Onderwijsraad dringt aan op strategische agenda voor Europees onderwijsbeleid
10.03.23
Maak serieus werk van Europees onderwijsbeleid, adviseert de Onderwijsraad de regering. Want de huidige afwachtende houding van Nederland doet geen recht aan de toenemende invloed vanuit Europa op het onderwijs.
De raad beveelt de onderwijsministers aan om in samenspraak met het onderwijsveld te zorgen voor een strategische agenda, die duidelijkheid biedt over de Nederlandse ambities voor Europees onderwijsbeleid. Zo ontstaat focus en houvast voor het onderwijsveld en de overheid, kan Nederland beter inspelen op kansen en risico’s van Europees onderwijsbeleid en er zelf aan bijdragen.
In Europa wordt onderwijs steeds belangrijker gevonden. In Europees verband werken lidstaten intensiever samen en worden minder vrijblijvende afspraken gemaakt. Ook de Europese Unie toont zich ambitieus en neemt initiatief op verschillende onderwijsthema’s. Dit veroorzaakt een zogenoemde sturingsdynamiek die uitmondt in Europees onderwijsbeleid. Hiervan gaat steeds meer invloed uit, ook op het onderwijs in Nederland.
Afwachtende houding past niet
Een expliciete en samenhangende Nederlandse strategische visie op Europees onderwijsbeleid ontbreekt nu. De huidige afwachtende houding van Nederland is niet passend bij de toenemende invloed op het Nederlandse onderwijs. Deze houding sluit niet aan op de wensen van onderwijsinstellingen en partijen in het veld en past niet bij de stelselverantwoordelijkheid van de overheid. De Onderwijsraad adviseert de onderwijsministers om serieus werk te maken van Europees onderwijsbeleid door een proactieve houding aan te nemen.
Zorg voor een Nederlandse strategische agenda voor Europees onderwijsbeleid
De raad beveelt de onderwijsministers aan om een strategische agenda voor Europees onderwijsbeleid te formuleren, die beschrijft wat de Nederlandse inzet is en hoe deze bijdraagt aan het Nederlandse onderwijs. Een strategische agenda geeft focus en houvast aan onderwijsinstellingen, partijen in het veld en de overheid. Met een strategische agenda kan het onderwijs beter gebruik maken van de mogelijkheden die Europa biedt, bijvoorbeeld als het gaat om aansluiting op arbeidsmarkt, duurzame ontwikkeling en uitwisseling van kwalificaties. En ook inspelen op risico’s, meedoen in de sturingsdynamiek en zo actief bijdragen aan Europees onderwijsbeleid.
In 2029 wordt Nederland voorzitter van de Europese Unie. Daarmee krijgt de Nederlandse regering de kans mede richting te geven aan Europees onderwijsbeleid. Bij het opstellen van een strategische agenda beveelt de raad aan een routekaart richting het Nederlandse EU-voorzitterschap in 2029 te gebruiken, met momenten waarop strategische besluiten over onderwijs worden genomen in Europa. Goede afstemming tussen onderwijs en aanpalende beleidsterreinen, zoals wetenschapsbeleid, jeugdbeleid en arbeidsmarktbeleid, is daarbij van belang. De raad beveelt nadrukkelijk aan om het onderwijsveld te betrekken bij het maken van de strategische agenda. Daarmee wordt aangesloten bij de bewegingen en ontwikkelingen die nu al gaande zijn in het onderwijsveld en wordt de kennis en ervaring benut die partijen in het veld hebben opgedaan.
Zeker 14 kinderen zijn het afgelopen jaar in het ziekenhuis terechtgekomen na vapen. Dat blijkt uit cijfers van artsen waar RTL Nieuws over beschikt. De meesten van hen waren ernstig ziek. Zo kreeg een 16-jarige jongen onlangs een zware longbloeding en moest een 15-jarig meisje worden opgenomen op de intensive care. Kinderartsen stellen dat dit het topje van de ijsberg is, het aantal kinderen dat gezondheidsklachten[...]
Verandering lijkt een toverwoord: het lijkt er bijna op dat élke onderwijsinstelling bezig is met verandering en innovatie. Maar er is ook een andere kant: want hoeveel veranderingen en innovaties slagen nu eigenlijk? Vaak begint het enthousiast en goed, maar valt het daarna toch tegen. Hoe komt dit? En kun je dit voorkomen?
Volgens het rapport van oudervereniging Balans zijn er minimaal 70.000 kinderen in Nederland die 3 maanden of langer thuiszitten, en 280.000 zonder volwaardig onderwijs. Pogingen om het probleem bij individuele kinderen te zoeken schieten tekort; een systeemaanpak is dringend nodig om deze kinderen toekomstperspectief te bieden.
Nederland staat op de vijfde plek in een internationaal onderzoek naar taal, rekenen en probleemoplossend vermogen van volwassenen. Hoewel de scores hoog blijven, is er op taalgebied enige achteruitgang. Alleen landen als Finland en Japan presteren beter, terwijl Nederland ruim boven het gemiddelde scoort.
Bijna 70.000 kinderen en jongeren kunnen niet naar school door een gebrek aan passend onderwijs, blijkt uit een nieuw rapport. Stichting Balans vraagt om meer maatwerk voor deze thuiszitters. Initiatieven zoals Digibende helpen jongeren als Tarik (17) om zich ondanks de uitdagingen te blijven ontwikkelen zonder diploma-eis.
Strengere controles op schijnzelfstandigheid, die per 1 januari ingaan, kunnen een kwart miljoen zzp'ers raken. Vooral zelfstandigen in de zorg, kinderopvang, onderwijs en overheden zullen de gevolgen voelen. Bedrijven vrezen boetes en naheffingen en zullen mogelijk minder zzp'ers inhuren, aldus ABN AMRO.
Alle schoolorganisaties in het primair onderwijs hebben een accountant gecontracteerd om te voldoen aan de verantwoordingsplicht over 2024. Uit een recente peiling van de PO-Raad en VO-raad blijkt echter dat de kosten voor deze verplichting fors stijgen, wat zorgen baart binnen de sector.
Het geluk en de prestaties van leerlingen groeien als leraren eigenschappen als doorzettingsvermogen en vriendelijkheid expliciet in hen waarderen. Docent Peter Ruit en opleidingsmanager Lennert Visser leggen uit hoe je dat aanpakt.
Lezen uit een heilig boek, geestelijke liederen zingen en praten over maatschappelijke thema's. Zo ziet een gemiddelde les op een religieuze avond- of weekendschool er vaak uit. De lessen vallen onder het zogenoemde 'informele onderwijs'. Het kabinet is bezig met een wet om strenger toezicht op dit soort onderwijs te kunnen uitoefenen. Nederlandse gelovigen zijn daar niet blij mee.
Elke leerling moet de kans krijgen om zich technologische vaardigheden eigen te maken. Om dit te stimuleren stelt Techkwadraat een subsidie beschikbaar die regionale samenwerkingen van basis- en middelbare scholen (havo, vwo en vmbo-t), bedrijven en buitenschoolse organisaties als musea samen kunn...
Vertegenwoordigers van het hele onderwijsveld hebben een belangrijk overleg met minister Eppo Bruins van OCW op het laatste moment afgezegd. Dit heeft te maken met de politieke chaos die is ontstaan over de onderwijsbegroting.
De coalitie en oppositie zetten donderdagochtend de onderhandelingen over de onderwijsbegroting voort, met de klok die genadeloos doortikt. Vlak voor de geplande stemmingen in de Tweede Kamer hangt uitstel in de lucht. Politiek verslaggever Mats Akkerman noemt de situatie spannend: "Alles op het laatst."
De omstreden langstudeerboete wordt niet ingevoerd. De coalitie is bereid om de maatregel te schrappen, om de begroting van het ministerie van Onderwijs te redden. Dat blijkt uit het aanbod dat de coalitie vanmiddag heeft gedaan aan de oppositiepartijen waarmee wordt onderhandeld. Het document is in handen van de politieke redactie van RTL Nieuws.
Scholen zien verbetering in de basisvaardigheden van leerlingen, blijkt uit voortgangsrapportages van het Masterplan basisvaardigheden en het Nationaal Programma Onderwijs. Vooral in het primair onderwijs is vooruitgang merkbaar, maar de noodzaak om prestaties verder te verbeteren blijft, met name in het voortgezet onderwijs.
Een Kamermeerderheid steunt een motie van D66 om te verkennen wat er nodig is om terug te gaan naar één doorstroomtoets. Eerder riepen de PO-Raad en de vakbonden de Kamer om voor deze motie te stemmen.
Leswisselingen kosten leerlingen en docenten kostbare lestijd. Met inloopopdrachten kun je deze verloren minuten terugwinnen en direct effectief aan de slag. In dit artikel lees je praktische tips om jouw lessen soepel te starten en het meeste uit de beschikbare tijd te halen.
Het Steunpunt passend onderwijs startte dit jaar met het Landelijke OPP-traject om het werken met ontwikkelingsperspectieven (opp’s) te verbeteren. Dit is cruciaal voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Een voorjaarsonderzoek toonde aan dat er verbeteringen nodig zijn in het opstellen en registreren van deze opp’s.
Met de lancering van de subsidieregeling Techkwadraat geeft het kabinet technologieonderwijs een stevige impuls. Basis- en middelbare scholen kunnen samen met bedrijven en organisaties plannen indienen om technologisch vaardige jongeren op te leiden. Voor deze eerste fase is 129 miljoen euro beschikbaar, een investering uit het Nationaal Groeifonds.
Rampzalig, dat is het. Aan het woord is hoogleraar Tweede Taalverwerving Marije Michel van de Rijksuniversiteit Groningen. Exact een week geleden stond ze op het Malieveld in Den Haag om te protesteren tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs. Want ze vreest voor de gevolgen. 'We riepen: doe het niet!'
De vier coalitiepartijen hebben D66, CDA, SGP, ChristenUnie en JA21 een nieuw voorstel gedaan over wijziging van de onderwijsbegroting. Met het tegenbod wil de coalitie een meerderheid in de Eerste Kamer voor die begroting veilig stellen, maar de oppositiepartijen zijn er nog niet erg over te spreken. "Schamel", noemen ze het.