Tieners begrijpen verdienmodel van influencers, maar sluiten liever de ogen voor reclame

05.10.19
Tieners zijn kwetsbaar als het gaat om influencermarketing. Dat blijkt uit onderzoek naar reclamewijsheid van de Universiteit van Amsterdam.
Het bericht
Deel bericht
(advertentie)

Staatssecretaris Blokhuis wil af van verslavende elementen in games

13.10.19
Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil dat gamemakers geen verslavende mechanismen meer in spellen bouwen. "Ik roep de producenten op om die verslavende elementen te beperken en als het kan helemaal te elimineren." De staatssecretaris reageert hiermee op onderzoek van journalistiek platform Investico en Nieuwsuur.
Deel bericht

Boekrecensie – Kinderen en online media in ‘Digitale burgertjes’

09.10.19
In het boek Digitale burgertjes beantwoordt Katja Schipperheijn de vraag: hoe gaan we om met kinderen en de digitale wereld? Blogger Johan van Houten recenseert.
Deel bericht

Journalistiek onderwijsmateriaal ‘Zoek het uit!’ maakt leerlingen digivaardig

08.10.19
Met het onderwijsmateriaal 'Zoek het uit!' worden leerlingen digivaardig via journalistieke technieken. Een interview met ontwikkelaar Esther van Rijswijk.
Deel bericht

Nationale AI Cursus Junior: leer samen met je leerlingen alles over kunstmatige intelligentie

23.09.19
Jenya Krul van Stichting FutureNL vertelt waarom uitleg over kunstmatige intelligentie in het lesprogramma moet.
Deel bericht

Update lesmateriaal Social media analyse in het Hoger Onderwijs

29.08.19
Voor docenten in het Hoger Onderwijs is de speciale lesmodule Social Media Analyse in het Hoger Onderwijs ontwikkeld. Deze zomer heeft de lesmodule een update gekregen met actuele cases van o.a. Dotan, Olcay Gulsen en Heel Holland Bakt. Docenten kunnen deze vernieuwde lesmodule in hun colleges gebruiken en kunnen op 5 september een gratis webinar over het lesmateriaal volgen en vragen stellen.
Deel bericht

Opvoeden in de digitale wereld: meer een kwestie van vertrouwen dan controle

07.08.19
Veel ouders houden zicht op de online activiteiten van hun kinderen. Maar er is een verschil tussen betrokkenheid en controle, aldus hoogleraar Van der Hof. Het is belangrijk om balans te vinden tussen privacy en bescherming.
Deel bericht

Zonnige zomertips voor mediawijze mensen

18.07.19
Deze zomer is op gebied van mediawijsheid ontzettend veel te doen, lezen, luisteren en zien. Wat zijn nu de echte aanraders? We vroegen netwerkpartners en collega's om hun zomertips.
Deel bericht

Massaal online filmpjes kijken: willen we onze tijd wel écht zo doorbrengen?

27.06.19
We besteden met zijn allen een miljard uur per dag op YouTube. Maar is dat wel wenselijk? Hans de Zwart van Bits of Freedom geeft uitleg en een aantal tips om zélf te bepalen wat je kijkt.
Deel bericht

Smartphones in de klas: in 4 stappen naar beleid op maat

19.06.19
Wat te doen met smartphones in de klas? In Frankrijk is er een landelijk verbod, in Nederland nog veel discussie. Remco Pijpers van Kennisnet zet de voordelen en nadelen naast elkaar.
Deel bericht

Geef digitaal burgerschap met de paplepel in

19.06.19
Opvoeders hebben veel vragen rondom de mediaopvoeding van hun kinderen. Katja Schipperheijn, auteur van Digitale Burgertjes, vertelt wat we als opvoeders en onderwijs samen kunnen doen om kinderen, en onszelf, voor te bereiden op de digitale toekomst – en het digitale heden.
Deel bericht

Wat hebben we aan het advies van de WHO over schermtijd?

04.06.19
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) publiceerde onlangs een advies over de mediaopvoeding van kinderen onder de 5 jaar. Justine Pardoen (Bureau Jeugd en Media) reageert. "Mediaopvoeding is meer dan zorgen over schermtijd."
Deel bericht

Waarom mediawijsheid waardevol is voor jonge nieuwkomers in Nederland

12.04.19
Tijdens het Ithaka Film Festival maken jonge nieuwkomers van internationale schakelklassen in drie dagen een eigen film. Hemmo Bruinenberg vertelt over film als een middel voor integratie en hoe de jongeren er belangrijke 21e eeuwse vaardigheden en mediawijsheid mee ontwikkelen. "Ze zijn geënthousi...
Deel bericht

Bingewatchen komt steeds vaker voor onder jonge kinderen

05.04.19
Een review van 7 jaar Iene Miene Media-onderzoek laat zien dat kinderen van 0 tot en met 6 jaar hun dagelijkse schermtijd van met een kwartier uitgebreid hebben en schermen steeds vaker in hun eentje gebruiken. Het bericht Bingewatchen komt steeds vaker voor onder jonge kinderen verscheen eerst op ...
Deel bericht

#MediaDiamant & de kinderopvang: dagelijkse reminder om bewust bezig te zijn met media(opvoeding)

01.04.19
Verschillende organisaties en professionals maken in hun dagelijkse praktijk gebruik van de MediaDiamant. Hoe kan de kinderopvang deze wegwijzer in mediaopvoeding inzetten? Aan het woord is Denise Bontje. Het bericht #MediaDiamant & de kinderopvang: dagelijkse reminder om bewust bezig te zijn m...
Deel bericht

Jonge kinderen worden steeds vaker alleen gelaten met tablet en smartphone

29.03.19
Jonge kinderen van 0 tot en met 6 jaar zijn meer tijd gaan besteden aan media en daarbij gebruiken ze media steeds vaker alleen. Ouders maken zich zorgen over de online veiligheid en hoe ze het mediagebruik van hun kind in de hand kunnen houden. Dit blijkt uit een review van zeven jaar Iene Miene Media-onderzoek die bij de start van de Media Ukkie Dagen 2019 is gepresenteerd.
Deel bericht

Boekrecensie: Slim zoeken op Internet, hoe ga je om met online informatie?

21.03.19
Zoeken op internet is niet altijd een gemakkelijke opgave. Hoe bepaal je welke zoektermen je moet gebruiken en hoe bepaal je wat bruikbare resultaten zijn? Blogger Rhea Flohr recenseert de geüpdatete versie van het boek 'Slim zoeken op Internet' door Maarten Sprenger.
Deel bericht

Leerlingen worden graag mediawijzer

18.03.19
Nieuw lesmateriaal zorgt voor een hoge toename in bewustwording en kennis als het gaat over de regels die makers en gebruikers beschermen - het auteursrecht. 45% van de leerlingen vindt het belangrijk dat hier op school les over wordt gegeven en 57% wil er graag meer over weten om goed op de hoogte te zijn van de regels.
Deel bericht

Geef de smartphone maar de schuld!

12.03.19
De afleiding van de smartphone zorgt voor verlies van tijd en focus. Hoe voorkom je dat? Blogger Gül legt uit.
Deel bericht

Is mediawijsheid het weerwoord tegen nepnieuws?

11.03.19
Politiek nepnieuws heeft nog geen voeten aan de grond in Nederland, maar commercieel nepnieuws blijkt wel sterk in opkomst. Vandaag start de overheid de campagne ‘Blijf nieuwsgierig. Blijf kritisch’. Hoe kan mediawijsheid een oplossing bieden?
Deel bericht

Mediaopvoeding in de bibliotheek: maak keuzes!

08.03.19
Veel bibliotheken zetten stappen om te professionaliseren op het gebied van mediaopvoeding. Maar waar moet je beginnen, en hoe creëer je draagvlak? Britt van Teijlingen van Probiblio geeft tips. Het bericht Mediaopvoeding in de bibliotheek: maak keuzes! verscheen eerst op Mediawijzer.net.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)