Decentraal onderwijsbeleid. Is dat wel een goed idee?

12.01.18
De Onderwijsraad pleit voor een grotere vrijheid voor gemeenten op onderwijsgebied. Bezint eer ge begint, waarschuwt Ronald Kox. Decentralisatie heeft de cultuureducatie bepaald geen goed gedaan. De kansenongelijkheid is er groter door geworden.
Deel bericht
(advertentie)

Leraren in Spanje vinden ludieke manier om frustraties over werkdruk te uiten

21.03.18
Leraren in het Spaanse basis- en voortgezet onderwijs hebben een ludieke manier gevonden om hun frustraties over de hoge werkdruk die ze ervaren te uiten. Via de hashtag #CuadrosDocentes plaatsen ze schilderijen die hun situatie representeren.
Deel bericht

Complotten in de klas – hoe ga je daarmee om?

21.03.18
De Anne Frank Stichting en Stichting School en Veiligheid hebben een brochure uitgebracht met praktische tips en suggesties met betrekking tot leerlingen die denken in complotten.
Deel bericht

Babygehoor belangrijk bij ontwikkelen taalachterstand

21.03.18
Een baby past zich in het eerste levensjaar aan aan de taal die hij om zich heen hoort. Daardoor kan een taalachterstand ontstaan, die niet zo makkelijk is op te lossen, stelt hoogleraar Engelse taalkunde Janet Grijzenhout.
Deel bericht

Wandelen voor water

20.03.18
Leren over het belang van veilig drinkwater én kinderen in ontwikkelingslanden helpen? Doe dan mee aan Wandelen voor Water. Elke school wordt ondersteund door een partner van Wandelen voor Water. Scholen bepalen zelf de beste wandeldatum (maart t/m juni).
Deel bericht

Voorschoolse educatie geven mag zonder diploma

20.03.18
Een pedagogisch medewerker mag toch zonder diploma op een groep met voorschoolse educatie werken. Voorwaarde daarvoor is dat zij een opleiding voor voorschoolse educatie volgt. Dat schrijft minister Arie Slob van Onderwijs in een brief aan de Tweede Kamer.
Deel bericht

Subsidie (hoog)begaafdheid vanaf dit jaar beschikbaar

20.03.18
Minister Slob zal dit jaar een subsidieregeling publiceren om het onderwijs aan (hoog)begaafde leerlingen een impuls te geven. Met deze subsidie wil hij de voorlopers op dit gebied belonen en de achterblijvers stimuleren, zo schrijft de minister.
Deel bericht

VVD grootste partij bij scholieren

20.03.18
De VVD is de grootste partij geworden bij de scholierenverkiezingen. Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen haalde de partij 19 procent van de stemmen van leerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
Deel bericht

Drie zwaargewonden bij schietpartij op school in de VS

20.03.18
In de Verenigde Staten is opnieuw een schietpartij op een school geweest. Op de Great Mills High School in St. Mary's City in de staat Maryland schoot een leerling twee medeleerlingen neer, een meisje en een jongen.
Deel bericht

Veel ongelijkheid in het onderwijs: 'Het is echt vijf voor twaalf'

20.03.18
Kinderen met een migratieachtergrond hebben in Nederland nog steeds weinig kansen in het onderwijs. Ze belanden vaker op het vmbo en doen het daardoor minder goed op de arbeidsmarkt dan kinderen zonder migratieachtergrond. Nederland scoort op dit gebied net zo slecht als bijvoorbeeld België en Duitsland, maar slechter dan Zweden of Groot-Brittannië.
Deel bericht

Yustin (11) vindt schatkist: voorbijganger pakt 'm af

20.03.18
Flink schrikken voor Yustin van 11. Met zijn nieuwe metaaldetector vond hij een kistje. Maar nog voor hij ermee naar huis kon gaan, kwam een onbekende man langsgereden. Die pakte met een smoes het kistje van Yustin af.
Deel bericht

Lerarenbeurs is een hordeloop

20.03.18
De lerarenbeurs, die dit jaar zijn tienjarig bestaan viert, blijft populair. Toch gaat het budget voor docenten die naast hun baan een studie willen volgen niet op. Gebrek aan studie-uren en vervanging maken van het afstuderen een hordeloop.
Deel bericht

Wettelijke grondslag diagnostische toets van de baan

20.03.18
Het initiatiefvoorstel van de Tweede Kamerleden Bisschop (SGP) en Rog (CDA) is aangenomen door de Tweede Kamer. Dit betekent dat de wettelijke bevoegdheid om een diagnostische toets te kunnen verplichten is geschrapt.
Deel bericht

Opinie | Onderwijs ‘verzuipt’ in wet- en regelgeving

20.03.18
Het onderwijs dreigt zonder een duidelijke achterliggende maatschappelijke visie een stuurloos en zinkend schip te worden.
Deel bericht

ECDL Nederland en Uitgeverij Instruct maken totaalpakket KDDV

20.03.18
ECDL Nederland (van het Europees Computer Rijbewijs®) en Uitgeverij Instruct gaan samenwerken bij het keuzedeel Digitale Vaardigheden voor mbo-studenten. Voor studenten is er vanaf vandaag lesmateriaal met een examen, zowel voor KDDV Basis als voor KDDV Gevorderd.
Deel bericht

Kamervragen over doorbetalen stakende leraren

20.03.18
De SP heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van het bericht van VOS/ABB dat het ministerie van OCW geen standpunt meer inneemt over het wel of niet doorbetalen van stakende leraren.
Deel bericht

Scholieren brengen hun stem uit

20.03.18
Hoe ziet de gemeenteraad eruit als jongeren het voor het zeggen hebben? Het antwoord op die vraag wordt dinsdagmiddag bekend, want dat komt de uitslag van de scholierenverkiezingen naar buiten.
Deel bericht

Lerarentekort in Rotterdam valt lager uit

20.03.18
Het verwachte lerarentekort in Rotterdam valt lager uit dan de gemeente eerder had berekend. Toch ziet wethouder Sven de Langen geen reden tot juichen. "De situatie blijft ernstig", schrijft hij aan de Rotterdamse gemeenteraad.
Deel bericht

Geldropse school weer open: bestuurder en RvT opgestapt

20.03.18
De Raad van Toezicht van de drie Geldropse Nuts-basisscholen stapt op. Ook de vorige week benoemde interim crisis-bestuurder Mieke van den Broek vertrekt per direct. De Nutsscholen gaan dinsdag weer open.
Deel bericht

Week van de Hoop

20.03.18
Ruim 30.000 leerlingen van meer dan 150 scholen in heel Nederland nemen deel aan de Week van de Hoop van 19 t/m 25 maart 2018. De Week van de Hoop dit jaar in het teken van hoop delen. Leerlingen gaan zelf actief aan de slag om hoop te delen in en om hun eigen school.
Deel bericht

Was Berend Botje eigenlijk een Drentse edelman die voor Rusland streed?

19.03.18
Een dobberend beertje met een zeemuts schuin op zijn hoofd. Zo stellen veel mensen zich Berend Botje uit het bekende kinderliedje voor. Niet als een onverschrokken Drentse edelman die zijn geboorteplaats Zuidlaren ontvlucht om voor de Russen te gaan vechten.
Deel bericht