Brandbrief over schoolsluitingen: 'Houd vast aan gekozen koers'
26.01.21
Zeven regionale basisscholen hebben een brandbrief naar minister Arie Slob gestuurd. De scholen vragen de minister om met de schoolsluitingen vast te houden aan een gekozen koers en de plannen voor de scholen niet meer zo vaak te wijzigen. 'Leerkrachten weten niet waar ze aan toe zijn en de energie raakt hierdoor op.'
Het aantal coronabesmettingen is fors gestegen, vooral in de leeftijdsgroep 0-12 jaar. Dat komt volgens het RIVM mogelijk door de heropening van de basisscholen. Ook in de leeftijd van het voortgezet onderwijs nam het aantal besmettingen toe.
Bijlessen en examentrainingen zijn niet voor alle leerlingen even toegankelijk. Het zijn vooral hoogopgeleide ouders die schaduwonderwijs voor kun kinderen organiseren, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Toch hebben scholen in de coronacrisis extra hulp nodig om leerlingen goed te begeleiden. Kunnen commerciële bedrijven hierbij helpen?
Het is een ongekende kapitaalinjectie: 8,5 miljard euro voor het onderwijs. Minister Slob en minister Van Engelshoven presenteerden vorige week hun plan om de achterstanden door corona in te lopen. Het geld is voor de komende 2,5 jaar, vrij besteedbaar door de scholen zelf. Waar gaat het naartoe? Een extra onderwijsassistent, cursussen voor leraren, of bijlessen in het weekend? En heeft het wel effect?
Paul van Loon heeft als eerste kinderboekenschrijver ooit drie Gouden Boeken tegelijkertijd in ontvangst mogen nemen. De auteur krijgt de prijzen voor drie boeken uit zijn bekende Dolfje Weerwolfje-reeks.
De vlag kan uit bij de scholen die (deels) open mogen. Reuze fijn voor onze leerlingen en studenten, is de eerste reactie. Het onderwijs krijgt er echter een stevige klus bij om een passend rooster te maken. In het mbo mogen alle studenten per 1 maart een dag in de week naar school. In het voortgezet onderwijs gaat het om minimaal anderhalve dag per week of meer indien verantwoord.
Het vak Engels was jarenlang bepaald geen succesverhaal in het reformatorisch onderwijs. Inmiddels is de achterstand grotendeels ingelopen. Maar dat geldt niet voor het vmbo. „Al op de basisschool ontwikkelen vmbo’ers een negatief zelfbeeld ten opzichte van het vak. Dat werkt de hele schoolloopbaan door.”
Steeds meer Nederlanders kloppen voor hun voedselhulp aan bij het Rode Kruis. Werden er bij het begin van de actie in mei vorig jaar nog zo'n 2200 boodschappenkaarten en voedselpakketten per week verstrekt, de komende weken wordt er opgeschaald naar 6000 kaarten. Volgens de hulporganisatie is onder meer de vraag van studenten, ondernemers en alleenstaande ouders de laatste weken toegenomen.
Schoolsluitingen hielpen overal ter wereld de pandemie indammen. Schieten de cijfers na de opening van de middelbare scholen volgende week weer omhoog? Oostenrijk kan als leerschool dienen.
De Dienst Uitvoering onderwijs heeft de burgerservicenummers van mogelijk zo'n 1700 personen gelekt. DUO stuurde brieven rond waarop het bsn in het adresvenster te zien was. Er is melding gemaakt bij de toezichthouder.
Tussen de tachtig en honderd kinderen zijn tijdens de coronacrisis in een ziekenhuis opgenomen vanwege MIS-C, een zeer zeldzame ontstekingsziekte die kan ontstaan na een coronavirus-infectie. Tijdens de tweede golf moesten ziekenhuizen vaker een kind met dit ziektebeeld opnemen. Meer dan de helft kwam terecht op de kinder Intensive Care.
Per school ontbreken gemiddeld 8 leerlingen (3% van de leerlingen) vanwege coronagerelateerde oorzaken, dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder meer dan 600 schooldirecteuren in het basis- en (voortgezet) speciaal onderwijs.
Op 17 maart a.s. gaan we naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Op welke partij zouden kinderen stemmen?
Blink Wereld heeft hiervoor een speciaal projectthema ontwikkeld: De kinderverkiezingen. In dit thema van drie lessen vormen de kinderen hun mening over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Ze debatteren over stellingen, doen de Blink-Kinderstemwijzer en stemmen in de laatste les op de politieke partij die het beste bij hen past.
Over drie weken zijn er verkiezingen in Nederland. Iedereen die 18 jaar of ouder is, mag dan stemmen op de politicus die hij of zij het liefst in de Tweede Kamer ziet. Om het kiezen makkelijker te maken, is er een stemwijzer. Door online vragen te beantwoorden, kom je erachter welke politieke partij bij jou past
Kleinere klassen, een loonsverhoging van 5 procent en afspraken om de werkdruk terug te dringen. Dat zijn punten uit de cao-inzet van de AOb voor een nieuwe onderhandelingsronde in het primair onderwijs. AOb-bestuurder Jelmer Evers doet daarnaast een dringende oproep aan de politiek om structureel te investeren. “Van incidenteel geld kun je geen lerarensalarissen betalen.”
Eén klas verdelen over drie lokalen, gespreide pauzes en elkaar iedere dag afwisselen. Aan dat soort oplossingen denken de middelbare scholen als ze, zoals het nu al rondzingt, begin maart voorzichtig weer open mogen gaan.
Eindelijk kunnen de middelbare scholen weer open, maar hoe is de grote vraag? Als er op 1,5 meter lesgegeven moet worden, betekent het dat lang niet alle leerlingen tegelijk kunnen komen. Zelfs de kerk is nu een optie. ‘Het wordt nog een heel gepuzzel’, klinkt het.
De Nederlandse jeugd was tot voor kort de gelukkigste van de wereld, maar in coronatijd zouden jongeren er opeens alarmerend slecht aan toe zijn. Moeten jongeren niet vooral wat weerbaarder worden, vraagt pedagoog, filosoof en jurist Ron Ritzen zich af.
Twee wetenschappers hebben het idee opgevat een OMT voor het onderwijs op te richten. Initiatiefnemers zijn kansenongelijkheidsonderzoeker Thijs Bol (Universiteit van Amsterdam) en Inge de Wolf, bijzonder hoogleraar onderwijssystemen aan de Universiteit Maastricht en medeoprichter van Education-Lab NL dat onderwijs middels wetenschappelijke inzichten wil verbeteren.