De Schoolschrijver voorgedragen voor Astrid Lindgren Memorial Award

12.10.17

Stichting De Schoolschrijver is voorgedragen als Nederlandse inzending voor de Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) 2018. Deze prijs is de belangrijkste internationale onderscheiding in de kinderliteratuur en wordt ook wel de Nobelprijs voor de jeugdliteratuur genoemd. De nominatie is vanmiddag 12 oktober officieel bekend gemaakt tijdens de Frankfurter Buchmesse.

De Auteursbond, die De Schoolschrijver voordraagt, beschrijft in hun Engelse motivatie de stichting als ‘a major innovation in the Dutch (and perhaps worldwide) landscape of promoting literacy and reading among children’.

Daarnaast zegt de bond: ‘De Schoolschrijver focust vooral op kinderen met een taalachterstand. Ze gebruiken daarbij creatieve, nieuwe methodes die buiten het reguliere schoolcurriculum vallen. De Schoolschrijver ontwikkelt ook een digitaal platform, zodat nog meer scholen en kinderen van hun expertise kunnen profiteren.’

Kinderen taalsterk maken
Dat voor de prestigieuze prijs ook een organisatie is voorgedragen, is vrij uitzonderlijk. Maar De Schoolschrijver heeft dan ook een belangrijke missie: kinderen taalsterk maken en daarmee klaar voor de toekomst. Dat is hard nodig. Meer dan 2,5 miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen en schrijven. Bijna 14 procent van alle basisschoolleerlingen loopt het risico op latere leeftijd onder de noemer ‘laaggeletterd’ te vallen.

Een echte schrijver in de klas
De Schoolschrijver zet de allerbeste kinderboekenauteurs, onder wie mede-genomineerde Gideon Samson, in om leerlingen enthousiast te maken voor de magie van taal. Schoolschrijvers delen hun liefde voor verhalen lezen, waardoor taallessen een spannend avontuur worden. Leerlingen gaan niet alleen vooruit in taalvaardigheid, lezen en schrijven, ze worden ook beter in (zelf)reflectie en krijgen meer zelfvertrouwen.

In de geest van Astrid Lindgren
De Astrid Lindgren Memorial Award wordt jaarlijks uitgereikt. De onderscheiding wordt toegekend aan ‘werk van de hoogste kwaliteit, en in de geest van Astrid Lindgren’. Wie de Astrid Lindgren Memorial Award 2018 wint, wordt eind maart 2018 bekendgemaakt tijdens de Bologna Book Fair. Guus Kuijer ontving de prijs in 2012. Dit jaar ging de Award naar de Duitse auteur en illustrator Wolf Erlbruch.
Deel bericht

Congres ‘Leren met VR’ op 29 november 2017 in Eindhoven

17.10.17
Het congres ‘Leren met VR’ dat op 29 november 2017 in Eindhoven voor de tweede keer wordt georganiseerd, is bedoeld voor onderwijsprofessionals uit de hele onderwijskolom, van PO tot HO. Het congres is voor leraren, communicatieadviseurs, beleidsmakers, ICT-coördinatoren en directies die willen kennismaken met de kansen die VR biedt zowel in het primair proces als ook voor instroom.
Deel bericht

Rechterhersenhelft ook belangrijk bij het leren van een nieuwe taal

17.10.17
Bij het leren van een vreemde taal blijken er andere neurale processen actief te zijn dan eerder was aangetoond. Een Leids onderzoeksteam ontdekte parallelle maar afzonderlijke bijdragen van de hippocampus en het taalcentrum van Broca in de linkerhersenhelft. Ook de rechterhersenhelft blijkt een belangrijke rol te spelen.
Deel bericht

AOb gaat stemming leden peilen in vo en mbo

17.10.17
De AOb gaat naar aanleiding van het tegenvallende regeerakkoord ook bij leden in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) peilen wat de vervolgstappen van de bond zouden moeten zijn nu duidelijk is dat de coalitie VVD, CDA, D66 en ChristenUnie nauwelijks aandacht heeft voor deze sectoren.
Deel bericht

Politie waarschuwt voor horrorclown bij Amstelveense scholen

17.10.17
De Amstelveense politie waarschuwt voor een vlogger die op afspraak Harry de Horrorclown laat langskomen. Vorige week werden het Amstelveen College en de Aalsmeerse school De Groenstrook al getrakteerd op een bezoekje van de clown en de vlogger. De bezoeken ontaarden in een complete chaos.
Deel bericht

Onderwijsinnovatie-etalage maakt leermiddelenmarkt beter inzichtelijk

17.10.17
De leermiddelenmarkt ontwikkelt zich snel. Hoe houd je zicht op de laatste ontwikkelingen in de leermiddelenmarkt? De Onderwijsinnovatie-etalage helpt je op weg.
Deel bericht

Help! Mag ik Windows 10 nog gebruiken?

17.10.17
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft onderzocht hoe Microsoft omgaat met persoonsgegevens in Windows 10 Home en Pro. Uit dit onderzoek blijkt dat de manier waarop Microsoft dit doet, in strijd is met de wet. Mag je Windows 10 nu nog gebruiken? Dat lees je in dit artikel.
Deel bericht

Hele onderwijs trapt op de rem: acties verspreiden zich als een olievlek

17.10.17
Het onderwijs trapt op de rem. Na de basisschoolleraren mobiliseren nu ook docenten van middelbare scholen, mbo-opleidingen en universiteiten zich. Met VO in Actie, MBO in Actie en WO in Actie gaan ze de barricades op uit protest tegen een te hoge werkdruk en verslechterend onderwijs voor hun leerlingen en studenten.
Deel bericht

‘Voor 1575 euro geen extra handen in de klas’

17.10.17
10 miljoen euro voor aanpak van de werkdruk in 2018 betekent 1575 euro per school. “Hiermee koop je geen handen in de klas”, zegt AVS-voorzitter Petra van Haren. 80 procent van de schoolleiders is ontevreden over de toezeggingen van het kabinet.
Deel bericht

Ruim vijftigduizend kinderen meer naar opvang in Nederland

16.10.17
Steeds meer kinderen gaan naar de dagopvang, buitenschoolse opvang en gastouders. Het aantal werkende vrouwen is inmiddels gestegen tot het hoogste niveau sinds 2011.
Deel bericht

[EduAd] Congres Gedragsproblemen 3.0 op 2 november 2017 in Ede

16.10.17
Een geheel nieuwe versie van dit succesvolle congres: op een praktische manier komt aan de orde hoe je als leraar en leerlingbegeleider om kunt gaan met kinderen die probleemgedrag vertonen. Hoe je orde houdt in de klas en hoe je omgaat met specifiek gedrag bij stoornissen als Autisme, ADHD en ODD.
Deel bericht

Wijzigingen in regelgeving eindtoetsing basisschool

16.10.17
Er zijn drie wijzigingen in de regelgeving bij de eindtoets PO: een verhoging van de IQ grens van 70 naar 75 in de ontheffingsgronden; het toevoegen van de adviescategorie ‘Praktijkonderwijs/ VMBO Basis’ en tot slot het opnemen van gezamenlijke ankeropgaven in alle eindtoetsen.
Deel bericht

Toetscongres primair onderwijs - 'Een kind is meer dan taal en rekenen'

16.10.17
Op woensdag 17 januari 2018 organiseert Bureau ICE het eerste Toetscongres voor het primair onderwijs in het Spoorwegmuseum. Met het onderwerp 'Een kind is meer dan taal en rekenen' kijken we naar alle talenten en vaardigheden van een leerling.
Deel bericht

Kinderfeestje met de hele klas: niemand voelt zich buitengesloten

15.10.17
Een nieuwe schooldag. Vol frisse moed wandel je naar de basisschool. Aangekomen op het schoolplein zie je dat een van je klasgenootjes enveloppen aan het uitdelen is: uitnodigingen voor zijn verjaardagsfeestje.
Deel bericht

Hoe het onderwijs de digitale werkelijkheid moet en kan bijhouden

15.10.17
In het onderwijs van de toekomst mogen digitale vaardigheden niet ontbreken. Allard Strijker, leerplanontwikkelaar bij SLO, vindt het belangrijk dat we met elkaar bewust kijken naar de consequenties van de razendsnelle digitale ontwikkelingen die nu plaatsvinden. Het is de uitdaging voor het onderwi...
Deel bericht

De bibliotheek op school helpt een hand(je)

14.10.17
Hoe samenwerking Openbare Bibliotheek en school het lezen stimuleert Het gaat goed met het kinderboek! Een dag voordat de jaarlijkse Kinderboekenweek van start ging, werden in de pers juichende cijfers gepubliceerd. Volgens brancheorganisatie KVB Boekwerk werden vorig jaar ruim tien miljoen kinderbo...
Deel bericht

Directeur Venlose school per direct de laan uitgestuurd

14.10.17
De Onderwijsgemeenschap Venlo en Omstreken (OGVO) heeft schooldirecteur Jan Jenneskens van het Blariacumcollege in Blerick per direct ontslag aangezegd.
Deel bericht

Les in meer dan drie talen uitgebreid in Fries basisonderwijs

14.10.17
Het onderzoek naar 'translanguaging' op basisscholen wordt uitgebreid. Naast drietalige scholen komen de komende vier jaar ook 'gewone' scholen aan bod. De Portugese onderzoekster Joana Duarte maakte dat vrijdag bekend op een conferentie van talencentrum Mercator in Leeuwarden.
Deel bericht

‘Openbaar’ en ‘christelijk’ samen in de klas: voorbeeld voor kleine scholen

14.10.17
Samenwerkingsschool De Schans in Een, waar openbaar en christelijk hand in hand gaan, kan een landelijk voorbeeld worden. Dat zei Rinda den Besten, voorzitter van de PO Raad Nederland, de brancheorganisatie van het basisonderwijs, gisteren bij een werkbezoek aan de school. ,,Een pareltje op het gebied van samenwerking.’’
Deel bericht

'Elf scholen in Nederland ontvingen dezelfde valse bommelding'

14.10.17
De elf scholen die dinsdag wegens bommeldingen werden ontruimd, hebben allemaal dezelfde boodschap ontvangen. Dit zegt directeur Roy White van de Internationale School in Eindhoven vrijdag nadat er contact is geweest tussen de betrokken onderwijsinstellingen.
Deel bericht

Bestuurders bereiden zich voor op inspectiebezoek nieuwe stijl

13.10.17
“Vroeger was je een zwakke school als de opbrengsten onvoldoende waren. Nu gaat de inspectie over de deugdelijkheidseisen én zij geeft een waardering. Een fijnzinnig verschil.” Sinds 1 augustus is het nieuwe onderzoekskader van kracht. In plaats van directeuren, zijn het de bestuurders die ondervraagd worden. Ze bereiden zich voor.
Deel bericht