Wat social media doen met het brein van leerlingen..

21.07.21
Social media zijn fantastisch, zeker voor leerlingen. Maar diezelfde social media verstoren vaak de noodzakelijke aandacht én echte pauzes tijdens onderwijs en huiswerk. Gevolg: een brokkelbrein en negatieve invloed op leren. Het boek -Van brokkelbrein naar focus - is praktijkgids voor docenten over aandacht, social media en het brein. Vol met onderbouwing en praktische tips.
Deel bericht
(advertentie)

VR-bril moet leerlingen weerbaar maken tegen shame-sexting

17.09.21
Een nieuw programma moet kinderen weerbaar maken tegen shame-sexting. Tien procent van alle leerlingen van groep 7 of 8 in het basisonderwijs heeft namelijk weleens een sexy foto van zichzelf naar iemand anders gestuurd, met alle gevolgen van dien.
Deel bericht

Chinese tieners mogen nog maar drie uur per week online gamen

30.08.21
China legt online gamen voor kinderen en tieners verder aan banden. Volgens de nieuwe regels mogen minderjarigen alleen nog spelen op vrijdag, zaterdag, zondag en op feestdagen tussen 20.00 tot 21.00 uur. De maatregel is volgens staatspersbureau Xinhua onder meer bedoeld om gameverslaving tegen te gaan.
Deel bericht

Fabels over gameverslaving en geweld ontkracht: 'Gamen is juist goed voor je'

25.08.21
Het lichtpuntje in donkere coronatijden was voor veel jongeren het flikkerende scherm dat hun opmars in Fortnite volgt. Intussen zit immers een hele generatie massaal aan het onlinevertier: bijna 90 procent van de kinderen uit de lagere school gamet regelmatig. Maar maken videospelletjes agressief, lui of dom? Zijn ze verslavend? Of maken ze onze kinderen vingervlug en slim?
Deel bericht

Opinie | Scholen, aarzel niet tegengif te bieden aan desinformatie uit rechts-radicale hoek

23.08.21
Docenten en schoolleiders zijn te voorzichtig geworden, uit vrees voor het meldpunt linkse indoctrinatie of kritiek van corona- en klimaatontkenners. Onderwijs moet leerlingen juist helpen goed en verkeerd te leren onderscheiden.
Deel bericht

De geheime knop om er goed uit te zien in Zoom

21.08.21
‘Touch up my appearance’. Met een druk op de knop zie je er een stuk frisser uit in Zoom. Een handige oplossing of nieuw probleem?
Deel bericht

Deze nieuwe Pabo-minor leert je lesgeven over film en mediawijsheid

19.08.21
Netwerk Filmeducatie introduceert een nieuwe minor over film en mediawijsheid. In dit interview lees je meer over de totstandkoming.
Deel bericht

Corona heeft ons nog afhankelijker gemaakt van digitale technologie

13.08.21
Van werken via Teams of Zoom, het bezorgen van een pakketje of boodschappen, tot algoritmes die voorspellen of je besmet bent met het coronavirus. Door de pandemie heeft digitalisering een vlucht genomen, betoogt filosoof en senior wetenschapper bij de WRR Haroon Sheikh. Eerst als redding, maar inmiddels wordt ook de afhankelijkheid zichtbaar.
Deel bericht

12 x nieuw mediawijsheid-onderzoek

16.07.21
De database van de Wetenschappelijke Raad groeit. Peter Wiegman bespreekt 12 nieuw toegevoegde onderzoeken. Welke kennis bieden zij? Het bericht 12 x nieuw mediawijsheid-onderzoek verscheen eerst op Mediawijzer.net.
Deel bericht

Nederland en Vlaanderen binden met EDMO-project de strijd aan tegen desinformatie

05.07.21
Nederlandse en Vlaamse partners binden met het EDMO-project samen de strijd aan tegen de verspreiding van desinformatie.
Deel bericht

Derde landelijke editie Special Media Awards zoekt mediamakers voor award-uitreiking

01.07.21
De Special Media Awards 2021-uitreiking, voor mensen met een verstandelijke beperking die zelf media maken, vindt plaats op 5 november.
Deel bericht

Ongewenste beelden gaan viraal. Wat te doen?

28.06.21
Een leerling die stiekem de les filmt, precies op het moment dat een docent boos voor de klas staat. Privéfoto’s van een klasgenoot die op TikTok of in een WhatsApp-groep worden geplaatst. Zulke beelden kunnen razendsnel rondgaan via social media en het slachtoffer kan hier nog jaren last van heb...
Deel bericht

De evolutie van protesten in het sociale-mediatijdperk

21.06.21
Wat is de invloed van (sociale) media op protesten? Teddie Meijer doet verslag over het online Mediacollege ‘Protest en media: één jaar na #BLM’.
Deel bericht

Dit is de staat van het onderzoek naar mediawijsheid in Nederland

16.06.21
Wat is de staat van onze kennis over mediawijsheid? Jeroen Jansz en Sanne Opree brengen het onderzoek naar mediawijsheid in kaart. Het bericht Dit is de staat van het onderzoek naar mediawijsheid in Nederland verscheen eerst op Mediawijzer.net.
Deel bericht

‘Misschien moet ik Instagram niet op mijn telefoon hebben’

05.06.21
Met name jongeren zijn niet meer weg te slaan van sociale media. Dag in dag uit zitten ze uren op Whatsapp en Instagram. Waar de één geïnspireerd raakt door een post, wordt een ander juist jaloers. Zijn jongeren ongelukkiger door sociale media?
Deel bericht

Pesten: kun je dat tegengaan met een Bullying Game?

04.06.21
“Met onze game helpen we jongeren met een leeruitdaging om pesten en cyberpesten te herkennen en er zelf geen slachtoffer van te worden,” vertellen Saxion-studenten Max Bischoff en Kevin Sens over de Bullying Game, die ze met hun projectgroep maakten.
Deel bericht

ROC Noorderpoort biedt lessenreeks digitaal burgerschap: “Urgentie is duidelijk en iedereen denkt actief mee”

20.05.21
ROC Noorderpoort is al sinds 2016 bezig met het thema burgerschap. Zij zijn nu het eerste ROC die een complete lessenreeks digitaal burgerschap heeft ontwikkeld. We spreken met practor Chris Holman, al jaren een drijvende kracht rond het thema, en met projectleider Marlies Blaauw. Welke weg leggen z...
Deel bericht

De effecten van filters op je zelfbeeld

29.04.21
Veel apps maken gebruik van filters waarmee je je uiterlijk kan aanpassen. Soms onschuldig, maar wat is het effect hiervan op je zelfbeeld, of op dat van kinderen?
Deel bericht

Deepfakevideo’s: een vloek of een zegen? 

20.04.21
Op 24 maart hield Netwerk Mediawijsheid een online netwerksessie over synthetische media met de vraag: 'Wat leren we jongeren over deepfakevideo's?'
Deel bericht

Basisschool de Blauwe Lijn zet in op digitale geletterdheid

15.04.21
Ilse Godtschalk van Mediawegwijs en schooldirecteur van De Blauwe Lijn Els Ranzijn geven in dit artikel hun kijk op digitale geletterdheid in het onderwijs.
Deel bericht

‘Digitale geletterdheid met spoed in curriculum’

07.04.21
Aan het curriculum van het primair en voortgezet onderwijs moet met spoed digitale geletterdheid worden toegevoegd. Dat adviseert de Cyber Security Raad (CSR).
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)