Platina voor Luizenmoeder-film na 400.000 bezoekers

09.09.21
De Nederlandse speelfilm Luizenmoeder- De Film is door 400.000 mensen in de bioscoop gezien. Hoofdrolspeler Ilse Warringa heeft daarom in de talkshow HLF8 de Platina Film Award gekregen uit handen van presentator Johnny de Mol.
Deel bericht
(advertentie)

Man schiet kinderen en leraren dood op school in Rusland, motief onbekend

26.09.22
In de Russische stad Izjevsk heeft een man zeker dertien kinderen en volwassen doodgeschoten op een school. De dader schoot volgens de politie daarna zichzelf dood. Wat zijn motief was, is niet duidelijk.
Deel bericht

Friese jongeren nemen voorlichtingsfilm op over digitale seksuele weerbaarheid.

26.09.22
Met de film Oeral te Sjen hebben jongeren uit Sneek, Harlingen en Waadhoeke een voorlichtingsfilm gemaakt voor hun eigen leeftijdsgenoten over digitale seksuele veiligheid en weerbaarheid. Dinsdag gaat de film in première in Theater Sneek.
Deel bericht

Spijt! van Carry Slee omgetoverd tot stripboek: ‘Gevolgen van pesten zijn vreselijk’

26.09.22
Na het boek, de film en zelfs de musical is er nu ook een stripboek van Spijt!, het verhaal van Carry Slee dat voor het eerst verscheen in 1996. Het verhaal is opnieuw uitgebracht omdat deze week geldt als de Week Tegen Pesten. Van 26 tot en met 30 september zijn er allerlei initiatieven gaande, waaronder dus dit stripboek.
Deel bericht

'Mij nie appen!' onderweg, is de dringende boodschap voor afzenders

26.09.22
Appen achter het stuur of op de fiets is gevaarlijk en verboden, maar ook afzenders van berichten moeten zich bewust zijn van waar ze mee bezig zijn. Die houden er vaak geen rekening mee dat degene die zij appen onderweg is.
Deel bericht

‘Extra geld voor hongerige leerlingen kan niet wachten’

26.09.22
Het kabinet moet haast maken met het verstrekken van subsidie aan scholen voor eten voor hun leerlingen, bepleit het Jeugdeducatiefonds. Een kwart van de kinderen in groep 5 ontbijt onvoldoende.
Deel bericht

Week Tegen Pesten staat dit jaar in het teken van grapjes

26.09.22
De Week Tegen Pesten begint maandag. Het thema dit jaar is Grapje! Moet toch kunnen?!. Met de week, die jaarlijks aan het begin van het nieuwe schooljaar terugkeert, vraagt de Stichting School & Veiligheid aandacht voor de gevolgen van pesten.
Deel bericht

Week van het Nederlands van 1 tot en met 8 oktober 2022

25.09.22
Van 1 tot en met 8 oktober 2022 vindt de achtste editie van de Week van het Nederlands plaats: een samenwerking van Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de Taalunie. In deze week stellen talrijke organisaties een hele reeks unieke en onmisbare activiteiten voor die de veelzijdigheid van het Nederlands onder de aandacht brengen.
Deel bericht

Evolutie stembanden bepalend voor menselijke spraak

25.09.22
Dat apen niet kunnen praten zoals mensen, heeft onder andere te maken met de bouw van hun spraakkanaal. Een internationaal onderzoeksteam heeft een belangrijk anatomisch verschil gevonden tussen de stembanden van mensen en apen.
Deel bericht

Nieuwe Master Nederlands in Suriname

24.09.22
Aan de Anton de Kom Universiteit in Suriname wordt vanaf dit academiejaar een nieuwe master Nederlands ingericht. De verwachtingen zijn hooggespannen. Wij gingen in gesprek met de twee opleidingscoördinatoren, Mahalia Sno voor de masteropleiding en Marjorie Rotsburg voor de bacheloropleiding.
Deel bericht

Scholen dringen aan op betaling 'vrijwillige' ouderbijdrage

24.09.22
De ‘vrijwillige ouderbijdrage’ is niet zo vrijwillig als scholen doen blijken. Ouders krijgen vaak een forse rekening toegestuurd, meldt de Telegraaf. Ouderorganisaties hebben de Onderwijsinspectie ingeschakeld. Ouders worden nu verzocht melding te doen.
Deel bericht

Leren van een leerling

24.09.22
Tijd is kostbaar. Waar zijn we druk mee tussen 7.00 en 19.00 uur? Otto Zwolsman is leerkracht in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) op de Obadjaschool in Zwolle.
Deel bericht

Digitalisering in het mbo: hoe kunnen scholen en bedrijven elkaar versterken?

24.09.22
De invloed van ict is in het mbo duidelijk merkbaar. Dat is logisch, want het beroepsonderwijs leidt op voor het werkveld. En voor een verpleegkundige, bouwopzichter of technicus is het karakter van het werk de afgelopen jaren flink veranderd. Wat betekent dit voor het beroepsonderwijs? Hoe hangt di...
Deel bericht

Deelname aan PISA in belang van school én onderwijssector

24.09.22
Dit najaar wordt in 80 landen het PISA-onderzoek uitgevoerd onder leerlingen van 15 jaar. Scholen die in de steekproef zitten – zo’n 180 scholen - zijn dit voorjaar benaderd. Deelname van de uitgenodigde scholen aan het onderzoek is belangrijk.
Deel bericht

AOb stapt uit overleg passend onderwijs met ministerie

24.09.22
De AOb stapt uit de overleggen die de vakbond heeft met het ministerie van Onderwijs over passend onderwijs. Bestuurder Thijs Roovers: "Met de talloze signalen en vragen vanuit leraren en ondersteuners - die wij telkens tijdens die overleggen inbrengen - wordt niets gedaan. Blijven praten heeft geen zin."
Deel bericht

Nobelprijswinnaar Feringa doet proefjes op De Nieuwe Veste in Coevorden

24.09.22
Nobelprijswinnaar Ben Feringa uit Barger-Compascuum en zijn team van studenten bezoeken vandaag De Nieuwe Veste in Coevorden. Daar gaat hij met leerlingen in gesprek en doet hij scheikundige proefjes.
Deel bericht

Student River kan geen kamer vinden en hopt van bank naar bank

23.09.22
De buitenlandse student River (21) gaat van bank naar bank. In Eindhoven kan hij geen kamer of studio vinden en daarom is hij afhankelijk van de gastvrijheid van andere studenten. Zijn zoektocht naar een eigen plekje kent vele hobbels waarbij hij zelfs werd opgelicht. De bank is nu zijn beste vriend. "Je hebt alleen geen privacy."
Deel bericht

Blog | “Taalachterstand” op NU.nl

23.09.22
Onlangs verscheen op NU.nl, een van de meest gelezen nieuwsites, een met veel aplomb gepresenteerd artikel over “Taalachterstand en wat daar aan te doen zou zijn”. Men kan de onzin en onjuistheden die worden gedebiteerd door een academisch geschoolde journaliste afdoen als flauwekul en een varia...
Deel bericht

Vóór 15 oktober doorlopende leerroute vmbo-mbo aanmelden

23.09.22
Vmbo- en mbo-scholen die dit schooljaar willen starten met een doorlopende leerroute vmbo-mbo, dienen deze route vóór 15 oktober aan te melden bij DUO. Deze aanmelding is nodig om gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden die de ‘Wet doorlopende leerroutes’ biedt.
Deel bericht

Hoe pas je huisvesting aan voor inclusief onderwijs?

23.09.22
Binnen passend onderwijs krijgen alle leerlingen onderwijs dat past bij hun kwaliteiten en hun mogelijkheden. Sommigen gaan verder en spreken van ‘inclusief onderwijs’. Hoe kan het gebouw eraan bijdragen dat alle kinderen samen thuisnabij naar school kunnen, ongeacht hun achtergrond, cognitieniveau of eventuele beperkingen?
Deel bericht

Commissie: hoogleraar moet sponsoring van onderzoek voortaan vermelden

23.09.22
Bijzonder hoogleraar Rex Arendsen van de afdeling Belastingrecht aan de Universiteit Leiden moet de sponsoring van zijn onderzoek voortaan vermelden bij zijn publicaties. Dat is een van de aanbevelingen van een tijdelijke commissie.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)