Hoe stimuleer ik alle leerlingen weer op school te komen?
15.05.20
Hoe kan ik als schoolleider, leraar, intern begeleider of zorgcoördinator leerlingen stimuleren naar school te komen? Op weeraanwezigopschool.nl vind je betrouwbare informatie en antwoord op je vragen. Hiermee dragen we bij om schooluitval van jongeren nu en in de toekomst te voorkomen.
Door het sluiten van de basisscholen groeit de kloof tussen kwetsbare kinderen en kinderen die uit beter gestelde gezinnen komen. Dat zegt Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer in gesprek met NU.nl.
De klaslokalen zijn vanaf vandaag 5 weken lang leeg. Van de een op de andere dag moesten scholen de deuren sluiten. Dat betekent geen gezellig kerstfeest op school, ouders die snel een oplossing moeten vinden voor opvang en dat docenten weer een online lesprogramma moeten organiseren. Voor niemand prettig, maar voor leerlingen in het speciaal onderwijs misschien ...
Naar aanleiding van de toespraak van premier Rutte van gisteravond leven er nog veel vragen. Ook binnen het gespecialiseerd onderwijs.
Het is uiteraard niemand ontgaan dat er voor leerlingen die praktijkvakken volgen, (voor)examen doen en kwetsbare leerlingen zijn (en dat laatste geldt voor onze geh...
Vier studenten met een niet-westerse achtergrond hebben 8 december de ECHO Awards 2020 uitgereikt gekregen van minister Ingrid van Engelshoven van van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De studenten onderscheiden zich vanwege hun bovenmatige studieprestaties, hun ondernemende instelling, organiserend...
Passend onderwijs werd het afgelopen jaar uitgebreid geëvalueerd door het ministerie van OCW en vorige week stuurde minister Arie Slob zijn verbeteraanpak met 25 maatregelen naar de Tweede Kamer. Deze week spraken minister en Tweede Kamer over hun ideeën om passend onderwijs te verbeteren.
Om te voorkomen dat het draagvlak onder leraren afkalft, moet minister Slob het passend onderwijs beter begrenzen, betoogt Sietske Waslander met een aantal collega-wetenschappers. En Sara Stegen pleit voor een fonds voor leerlingen die zijn uitgevallen.
Onderwijsminister Arie Slob kreeg vanmiddag brede steun in de Tweede Kamer voor zijn verbeterprogramma om zes jaar na de invoering de problemen rond passend onderwijs aan te pakken. Een van die maatregelen is een nog uit te werken landelijke norm voor basisondersteuning. Vanuit de oppositiebankjes klonk wel een getergde vraag: Waarom nu pas?
De regering heeft de vijfjaarlijkse rapportage over de naleving van het kinderrechtenverdrag naar de Verenigde Naties (VN) gestuurd. Het Kinderrechtencollectief mist daarin aandacht voor knelpunten op het gebied van jeugdhulp, passend onderwijs, kindermishandeling en kansenongelijkheid.
Op basisschool De Vuurvogel in Helmond krijgen kinderen die extra ondersteuning nodig hebben, drie ochtenden in de week les in de X-tra klas. Dat werkt.
Met 25 maatregelen verbetert minister Slob (onderwijs) passend onderwijs voor leerlingen, ouders en leraren. Leerlingen en hun ouders krijgen meer te zeggen over passend onderwijs. Zo krijgen leerlingen hoorrecht, zodat zij betrokken worden bij besluiten over hun oplossing.
Drieduizend euro ouderbijdrage, driehonderd kilometer per dag reizen naar een basisschool of je baan opzeggen omdat je kind thuiszit: sommige ouders zijn wanhopig op zoek naar passend onderwijs voor hun hoogbegaafde kinderen. Binnenkort spannen ze een rechtszaak aan bij het College voor de Rechten van de Mens.
Het passend onderwijs werkt niet. Dat blijkt uit een enquête van het Lerarencollectief onder 2500 leraren. Meer dan driekwart van de ondervraagden zegt leerlingen met gedragsproblemen of een beperking niet genoeg te kunnen helpen. Ze missen de kennis of ze hebben niet genoeg tijd.
Kinderen die op een gewone school extra hulp nodig hebben, krijgen die niet altijd, blijkt uit een onderzoek van de Kinderombudsvrouw onder 184 kinderen. Het gaat om kinderen met meervoudige of complexe ondersteuningsbehoeften, die passend onderwijs moeten krijgen. Maar ze zeggen dat docenten nog te weinig weten wat ze nodig hebben. Ook merken ze dat docenten niet veel tijd voor ze hebben en dat het in de klassen vaak onrustig is.
Scholen in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs en mbo-opleidingen zouden in hun beleid moeten afspreken hoe zij kwetsbare groepen jongeren onderwijzen en begeleiden. Nu zijn deze leerlingen en studenten nog te veel afhankelijk van de individuele inzet van bevlogen docenten.
Het ministerie van OCW en het ministerie van VWS willen zorg en onderwijs voor kinderen met een (grote) ondersteuningsbehoefte beter regelen. Onder andere door de financiering anders te organiseren. Vanaf schooljaar 2020/2021 gaan daarom zorgarrangeurs maximaal 50 scholen uit het (voortgezet) speciaal onderwijs (cluster 3 en 4) ondersteunen.
Al ruim vier jaar duurt de zoektocht naar geschikt onderwijs voor de zestienjarige Anouk Hendriks. De Arnhemse, bij wie in 2014 klassiek autisme werd vastgesteld, plaatste vorige week een filmpje op het populaire social mediaplatform TikTok waarin ze haar middelbare schooltijd samenvat. De post werd sindsdien ruim zeshonderdduizend keer bekeken.
Onbegrip, lage cijfers en zelfs straf. Andries Lever heeft het allemaal meegemaakt. Leraren en stagebegeleiders zagen niet dat hij best wilde leren, maar dat het gewoon niet goed lukte. "Ik eindigde met een 2 op mijn diploma. Terwijl ik heel goed in de praktijkvakken was."
Op Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES-eilanden) moet net zoals in de rest van Nederland speciaal onderwijs komen voor leerlingen met een handicap of gedragsproblemen. Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) wil dit regelen.
Laat ook gehandicapte kinderen naar de buurtschool gaan, was eerder de oproep. Dat is niet altijd het beste voor het kind, schrijft Francisca Scholten.