Scholier zit twee weken thuis door trage overplaatsing naar nieuwe school

12.09.22
Terwijl zijn vriendjes en vriendinnetjes al twee weken naar school gaan, zit de 10-jarige Leroy uit Uithuizen nog thuis. De jongen zou na de zomervakantie starten op een nieuwe school, maar omdat de overplaatsing vanaf zijn oude school niet officieel werd goedgekeurd kon hij niet naar school.
Deel bericht
(advertentie)

Aantal leerlingen speciaal onderwijs neemt sterk toe

14.09.22
Voor het eerst gaan er weer meer leerlingen naar het speciaal onderwijs dan voor de invoering van passend onderwijs in 2014. Deze wetswijziging moest er juist voor zorgen dat leerlingen zoveel mogelijk naar een reguliere school gaan.
Deel bericht

Nieuwe school in Drachten kost ruim 7 miljoen euro meer

14.09.22
Het bouwbudget voor de nieuwe school voor speciaal (basis)onderwijs aan de Noorderhogeweg in Drachten gaat met 7,4 miljoen euro omhoog. Het is door stijging van lonen en materiaalkosten flink opgeschroefd, naar 35,2 miljoen.
Deel bericht

Maak van passend onderwijs een succes

08.09.22
Met passend onderwijs haalt ieder kind het beste uit zichzelf. In theorie is het een prachtig idee, maar in de praktijk beland...
Deel bericht

Tekort aan hulp zorgt ervoor dat leerlingen vaker aankloppen bij het speciaal onderwijs

01.08.22
Leerlingen stromen vaker uit het reguliere onderwijs omdat daar onvoldoende hulp en ondersteuning is, zien professionals uit het veld. Het gaat om kinderen met bijvoorbeeld een milde gedragsstoornis, problemen thuis of hoogbegaafdheid. Ze kloppen met een opeenstapeling van problemen steeds vaker aan bij het speciaal onderwijs.
Deel bericht

Arnhem wil muren tussen zorg en onderwijs afbreken voor hoogbegaafden

16.07.22
Arnhem wil proberen de muren tussen zorg- en onderwijsinstellingen voor hoogbegaafden te doorbreken. Dat is een van de uitkomsten van het debat over hoogbegaafdenproblematiek in de gemeenteraad. Nu ontstaat er getouwtrek rond hoogbegaafde kinderen.
Deel bericht

Extra aanpak om aantal thuiszitters te verminderen

16.07.22
Word je in de les gemist, trekt de leraar meteen aan de bel; lukt het even echt niet om naar de les te komen, dan komt deze via een digitale school naar jou; en heb je op school extra ondersteuning nodig, dan praat je daar zelf over mee. Dit staat in het plan van minister Wiersma voor Primair en Voo...
Deel bericht

Onderwijs Arnhem schiet tekort voor hoogbegaafden: 'We willen wel, maar kunnen niet'

09.07.22
et onderwijs schiet tekort waar het gaat om de juiste begeleiding en een passend aanbod voor hoogbegaafde leerlingen. Dat erkent de sector zelf in gesprek met de Arnhemse politiek naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Gelderland.
Deel bericht

Grote frustratie bij scholen en leerlingen radeloos: wet passend onderwijs werkt niet

04.07.22
De Wet passend onderwijs heeft acht jaar na invoering nog steeds niet het gewenste effect in Gelderland. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland. Het aantal leerlingen dat in onze provincie naar voortgezet speciaal onderwijs (vso) gaat, daalt maar niet. Terwijl dit door de wet juist wel zou moeten.
Deel bericht

Woedende reacties op uitspraken minister over speciaal onderwijs: ‘Praat nou met ouders en docenten op Bonaire’

13.06.22
Al jaren klagen ouders over het gebrek aan goed onderwijs in de Caribische gemeenten voor kinderen met bijvoorbeeld autisme. Een interview met minister Wiersma (Primair en Secundair Onderwijs) over speciaal onderwijs in de Caribische gemeenten zorgt voor ophef.
Deel bericht

Verlenging subsidie voor samenwerkingen regulier en speciaal onderwijs

03.06.22
In aanloop naar meer inclusief onderwijs, is er enkele jaren geleden een subsidie in het leven geroepen om experimenten te ondersteunen op plekken waar regulier en speciaal onderwijs veel intenser willen gaan samenwerken. De subsidieregeling (Beleidsregel experimenten samenwerking regulier en speciaal onderwijs 2020) wordt met twee schooljaren verlengd.
Deel bericht

De week van het gespecialiseerd onderwijs 2022

27.05.22
Samen op weg naar inclusiever onderwijs. Van maandag 31 oktober tot vrijdag 4 november 2022 kan je niet alleen deelnemen aan de ‘De week van het gespecialiseerd onderwijs’, maar zelf ook een actieve bijdrage leveren.
Deel bericht

Utrecht krijgt nieuw onderwijs voor kinderen met gedragsproblemen

11.05.22
Het Kromme Rijn College in de Utrecht wijk Overvecht krijgt een afdeling voor kinderen die kampen met depressies, angst of teruggetrokken gedrag.
Deel bericht

Passend onderwijs en gespecialiseerd onderwijs

22.04.22
Deze pagina biedt cijfermatig inzicht in het passend onderwijs en gespecialiseerd onderwijs. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in regulier onderwijs (regulier basisonderwijs (bo), speciaal basis onderwijs (sbo) en regulier voortgezet onderwijs (vo)) en speciaal onderwijs (speciaal onderwijs (so) en voortgezet speciaal onderwijs (vso)).
Deel bericht

Wiersma wil haast maken met verbeteraanpak Passend onderwijs

01.04.22
Minister Wiersma wil de verbeteraanpak Passend onderwijs en de ontwikkeling naar inclusiever onderwijs versnellen. Ook wil hij het registreren van verzuim vergemakkelijken en een plan...
Deel bericht

Samenwerkingsverbanden moeten reserves sneller afbouwen

30.03.22
Samenwerkingsverbanden voor passend onderwijs zijn toegewijd aan het afbouwen van hun financiële reserves, maar dat gaat nog niet overal snel genoeg. Dat meldt minister Wiersma.
Deel bericht

Wat leraren moeten weten over passend onderwijs

29.03.22
Het ministerie van OCW heeft de handreiking Helderheid rond passend onderwijs uitgebracht. Deze publicatie gaat over wat leraren in het basisonderwijs moeten weten over de ondersteuning aan leerlingen.
Deel bericht

De master in hoger onderwijs wint terrein

19.03.22
Steeds meer hbo-studenten kiezen voor een master na hun bachelor-opleiding. De opvallendste stijgers bij Fontys: Educational Needs, Architectuur en nieuwkomer Healthy Ageing Professional.
Deel bericht

Associate Lector jeugd Bert Wienen over inclusief onderwijs: ‘Stel niet continu dat kind centraal’

16.03.22
Hij start het gesprek met een aanklacht tegen de huidige visie op inclusief onderwijs. Bert Wienen, psycholoog, onderwijswetenschapper en associate lector jeugd bij Windesheim, vindt dat we in het denken over inclusief niet langer het kind als uitgangspunt moeten nemen.
Deel bericht

Jeugdhulpverlener in de klas helpt leerkracht én leerling

11.03.22
Het in de klassensituatie direct delen van expertise tussen jeugdhulpverlener en leerkracht versterkt het welbevinden van leerlingen. Zo blijkt uit onderzoek onder leiding van Mariette Haasen van het Fontys-Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg.
Deel bericht

Column | De aangeleerde hulpeloosheid van curlingouders zorgt voor stinkende wonden

09.03.22
De aangeleerde hulpeloosheid waarvan mijn generatie ‘curlingparents’ een handje heeft, is de weg van de minste weerstand op de korte termijn en die van stinkende wonden op de lange termijn. We vegen de baan schoon van alle obstakels, zodat je er zo soepel mogelijk doorheen glijdt, maar uiteindelijk ben je nergens op voorbereid.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)