Eerste landelijke Kindermuziekweek van 5-14 april

05.03.19

Vanaf 5 tot en met 14 april 2019 vindt de eerste landelijke
Kindermuziekweek plaats. Na tien succesvolle edities in Rotterdam slaan twaalf grote landelijke partners de handen ineen om ieder kind in Nederland te laten genieten van live muziek.

Het programma is vanaf deze week helemaal rond. Muziek
zelf maken of liever alleen luisteren? Je mag zelf kiezen! In de Kindermuziekweek zijn op meer dan 25 plaatsen meer dan 75 concerten, workshops, zanglessen en andere activiteiten te bezoeken. De opening zal plaatsvinden in Rotterdam én Amsterdam.

Het Concertgebouw opent om 16.00 uur met een leerorkest onder leiding van harpist Remy van Kesteren. Meer informatie over het hele programma op www.kindermuziekweek.nl.

Na de tiende editie in 2018, besloten Het Concertgebouw, De Doelen en het Rotterdams Philharmonisch Orkest de handen ineen te slaan met andere landelijke organisaties. Het doel: alle kinderen uit Nederland laten genieten van het maken en het luisteren naar live muziek. Partners uit heel Nederland sloten zich aan en vanaf 5 april 2019 is het zover.
Verspreid door heel het land kunnen kinderen en hun (groot)ouders meedoen aan meer dan 75 concerten, workshops, lessen en heel veel andere activiteiten. Het hele programma staat vanaf deze week online.

Dubbele opening
Om de landelijke editie te benadrukken vindt er een dubbele opening plaats op vrijdag 5 april: In De Doelen in Rotterdam laten om 11.00 uur 100 basisschoolkinderen samen met een ensemble van musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest een speciaal geschreven compositie van Bastiaan Woltjer tot klinken brengen. Het concert is gratis toegankelijk.

Het Concertgebouw
Later op de dag opent de Kindermuziekweek in Het Concertgebouw met een Amsterdams leerorkest. Onder leiding van Remy van Kesteren geven 65 kinderen van 8 tot 18 jaar een concert in de Grote Zaal. In het bijzonder begeleidt de sterharpist de 13-jarige harpleerling Diyae bij zijn eerste solo. Het concert begint om 16.00 uur.

Ambassadeur voor de Kindermuziekweek is voor Het Concertgebouw is violiste Kim Spierenbrug. En Michiel Rozendal, de zangcoach van Kinderen voor Kinderen, komt naar Het Concertgebouw om het lied voor de Koningsspelen 2019 te oefenen.

De Kindermuziekweek is een initiatief van Concert- en congresgebouw de Doelen, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Het Concertgebouw, TivoliVredenburg, philharmoniezuidnederland, Prinses Christina Concours, Muziekgebouw Eindhoven, Méér Muziek in de Klas, Bureau Vanaf2, Orkest van het Oosten, Stichting Kunstzinnig Vorming Rotterdam (SKVR), Nationale Opera en Ballet.

Save the date
De Kindermuziekweek is een jaarlijks terugkerend evenement met de ambitie om over vijf jaar net zo’n begrip te zijn als de kinderboekenweek.

De data voor de komende jaren zijn al bekend:
2020 – 27 maart t/m 5 april 2020
2021 – 9 t/m 18 april 2021
2022 – 1 t/m 10 april 2022
2023 – 24 maart t/m 2 april 2023
2024 – 5 t/m 14 april 2024
2025 – 4 t/m 13 april 2025
Deel bericht
(advertentie)

West-Zeeuws-Vlaanderen heeft er een krant bij, gemaakt door kinderen

21.03.19
De gemeente Sluis heeft er een nieuwe krant bij. Acht West-Zeeuws-Vlaamse kinderen maakten de Cultuurkrant van 8, die wordt verspreid in de regio. De eerste editie van de krant is ook meteen de laatste: de kinderen maakten hun eigen krant tijdens een naschools project. Dat viel onder het cultuurmenu voor basisscholen, van Cultuureducatie Zeeuws-Vlaanderen.
Deel bericht

Volendammer Modeshows op de basisscholen

11.03.19
Een mooi cultureel project is door Marleen Kras, coördinator van de culturele lessen op de scholen, opgezet. Zij liep al een tijdje met het idee om op de basisscholen Volendammer Modeshows met klederdracht te organiseren.Een twintigtal leerlingen was door de dames van Stichting Klederdrachten Volendam.
Deel bericht

Muzikale reis om de wereld

06.03.19
Dat actief muziek maken de ontwikkeling van het kinderbrein positief beïnvloedt is bewezen. Bij de Meester Lugtmeijer school wordt daar niet over gepraat, maar wordt aangepakt. Daartoe is het Leerorkest Playing2gether opgericht, waarin leerlingen de kans krijgen om samen te oefenen met muziekinstrumenten. Op 12 maart treedt dit Leerorkest op, samen met het Jong Apeldoorns Jeugdorkest
Deel bericht

Samenwerken aan méér muziek op school én in de vrije tijd

04.03.19
Op 25 februari werd het muziekproject van Basisschool de Arnhorst en BSO Boeiend met Harmonie Unisono feestelijk afgesloten. De school omschrijft het hele project als ‘een feestje van muziek’.Dankzij de regeling Impuls Muziekonderwijs van Fonds voor Cultuurparticipatie lukte het de Arnhorst om muziekonderwijs structureel een plek in de school te geven.
Deel bericht

Meer muziek in de klas in Katwijk

03.03.19
Steeds meer gemeentes zijn serieus aan de slag met de versterking van het muziekonderwijs op school. Stichting 'Méér Muziek in de Klas' gaat daarbij helpen. In Vlissingen kreeg wethouder Knape vorige week het stokje overhandigd van gedeputeerde De Reu van de provincie Zeeland, in aanwezigheid van Koningin Máxima. Een mooie aanmoediging om het muziekonderwijs een stap verder te brengen.
Deel bericht

Vóór 20 maart aanmelden voor Lang Leve de Muziek Wedstrijd

19.02.19
De Lang Leve de Muziek Wedstrijd is een muzikale wedstrijd voor groepen 6 en 7 waarbij de klas een originele muzikale act bedenkt van anderhalve minuut. Klassen strijden daarbij om een plekje in de grootste schoolband van Nederland die mag optreden tijdens het Kerst Muziek Gala 2019 voor Koningin Maxima.
Deel bericht

Zoeken naar en vergelijken van afscheidsmusicals, eindfilms en afscheidstoneel

31.01.19
Leerkrachten van groep 8 gaan of zijn al op zoek naar een afscheidsmusical of eindfilm voor het afscheid van hun leerlingen later dit jaar. Musical op School helpt leerkrachten bij het vinden van een geschikte afscheidsmusical of eindfilm. Nieuw is de categorie 'afscheidstoneel'.
Deel bericht

Schoolklas uit Zuidlaren mag kunsten vertonen op Italiaans muziekfestival

18.01.19
De leerlingen uit de zogenaamde blazersklas (basisschool De Schuthoek) mogen naar Italië, waar zij meedoen aan het Europese Yamaha Blazersklas Festival.Een blazersklas is bedoeld om kinderen kennis te laten maken met muziek door middel van blaasinstrumenten. Het is een initiatief van Muziekvereniging Erica, in samenwerking met de instrumentenfabriek Yamaha.
Deel bericht

Afscheidsmusicals: Musical op School vernieuwd

15.01.19
Musical op School helpt leerkrachten bij het vinden van een afscheidsmusical groep 8 en andere musicals, al sinds 2002. Keus uit bijna 150 afscheidsmusicals. Alle belangrijke producenten van afscheidsmusicals zijn vertegenwoordigd. Musical op School is nu geheel vernieuwd.
Deel bericht

Basisscholen Medemblik krijgen 15 euro per leerling voor muziekles

19.12.18
Medemblik wil dat meer kinderen kennismaken met muziek. Alle basisscholen in de gemeente kunnen in 2019 15 euro per leerling krijgen voor muziekonderwijs.Scholen mogen zelf bepalen wat zij met het geld doen. Voorwaarde is wel dat ze samenwerken met muziekverenigingen, muziekscholen of zelfstandige muziekdocenten.
Deel bericht

Rotterdams museumprogramma voor jongeren verdient navolging in stad Den Haag

05.12.18
Museumprogramma's voor jongeren zoals in het Rotterdamse Museum Boijmans van Beuningen verdienen navolging in Haagse musea. Daarvoor pleit D66 in de Haagse gemeenteraad.
Deel bericht

Kinderboekenweek 2019: Reis mee!

27.11.18
Op maandag 26 november is in Het Spoorwegmuseum in Utrecht onder toeziend oog van tientallen kinderen bekendgemaakt dat Anna Woltz het Kinderboekenweekgeschenk voor de 65ste Kinderboekenweek schrijft. André Kuipers schrijft het Prentenboek van de Kinderboekenweek met illustraties van Natascha Stenvert. Reis mee! met de Kinderboekenweek 2019, waar voertuigen centraal staan.
Deel bericht

Onderwijsprijs Groningen gaat naar cbs De Wegwijzer in Bellingwolde

22.11.18
Cbs De Wegwijzer won de prijs met het project '100 Jaar Onderwijs'. Ter gelegenheid van haar eeuwfeest heeft De Wegwijzer een groot project opgezet met onder meer een reünie, de expositie ‘100 Jaar Onderwijs’ en een musical. De school wil cultuur en geschiedenis op deze manier levend houden en doorgeven aan jongeren.
Deel bericht

Baarnse klas door naar grootste schoolband van Nederland

20.11.18
Kinderen van bassischool de Sint Aloysiusschool in Baarn hebben zaterdag de uitzending van het tv-programma Lang Leve de Muziek Show gewonnen. Als prijs mogen de kinderen in de grootste schoolband van Nederland optreden voor koningin Máxima.Méér Muziek in de Klas zet zich in voor structureel en goed muziekonderwijs op basisscholen.
Deel bericht

Eén uur cultuureducatie per week kost 179 miljoen

20.11.18
Het zou zeker 179 miljoen euro per jaar kosten op elke school cultuureducatie aan te bieden door een vakdocent Dat meldt onderwijsminister Slob. Het bedrag is gebaseerd op de aanname dat een vakleerkracht cultuureducatie hetzelfde kost als een groepsleerkracht. De minister gaat er tevens van uit dat de inzet van de groepsleerkrachten gelijk blijft.
Deel bericht

Intocht Sinterklaas hoeft niet te worden aangepast

14.11.18
De landelijke intocht van Sinterklaas zaterdag op de Zaanse Schans hoeft niet te worden aangepast. Dat volgt op een uitspraak van de rechter in Haarlem in een kort geding. Volgens de rechter is de stichting die het kort geding aanspande niet ontvankelijk.
Deel bericht

Nieuwe website met lesmateriaal over ons culturele erfgoed

14.11.18
Om de relevantie van ons culturele erfgoed en de rijkdom aan bronnen zichtbaar te maken, is de Schatkamer van Nederland ontwikkeld. Deze Schatkamer biedt lesmateriaal over ons culturele erfgoed aan, dat als aanvulling gebruikt kan worden voor lessen binnen alle profielen van de bovenbouwklassen havo/vwo.
Deel bericht

Minister Slob devalueert de waarde van cultuuronderwijs

11.11.18
Al eerder hebben wij de mogelijkheid aangereikt om die lessen te laten verzorgen door vakdocenten op de verschillende kunstgebieden. Met het extra geld dat beschikbaar komt om de werkdruk van de leerkrachten aan te pakken, zou dat ook binnen de mogelijkheden liggen van scholen om deze vakdocenten aanvullend in te huren. Zij hebben al een opleiding voor het onderwijs gehad.
Deel bericht

Apeldoornse Indy (5) wint vip-prijs en uitje voor haar school dankzij liefde voor musea

11.11.18
De beste ‘museuminspecteur’ van Nederland komt uit Apeldoorn. De 5-jarige Indy heeft die eretitel gewonnen en met 24 museumbezoeken per jaar, lijkt dat volledig terecht.Het fenomeen museuminspecteur is in het leven geroepen door de Museumvereniging, die onder meer de museumkaart uitgeeft.
Deel bericht

Slob: in noodgevallen les handenarbeid door een kunstenaar

09.11.18
Basisscholen die kampen met een tekort aan leraren kunnen bijvoorbeeld een kunstenaar handenarbeid laten geven of een gitaarleraar muziekles. Dat staat in een handleiding die minister Slob heeft gemaakt voor bestuurders en directeuren van basisscholen. Door het lerarentekort komen steeds meer scholen in de problemen en directeuren weten soms niet wat nu precies wel en niet mag
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)