De Schoolschrijver voorgedragen voor Astrid Lindgren Memorial Award

12.10.17

Stichting De Schoolschrijver is voorgedragen als Nederlandse inzending voor de Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) 2018. Deze prijs is de belangrijkste internationale onderscheiding in de kinderliteratuur en wordt ook wel de Nobelprijs voor de jeugdliteratuur genoemd. De nominatie is vanmiddag 12 oktober officieel bekend gemaakt tijdens de Frankfurter Buchmesse.

De Auteursbond, die De Schoolschrijver voordraagt, beschrijft in hun Engelse motivatie de stichting als ‘a major innovation in the Dutch (and perhaps worldwide) landscape of promoting literacy and reading among children’.

Daarnaast zegt de bond: ‘De Schoolschrijver focust vooral op kinderen met een taalachterstand. Ze gebruiken daarbij creatieve, nieuwe methodes die buiten het reguliere schoolcurriculum vallen. De Schoolschrijver ontwikkelt ook een digitaal platform, zodat nog meer scholen en kinderen van hun expertise kunnen profiteren.’

Kinderen taalsterk maken
Dat voor de prestigieuze prijs ook een organisatie is voorgedragen, is vrij uitzonderlijk. Maar De Schoolschrijver heeft dan ook een belangrijke missie: kinderen taalsterk maken en daarmee klaar voor de toekomst. Dat is hard nodig. Meer dan 2,5 miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen en schrijven. Bijna 14 procent van alle basisschoolleerlingen loopt het risico op latere leeftijd onder de noemer ‘laaggeletterd’ te vallen.

Een echte schrijver in de klas
De Schoolschrijver zet de allerbeste kinderboekenauteurs, onder wie mede-genomineerde Gideon Samson, in om leerlingen enthousiast te maken voor de magie van taal. Schoolschrijvers delen hun liefde voor verhalen lezen, waardoor taallessen een spannend avontuur worden. Leerlingen gaan niet alleen vooruit in taalvaardigheid, lezen en schrijven, ze worden ook beter in (zelf)reflectie en krijgen meer zelfvertrouwen.

In de geest van Astrid Lindgren
De Astrid Lindgren Memorial Award wordt jaarlijks uitgereikt. De onderscheiding wordt toegekend aan ‘werk van de hoogste kwaliteit, en in de geest van Astrid Lindgren’. Wie de Astrid Lindgren Memorial Award 2018 wint, wordt eind maart 2018 bekendgemaakt tijdens de Bologna Book Fair. Guus Kuijer ontving de prijs in 2012. Dit jaar ging de Award naar de Duitse auteur en illustrator Wolf Erlbruch.
Deel bericht
(advertentie)

Subsidie voor zij-instromers primair onderwijs bijna op

21.09.18
De subsidiepot voor zij-instromers in het primair onderwijs is zo goed als leeg. Medewerker personeelszaken Barbera Cantor bij scholenstichting Het Sticht ontving een email dat haar aanvraag mogelijk wordt afgewezen omdat het ‘subsidieplafond bijna is bereikt'.
Deel bericht

Haagse juf ontslagen na 'zeer schokkend bericht' over slachtoffertjes Oss

21.09.18
Een leerkracht van basisschool De Spiegel in Den Haag is per direct ontslagen, nadat ze op social media zeer kwetsende berichten had geplaatst over de slachtoffertjes van het spoordrama in Oss. De vrouw klaagde in krachttermen over de vertraging 'door' de kinderen.
Deel bericht

Logopediewetenschapper Ellen Gerrits pleit voor meer aandacht voor TOS

21.09.18
Op 22 september is het WereldTOSdag om aandacht te vragen voor mensen met een taalontwikkelingsstoornis. Kinderen met TOS hebben moeite met taal.
Deel bericht

Fries onderwijs niet goed op meer dan de helft van de scholen

21.09.18
Op meer dan de helft van de scholen is het Fries onderwijs niet goed genoeg. Van de basisscholen heeft slechts 30 procent de plannen klaar. Het voortgezet onderwijs haalt de 40 procent niet.
Deel bericht

Ruim 900 scholen hebben te weinig leerlingen

21.09.18
Ruim negenhonderd basisscholen in Nederland hebben te weinig leerlingen. Dat komt neer op één op zeven scholen. Voor een onbekend aantal scholen dreigt sluiting.
Deel bericht

Educatieve favorieten verzamelen en delen. Yurls is vernieuwd!

21.09.18
De vooral in het onderwijs veel gebruikte gratis webdienst Yurls is sinds afgelopen woensdag vernieuwd. De vernieuwde Yurls is nu nog beter te bedienen op mobiele apparaten, uitgebreid met enkele nieuwe toepassingen en (belangrijker nog) klaar om toekomstige toepassingen mogelijk te maken.
Deel bericht

Weer naar school na ongeluk Oss: 'Dit biedt de leerlingen houvast'

21.09.18
De basisschool in Oss waarop de vier kinderen zaten die gisteren om het leven kwamen bij het ongeluk op een spoorwegovergang gaat vandaag weer open. Dat is ook belangrijk, zegt rouwdeskundige Riet Fiddelaers van het expertisecentrum Omgaan met Verlies. "Het biedt de leerlingen houvast en veiligheid."
Deel bericht

Opinie | Geef leraar onbeperkt toegang tot onderzoek

21.09.18
Leraren moeten vrije toegang krijgen tot wetenschappelijk onderzoek, om hun lessen te verrijken, aldus educatiewetenschappers Frank Cornelissen en Lisa Gaikhorst.
Deel bericht

Tieners lezen steeds minder boeken

20.09.18
Het aantal tieners dat wekelijks minstens 10 minuten aaneengesloten leest is enorm gedaald, meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau. In 2006 las nog 65 procent thuis af en toe een boek. In 2016 was dat 40 procent.
Deel bericht

Opinie | Gebruik smartphone juist wel op school

20.09.18
Doe smartphones op school niet in de ban, maar gebruik ze juist om jongeren iets te leren over de wereld waarin ze opgroeien, stelt mediawetenschapper Rob Leurs voor.
Deel bericht

Dood vier kinderen bij treinongeluk met bakfiets kinderopvang schokt Oss

20.09.18
Bij een ongeval op een bewaakte spoorwegovergang in Oss, waarbij een bakfiets van een kinderdagverblijf is betrokken, zijn vanochtend vier kinderen om het leven gekomen en twee zwaargewonden gevallen. De verslagenheid in Oss is groot.
Deel bericht

Rechter: vmbo-school moet leerling weer toelaten

20.09.18
De voorzieningenrechter beslist in kort geding dat een VMBO-school een leerling weer tot de school moet toelaten. De voorzieningenrechter oordeelt dat de school onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt dat is voldaan aan het wetsartikel waarin staat wanneer een school een leerplichtige leerling definitief van school kan verwijderen.
Deel bericht

Vakkenvullen of kassa draaien? Niet (te veel) tijdens de toetsweek!

20.09.18
Het is voor leerlingen in de regio Tilburg voortaan mogelijk om minder te werken tijdens toetsweken. Supermarkt Albert Heijn en 25 middelbare scholen uit de regio maakten daar woensdag afspraken over.
Deel bericht

Onbegrip over onverwachte bezuinigingen

20.09.18
Na meer dan een jaar vol acties en stakingen in het basis- en speciaal onderwijs, komt het kabinet niet over de brug met nieuwe investeringen. In het mbo en hoger onderwijs roepen onverwachte tegenvallers het nodige chagrijn op. Een bloemlezing uit de reacties.
Deel bericht

Krimp duurt nog jaren, vooral in voortgezet onderwijs

20.09.18
Het aantal leerlingen in het primair onderwijs blijft zeker tot en met het schooljaar 2024-2025 dalen. In het voortgezet onderwijs zal sprake zijn van krimp tot en met 2031-2032. Dat blijkt uit de referentieraming OCW 2018. Lees verder ? The post Krimp duurt nog jaren, vooral in voortgezet ond...
Deel bericht

Gouden Penseel voor prentenboek Fabeldieren

19.09.18
Het prentenboek Fabeldieren van illustrator Ludwig Volbeda en auteur Floortje Zwigtman krijgt dit jaar het Gouden Penseel. Die prijs wordt sinds 1973 jaarlijks uitgereikt voor het best geïllustreerde kinderboek.
Deel bericht

De Grote Vriendelijke Podcast

19.09.18
De Grote Vriendelijke Podcast (De GVP) is de eerste Nederlandse podcast over jeugdliteratuur. Een initiatief van kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw). Doel van de onafhankelijke podcast is ouders, leerkrachten, mensen uit het boekenvak en andere kinderboekenliefhebbers maandelijks te informeren over en te enthousiasmeren voor de jeugdliteratuur.
Deel bericht

Arie Slob wordt gezien als betrouwbare minister

19.09.18
Onderwijsminister Arie Slob wordt door de kiezers meer vertrouwd dan zijn OCW-collega Ingrid van Engelshoven, blijkt uit een enquête van EenVandaag.
Deel bericht

AOb: Prinsjesdag 2018, nieuwe tegenvallers voor onderwijs

19.09.18
Waar het onderwijs hoopte op nieuwe, extra investeringen, heeft Prinsjesdag vooral onverwachte tegenvallers in petto. Vanaf 2020 staat er een nieuw tekort van 114 miljoen euro in de boeken. Het onderwijs profiteert niet van de economische groei.
Deel bericht

Onderwijsbegroting 2019: Door op ingeslagen weg

19.09.18
Met zijn begroting voor 2019 bevestigt het kabinet de afspraken die het al eerder maakte voor het primair onderwijs, onder meer in het regeerakkoord. Met dank aan de toegezegde werkdrukmiddelen en extra geld voor salarissen heeft de sector inmiddels eerste belangrijke stappen kunnen zetten om het lerarentekort te lijf gegaan.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)