Geen pabo-opleiding speciaal voor kleuteronderwijs

20.03.17
Er komt geen specialistische pabo-opleiding die toekomstige leraren opleidt tot kleuterdocent. Met het aankomende lerarentekort moeten studenten juist breed worden opgeleid, vindt onderwijsminister Jet Bussemaker.
Deel bericht

Ik Wil Een Prentenboek van start op 7 april

24.03.17
Ik Wil Een Prentenboek! wil het plezier in het voorlezen vergroten en mooi uitgevoerde boeken met spannende en verrassende verhalen delen. Ieder jaar zal er een opnieuw uitgegeven prentenboekklassieker verschijnen voor slechts 2 euro. ?Dit jaar start de actie op vrijdag 7 april met het prentenboek De Gruffalo.
Deel bericht

Het dilemma van de kleuterjuf: Is een kind klaar voor groep drie?

23.03.17
Kleuterleerkrachten nemen deze weken misschien wel de moeilijkste beslissing van het jaar: wie is er klaar voor de schoolse taal- en rekenlessen van groep 3, en wie kan beter ‘doorkleuteren’ in een speelse omgeving?
Deel bericht

Vlaamse juf getuigt: “Een kleuter heeft mij gestampt, gebeten en gekrabd”

23.03.17
Het Katholiek Onderwijs krijgt steeds meer noodkreten van scholen over gewelddadige kleuters. “Vroeger ­gebeurde dat sporadisch, nu élke week”, klinkt het. ­Samen met oudervereniging VCOV organiseerde de koepel een studiedag om het probleem aan te pakken.
Deel bericht

Over de kracht van rollenspel en de rol van de leerkracht hierbij

22.03.17
Terwijl mijn kleuters (5-jarigen) vrij mogen kiezen wat ze spelen, neem ik de tijd om te observeren in het kader van het onderzoeksproject Stuur-je-spel waaraan ik deelneem. Het project gaat over ‘zelfsturing bevorderen bij kleuters’. […]
Deel bericht

Wat doet een echtscheiding met kinderen

19.03.17
Welke gevolgen het heeft wanneer ouders een hekel aan elkaar hebben, zie je in dit filmpje.Veel kinderen voelen zich verscheurd wanneer hun ouders uit elkaar gaan. Bij wie horen ze thuis, is vaak een onderliggende vraag.
Deel bericht

Interventie BoekStart/BoekenPret goed onderbouwd

16.03.17
BoekStart/BoekenPret is door de Erkenningscommissie Jeugdinterventies beoordeeld als goed onderbouwd. Het programma wil het lezen van kinderen tussen 0 en 6 jaar bevorderen waardoor de taalontwikkeling en het leesgedrag wordt gestimuleerd.
Deel bericht

Binnen of buiten de lijntjes kleuren

16.03.17
We waren aan zee en dagen aan één stuk regenden de wolken zich leeg. Aan de tafel van het kleine vakantie-appartementje zat ik met mijn zus te kleuren, het ene boek na het andere.
Deel bericht

Op obs De Wilgenstee in Zeerijp zitten peuters bij kleuters in de klas

16.03.17
Het mag officieel (nog) niet, maar peuters schuiven in Noord-Groningen reeds aan in de kleuterklas. Obs De Wilgenstee in Zeerijp neemt daarmee een voorschot op de toekomst.
Deel bericht

[EduAd] Kleutermusical: De kleine dierentuin

14.03.17
Molletje is verdwaald. Ze is terecht gekomen in de tuin en moet op zoek naar haar eigen huis, het weiland. Maar welke kant moet Molletje dan op? Deze vrolijke musical voor de onderbouw is niet alleen leerzaam, kleuters vinden het ook een echt feest!
Deel bericht

Kleuter Nieuwsbrief nr. 92

13.03.17
Nieuwsbrief voor leerkrachten die lesgeven aan kleuters met deze week lenteknutsels, QR kaarten lente, het artikel 'Leesmeters maken' en meer.
Deel bericht

‘Luistervinken helpt migrantenjongeren taal leren’

08.03.17
Marokkaanse kleuters lijken minder geneigd dan Vlaamse jongeren op school heimelijk gesprekken mee te volgen. ‘Nochtans scherpt dat het taalgevoel aan.’
Deel bericht

Media Ukkie Dagen 2017

08.03.17
De Media Ukkie Dagen van 31 maart t/m 7 april 2017staan in het teken van ‘Slim opgroeien met schermen’. Hoe kun je als ouder je kind niet alleen op het gebied van voeding en beweging, maar ook op het gebied van mediagebruik een goede start meegeven?
Deel bericht

Leesmeters maken

04.03.17
In mijn klas besteed ik veel aandacht aan lezen. Dit geldt net zo goed voor groep 2 als groep 3.  Dit is ook een van de kerndoelen in het basisonderwijs: Basisscholen stellen zich tot doel leerlingen te helpen een goede leesgewoonte en een goede leesvaardigheid te ontwikkelen. Kerndoel 9 van het ...
Deel bericht

Peuters in opvang hebben meer stresshormoon

02.03.17
Peuters in de kinderopvang hebben een hogere waarde van het stresshormoon cortisol dan peuters die thuisblijven, blijkt uit Noors onderzoek.
Deel bericht

Leeshulpjes van digibordonderbouw

21.02.17
Digibordonderbouw.nl is een site waar je ontzettend veel digibordlessen kunt vinden! Ik maak daar dan ook graag en veel gebruik van. Nu ik ook groep 3 heb, ontdekte ik de materialen die op deze site staan om te gebruiken bij het lezen! In mijn klas wordt er graag gebruik van gemaakt.
Deel bericht

Lespakket ter versterking van de sociale acceptatie van kinderen met een beperking in de klas

21.02.17
Zitten er bij jou op school kinderen met een verstandelijke, auditieve of lichamelijke beperking in de kleuterklas of groep 3 en ben je op zoek hoe je passend onderwijs vorm kunt geven? Dan is het project ‘Iedereen Hoort Erbij!’ wellicht iets voor jouw school!
Deel bericht

Podium en Efteling lanceren educatief Sprookjeslespakket

20.02.17
‘Spelen met Sprookjes‘ is een gratis lespakket voor kleuterklassen en bso-groepen. Kleurrijke Sprookjesbosbewoners nemen de kinderen mee op avontuur en brengen zo klassieke sprookjes tot leven.
Deel bericht

Tekenaar Dick Bruna (89) overleden

17.02.17
Dick Bruna is gisteravond in zijn slaap overleden in zijn woonplaats Utrecht. De tekenaar die vooral bekend werd van Nijntje is 89 jaar geworden.
Deel bericht

In groep 1 al de win-winsi­tu­a­tie herkennen

15.02.17
Protestants-christelijke scholen zijn populair bij niet-gelovige ouders. Veelal willen die scholen zich profileren met een bijzondere pedagogische aanpak. Op De Fontein in Houten doen ze dat met de methode van managementgoeroe Stephen Covey.
Deel bericht

Tekenen als krachtige tool voor STEM

15.02.17
Een kleuter zichzelf laten uitdrukken en ontdekken in alle mogelijke muzische talen als basis voor groeien is steeds meer één van de steunpilaren van het kleuteronderwijs.
Deel bericht