Greenpeace-campagne: scholen aan groene stroom

06.02.19

Zeker driekwart van de Nederlandse scholen draait nog op vervuilende 'grijze' stroom. Deze scholen staan binnenkort voor de keuze van een nieuwe energieleverancier. Greenpeace voert daarom de campagne 'Alle scholen groene stroom' om schoolbesturen over te halen voor een schone toekomst te kiezen.

Belangrijk voor de keuze van stroomleverancier is Energie Voor Scholen (EVS). Dit is een samenwerkingsverband dat voor 850 schoolbesturen en 6.000 schoolgebouwen energie inkoopt. Dit is zo'n driekwart van alle schoolgebouwen in Nederland. Op dit moment komt de elektriciteit van deze scholen van DVEP, een van de meest vieze energieleveranciers van Nederland. Het bedrijf scoorde een dikke onvoldoende, en eindigde met een 2,9 bijna onderaan in de nieuwste stroomranking van de Consumentenbond, WISE, Greenpeace en Natuur en Milieu.

Voor de periode 2021-2025 zoekt het inkoopcollectief EVS via aanbesteding een nieuwe energieleverancier. De koepels van schoolbesturen bepalen voor april aan welke voorwaarden deze aanbesteding moet voldoen. "We zijn al langer met de besturen in gesprek en het lijkt erop dat ze wéér voor grotendeels klimaatvervuilende stroom gaan. Dat terwijl heel Nederland zo snel mogelijk minder CO2 moet uitstoten om klimaatverandering te stoppen. Scholen moeten kiezen voor echte groene stroom uit Nederland, zodat ze bijdragen aan een de energietransitie voor onze kinderen," zegt Dewi Zloch, campagneleider Klimaat en Energie van Greenpeace.

De toekomstige generatie komt donderdag tijdens de scholierenstaking in actie voor ambitieuzere klimaatmaatregelen. Ze spreken daarmee de machthebbers van nu aan op hun verantwoordelijkheid. "Laat Energie voor Scholen er dan alvast voor zorgen dat de school waar ze les krijgen geen stroom meer krijgt van vervuilende kolencentrales", aldus Dewi Zloch.

Dit is het moment
Greenpeace heeft dit keuzemoment aangegrepen om actie te voeren op lerarenbijeenkomsten, bestuursbijeenkomsten van EVS, en via (sociale) media. Mensen konden zich laten horen via een brief aan de schoolbesturen. Deze brief is de afgelopen maanden ondertekend door meer dan 3.000 ouders, leerlingen en docenten uit het hele land, verbonden aan ruim 800 scholen. Alle ondertekende brieven worden aangeboden aan vertegenwoordigers van het collectief Energie Voor Scholen. In het voorjaar van 2019 nemen zij het besluit welke stroomleverancier elektriciteit gaat leveren aan de scholen.
Deel bericht
(advertentie)

Kabinet gaat met onderwijs, politie en bedrijven in gesprek over Jodenhaat

26.04.24
Het demissionaire kabinet gaat een bijeenkomst organiseren op het Catshuis over het groeiende antisemitisme. De Kamer wil dat premier Mark Rutte afspraken maakt met vertegenwoordigers uit verschillende sectoren om te zorgen dat de Joodse gemeenschap veilig blijft.
Deel bericht

Kamer wil pro-Palestina-activisten van universiteitscampussen weren

26.04.24
In de Kamer maakt men zich grote zorgen over de veiligheid van Joodse studenten. Als het aan de Kamer en de minister ligt, moeten gebouwen in het hoger onderwijs dusdanig gecontroleerd worden dat antisemitische incidenten zo veel als mogelijk beperkt worden. De minister werkt daarnaast aan een wet om de veiligheid van Joodse studenten in het hoger onderwijs beter te borgen.
Deel bericht

Aanmelden voor ‘Experiment teambevoegdheid 10-14 onderwijs’ opnieuw mogelijk

26.04.24
Het ‘Experiment teambevoegdheid 10-14 onderwijs’ – dat in de zomer van 2024 zou stoppen – is verlengd met vijf jaar. Scholen die aan dit experiment willen deelnemen, kunnen zich tot en met 31 mei aanstaande hiervoor aanmelden. Ook scholen die eerder al meededen, moeten (opnieuw) een aanvraag doen.
Deel bericht

Door ‘kansrijke’ adviezen krimpen praktijkonderwijs en vmbo

26.04.24
Nu basisscholen leerlingen 'kansrijk' moeten adviseren op basis van de uitslag van de doorstroomtoets, krijgen praktijkscholen en vmbo's minder aanmeldingen. Daarover schrijven diverse media.
Deel bericht

Gedifferentieerd pabo-aanbod laat nog jaren op zich wachten

26.04.24
Het duurt nog minstens vier jaar voordat er voor pabo-studenten een gedifferentieerd aanbod kan zijn dat is gericht op een bevoegdheid voor onderwijs aan het jongere respectievelijk oudere kind. Dat meldt minister Paul.
Deel bericht

Scholen gestopt met inhuur uitzendkrachten: zo komen ze toch aan leraren

26.04.24
Invalkrachten op scholen in Brabant zijn steeds vaker zzp’ers en leraren met een tijdelijk contract. Een docent inhuren via een uitzendbureau is twee keer zo duur, blijkt uit een berekening van de Algemene Rekenkamer. De middelbare scholen in onze provincie zijn om die reden een jaar geleden al gestopt met het inhuren van leraren via uitzendbureaus.
Deel bericht

Minister Paul berispt Amsterdamse basisschool om wanbeheer

26.04.24
Basisschool Klein Amsterdam moet onmiddellijk orde op zaken stellen anders dreigen maatregelen, zegt onderwijsminister Mariëlle Paul. De school in de hoofdstad doet volgens de demissionair bewindsvrouw aan wanbeheer en heeft de onderwijskwaliteit niet op orde. Het bestuur heeft een aanwijzing gekregen, het zwaarste juridische instrument dat de minister kan inzetten.
Deel bericht

Linda verhuisde voor 'droomschool', nu dreigt hij dicht te gaan

26.04.24
Linda verhuisde vier jaar geleden vanuit Amsterdam naar Velp om haar kinderen op een basisschool in Driel te kunnen doen. Nu dreigt die school de deuren te sluiten.
Deel bericht

PVV wil Chinese studenten weren

26.04.24
Als het aan de PVV ligt, sluit Nederland de grenzen voor Chinese studenten en promovendi die een verklaring ondertekenen waarin ze hun loyaliteit betuigen aan de Communistische Partij van China. Dat werd duidelijk bij de behandeling van een nieuwe spionagewet in de Tweede Kamer.
Deel bericht

Studentennetwerk biedt gratis online activiteiten voor studenten

25.04.24
De Taalunie nodigt je van harte uit voor de online activiteiten van het studentennetwerk. Op de pagina van het studentennetwerk vind je de kalender met activiteiten en meer informatie. Het studentennetwerk is speciaal ontwikkeld voor alle studenten Neerlandistiek over de hele wereld, van bachelor- tot PhD-niveau.
Deel bericht

Alle systemen plat! Het SPON-bestuur oefende een cybercrisis

25.04.24
Een volgeschreven whiteboard, lege koffiebekers en een heleboel post-its in allerlei kleuren: dat was de tastbare opbrengst van de cybercrisisoefening op het Papendrechtse bestuurskantoor van SPON (Specialisten in Passend Onderwijs). “Je hoopt dat er een soort lichte paniek ontstaat, zodat je kunt zien of iedereen ook dan zijn rol goed vervult.”
Deel bericht

Relatief weinig discriminatie in onderwijs

25.04.24
Van de incidenten die vorig jaar door anti-discriminatievoorzieningen zijn geregistreerd, had 7% betrekking op het onderwijs. Dat is relatief weinig vergeleken met andere sectoren.
Deel bericht

Blog | Gepresenteerde conceptkerndoelen digitale geletterdheid: een doorwrochte beschrijving die vraagtekens oproept

25.04.24
Positief nieuws uit de kraamkamer van de vernieuwde SLO. Een groep van tien docenten uit PO en VO samen met een aantal curriculumexperts van de SLO hebben een doorwrocht document gepresenteerd waarin de conceptkerndoelen voor het nieuwe vak digitale geletterdheid – DG – staan geformuleerd. Vraag is wel hoe men al dit moois in de klas gerealiseerd kan krijgen.
Deel bericht

Deze scholen presteren ondermaats, hoe verbeteren zij hun onderwijs?

25.04.24
Twintig Gelderse scholen voldoen niet aan de eisen van de Onderwijsinspectie, blijkt uit een analyse van Omroep Gelderland op basis van de inspectierapporten. Recent trok de Inspectie aan de bel, omdat een groeiend aantal scholen een onvoldoende krijgt. Het betekent niet dat overal het onderwijs slecht is [...]
Deel bericht

AOb-columnist: ‘Leraren zeurderige en onderpresterende beroepsgroep’

25.04.24
De reden dat leraren in deeltijd werken is niet de hoge werkdruk, maar dat ze het dankzij hun hoge salarissen kunnen betalen. Dat stelt AOb-columnist Ton van Haperen.
Deel bericht

Extra geld voor bètafaculteiten is daar nooit terechtgekomen

24.04.24
De bètafaculteiten van de VU en de UvA lopen geld mis omdat die universiteiten de herallocatie van de Van Rijn-middelen niet hebben doorgevoerd. Ook de meeste andere universiteiten hebben dit niet gedaan, blijkt uit een PwC-onderzoek dat door de UvA is vrijgegeven na een Woo-verzoek door ScienceGuide. UNL wil geen ruchtbaarheid geven aan dit onderzoek omdat het nieuwe kabinet waarschijnlijk toch niet gaat investeren.
Deel bericht

Al zeker 42 minderjarige bommenleggers aangehouden: 'De gevolgen zijn groot

24.04.24
Alleen dit jaar al zijn er zeker 42 minderjarige verdachten aangehouden voor het plaatsen van een explosief bij huizen, of plannen daarvoor. De jongsten waren 11 jaar oud. Politie, justitie en jongerenwerkers waarschuwen voor de manier waarop deze jongeren benaderd worden: laagdrempelig, veelal in groepen op sociale media.
Deel bericht

MBO Raad nieuw lid van de Kenniscoalitie

24.04.24
De MBO Raad, de brancheorganisatie van scholen in het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie, is toegetreden tot de Kenniscoalitie. Het samenwerkingsverband tussen kennisinstellingen en ondernemers bestaat nu uit tien leden, en maakt zich hard voor een gezonde kenniseconomie in Nederland.
Deel bericht

Minister Dijkgraaf: te veel studenten krijgen geen stagevergoeding

24.04.24
Te veel studenten krijgen geen stagevergoeding, vindt demissionair minister Dijkgraaf van Onderwijs. Dat moet anders en daarom doet hij een oproep aan werkgevers. "Iedere student verdient een positieve eerste kennismaking met de arbeidsmarkt, daar hoort een passende stagevergoeding bij."
Deel bericht

Thematisch leesonderwijs met het hele team op De Akker in Hengelo

24.04.24
Leescrisis? Niet op De Akker in Hengelo. De basisschool gooide drie jaar geleden het roer om en koos voor thematisch leesonderwijs. Hierin is ruim aandacht voor voorlezen, vrij lezen en kennisopbouw rondom wereldoriëntatie. “Kinderen vinden lezen weer leuk.”
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)