Een goudvis in de zee: Vol filosofische gedachten van kinderen

02.02.21

Persbericht - Filosofiejuf Fabien van der Ham filosofeerde met tientallen kleuterklassen over vrijheid, denken, tijd, de ruimte, de dood, taal en nog veel meer. Dat leverde een schat aan filosofische gedachten op die niet onderdoen voor de gedachten van bekende grote filosofen. Daarom stopte Van der Ham, die ook schrijver is, de mooiste van deze gedachten in tien voorleesverhalen over Baroe.

De tien verhalen over Baroe zijn gebundeld in ‘Een goudvis in de zee’ samen met bijpassende filosofieweetjes. Baroe is kampioen vragen stellen. Of hij nu op een feestje aan het zingen is of aan het zwemmen in een meertje, er dwarrelen altijd vragen door zijn hoofd.

Bijzondere vragen zoals: Was de oerknal alleen? Zie jij wat ik zie? Kan de tijd stilstaan? Baroe vindt het lastig om antwoorden te vinden, maar gelukkig denken zijn vrienden, klasgenoten en familie met hem mee.

Hun gedachten zijn zo verrassend dat je vanzelf zin krijgt om na het voorlezen samen verder te denken.

Elk verhaal van Baroe eindigt met een prachtige en prikkelende illustratie van Natalie Kuypers. Deze illustratie geeft steeds een twist aan het verhaal. Het is leuk om deze twist samen te benoemen. Soms levert deze illustratie je ook een gedachte-experiment. Daarbij kun je dan de volgende vragen stellen: Zou dit waar kunnen zijn? Hoe kan ik dat weten? Wat zouden de gevolgen zijn?

Elk hoofdstuk wordt afgesloten met vragen waarmee je zelf verder kunt filosoferen. De vragen van Baroe klinken misschien soms gek maar beroemde filosofen als Wittgenstein, Sartre, Aristoteles, Beauvoir, Nussbaum en Hermsen dachten of denken ook over zulke vragen na.

Filosofieweetjes
Om dit te laten zien, worden er na elk verhaal van Baroe een paar bekende en minder bekende ideeën beschreven van filosofen van vroeger en nu. Zo kunnen de kinderen – de kleine filosofen – zien hoe groot hun gedachten zijn.

Voor wie?
De filosofische verhalen uit ‘Een goudvis in de zee’ zijn geschikt voor iedereen die eens op een andere, diepgaande manier met jonge kinderen in gesprek wil gaan, zowel thuis als op school. Dit kan al met kinderen vanaf een jaar of 4.

Over de schrijver
Fabien van der Ham schreef 13 kinderboeken en is behalve schrijfster gespecialiseerd in filosoferen met kinderen. Ze is tevens eigenaar van Filosovaardig en de bijbehorende webshop kinderfilosofie. Fabien is dus schrijver, uitgever en boekhandelaar in één persoon, wat haar soms het gevoel geeft een meervoudig persoonlijkheidscomplex te hebben.

Over de illustrator
Natalie Kuypers is illustrator en woont in Arnhem, waar ze graag door de bossen banjert en vogels probeert te herkennen. Ze leeft zich in een onderwerp in en gaat door tot ze precies dat heeft gevonden wat de essentie verbeeldt.
In het boek ‘Een goudvis in de zee’ zijn de illustraties geknipt uit gekleurd papier. Sommige onderdelen waren bijna te klein om vast te pakken.

Over de uitgever
Uitgeverij Filosovaardig (voorheen Filosofiejuf.nl) geeft materialen, spellen en boeken uit om het zelfstandige denken van kinderen te stimuleren. Voor de eerste uitgave de Praatprikkels wonnen zij de Berrie Heesen Prijs. Het laatste filosofiespel Denktekenen verscheen in september 2020 en is door de vakjury genomineerd voor de NOT Innovatie Award. Ook staan zij op de longlist voor de Renew The Book Innovatie Award 2021.

Deel bericht
(advertentie)

Jip en Janneke zeventig jaar jong: ’Boeken zijn onverminderd populair’

14.09.22
Zeventig jaar geleden verscheen het eerste Jip en Janneke-verhaaltje in de krant. Annie M.G. Schmidt introduceerde de bekendste buurkinderen van Nederland, die nog altijd niet vervelen.
Deel bericht

Tinky Winky, Dipsy, Laa-Laa en Po maken comeback op Netflix

08.09.22
Op Netflix is binnenkort een nieuwe reeks afleveringen van de kinderserie Teletubbies te zien. Vanaf half november verschijnen Tinky Winky, Dipsy, Laa-Laa en Po weer op het scherm, maakte de streamingdienst vandaag bekend.
Deel bericht

Vernieuwende schooltelevisie voor kleuters op YouTube: Simsala Saartje

01.09.22
Basisscholen die het digiboard tegenwoordig als ‘televisie’ gebruiken zijn weer een nieuwe vorm van schooltelevisie rijker. De educatieve kleuterserie Simsala Saartje is vanaf maandag 5 september wekelijks openbaar te volgen via YouTube. De avonturen van Meneer Frans en de handpoppen Saartje en Tibbe zijn gebaseerd op thema’s en de leerdoelen van groep 1-2.
Deel bericht

Steeds meer kinderen zonder eten naar school, Johan de Boterhammenman grijpt in

31.08.22
Johan Muurlink is in Rotterdam en omstreken beter bekend als de Boterhammenman. Dagelijks deelt hij gesmeerde boterhammen uit op scholen waar kinderarmoede heerst. "Vorig schooljaar bracht ik op drie scholen boterhammen rond. Dit jaar zijn dat er dertien. Steeds meer kinderen gaan gedwongen met een lege maag naar school." Hoewel hij zich de kaas niet van het brood laat eten, kan hij wel wat extra hulp gebruiken.
Deel bericht

Blog| Mijn kleuterschool: in de klas met Adriaan van Dis (ADHD) en juffrouw Winder

20.08.22
Rond 1950 richtte mijn vader met andere ouders een kleuterschooltje op in Bergen aan  Zee. Ons gezin was daar in 1947 komen wonen met uiteindelijk negen kinderen. Met dat eigen kindertal en de overige kleuters in het dorp was er voldoende basis om ter plekke zo’n s...
Deel bericht

Vanaf 22 augustus: aanvraag subsidie Rijke Schooldag van start

17.08.22
Wil je als kinderopvangorganisatie samen met onderwijspartners een extra impuls geven aan een stimulerende omgeving voor kinderen, voor meer kansengelijkheid in het onderwijs en de maatschappij? Vraag dan de subsidieregeling School en Omgeving (Rijke Schooldag) aan vanaf 22 augustus 2022.
Deel bericht

Een uitstervend ras, maar Jan Klaassen gaat nooit verloren

01.08.22
Ze zijn niet meer met velen: poppenkastspelers die hun handen steken in Jan Klaassen en Katrijn. ,,De vergrijzing onder spelers en speelsters met een traditionele poppenkast is groot", zegt Frank Peters uit Mill.
Deel bericht

Dikkie Dik krijgt in 2024 voor het eerst een eigen bioscoopfilm

21.07.22
De beroemde kater Dikkie Dik krijgt zijn eerste eigen speelfilm. De animatiefilm Dikkie Dik en de Verdwenen Knuffel is medio 2024 in Nederlandse bioscopen te zien, maakten producenten Phanta Animation en BosBros donderdag bekend.
Deel bericht

Opinie | Verlos ouders van de logistieke hel

19.07.22
Het is hoog tijd dat er in achterlopend Nederland iets wordt gedaan aan de onmogelijke lappendeken van kinderopvang, naschoolse opvang en buitenschoolse clubjes die de dagindeling in gezinnen met werkende ouders bepalen.
Deel bericht

Vraag na de zomer subsidie aan voor de Rijke Schooldag

13.07.22
In het nieuwe schooljaar start minister Wiersma met het programma School & Omgeving voor het funderend onderwijs. Het programma richt zich op het verkleinen van de kansenongelijkheid in het onderwijs en de omgeving. Na de zomervakantie tot eind september kunnen scholen subsidie aanvragen voor de Rijke Schooldag, een afspraak uit het coalitieakkoord.
Deel bericht

Blog | Het geheime leven van driejarigen

09.07.22
Hoe spelen meertalige peuters met elkaar? Ik reis kriskras door heel Nederland om daar achter te komen. Soms is het net alsof ik in het tv-programma ‘Het geheime leven van vierjarigen’ zit, maar dan met peuters.
Deel bericht

Boer Boris-illustrator Philip Hopman wint Max Velthuijs-prijs

08.07.22
Illustrator Philip Hopman wint de Max Velthuijs-prijs, de oeuvreprijs voor illustratoren van Nederlandse kinderboeken die elke drie jaar wordt uitgereikt. Hopman krijgt 60.000 euro aan prijzengeld en een beeldje van Kikker, het bekendste personage van de naamgever van de prijs.
Deel bericht

Is je kleuter van 5 al klaar voor groep 3?

22.06.22
Zo aan het eind van het schooljaar is het in veel kleutergroepen onderwerp van gesprek. Welke 5-jarige kleuters zijn er al klaar voor om door te stromen naar groep 3 en wie blijft er nog een jaartje kleuteren in groep 2?
Deel bericht

Kleuters leren ruzies uitpraten aan de ‘win-wintafel’

20.06.22
In een kleuterklas zijn er dagelijks conflicten. Een sorry is snel gezegd, maar lost niet alles op. Vaak blijven kinderen met een onderliggende frustratie zitten. Daarom laat kleuterleraar Hanne haar kleuters conflicten oplossen aan de ‘win-wintafel’...
Deel bericht

Personeelstekort kinderopvang: Amersfoort zegt 5 procent contracten ouders op

15.06.22
Ska, een grote kinderopvangorganisatie in de provincie Utrecht, zegt de lopende contracten van 5 procent van de ouders in Amersfoort en omstreken op. De beslissing is genomen vanwege het personeelstekort in de sector. Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (Boink) vreest dat ouders in sommige andere steden ook met opzeggingen geconfronteerd zullen worden.
Deel bericht

Wiskunde in spontaan spel? Dat is kinderspel!

08.06.22
Vorige week woensdag gingen er alarmbellen rinkelen voor het Vlaamse onderwijs: ‘Kennis van wiskunde in Vlaamse basisscholen daalt’ kopte De Morgen (1 juni 2022). Het deed me meteen denken aan de ‘wiskundige’ link met kleuteronderwijs […]
Deel bericht

Edwin Rutten trots op 'Joepie de poepie' in Dikke Van Dale

30.05.22
Edwin Rutten is "buitengewoon vereerd" dat 'joepie de poepie' en 'grote grijze geitenbreier' in de De Dikke Van Dale komen te staan. Dat zei hij vanochtend tegen persbureau ANP. Hoofdredacteur van het woordenboek Ton den Boon meldde afgelopen weekend dat de termen een plekje krijgen in de Van Dale omdat ze na al die decennia nog steeds massaal worden gebruikt.
Deel bericht

Meer kinderen van 4 tot 12 jaar en mensen van 75 jaar of ouder zijn voldoende gaan bewegen

16.05.22
In 2021 voldeed bijna de helft van de Nederlanders van 4 jaar of ouder aan de Beweegrichtlijnen. Dit is evenveel als in 2017, toen de Beweegrichtlijnen werden ingevoerd. Meer kinderen van 4 tot 12 jaar en mensen van 75 jaar of ouder zijn voldoende gaan bewegen. Volwassenen tussen de 18 en 35 jaar bewogen echter in 2021 minder dan in de voorgaande jaren.
Deel bericht

Duidelijke kaders voor IKC’s in bestaande gebouwen

13.05.22
Integrale kindcentra (IKC’s) zijn belangrijk om de doorgaande leerlijn van 0 tot 12 jaar te realiseren. Maar hoe faciliteer je zulke kindcentra in een gemeente met acht kernen én in een spanningsveld van regelgeving die onbedoeld de facilitering van IKC’s in bestaande gebouwen belemmert? De gemeente Lingewaard zocht en vond het antwoord in een gemeenschappelijk opgestelde beleidsnotitie die het College van B&W binnenkort vaststelt.
Deel bericht

Meld je vóór 16 mei aan: het Voorloperstraject Rijke Schooldag

11.05.22
In het coalitieakkoord van het huidige kabinet is de rijke schooldag geïntroduceerd. Om de coalitieplannen tot een succes te maken, start de Gelijke Kansen Alliantie van het ministerie van OCW met een Voorloperstraject. Voorlopers die aan de voorwaarden voldoen, kunnen zich uiterlijk 15 mei melden bij de GKA, waarna 45 organisaties worden geselecteerd.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)