... deel 2

27.01.23
Bij toerbeurt maken schrijvers kleine ergernissen met de grond gelijk. Heerlijk. En ik wil dat ook. Want in het onderwijs lopen genoeg kleine (en grote) ergernissen rond waar ik graag mijn ongezouten mening over geef. Met als onderliggende toon: ‘laat dit stoppen’. Deze keer heb ik gekozen voor het gebruik van digitale middelen in de klas.
Deel bericht

Gymleraar Alkmaarse school verdacht van verleiden minderjarige leerlinge

27.01.23
Een docent van een middelbare school in Alkmaar zou een minderjarige leerlinge hebben verleid. Hij moet zich daar binnenkort bij de rechter voor verantwoorden. De gymleraar is inmiddels niet meer werkzaam op de school, zo laat de bestuurder aan NH Nieuws weten.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)