Een goudvis in de zee: Vol filosofische gedachten van kinderen

02.02.21

Persbericht - Filosofiejuf Fabien van der Ham filosofeerde met tientallen kleuterklassen over vrijheid, denken, tijd, de ruimte, de dood, taal en nog veel meer. Dat leverde een schat aan filosofische gedachten op die niet onderdoen voor de gedachten van bekende grote filosofen. Daarom stopte Van der Ham, die ook schrijver is, de mooiste van deze gedachten in tien voorleesverhalen over Baroe.

De tien verhalen over Baroe zijn gebundeld in ‘Een goudvis in de zee’ samen met bijpassende filosofieweetjes. Baroe is kampioen vragen stellen. Of hij nu op een feestje aan het zingen is of aan het zwemmen in een meertje, er dwarrelen altijd vragen door zijn hoofd.

Bijzondere vragen zoals: Was de oerknal alleen? Zie jij wat ik zie? Kan de tijd stilstaan? Baroe vindt het lastig om antwoorden te vinden, maar gelukkig denken zijn vrienden, klasgenoten en familie met hem mee.

Hun gedachten zijn zo verrassend dat je vanzelf zin krijgt om na het voorlezen samen verder te denken.

Elk verhaal van Baroe eindigt met een prachtige en prikkelende illustratie van Natalie Kuypers. Deze illustratie geeft steeds een twist aan het verhaal. Het is leuk om deze twist samen te benoemen. Soms levert deze illustratie je ook een gedachte-experiment. Daarbij kun je dan de volgende vragen stellen: Zou dit waar kunnen zijn? Hoe kan ik dat weten? Wat zouden de gevolgen zijn?

Elk hoofdstuk wordt afgesloten met vragen waarmee je zelf verder kunt filosoferen. De vragen van Baroe klinken misschien soms gek maar beroemde filosofen als Wittgenstein, Sartre, Aristoteles, Beauvoir, Nussbaum en Hermsen dachten of denken ook over zulke vragen na.

Filosofieweetjes
Om dit te laten zien, worden er na elk verhaal van Baroe een paar bekende en minder bekende ideeën beschreven van filosofen van vroeger en nu. Zo kunnen de kinderen – de kleine filosofen – zien hoe groot hun gedachten zijn.

Voor wie?
De filosofische verhalen uit ‘Een goudvis in de zee’ zijn geschikt voor iedereen die eens op een andere, diepgaande manier met jonge kinderen in gesprek wil gaan, zowel thuis als op school. Dit kan al met kinderen vanaf een jaar of 4.

Over de schrijver
Fabien van der Ham schreef 13 kinderboeken en is behalve schrijfster gespecialiseerd in filosoferen met kinderen. Ze is tevens eigenaar van Filosovaardig en de bijbehorende webshop kinderfilosofie. Fabien is dus schrijver, uitgever en boekhandelaar in één persoon, wat haar soms het gevoel geeft een meervoudig persoonlijkheidscomplex te hebben.

Over de illustrator
Natalie Kuypers is illustrator en woont in Arnhem, waar ze graag door de bossen banjert en vogels probeert te herkennen. Ze leeft zich in een onderwerp in en gaat door tot ze precies dat heeft gevonden wat de essentie verbeeldt.
In het boek ‘Een goudvis in de zee’ zijn de illustraties geknipt uit gekleurd papier. Sommige onderdelen waren bijna te klein om vast te pakken.

Over de uitgever
Uitgeverij Filosovaardig (voorheen Filosofiejuf.nl) geeft materialen, spellen en boeken uit om het zelfstandige denken van kinderen te stimuleren. Voor de eerste uitgave de Praatprikkels wonnen zij de Berrie Heesen Prijs. Het laatste filosofiespel Denktekenen verscheen in september 2020 en is door de vakjury genomineerd voor de NOT Innovatie Award. Ook staan zij op de longlist voor de Renew The Book Innovatie Award 2021.

Deel bericht
(advertentie)

Kleuters aan de slag met (prenten)boeken en andere leesmaterialen van A tot Z, deel 2 – van Encyclopedieën tot Kunstkijkboeken

26.02.21
De jeugdboekenmaand nadert met rasse schreden … en daarom geven we je in deze blog graag enkele tips om, nog intenser dan je al van plan was, doeltreffend aan de slag te gaan met (prenten)boeken […]
Deel bericht

Lekker in je vel bij kinderen. Hoe jouw lichaam je vertelt hoe het met jou gaat.

10.02.21
Het afgelopen jaar gooide corona onze levens en dat van de kinderen uit onze klas vaak helemaal overhoop. Naast zorgen om de fysieke gezondheid rezen er ook heel wat bekommernissen om de mentale weerbaarheid of […]
Deel bericht

Zo gaan de basisscholen weer open: mondkapjes, vaste groepen en quarantaineregels

03.02.21
De praktische richtlijnen die gaan gelden als de basisscholen opengaan vanaf 8 februari zijn bekendgemaakt. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft deze richtlijnen samen met vertegenwoordigers van leraren, schoolleiders en schoolbesturen opgesteld.
Deel bericht

OMT-advies aan kabinet: basisscholen en kinderopvang kunnen weer open

30.01.21
Basisscholen en kinderopvang kunnen weer open. Dat staat in het advies van het Outbreak Management Team aan het demissionaire kabinet, dat in handen is van de NOS. Een deel van het kabinet praat morgen in het Catshuis over de coronamaatregelen.
Deel bericht

Verrassend Passend Special: samenwerking kinderopvang en onderwijs

29.01.21
Om kinderen een stevige basis mee te geven, is goede samenwerking tussen kinderopvang en basisonderwijs ontzettend belangrijk. Op steeds meer plekken zien we inspirerende voorbeelden van scholen en kinderopvangorganisaties die samen optrekken zodat kinderen hun onderwijscarrière soepel starten.
Deel bericht

Netwerk onderwijskansen in oprichting om achterstanden aan te pakken

28.01.21
Rond de 200 schoolbesturen hebben aangegeven te willen deelnemen aan het Netwerk Onderwijskansen. Begin 2021 worden zij benaderd om hier verder vorm aan te geven. Er zijn vier regiocoördinatoren aangesteld die netwerken gaan opbouwen in de regio’s Noord, Midden, Zuid en de G4.
Deel bericht

NJi bespreekt overname Stapprogramma's met Bereslim

28.01.21
Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) is in verregaande gesprekken met Bereslim over de overname van de programma's Instapje, Opstapje, Opstap en VVE Thuis. Deze gezinsgerichte programma's zijn waardevol voor jonge kinderen en hun ouders in Nederland.
Deel bericht

OMT: rol kinderen bij verspreiding virusvarianten nog onduidelijk

25.01.21
Het is nog steeds onduidelijk welke rol jonge kinderen spelen bij de verspreiding van de nieuwe varianten van het coronavirus. Het Outbreak Management Team (OMT) schrijft in een advies dat het onderzoek na de uitbraak van de Britse variant op een school in Bergschenhoek nog niet is afgerond.
Deel bericht

Rutte: Basisscholen eerder open dan 8 februari zou ‘klein wondertje’ zijn

22.01.21
De basisscholen en kinderopvang blijven vrijwel zeker dicht tot maandag 8 februari. Dat zei demissionair premier Rutte vanmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad.
Deel bericht

Nationale Voorleesdagen dit jaar digitaal, maar wel met prinses Laurentien

20.01.21
rinses Laurentien heeft traditiegetrouw de Nationale Voorleesdagen geopend. Vanwege de coronapandemie deed zij dit niet te midden van een groep kinderen, maar online. Via een videoverbinding las ze vanochtend voor aan een groep peuters en kleuters uit het boek Coco kan het! Dat deed ze bij het AVROTROS-programma Zin in Zappelin.
Deel bericht

Basisscholen en kinderopvang blijven dicht tot 8 februari

17.01.21
De basisscholen en de kinderopvangcentra blijven dicht tot 8 februari, en gaan dus niet eerder open. Dat heeft het kabinet zojuist bekendgemaakt. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde tegen de vervroegde opening, omdat de huidige situatie het niet toelaat. Dat advies wordt overgenomen.
Deel bericht

Blog | “Zorg voor een doorgaande lijn van groep 1 tot 8”

17.01.21
Moet er een kleuterPABO komen om meer mannen te lokken? Aryan van der Leij meent van niet. Er is meer aan de hand. Hij pleit voor een beter alternatief.  Een goed onderbouwd verhaal van Johan de Wilde, onze zuiderbuur. Naar aanleiding van de situatie in Nederland zit ik echter met een paar pran...
Deel bericht

Deskundigen pleiten voor onderzoek naar werking vaccin bij kinderen

15.01.21
Er moet onderzocht worden of ook kinderen gevaccineerd kunnen worden tegen het coronavirus. Dat zeggen twee vooraanstaande deskundigen tegen Nieuwsuur. De oproep is extra urgent vanwege de verspreiding van de Britse variant van het coronavirus.
Deel bericht

Ministerie: noodopvang mag geen verkouden kinderen weigeren

09.01.21
Scholen mogen verkouden kinderen niet weigeren bij de noodopvang, laat het ministerie van Onderwijs weten in reactie op het nieuwe snottebellenbeleid in Breda. Vanwege de Britse variant van corona zijn kinderen met verkoudheidsklachten daar niet meer welkom op de 28 scholen van onderwijsorganisatie INOS.
Deel bericht

Geef een boek cadeau uitgesteld tot 26 maart

08.01.21
Vanwege de huidige lockdown en recente ontwikkelingen rondom het coronavirus is besloten om de campagnes ‘Geef een boek cadeau’ en ‘Geef een prentenboek cadeau’ uit te stellen. De brief voor de Koning zal vanaf vrijdag 26 maart voor € 3,50 te koop zijn in alle boekhandels in Nederland en Vlaanderen. En vanaf vrijdag 21 mei is Max en de Maximonsters voor € 2,50 overal verkrijgbaar.
Deel bericht

Noodopvang van scholen en kinderopvang vol, ouders zien het niet meer zitten

08.01.21
Het lijkt erop dat scholen na 19 januari nóg twee weken dicht moeten blijven. Ondertussen zit de noodopvang bij scholen en kinderopvang vol. Soms worden er zelfs kinderen geweigerd, omdat te veel ouders er een beroep op doen. "We zien een verviervoudiging van het aantal kinderen in de opvanggroep. We hebben ze nu zelfs moeten opsplitsen in meerdere groepen", zegt Jet Lovink, adjunct-directeur van de Columbusschool in Almere.
Deel bericht

Wijzigingen 2021 in voor de sectoren onderwijs en cultuur

02.01.21
In 2021 gaat een aantal wijzigingen in voor de sectoren onderwijs en cultuur. Hieronder staan de belangrijkste veranderingen.
Deel bericht

Leerachterstand bij peuters: 'Sommigen weten niet eens hoe ze moeten spelen'

18.12.20
Uit onderzoek van het Centraal Planbureau blijkt dat de sociaaleconomische achtergrond van de ouders meer zegt over het schoolsucces van een kind dan een eventuele migratieachtergrond. Kinderen van ouders met een laag inkomen kunnen al op 3-jarige leeftijd al een achterstand hebben.
Deel bericht

CPB: opleiding ouders bepalender voor schoolsucces dan migratie-achtergrond

17.12.20
Kinderen van ouders met een laag inkomen of opleidingsniveau beginnen al voor de basisschool met een achterstand, die ze tijdens hun schoolloopbaan niet meer inhalen. Uit een een nieuw rapport van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat de sociaaleconomische achtergrond van de ouders meer zegt over het schoolsucces van een kind dan een eventuele migratieachtergrond.
Deel bericht

Oost west, noord best

09.12.20
Er waart een dodelijk virus rond. Kleuters plooien terug op een kleiner wordende morzel grond. Van de steeds groter wordende wereld buiten hun schutkring dringt er niet veel meer door, zelfs niet via beeldschermen. Meest […]
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)