Filosofiejuf wordt Filosovaardig

07.11.19

Filosofiejuf.nl is al sinds 2011 voor veel leerkrachten en andere professionals het startpunt om te gaan filosoferen met kinderen. Precies daarom werd het tijd dat Filosofiejuf filosovaardig werd. Natuurlijk was Filosofiejuf al filosovaardig. Maar we willen dus graag dat iedereen filosovaardig wordt! Niet alleen juffen, maar ook meesters, pedagogisch medewerkers, educatief medewerkers én ouders.

Want als je filosovaardig bent, kun je kinderen aan het denken zetten, zodat ook de kinderen filosovaardig worden!

WAT LEREN KINDEREN DAN DOOR TE FILOSOFEREN?
Het doel van filosoferen is dat kinderen leren:
– om zelf te denken en niet zomaar iemand na te praten
– zodat ze kritisch gaan denken
– creatiever gaan denken
– beter gaan redeneren
– en op een vreedzame manier met anderen in gesprek kunnen gaan

HOE WORD JE FILOSOVAARDIG?
Je vindt alles wat je nodig hebt om filosovaardig te worden op de gelijknamige website. Hier vindt de bezoeker een inspirerend blog vol ideeën om te gaan filosoferen. Er staan na acht jaar bloggen meer dan 200 artikelen op de site. Daarnaast vind je er diverse gratis lesbrieven, gespreksideeën en andere praktische downloads. In de Webshop Kinderfilosofie kunnen bezoekers zien wat er inmiddels allemaal voor materialen en boeken rondom kinderfilosofie verkrijgbaar zijn.

FILOSOVAARDIG-LEERPROGRAMMA
Behalve de informatieve website heeft Filosovaardig ook een uitgebreid leerprogramma. Dit leerprogramma bestaat uit vijf modules. Deze modules zijn los en onafhankelijk van elkaar te volgen, maar vullen elkaar mooi aan als je er meer doet.
De modules zijn:
– Introductie filosoferen met kinderen (aan te raden als start van het programma)
– Verdieping: vraagtechnieken & denkscenario’s
– Werkvormen voor filosofische onderzoeken
– Filosofie & Kunst
– Filosofie & Leesbevordering
De workshops zijn op locatie voor groepen te boeken. Maar individuele inschrijving is ook mogelijk. Er worden namelijk in onze eigen workshopruimte meerdere keren per jaar open workshops aangeboden.

KAN IEDEREEN DAN LEREN FILOSOFEREN MET KINDEREN?
In principe kan iedereen leren filosoferen. Bij het leiden van een filosofisch gesprek is het vooral belangrijk om oprecht nieuwsgierig te zijn, filosofische vragen te stellen en vervolgens goed door te vragen. Dit zijn vaardigheden die je kunt leren. De eerste stap daarvoor is gratis lid worden van Filosovaardig.nl. Want op Filosovaardig.nl start filosoferen met kinderen!

UITGEVERIJ FILOSOVAARDIG
Voor iedereen die start met filosoferen met kinderen kunnen de materialen die Uitgeverij Filosovaardig heeft uitgegeven ook zeker helpen. Met onderstaande vijf producten heb je alles in huis om met kinderen van 4 t/m 12 jaar te gaan filosoferen.
Deel bericht
(advertentie)

In Amsterdam krijgen kinderen vaker een te hoog schooladvies

27.01.20
Kinderen van hoogopgeleiden krijgen in Amsterdam vaker een te hoog schooladvies. Hoe komt dat?
Deel bericht

Geschiedenisles over de Holocaust op een diverse school: 'soms lastige vragen'

27.01.20
Hoe gaan docenten geschiedenis om met de Jodenvervolging en de Holocaust in klassen die steeds diverser worden? Want de beleving blijkt anders als je ouders of voorouders niet in Nederland woonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat merkt ook geschiedenisleraar Stefan Kras van een islamitisch college in Rotterdam. "Het zijn soms lastige vragen."
Deel bericht

[EduAd] Ga mee op avontuur met de afscheidsmusical Junglebeat!

27.01.20
Freek Pronk leidt een expeditie in de jungle. Wanneer ze de gillende Claire en klungelende Tarsam tegenkomen, lopen ze midden door de filmset van een regisseur. Junglebeat is de opzwepende musical van 2020. Een heerlijk verhaal over het vinden van je passie en je dromen najagen.
Deel bericht

Stakingsbereidheid onder leerkrachten minder groot in het Noorden (met name omdat het draagvlak van ouders kleiner lijkt te worden)

27.01.20
De noodzaak om te staken wordt door veel leerkrachten in het primair onderwijs onderschreven, maar ze voelen ook de druk van bestuurders om de scholen open te houden.
Deel bericht

Opinie | De verkeerde koers voor ons onderwijs

27.01.20
De voorstellen voor extreem flexibel onderwijs zijn zo radicaal anders en zo ver losgezongen van de werkelijke problematiek in het onderwijs dat je je kunt afvragen of dit niet slechts een bliksemafleider is voor de stakingen volgende week.
Deel bericht

‘Schoolbestuur moet véél beter voor leraar zorgen’

27.01.20
Niet alleen het kabinet, ook scholen zelf zijn schuldig aan de grote problemen in het onderwijs. Schoolbesturen moeten veel dingen beter doen. Dat zegt Eugenie Stolk, de nieuwe baas van de Algemene Onderwijsbond (AOb) vlak voor de grote onderwijsstaking tegen het AD.
Deel bericht

[EduAd] Een uniek afscheidscadeau voor groep 8

27.01.20
In Mijn schooltijd 2012-2020 vind je de opvallendste gebeurtenissen uit 8 basisschooljaren terug: hoogtepunten uit het nieuws, maar ook rages. Achterin staan bladzijden om zelf in te vullen: foto’s, herinneringen en toekomstplannen. Nu met korting!
Deel bericht

Lerarentekort in Den Haag rijst de pan uit: 'Kabinet moet noodmaatregelen nemen'

27.01.20
Het kabinet moet 'onorthodoxe maatregelen' nemen om het lerarentekort aan te pakken, vooral in de grote steden. Den Haag spreekt samen met Amsterdam, Rotterdam en Utrecht maandag de verantwoordelijk minister van Onderwijs, Arie Slob, daarop aan.
Deel bericht

Blog | Het leed dat surveilleren heet

26.01.20
Hoe lang nog? Ik zoek met mijn ogen de wijzers van de klok en zie dat ik nog 55 minuten moet zitten. Ik kijk om me heen en zie ze schrijven. Een enkeling kijkt op, zoekt oogcontact en gaat weer door. “Die moet ik in de gaten houden”, denk ik. Ondertussen gaat de […]
Deel bericht

Wéér een staking, maar ouders blijven leraren steunen

26.01.20
Ouders moeten volgende week voor de zoveelste keer een oplossing vinden voor hun kinderen, want er is wéér een grote lerarenstaking aangekondigd. Toch keren de ouders de leraren nog niet de rug toe, blijkt uit een peiling van DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws.
Deel bericht

Reactie Inspectie van het Onderwijs naar aanleiding van bezoek Boze Ouders

25.01.20
Maandag 20 januari 2020 heeft initiatiefneemster Tineke Timmerman namens de Boze Ouders de enquête en een collectieve klacht betreft de wet en uitvoering Passend Onderwijs aangeboden aan Rogier Oet, directeur toezicht speciaal onderwijs van de Inspectie van het Onderwijs.
Deel bericht

Column | Driejarige brugklas, oude wijn in nieuwe zakken?

25.01.20
Deze week kwam een werkgroep onder leiding van Paul Rosenmöller met het idee de brugklas op te rekken tot drie jaar om zo de school- en beroepskeuze uit te stellen. Kinderen zijn er na de basisschool vaak nog niet aan toe om een verantwoorde keuze te maken, zo is door deze commissie vastgesteld. Waar hebben we dat eerder gehoord?
Deel bericht

Drie eTwinning prijzen uitgereikt

25.01.20
Op 22 januari reikte Nuffic-directeur Freddy Weima namens eTwinning drie prijzen uit aan de beste internationale eTwinning-projecten van het afgelopen jaar. De winnaars hebben Europese samenwerkingsprojecten opgezet voor leerlingen over verschillende thema’s, zoals recycling, de Europese verkiezin...
Deel bericht

Social media in Nederland 2020: Tiktok het domein van kinderen, uittocht jongeren op Facebook

25.01.20
Social media worden onveranderd veel gebruikt door Nederlanders. Liefst 96 procent is actief op social media. WhatsApp blijft het meest belangrijke sociale medium. Instagram en YouTube zijn de grootste stijgers. De uittocht van jongeren op Facebook zet verder door, slechts de helft van de jongeren is er nog actief.
Deel bericht

Weer Kamervragen over ‘dure zzp’ers’ in onderwijs

24.01.20
CDA-Kamerlid Michel Rog heeft Kamervragen gesteld over 'dure zzp'ers' in het onderwijs. Directe aanleiding daarvoor was een bericht van de Telegraaf. Zijn vragen zijn min of meer een herhaling van vragen van de SP en GroenLinks.
Deel bericht

Ouders en kinderen werven zelf juf of meester met filmpje

24.01.20
Ouders van leerlingen van basisschool De Wereldboom in Amsterdam zijn een actie begonnen om leerkrachten voor de school te werven. Vanaf maart komt de Wereldboom twee leraren tekort en ouders maken zich zorgen.
Deel bericht

Kinderopvang zet eigen problemen even opzij, als het kan

24.01.20
30 procent van de kinderopvangorganisaties kan tijdens de lerarenstaking volgende week donderdag geen extra opvang bieden. 70 procent kan dat dus wel, ondanks het feit dat de kinderopvang een groter personeelstekort heeft dan het basisonderwijs.
Deel bericht

Pabo-studenten nemen lessen basisschool 't Foarhûs over tijdens stakingsdagen

24.01.20
Leerlingen van basisschool ‘t Foarhûs in Drachten hoeven tijdens stakingsdagen niet te vrezen om een les te missen. Eerste- en derdejaars Pabo-studenten nemen de dagen op die dagen over.
Deel bericht

Onderwijsvakbeurs IPON 2020, Woensdag 5 & Donderdag 6 februari Jaarbeurs Utrecht

24.01.20
De docent van nu staat voor vele nieuwe uitdagingen. Wat is er nieuw, hoe blijf ik bij, hoe gaat onze school om met mediawijsheid, privacy, digitale leermiddelen, analytic learning....Kortom: het is belangrijk dat je als onderwijsprofessional op de hoogte blijft. Leer van je collega's, luister naar praktische en succesvolle cases van andere scholen of professionele dienstverleners.
Deel bericht

'Universiteit Maastricht moest hackers betalen om gegevens te redden'

24.01.20
De Universiteit Maastricht heeft de hackers die zijn netwerk hadden gegijzeld betaald om te voorkomen grote hoeveelheden onderzoeksgegevens zouden verdwijnen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)