Nieuw onderwijsspel: Hikes - het spel dat verbindt

11.10.21

Met het spel Hikes oefenen kinderen álle 21- eeuwse vaardigheden! Het is een coöperatief spel dat niet draait om winnen maar om delen. Het draagt daardoor ook bij aan een positieve groepsvorming.

Met het spel Hikes oefenen kinderen álle 21- eeuwse vaardigheden! Het is een coöperatief spel dat niet draait om winnen maar om delen. Het doel is om samen drie hikes af te leggen en zo het eindpunt te bereiken. Je speelt dus niet tegen elkaar maar met elkaar. Er zitten negen soorten opdrachten in het spel. Sommige opdrachten zetten de spelers aan het denken, maar andere zorgen vooral voor humor en plezier. Zo draagt het ook bij aan een positieve groepsvorming.

Bij de opdrachten moeten de kinderen bijvoorbeeld vragen stellen aan een bloemkool, gekke zinnen zingen, argumenten bedenken voor een misschien wel wat aparte mening of kiezen tussen twee eigenaardige mogelijkheden.
De kinderen spelen het spel en zonder dat ze het doorhebben oefenen ze het kritische denken, vragen stellen, samenwerken, creatief denken, expressiviteit, presenteren, communiceren, zoeken naar oplossingen en meer.
Is er een opdracht voltooid, dan kunnen de kinderen een stukje pad aanleggen. Zo verbinden de spelers zich met elkaar, maar verbinden ze ook de speelkaarten.

Hikes in de klas
Hikes kan heel goed in de klas gespeeld worden. Zowel klassikaal als in kleinere groepjes. Er zitten namelijk voldoende kaarten in het spel om de kinderen in groepjes aan de slag te laten gaan. Leerkrachten kunnen het spel ook inzetten in het kader van burgerschapsvorming. Ze kunnen bijvoorbeeld een bezoek met de klas aan een verzorgingstehuis organiseren en de kinderen het spel laten spelen met de bewoners. Het kan gespeeld worden met kinderen vanaf ongeveer 7 jaar.

Bedenker Francis Faken – HVO docent
Francis Faken is de bedenker van het spel. Na de pabo en gewerkt te hebben als onderbouwleerkracht werd zij HVO-docent. ‘Bij vormingsonderwijs ga je samen met leerlingen in gesprek over morele vragen en levensvragen. Je helpt leerlingen ontdekken wie ze zijn en wat zij belangrijk vinden. Daarnaast leer je kinderen naar elkaar te luisteren en vragen aan elkaar te stellen.
Ik merkte dat het voor kinderen makkelijker was om in gesprek te gaan aan de hand van een spelvorm. Dit leverde uiteindelijk veel mooie gesprekken op. Toen ik bezig was met het bedenken van Hikes kwam ik erachter dat er meer potentie in dit spel zat. Dit is een spel waar je meerdere lessen mee kan vullen, en niet alleen in het onderwijs!’

Over de uitgever
Uitgeverij Filosovaardig geeft materialen, spellen en boeken uit waarmee kinderen kunnen ontdekken wie ze zijn en hoe ze denken door te gaan filosoferen. Op het inspiratieplatform filosovaardig.nl vinden leerkrachten en andere opvoeders tips, tools en inspiratie.
Deel bericht
(advertentie)

[EduAd] Meld je aan voor Tools voor lezen

19.01.22
Goed leesonderwijs is noodzakelijk om goede leesvaardigheid te ontwikkelen. Maar welke leesmethode kies je? Tijdens Tools voor lezen op 23 maart krijg je de tools in handen om een gefundeerde keuze te maken. Deelnemen is gratis.
Deel bericht

Het grote TOS mysterie - Taalontwikkelingsstoornis uitgelegd in een strip

16.01.22
Persbericht - Het grote TOS mysterie is geschreven voor kinderen met en zonder TOS vanaf ongeveer 10 jaar. Het doel is om meer bekendheid te creëren voor TOS en kinderen te enthousiasmeren voor taalwetenschap. Het stripverhaal is geschreven en getekend door Wouter Goudswaard en gebaseerd op het promotieonderzoek van Imme Lammertink. Zij onderzocht waarom het leren van taal niet voor ieder kind vanzelfsprekend is.
Deel bericht

Filosofisch verhaal voor kinderen vanaf 3 jaar: Hier wacht ik

14.01.22
Persbericht - Hier wacht ik vertelt een vrolijk filosofisch verhaal op rijm voor kinderen vanaf drie jaar van Martine Lejeune (auteur) en Eduard Plancke (illustrator).
Deel bericht

Muiswerk Educatief heeft een nieuwe naam: Kurve

14.01.22
Persbericht - Muiswerk Educatief heeft een nieuwe naam: Kurve. Maar waarom eigenlijk? "De naam Muiswerk past niet meer bij deze tijd, waarin we swipen en apparaten worden bediend met touchscreens," vertelt Bram van Tongeren, directeur innovatie en didactiek bij Kurve. "Daarom zochten we naar een nieuwe naam.
Deel bericht

[EduAd] Hybride rekenonderwijs met Gynzy

13.01.22
Alles wat je nodig hebt om hybride rekenonderwijs te geven bij de opbouw van de methode 'De wereld in getallen 5' vind je vanaf februari bij Gynzy! Zo kun je naast onze digitale leeromgeving ook gebruikmaken van werkboekjes en handleidingen.
Deel bericht

Nieuw lesmateriaal: Micro-monsters om je heen

11.01.22
Het coronavaccin is vanaf januari 2022 beschikbaar voor kinderen van 5 t/m 11 jaar. Alle aanleiding om ook basisschoolleerlingen de belangrijkste kennis over vaccinaties bij te brengen. Met het nieuwe lesmateriaal Micro-monsters om je heen leren kinderen uit groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs alles over virussen, bacteriën, het afweersysteem en vaccinaties.
Deel bericht

[EduAd] Afscheidsmusicals 2022 voor groep 8

11.01.22
Welke afscheidsmusical kies je dit jaar voor groep 8? Altijd een lastige keuze. Op Musical op School vind je een handig overzicht met nieuwe eindmusicals voor 2022 en musicals uit voorgaande jaren.
Deel bericht

Ver weg, een dromerig prentenboek voor jonge kinderen

05.01.22
Ver weg gaat over Sam, die helemaal opgaat in zijn verzameling dierenknuffels. Graag zou hij de landen bezoeken waar de dieren van nature thuis horen. Werkelijkheid, droom en dagdroom lopen in het verhaal in elkaar over. Op de Noordpool gaat een IJsbeer mee terug naar huis met Sam. Maar de IJsbeer wil graag weer terug. Sam moet een moeilijke keuze maken. Zal Sam hierin over zijn schaduw kunnen stappen?
Deel bericht

Blink en Young & Connected bundelen de krachten voor adverteerders

09.12.21
Uitgeverij Young & Connected, onderdeel van Sijthoff Media, is vanaf 1 december verantwoordelijk voor de commerciële exploitatie van Bobo, Okki, Wild van Freek & National Geographic Junior. Hiermee wordt Young & Connected de grootste media-exploitant op het gebied van kindermedia van Nederland.
Deel bericht

Keuze voor nieuw leermiddel is complexe uitdaging voor scholen

08.12.21
Scholen die van plan zijn een nieuw leermiddel of methode aan te schaffen staan voor een complexe uitdaging. Om een goede keuze te kunnen maken is meer kennis nodig over de effectiviteit en kwaliteit van leermiddelen. Dat concluderen de onderzoekers van CLU in onderzoek dat zij in opdracht van de PO-Raad uitvoerden.
Deel bericht

[EduAd] Een sociale en veilige groep?

06.12.21
Een sociale en veilige groep? Waarin je verstorend gedrag kunt voorkomen? Probeer dé online methode voor sociaal-emotioneel leren kosteloos uit. Na de kerstvakantie tot de voorjaarsvakantie! Inclusief Burgerschap en Mediawijsheid.
Deel bericht

[EduAd] De nieuwe afscheidsmusical 2022 van Benny Vreden: Wie steelt de show?

05.12.21
Bob Babbel en Shirley Shine presenteren een talentenjacht, maar de kijkcijfers zijn een drama. De zenderbazen gooien het format om en de show gaat door. Maar wie zijn die gemaskerde juryleden? En wat verbergen ze? Groep 8 gaat op zoek naar de antwoorden.
Deel bericht

Walvissen in de wind en meer fantastische uitvindingen

04.12.21
De natuur vormt een onuitputtelijke bron van inspiratie voor de mens. Dat laat Walvissen in de wind en meer fantastische uitvindingen uit de natuur zien. Hoewel de informatie over de afgeleide technische vindingen beperkt is, is deze uitgave als inspiratieboek voor kinderen, de wetenschappers van de toekomst, zeker geslaagd.
Deel bericht

ThiemeMeulenhoff vernieuwt onderwijs met atlas in methode

03.12.21
ThiemeMeulenhoff heeft een nieuwe editie van Alcarta, de jongste atlas van Nederland, uitgebracht. Een atlas met nieuwe en geactualiseerde kaarten en – dat is uniek in het onderwijs – volledig geïntegreerd in het lesmateriaal voor aardrijkskunde en mens & maatschappij in het voortgezet onderwijs.
Deel bericht

WWF: Nieuwe lessen over het regenwoud en 3FM Serious Request

01.12.21
3FM Serious Request komt dit jaar in actie voor WWF en de regenwouden van Zuid-Amerika. Speciaal voor deze actie zijn er nieuwe lessen van Toekomstkunde. Hiermee leren kinderen in groep 3 t/m 8 hoe we het regenwoud kunnen herstellen en beschermen. Het lesmateriaal bestaat uit video's en opdrachten, waarmee in actie komen voor WWF leuk en gemakkelijk wordt.
Deel bericht

17-jarige presenteert boek over 'saai onderwijs' aan schooldirectie

01.12.21
Thijs Hogenhuis uit Nietap presenteerde vandaag zijn boek 'Haas gaat undercover' op rsg De Lindenborg in Leek. Daarin uit Hogenhuis kritiek op de 'saaie en eentonige' manier van lesgeven in het middelbare onderwijs.
Deel bericht

Mondkapjes en zelftesten in het basisonderwijs: 'Irritant en raar, maar blij dat we naar school kunnen'

29.11.21
Scholen blijven deze coronapiek vooralsnog open, maar ze ontspringen de dans niet helemaal. Vanaf groep 6 moeten alle kinderen sinds vandaag verplicht een mondkapje dragen op de gang en thuisblijven bij verkoudheidsklachten. Ook is het dringende advies aan leerlingen en leerkrachten om twee keer per week een preventieve zelftest te doen. Maar gebeurt dat laatste ook echt?
Deel bericht

Nationale Onderwijs Ten­toon­stel­ling (NOT) 2021 afgelast

22.11.21
De Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT), die van 30 november tot en met 4 december 2021 zou plaatsvinden in de Jaarbeurs in Utrecht, is afgelast. Ook al voldoet de beurs aan de voorwaarden voor een zogenaamd ‘doorstroomevenement ‘, toch is in afstemming met de onderwijssector, exposanten en de onderwijsvakbonden besloten om het evenement niet door te laten gaan.
Deel bericht

[EduAd] Digitale verwerking met Gynzy

15.11.21
Wil je met één druk op de knop alle lesresultaten van jouw leerlingen bekijken, zonder na te kijken? Dat kan met onze digitale verwerking. De adaptieve verwerking past zich automatisch aan het niveau van jouw leerlingen aan. Probeer Gynzy kosteloos uit en ontdek alle mogelijkheden.
Deel bericht

Slob: Geen sprake van censuur op schoolboeken

10.11.21
Minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs heeft „geen aanwijzingen” dat educatieve uitgevers op verzoek van orthodoxe scholen verplichte onderwijsdoelen weglaten uit schoolboeken.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)