Onderwijs Arnhem schiet tekort voor hoogbegaafden: 'We willen wel, maar kunnen niet'
09.07.22
et onderwijs schiet tekort waar het gaat om de juiste begeleiding en een passend aanbod voor hoogbegaafde leerlingen. Dat erkent de sector zelf in gesprek met de Arnhemse politiek naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Gelderland.
Voor het eerst gaan er weer meer leerlingen naar het speciaal onderwijs dan voor de invoering van passend onderwijs in 2014. Deze wetswijziging moest er juist voor zorgen dat leerlingen zoveel mogelijk naar een reguliere school gaan.
Het bouwbudget voor de nieuwe school voor speciaal (basis)onderwijs aan de Noorderhogeweg in Drachten gaat met 7,4 miljoen euro omhoog. Het is door stijging van lonen en materiaalkosten flink opgeschroefd, naar 35,2 miljoen.
Terwijl zijn vriendjes en vriendinnetjes al twee weken naar school gaan, zit de 10-jarige Leroy uit Uithuizen nog thuis. De jongen zou na de zomervakantie starten op een nieuwe school, maar omdat de overplaatsing vanaf zijn oude school niet officieel werd goedgekeurd kon hij niet naar school.
Leerlingen stromen vaker uit het reguliere onderwijs omdat daar onvoldoende hulp en ondersteuning is, zien professionals uit het veld. Het gaat om kinderen met bijvoorbeeld een milde gedragsstoornis, problemen thuis of hoogbegaafdheid. Ze kloppen met een opeenstapeling van problemen steeds vaker aan bij het speciaal onderwijs.
Arnhem wil proberen de muren tussen zorg- en onderwijsinstellingen voor hoogbegaafden te doorbreken. Dat is een van de uitkomsten van het debat over hoogbegaafdenproblematiek in de gemeenteraad. Nu ontstaat er getouwtrek rond hoogbegaafde kinderen.
Word je in de les gemist, trekt de leraar meteen aan de bel; lukt het even echt niet om naar de les te komen, dan komt deze via een digitale school naar jou; en heb je op school extra ondersteuning nodig, dan praat je daar zelf over mee. Dit staat in het plan van minister Wiersma voor Primair en Voo...
De Wet passend onderwijs heeft acht jaar na invoering nog steeds niet het gewenste effect in Gelderland. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland. Het aantal leerlingen dat in onze provincie naar voortgezet speciaal onderwijs (vso) gaat, daalt maar niet. Terwijl dit door de wet juist wel zou moeten.
Al jaren klagen ouders over het gebrek aan goed onderwijs in de Caribische gemeenten voor kinderen met bijvoorbeeld autisme. Een interview met minister Wiersma (Primair en Secundair Onderwijs) over speciaal onderwijs in de Caribische gemeenten zorgt voor ophef.
In aanloop naar meer inclusief onderwijs, is er enkele jaren geleden een subsidie in het leven geroepen om experimenten te ondersteunen op plekken waar regulier en speciaal onderwijs veel intenser willen gaan samenwerken. De subsidieregeling (Beleidsregel experimenten samenwerking regulier en speciaal onderwijs 2020) wordt met twee schooljaren verlengd.
Samen op weg naar inclusiever onderwijs. Van maandag 31 oktober tot vrijdag 4 november 2022 kan je niet alleen deelnemen aan de ‘De week van het gespecialiseerd onderwijs’, maar zelf ook een actieve bijdrage leveren.
Deze pagina biedt cijfermatig inzicht in het passend onderwijs en gespecialiseerd onderwijs. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in regulier onderwijs (regulier basisonderwijs (bo), speciaal basis onderwijs (sbo) en regulier voortgezet onderwijs (vo)) en speciaal onderwijs (speciaal onderwijs (so) en voortgezet speciaal onderwijs (vso)).
Minister Wiersma wil de verbeteraanpak Passend onderwijs en de ontwikkeling naar inclusiever onderwijs versnellen. Ook wil hij het registreren van verzuim vergemakkelijken en een plan...
Samenwerkingsverbanden voor passend onderwijs zijn toegewijd aan het afbouwen van hun financiële reserves, maar dat gaat nog niet overal snel genoeg. Dat meldt minister Wiersma.
Het ministerie van OCW heeft de handreiking Helderheid rond passend onderwijs uitgebracht. Deze publicatie gaat over wat leraren in het basisonderwijs moeten weten over de ondersteuning aan leerlingen.
Steeds meer hbo-studenten kiezen voor een master na hun bachelor-opleiding. De opvallendste stijgers bij Fontys: Educational Needs, Architectuur en nieuwkomer Healthy Ageing Professional.
Hij start het gesprek met een aanklacht tegen de huidige visie op inclusief onderwijs. Bert Wienen, psycholoog, onderwijswetenschapper en associate lector jeugd bij Windesheim, vindt dat we in het denken over inclusief niet langer het kind als uitgangspunt moeten nemen.
Het in de klassensituatie direct delen van expertise tussen jeugdhulpverlener en leerkracht versterkt het welbevinden van leerlingen. Zo blijkt uit onderzoek onder leiding van Mariette Haasen van het Fontys-Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg.
De aangeleerde hulpeloosheid waarvan mijn generatie ‘curlingparents’ een handje heeft, is de weg van de minste weerstand op de korte termijn en die van stinkende wonden op de lange termijn. We vegen de baan schoon van alle obstakels, zodat je er zo soepel mogelijk doorheen glijdt, maar uiteindelijk ben je nergens op voorbereid.