Week van Burgerschap: thema 'Het gezin', cruciaal in coronatijd

15.05.20

Burgerschap krijgt een steeds prominentere plek in het onderwijs. Dit domein kent veel verschillende aspecten die allemaal om aandacht vragen. In de Week van Burgerschap, van 18 t/m 22 mei 2020, staat het thema ‘Het gezin’ centraal. Kwink biedt een gratis les voor het basisonderwijs.

Burgerschap en het thema ‘Het gezin’
Burgerschap is een verplicht vak in het onderwijs. Het thema ‘Het gezin’ staat tijdens de Week voor Burgerschap van 18 t/m 22 mei 2020 centraal. Het thema gaat over het eigen gezin van het kind, over wat het daarin meekrijgt aan waarden, normen, ideeën over geloof, overtuigingen en politiek, over de veilige omgeving die thuis voor kinderen moet zijn, over situaties van armoede en verwaarlozing, over opgroeien buiten een gezinssituatie en nog veel meer. Boeiend, uiterst zinvol, maar soms ook een doolhof voor leerkrachten. Daarom helpt Kwintessens met unieke burgerschapslessen, aansluitend bij het thema van de Week voor Burgerschap.

‘Het gezin’: een cruciaal thema dat leerkrachten helpt in coronatijd.
Een van de doelen van burgerschapsonderwijs is: kinderen opvoeden tot verantwoordelijke, zelfstandige burgers die op een succesvolle wijze kunnen meedoen aan onze complexe samenleving. In die opvoeding spelen ouders uiteraard een grote rol. Zeker nu de kinderen ook deels thuis onderwijs krijgen. Meer dan ooit krijgen kinderen normen en waarden van thuis mee. Voor leerkrachten is het belangrijk dat ze meer inzicht krijgen in de thuissituatie van kinderen, zodat ze nóg beter kunnen aansluiten op hun vragen en behoeften. De speciaal ontwikkelde lessen voor de Week voor Burgerschap maken dit mogelijk.

Doel van de lessen
Met deze lessen ontdekken kinderen dat er veel verschillende gezinssituaties zijn. Ze kunnen die vergelijken met hun eigen situatie en ontdekken dat die verschillen vaak de reden zijn voor andere opvattingen. Hiervoor respect krijgen is een belangrijk leerdoel.

De speciale lessen van Kwink voor burgerschap en mensenrechten
De online lesmethode Kwink voor Burgerschap en Mensenrechten biedt gratis materiaal aan voor de Week van Burgerschap. Helemaal afgestemd op het thema ‘Het gezin’. De lessen sluiten aan bij de uitgangspunten en doelstellingen van de initiatiefnemers van deze speciale Week (zie: www.weekvanburgerschap.nl).

Het materiaal van Kwink is bedoeld voor onder-, midden- en bovenbouw en maakt - als zelfstandige module - deel uit van een groter lesprogramma over Burgerschap en Mensenrechten. De lessen bestaan uit animaties, filmpjes en coöperatieve, interactieve werkvormen en zijn opgebouwd volgens een bewezen succesvolle lesopbouw. Ze staan op de open website: www.kwinkvoorburgerschap-en-mensenrechten.nl.
Deel bericht
(advertentie)

Door ‘kansrijke’ adviezen krimpen praktijkonderwijs en vmbo

26.04.24
Nu basisscholen leerlingen 'kansrijk' moeten adviseren op basis van de uitslag van de doorstroomtoets, krijgen praktijkscholen en vmbo's minder aanmeldingen. Daarover schrijven diverse media.
Deel bericht

Gedifferentieerd pabo-aanbod laat nog jaren op zich wachten

26.04.24
Het duurt nog minstens vier jaar voordat er voor pabo-studenten een gedifferentieerd aanbod kan zijn dat is gericht op een bevoegdheid voor onderwijs aan het jongere respectievelijk oudere kind. Dat meldt minister Paul.
Deel bericht

Scholen gestopt met inhuur uitzendkrachten: zo komen ze toch aan leraren

26.04.24
Invalkrachten op scholen in Brabant zijn steeds vaker zzp’ers en leraren met een tijdelijk contract. Een docent inhuren via een uitzendbureau is twee keer zo duur, blijkt uit een berekening van de Algemene Rekenkamer. De middelbare scholen in onze provincie zijn om die reden een jaar geleden al gestopt met het inhuren van leraren via uitzendbureaus.
Deel bericht

Minister Paul berispt Amsterdamse basisschool om wanbeheer

26.04.24
Basisschool Klein Amsterdam moet onmiddellijk orde op zaken stellen anders dreigen maatregelen, zegt onderwijsminister Mariëlle Paul. De school in de hoofdstad doet volgens de demissionair bewindsvrouw aan wanbeheer en heeft de onderwijskwaliteit niet op orde. Het bestuur heeft een aanwijzing gekregen, het zwaarste juridische instrument dat de minister kan inzetten.
Deel bericht

Linda verhuisde voor 'droomschool', nu dreigt hij dicht te gaan

26.04.24
Linda verhuisde vier jaar geleden vanuit Amsterdam naar Velp om haar kinderen op een basisschool in Driel te kunnen doen. Nu dreigt die school de deuren te sluiten.
Deel bericht

PVV wil Chinese studenten weren

26.04.24
Als het aan de PVV ligt, sluit Nederland de grenzen voor Chinese studenten en promovendi die een verklaring ondertekenen waarin ze hun loyaliteit betuigen aan de Communistische Partij van China. Dat werd duidelijk bij de behandeling van een nieuwe spionagewet in de Tweede Kamer.
Deel bericht

Studentennetwerk biedt gratis online activiteiten voor studenten

25.04.24
De Taalunie nodigt je van harte uit voor de online activiteiten van het studentennetwerk. Op de pagina van het studentennetwerk vind je de kalender met activiteiten en meer informatie. Het studentennetwerk is speciaal ontwikkeld voor alle studenten Neerlandistiek over de hele wereld, van bachelor- tot PhD-niveau.
Deel bericht

Alle systemen plat! Het SPON-bestuur oefende een cybercrisis

25.04.24
Een volgeschreven whiteboard, lege koffiebekers en een heleboel post-its in allerlei kleuren: dat was de tastbare opbrengst van de cybercrisisoefening op het Papendrechtse bestuurskantoor van SPON (Specialisten in Passend Onderwijs). “Je hoopt dat er een soort lichte paniek ontstaat, zodat je kunt zien of iedereen ook dan zijn rol goed vervult.”
Deel bericht

Relatief weinig discriminatie in onderwijs

25.04.24
Van de incidenten die vorig jaar door anti-discriminatievoorzieningen zijn geregistreerd, had 7% betrekking op het onderwijs. Dat is relatief weinig vergeleken met andere sectoren.
Deel bericht

Blog | Gepresenteerde conceptkerndoelen digitale geletterdheid: een doorwrochte beschrijving die vraagtekens oproept

25.04.24
Positief nieuws uit de kraamkamer van de vernieuwde SLO. Een groep van tien docenten uit PO en VO samen met een aantal curriculumexperts van de SLO hebben een doorwrocht document gepresenteerd waarin de conceptkerndoelen voor het nieuwe vak digitale geletterdheid – DG – staan geformuleerd. Vraag is wel hoe men al dit moois in de klas gerealiseerd kan krijgen.
Deel bericht

Deze scholen presteren ondermaats, hoe verbeteren zij hun onderwijs?

25.04.24
Twintig Gelderse scholen voldoen niet aan de eisen van de Onderwijsinspectie, blijkt uit een analyse van Omroep Gelderland op basis van de inspectierapporten. Recent trok de Inspectie aan de bel, omdat een groeiend aantal scholen een onvoldoende krijgt. Het betekent niet dat overal het onderwijs slecht is [...]
Deel bericht

AOb-columnist: ‘Leraren zeurderige en onderpresterende beroepsgroep’

25.04.24
De reden dat leraren in deeltijd werken is niet de hoge werkdruk, maar dat ze het dankzij hun hoge salarissen kunnen betalen. Dat stelt AOb-columnist Ton van Haperen.
Deel bericht

Extra geld voor bètafaculteiten is daar nooit terechtgekomen

24.04.24
De bètafaculteiten van de VU en de UvA lopen geld mis omdat die universiteiten de herallocatie van de Van Rijn-middelen niet hebben doorgevoerd. Ook de meeste andere universiteiten hebben dit niet gedaan, blijkt uit een PwC-onderzoek dat door de UvA is vrijgegeven na een Woo-verzoek door ScienceGuide. UNL wil geen ruchtbaarheid geven aan dit onderzoek omdat het nieuwe kabinet waarschijnlijk toch niet gaat investeren.
Deel bericht

Al zeker 42 minderjarige bommenleggers aangehouden: 'De gevolgen zijn groot

24.04.24
Alleen dit jaar al zijn er zeker 42 minderjarige verdachten aangehouden voor het plaatsen van een explosief bij huizen, of plannen daarvoor. De jongsten waren 11 jaar oud. Politie, justitie en jongerenwerkers waarschuwen voor de manier waarop deze jongeren benaderd worden: laagdrempelig, veelal in groepen op sociale media.
Deel bericht

MBO Raad nieuw lid van de Kenniscoalitie

24.04.24
De MBO Raad, de brancheorganisatie van scholen in het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie, is toegetreden tot de Kenniscoalitie. Het samenwerkingsverband tussen kennisinstellingen en ondernemers bestaat nu uit tien leden, en maakt zich hard voor een gezonde kenniseconomie in Nederland.
Deel bericht

Minister Dijkgraaf: te veel studenten krijgen geen stagevergoeding

24.04.24
Te veel studenten krijgen geen stagevergoeding, vindt demissionair minister Dijkgraaf van Onderwijs. Dat moet anders en daarom doet hij een oproep aan werkgevers. "Iedere student verdient een positieve eerste kennismaking met de arbeidsmarkt, daar hoort een passende stagevergoeding bij."
Deel bericht

Thematisch leesonderwijs met het hele team op De Akker in Hengelo

24.04.24
Leescrisis? Niet op De Akker in Hengelo. De basisschool gooide drie jaar geleden het roer om en koos voor thematisch leesonderwijs. Hierin is ruim aandacht voor voorlezen, vrij lezen en kennisopbouw rondom wereldoriëntatie. “Kinderen vinden lezen weer leuk.”
Deel bericht

Amsterdam pakt commerciële voetbalscholen aan: 'Handel in voetbaldromen'

24.04.24
Amsterdam komt met nieuwe regels voor commerciële voetbalscholen. Volgens de gemeente hebben deze scholen een negatief effect op amateurvoetbalverenigingen: ze gebruiken de velden van verenigingen tegen lage tarieven en ze zouden trainers "wegkopen". Ook enkele andere gemeenten werken aan maatregelen.
Deel bericht

Nieuwe wet: leraren mogen vuurwapen dragen op school in Tennessee

24.04.24
Leraren en ander schoolpersoneel in de Amerikaanse staat Tennessee mogen voortaan een vuurwapen dragen, door een nieuw aangenomen wet in het door Republikeinen gedomineerde parlement in de staat. De hoop is dat deze nieuwe wet de veiligheid zal vergroten.
Deel bericht

Middelbare school PVO in Amsterdam-Noord hoeft toch niet dicht

24.04.24
De middelbare school voor Persoonlijk Voortgezet Onderwijs (PVO) in Amsterdam-Noord hoeft de deuren aankomende zomer toch niet te sluiten. Dat heeft de geschillencommissie dinsdag bepaald.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)