De eerste stap in een vernieuwd curriculum voor leerlingen die zeer moeilijk leren of met een meervoudige beperking

29.03.24
Alle leerlingen hebben recht op goed onderwijs. Onderwijs dat hen helpt in hun ontwikkeling. Ook wanneer je als leerling zeer moeilijk leert of een meervoudige beperking hebt. Wat moet je kennen, kunnen en hebben ervaren in de onderwijsperiode om actief mee te kunnen doen in de samenleving?
Deel bericht
(advertentie)

Steekpartij bij MBO Den Haag: twee gewonden naar ziekenhuis

12.09.24
In het gebouw van het ROC Mondriaan aan de Meppelweg in Den Haag zijn woensdagmiddag twee mensen met steekwonden aangetroffen. De verwondingen komen vermoedelijk door een steekpartij. Beide slachtoffers zijn door de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
Deel bericht

Nederlands hoger onderwijs “negatieve uitschieter” op kansengelijkheid, toont OESO-rapport

12.09.24
In Nederland hebben studenten met een migratieachtergrond aanzienlijk minder studiesucces dan in andere OESO-landen, toont onderzoek. Wel is Nederland volgens de OESO ‘jaloersmakend goed’ in het aantrekken van internationale studenten.
Deel bericht

CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap

11.09.24
Het bestuurscollege van de Erasmus Universiteit wil niet dat er zowel Engels als Nederlands wordt gesproken in vergaderingen met de medezeggenschap. De Universiteitsraad had hierom gevraagd omdat de leden zich verbaal beter kunnen uiten in het Nederlands, terwijl Engels nu de voertaal is. Hun verzoek sluit het aan bij de politieke wens om het Nederlands te herwaarderen aan de universiteit.
Deel bericht

Kinderen worden voortaan geprikt op andere leeftijden, inenting mazelen vervroegd

11.09.24
De leeftijd waarop kinderen prikken krijgen verandert volgend jaar. De vaccinatie tegen mazelen wordt vervroegd en de dktp-prik verlaat. De GGD tuigt een grote inhaaloperatie op voor kinderen die hierdoor uit de pas lopen.
Deel bericht

Onderwijsminister spaart bestaande banen, maar uni's blijven ontevreden

11.09.24
Zo'n 1200 wetenschappers die door geplande bezuinigingen van dit kabinet hun baan aan de universiteit dreigden te verliezen, kunnen toch aanblijven. De coalitie wilde 215 miljoen euro bezuinigen op de sectorplannen, geld dat bedoeld is om de werkdruk op universiteiten te verminderen.
Deel bericht

Neurowetenschapper hekelt cijfers, toetsen en ‘goed of fout’-aanpak traditioneel onderwijs: ‘Kinderen zien fouten als gevaarlijk’

11.09.24
Neurowetenschapper Solange Denervaud deed onderzoek naar verschillende vormen van onderwijs en de effecten daarvan op het kinderbrein. Kinderen uit traditionele schoolsystemen zijn volgens haar veel angstiger om fouten te maken, door het oordeel dat daaraan vastkleeft. Terwijl kinderen uit het montessorionderwijs niet schrikken van een foutje.
Deel bericht

Leskoffertjes uitgereikt aan Kamerleden

11.09.24
Leren over het werk van de Eerste en Tweede Kamer. Dat kan met een leskoffertje bedoeld voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool. Leerlingen van de Meester van Eijckschool uit Rotterdam deelden op dinsdag 10 september de koffertjes uit aan Kamerleden.
Deel bericht

Frankrijk geschokt door juf die in de klas huilende peuter aftuigt

11.09.24
Schokkende beelden uit het 15e arrondissement van Parijs waar op een juf op de eerste dag na de zomervakantie in de klas een peuter mishandelt. Het 3-jarig meisje huilt hevig en wordt vervolgens tegen de grond geslagen door de leerkracht. Die pakt dan ook nog een sproeier met onbekende vloeistof en spuit die op het panikerende kindje. Andere kinderen kijken verbijsterd toe.
Deel bericht

De gemiddelde stagevergoeding van mbo en hbo-studenten

10.09.24
Het nieuwe schooljaar is begonnen en daarmee breekt voor een groot aantal studenten de stageperiode aan. Dit is de kans om de eerste werkervaring op te doen in het werkveld waar de student later werkzaam wil zijn. Dat is natuurlijk mooi, maar het wordt nog beter als daar ook een financiële vergoeding tegenover staat: de stagevergoeding.
Deel bericht

Vroegschoolse educatie grotendeels op orde, maar verbetering mogelijk

10.09.24
De vroegschoolse educatie is over het algemeen op veel scholen in orde. Maar er is verbetering mogelijk. Dit concludeert de Inspectie van het Onderwijs in het rapport Kwaliteit van de vroegschoolse educatie.
Deel bericht

Nationaal Huidfonds: ‘Te weinig schaduw op schoolpleinen’

10.09.24
Driekwart van de schoolpleinen biedt te weinig schaduw. Dat meldt het Nationaal Huidfonds op basis van een enquête onder de ruim duizend basisscholen.
Deel bericht

Koningin Máxima aanwezig bij presentatie rapport ‘Prestatiedruk in het mbo’

10.09.24
Hare Majesteit Koningin Máxima, erevoorzitter van MIND Us, is woensdagmiddag 18 september aanwezig bij de presentatie van het rapport ‘Prestatiedruk in het mbo’ bij het Albeda in Rotterdam.
Deel bericht

Help élke leerling meedoen met het vernieuwde lesopafstand.nl

10.09.24
Back2school? Dat geldt niet voor iedere leerling. Sommigen zitten tijdelijk thuis, anderen langer door psychische of medische oorzaken. Gelukkig bieden steeds meer scholen afstandsonderwijs. Zo kunnen ook deze thuiszittende leerlingen meedoen.
Deel bericht

Joah en Mayson zijn de enige twee leerlingen op nieuwe basisschool in Lelystad

10.09.24
Een school met slechts twee leerlingen. Het klinkt als een grap, maar bij de net opgerichte basisschool De Pionier in Lelystad is het toch echt de realiteit. De directeur verzekert dat het een kwestie van tijd is voor er meer leerlingen zullen aansluiten, de wijk Warande is immers volop in ontwikkeling.
Deel bericht

Stijgende kosten helpen kamp en schoolreisje om zeep: 'Het is niet meer te betalen'

10.09.24
Niet alleen aan het einde van het schooljaar, ook juist in de maand september organiseren veel scholen schoolreisjes en kampen. Maar op steeds meer plekken zijn die soberder dan andere jaren. Ze worden overgeslagen, of scholen zoeken een alternatief.
Deel bericht

Vrijwillige ouderbijdrage afschaffen? Dan compensatie nodig!

10.09.24
Het afschaffen van de vrijwillige ouderbijdrage (VOB) moet gepaard gaan met compensatiemaatregelen op het gebied van bekostiging en bestedingsvrijheid. Dat is de conclusie van een onderzoek door het ministerie van OCW.
Deel bericht

Zübeyir is ‘ineens’ docent wiskunde: ‘Nooit gedacht dat ik dit zo leuk zou vinden’

09.09.24
Zübeyir Aktas studeert Mechanical Engineering aan de TU Delft, maar rolde als zij-instromer het onderwijs in. Als docent wiskunde vmbo is hij op middelbare school Wolfert Lansing helemaal op zijn plek. “Nooit gedacht dat ik het lesgeven zo leuk zou vinden. Ik ga elke dag met plezier naar school.”
Deel bericht

Blog | Expliciete Instructie: Ook voor Kleuters

09.09.24
Ik denk dat ik langzamerhand niet meer hoef te zeggen dat ik een liefhebber ben van expliciete instructie, en dat voor mij goed onderwijs en expliciete instructie synoniem zijn. Ik hoop dat ik niet hoef uit te leggen dat expliciete instructie à la Barak Rosenshines Principles of instruction: Research-based strategies that all teachers should know en Surma’s c.s.Wijze lessen: 12 bouwstenen voor effectieve didactiek) niet hetzelfde is [...]
Deel bericht

Taal- en rekentoetsen hebben lerarentekort vergroot maar kwaliteit pabo niet verbeterd

09.09.24
De invoering van taal- en rekentoetsen bij de pabo, bedoeld om de kwaliteit van leraren te verbeteren, heeft niet geleid tot betere studieresultaten of een toename van het aantal werkende leraren. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.
Deel bericht

Carry Slee schrijft Kinderen voor Kinderen-lied 'Lekker eigenwijs'

09.09.24
Het nieuwe Kinderen voor Kinderen-lied ‘Lekker eigenwijs’ gaat over tegendraads, eigenwijs én vooral lekker jezelf zijn. Het nummer is geschreven door niemand minder dan kinderboekenschrijfster Carry Slee. ‘Lekker eigenwijs!’ is ook het thema van de Kinderboekenweek 2024: kinderboeken zitten namelijk ook altijd vol met sterke personages die ons laten zien hoe stoer het is om te doen wat jij wil.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)