Dyscalculectisch of een ander etiket

11.01.19
Het lijkt wel alsof een leerling niet meer meetelt als er geen etiket op geplakt zit. Alsof ouders er trots op zijn. “Mijn kind heeft ADHD”. “Oja, de mijne ook, de oudste. En de jongste is autistisch”. Ik durf niet meer hardop te zeggen dat ik drie kinderen heb met in totaal 4 etiketten. Ik ...
Deel bericht
(advertentie)

Leerlingen worden graag mediawijzer

18.03.19
Nieuw lesmateriaal zorgt voor een hoge toename in bewustwording en kennis als het gaat over de regels die makers en gebruikers beschermen - het auteursrecht. 45% van de leerlingen vindt het belangrijk dat hier op school les over wordt gegeven en 57% wil er graag meer over weten om goed op de hoogte te zijn van de regels.
Deel bericht

Basisscholen werven herintreders in strijd tegen lerarentekort

18.03.19
Zeeuwse basisscholen proberen gediplomeerde leerkrachten die een ander vak gekozen hebben, opnieuw warm te maken voor het onderwijs.Het Transfercentrum Onderwijs Zeeland, waarin bijna alle Zeeuwse basisschoolbesturen verenigd zijn, biedt geïnteresseerden een stage aan op een basisschool. Het centrum ontwerpt momenteel voor hen ook een instroomtoets
Deel bericht

Fries op school: beter toezicht, hoger tempo

18.03.19
Onze provincie investeert in de kwaliteit van het Fries op school. Als dat succesvol wil zijn moet de provincie daar ook toezicht op kunnen houden. Al tientallen jaren weigert het ministerie van Onderwijs om dat deel van de Onderwijsinspectie door Fryslân op te laten pakken. Het CDA wil die halsstarrigheid doorbreken. Zonder beter toezicht blijft het dweilen met de kraan open.
Deel bericht

Educatieve YouTube-serie wil jongeren enthousiasmeren voor techniek

18.03.19
Jet-Net & TechNet presenteren een educatieve YouTube-serie: Tech? Bekijk ’t ff! Hoe ziet wat leerlingen op school leren eruit in de echte wereld? Wat gebeurt er in technologische bedrijven als Urenco, Waternet, Rijkswaterstaat en Fujifilm? En waar houden professionals in deze bedrijven zich mee bezig? Docenten kunnen de video’s als introductie van een les gebruiken.
Deel bericht

Overijsselse basisscholen verduurzamen dankzij Provincie

18.03.19
Het schoolgebouw, dat is niet het pakkie an van de Provincie, maar gedeputeerde Annemieke Traag zag toch mogelijkheden basisscholen te helpen verduurzamen. Ze startte het programma Duurzame Scholen Overijssel. We bieden energiecoaches aan. Die kunnen niet alleen meedenken over de verduurzaming van een schoolgebouw, maar verzorgen ook educatieve programma’s.
Deel bericht

Bestuur Haga-lyceum werft actief leerlingen van andere scholen

18.03.19
Het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum is van plan actief leerlingen van andere scholen 'weg te trekken'. Dat zegt directeur-bestuurder Söner Atasoy zondag in een gesprek met AT5. Volgens Atasoy heeft de school 130 tot 150 nieuwe aanmeldingen van leerlingen voor komend schooljaar
Deel bericht

Nieuwe pilotscholen Technologie & toepassing gezocht

18.03.19
Wilt u vanaf het schooljaar 2019-2020 meedoen met het ontwikkelen van het nieuwe schoolexamenvak Technologie en Toepassing? In dit vak kunnen leerlingen uit de gemengde en theoretische leerwegen van het vmbo techniek ontdekken, ontwikkelen ze hun 21-eeuwse vaardigheden en oriënteren ze zich op een vervolgstudie en beroep.
Deel bericht

ANP beboet educatieve website Webkwestie.nl

18.03.19
Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) heeft op één van de webquests op www.webkwestie.nl een foto uit 2007 ontdekt waarop auteursrechten gelden. Zonder enige waarschuwing heeft het ANP onmiddellijk een fikse boete uitgeschreven.
Deel bericht

Geld voor groenere schoolpleinen Zuid-Holland

18.03.19
Basisscholen in Zuid-Holland kunnen vanaf vandaag een financiële bijdrage krijgen als zij hun schoolplein ‘groenblauw’ inrichten: stoeptegels eruit, natuur en water erin. De provincie Zuid-Holland en het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland hebben samen het themafonds ‘Groenblauwe Schoolpleinen’ opgericht, dat in totaal 620.000,- beschikbaar stelt voor de komende drie jaar.
Deel bericht

Meld jouw klas aan voor de Nationale Buitenlesdag!

17.03.19
Dinsdag 2 april is het Nationale #Buitenlesdag! Op deze dag geven leerkrachten op meer dan 2.400 basisscholen buiten les. Meld jouw school of klas aan en ontvang de gratis (digitale) Buitenlesbundel. IVN Natuureducatie en Jantje Beton organiseren dit jaar voor de vierde keer de Nationale Buitenlesdag. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.buitenlesdag.nl
Deel bericht

Minder werkdruk in unit met 70 leerlingen

17.03.19
Unitonderwijs kan de werkdruk in het onderwijs verlagen. Openbare basisschool Woutertje van Leyden in Leiden werkt ermee. In een unit zitten circa 70 leerlingen. De school heeft alle leerlingen ingedeeld in twee units: één voor de kleuters en één voor de overige leerlingen. Kinderen van 6 tot en met 12 worden met elkaar gemengd.
Deel bericht

Week van de Hoogbegaafdheid

17.03.19
Elke leraar kan in de klas te maken krijgen met hoogbegaafde leerlingen. Hoe herken je deze leerlingen? En waar moet je rekening mee houden als je hen lesgeeft? We vroegen het voor deze Week van de Hoogbegaafdheid aan Lineke van Tricht, specialist in onderwijs en begeleiding voor (hoog)begaafde jongeren en oprichter/eigenaar van Bureau Talent.
Deel bericht

Nieuwste noodoplossing: groep 8 opgeheven omdat er geen leraar is

17.03.19
Een nieuwe noodoplossing voor het lerarentekort op basisscholen: de Joppenszschool in Leiden heeft haar groep 8 moeten opheffen omdat er geen leraar te vinden was. De vijftien leerlingen gaan naar andere basisscholen of vervroegd naar de middelbare school. ‘Het is heel verdrietig, maar we kunnen niet anders.’
Deel bericht

Brugklassers moeten loten op vier scholen in Tilburg

16.03.19
Voor 117 aanstaande brugklassers is er geen plek op de Tilburgse school van hun voorkeur. Het lot gaat maandag voor hen bepalen dat ze op een andere middelbare school terecht komen.
Deel bericht

Onderwijsministers kondigen onderzoek en maatregelen kansengelijkheid aan

16.03.19
Het ministerie doet verdiepend onderzoek bij de 23 scholen die in 2017 subsidie ontvingen voor meer ontwikkeltijd voor leraren die werken op scholen met veel achterstandsleerlingen. Nog eens twintig scholen zullen ook deze subsidie ontvangen voor de extra begeleiding van leerlingen en het omgaan met verschillen in de klas.
Deel bericht

Grote kinder-klimaattop in Breda

16.03.19
Verbeter het klimaat, begin bij kinderen. Dat is de gedachte achter de Kids Klimaat Experience in die in mei wordt gehouden. Er kunnen 700 kinderen aan meedoen en bij veel belangstelling zelfs 1.400.Alle groepen 7 en 8 van basisscholen en klas 1 van het voortgezet onderwijs in Breda zijn uitgenodigd voor de bijeenkomst.
Deel bericht

Aanmelden Excellente Scholen kan t/m 22 mei

16.03.19
Deelname staat open voor scholen voor primair onderwijs (inclusief speciaal basisonderwijs), speciaal onderwijs, voortgezet speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en praktijkonderwijs. Voorwaarde is dat de school de waardering ‘Goed’ van de Inspectie van het Onderwijs heeft. Bekijk hier de procedure. Bron: VOS/ABB - Rijksoverheid
Deel bericht

Middagsymposium: Vechtende ouders, wanhopige kinderen

16.03.19
Dit symposium is voor leerkrachten en begeleiders binnen zorg en onderwijs die met 4-18 jarige jongeren (en hun ouders) werken. Sprekers: Steven Pont, Ard Nieuwenbroek, “Buddys” van Villa Pinedo en Denise Kentie (EKSS. Locatie: Zaltbommel.
Deel bericht

Schoolleiders willen ‘loon naar werk’

16.03.19
Terwijl 40.000 stakers op het Malieveld in Den Haag betoogden voor meer geld en minder werkdruk, waren honderden schoolleiders in Nieuwegein op het congres van hun vakbond AVS. Deze vakbond steunde de staking en het protest in Den Haag niet. Bij een peiling gehouden over de vraag wat schoolleiders nodig hebben om hun werk goed te doen, gaven de meesten aan: loon naar werk.
Deel bericht

Vlogjufs Prinses Beatrixschool in Goes: hierom moet je juist wél voor het onderwijs kiezen

16.03.19
Leerkrachten Esley van Overloop en Ilse de Koeijer van de Prinses Beatrixschool in Goes hebben een week lang een vlog gemaakt om het imago van het onderwijs een zetje te geven. Juist op deze stakingsdag willen ze toch duidelijk maken hoe leuk het eigenlijk is om in het onderwijs te werken.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)