‘Eén school voor alle peuters’

05.12.17
Er moet één instelling komen waar peuters tussen 2,5 en 4 jaar oud een beperkt aantal uren per week naar school gaan. Dat zeggen de wethouders van de vier grote steden tegen NRC.
Deel bericht

Kleuter Nieuwsbrief 101

10.12.17
Nieuwsbrief voor leerkrachten die lesgeven aan kleuters met deze week een artikel over communiceren met kleuters en natuurlijk veel Kerst: QR-codes, flanelplaten, Bee-Bot en een werkboekje.
Deel bericht

Kwaliteit van vroegschoolse educatie is te laag

06.12.17
De educatieve kwaliteit van vroegschoolse educatie in kleutergroepen is vaak te laag. Dat is een van de conclusies uit het meerjarige pre-COOL onderzoek.
Deel bericht

Zo leer je kleuters beter communiceren

29.11.17
Door kringgesprekken op de juiste manier te voeren, kunnen leerkrachten er al binnen acht weken voor zorgen dat kleuters beter communiceren en redeneren. Simpele wijzigingen blijken een groot effect te hebben.
Deel bericht

Gemixte achtergronden in de klas en in de school: GEEN hindernis, wel een verrijking.

29.11.17
Ik zie het sommigen soms denken wanneer het over ‘de mix in de kleuterklas’ gaat: ‘Is het wel goed, die mix van talen, culturen, verschillende achtergrondcontexten in de klas?’
Deel bericht

Doorgaande lijn tussen voor- en vroegschoolse educatie laat te wensen over

28.11.17
Er is weinig stabiliteit in kwaliteit van de voor- naar vroegschoolse fase: slechts een klein deel van de doelgroepleerlingen krijgt zowel in de voor- als in de vroegschoolse periode aanbod van (relatief) hoge kwaliteit. Pluspunt: er zijn wel kleutergroepen met een goed aanbod en hoge kwaliteit en daar is de ontwikkeling van doelgroepkinderen ook gunstiger.
Deel bericht

Angst voor vertrek kansarme kinderen uit peuterspeelzalen

27.11.17
Onrust over nieuwe plannen met peuterspeelzalen. Die vallen vanaf 2018 onder de wet Harmonisatie Kinderopvang. De branche is bang dat kinderen uit achterstandswijken wegblijven omdat ze de nieuwe regels te ingewikkeld vinden én het ouders mogelijk meer geld gaat kosten.
Deel bericht

Kabinet investeert in 2018 al extra in voorschoolse educatie

25.11.17
Het kabinet gaat komend jaar al extra geld investeren in voorschoolse educatie. Daarmee wordt voorkomen dat gemeenten pedagogisch medewerkers in de kinderopvang volgend jaar moeten ontslaan, terwijl zij in 2019 weer nodig zijn.
Deel bericht

Eén op de vijf peuters en kleuters zit dagelijks meer dan drie uur achter scherm

24.11.17
Een kwart van alle kinderen tot 5 jaar brengt dagelijks meer dan drie uur achter schermen door, bijvoorbeeld tv en tablet. Risico’s als overgewicht liggen op de loer.
Deel bericht

Nu al wachtlijst voor eerste schoolklas peuters Den Haag

23.11.17
Haagse ouders staan in de rij voor de allereerste school voor peuters. Er is nu al een wachtlijst. Voorlopig is gestart met een groep van zeven 2-jarigen.
Deel bericht

Filmpje Welk voorbeeld geef jij? Kinderen doen je na

22.11.17
Kinderboekenambassadeurs Monique en Hans Hagen hebben een nieuw filmpje gemaakt om het (voor)lezen te stimuleren: Welk voorbeeld geef jij? Kinderen doen je na.
Deel bericht

Kleuters kunnen heel goed programmeren in het Engels

21.11.17
Leren programmeren en samenwerken in het Engels met leerlingen uit Estland, Finland en Turkije. Dat is wat de kleuters van Ellen Verweij, lerares op de Prins Willem Alexanderschool in Beusichem, doen in het eTwinning project ‘Beebot-challenge’. Reden voor eTwinning om dit win-win-winproject in de spotlight te zetten in de week van de mediawijsheid. Bekijk de film: https://vimeo.com/241527853
Deel bericht

10 digitale tools voor Sinterklaas

19.11.17
Nu de Sint weer in ons land is aangekomen is het natuurlijk heel fijn om in de klas zoveel mogelijk tools te gebruiken in het sinterklaasthema. Daarom heb ik hier de leukste voor jullie op een rijtje gezet.
Deel bericht

Kleuter Nieuwsbrief 100

19.11.17
Nieuwsbrief voor leerkrachten die lesgeven aan kleuters met deze week onder andere werkbladen Sinterklaas, een scheurkalender en Engels voor kleuters.
Deel bericht

Sinterklaas en onderzoekend leren

16.11.17
Het Sinterklaasjournaal is weer begonnen en ook dit jaar volg ik het journaal op de voet. Uiteraard met de bril van ‘onderzoekend leren’ op mijn neus. Ik sta niet meer voor de klas en ontvang helaas geen schoolpakket om me op tijd in te lezen, dus schuif ik dagelijks voor de televisie met mijn kinderen.
Deel bericht

Conflicten oplossen: meer dan sorry zeggen en een handje geven?

15.11.17
Inez nam Mo’s beer hardhandig af. Mo wordt onmiddellijk kwaad en slaat Inez hard in het gezicht. Wanneer Inez begint te huilen, komt de juf snel afgelopen. Ze vraagt wat er gebeurd is en zegt tegen Mo: “Zeg maar sorry, want slaan mag niet”.
Deel bericht

Honderden kleuters lopen al met een mobieltje op zak

07.11.17
De leeftijd waarop kinderen een mobiele telefoon krijgen, daalt gestaag. Hoewel de piek van het eerste mobieltje op 12 jaar ligt, lopen ook al honderden kleuters met een telefoon op zak. ,,Toen hij zelfstandiger werd, vonden wij het nodig om hem te kunnen bereiken.''
Deel bericht

Kleuter Nieuwsbrief 99

05.11.17
Nieuwsbrief voor leerkrachten die lesgeven aan kleuters met deze week Kahoot! Herfst, Sinterklaasliedjes en Sint Maarten.
Deel bericht

Letters in de kleuterklas

04.11.17
Het volgen van de leerlingen, wachten tot ze er zelf mee komen, kindvolgend onderwijs is in het SO (en het PO) niet voldoende om het optimale uit een kind te halen. Er moeten echt “zaadjes” geplant worden tijdens een kringactiviteit, zodat die later, in spel of tijdens hoekenwerk, tot bloei kunnen komen.
Deel bericht

Amerikaanse kleuters presteren beduidend beter op Montessorischolen

01.11.17
Onderzoek in de VS laat zien dat kleuters op allerlei vlakken beter presteren op Montessorischolen. Opvallend is daarnaast dat er op die scholen geen verschil in prestaties is tussen leerlingen van arme en rijke ouders.
Deel bericht

Tom (4) schrijft boek over hoogbegaafdheid: 'Ik heb een renpaard in mijn hoofd'

31.10.17
De hersenen van de 4-jarige Tom de Boevere werken veel sneller dan die van andere kinderen, zegt hij zelf. Tom is hoogbegaafd. Omdat er geen boeken waren die hem helpen bij het begrijpen van zijn hersenen, schreef hij er zelf maar eentje: Gewoon Tom.
Deel bericht