Kleuters leren ruzies uitpraten aan de ‘win-wintafel’

20.06.22
In een kleuterklas zijn er dagelijks conflicten. Een sorry is snel gezegd, maar lost niet alles op. Vaak blijven kinderen met een onderliggende frustratie zitten. Daarom laat kleuterleraar Hanne haar kleuters conflicten oplossen aan de ‘win-wintafel’...
Deel bericht
(advertentie)

Is je kleuter van 5 al klaar voor groep 3?

22.06.22
Zo aan het eind van het schooljaar is het in veel kleutergroepen onderwerp van gesprek. Welke 5-jarige kleuters zijn er al klaar voor om door te stromen naar groep 3 en wie blijft er nog een jaartje kleuteren in groep 2?
Deel bericht

Personeelstekort kinderopvang: Amersfoort zegt 5 procent contracten ouders op

15.06.22
Ska, een grote kinderopvangorganisatie in de provincie Utrecht, zegt de lopende contracten van 5 procent van de ouders in Amersfoort en omstreken op. De beslissing is genomen vanwege het personeelstekort in de sector. Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (Boink) vreest dat ouders in sommige andere steden ook met opzeggingen geconfronteerd zullen worden.
Deel bericht

Wiskunde in spontaan spel? Dat is kinderspel!

08.06.22
Vorige week woensdag gingen er alarmbellen rinkelen voor het Vlaamse onderwijs: ‘Kennis van wiskunde in Vlaamse basisscholen daalt’ kopte De Morgen (1 juni 2022). Het deed me meteen denken aan de ‘wiskundige’ link met kleuteronderwijs […]
Deel bericht

Edwin Rutten trots op 'Joepie de poepie' in Dikke Van Dale

30.05.22
Edwin Rutten is "buitengewoon vereerd" dat 'joepie de poepie' en 'grote grijze geitenbreier' in de De Dikke Van Dale komen te staan. Dat zei hij vanochtend tegen persbureau ANP. Hoofdredacteur van het woordenboek Ton den Boon meldde afgelopen weekend dat de termen een plekje krijgen in de Van Dale omdat ze na al die decennia nog steeds massaal worden gebruikt.
Deel bericht

Meer kinderen van 4 tot 12 jaar en mensen van 75 jaar of ouder zijn voldoende gaan bewegen

16.05.22
In 2021 voldeed bijna de helft van de Nederlanders van 4 jaar of ouder aan de Beweegrichtlijnen. Dit is evenveel als in 2017, toen de Beweegrichtlijnen werden ingevoerd. Meer kinderen van 4 tot 12 jaar en mensen van 75 jaar of ouder zijn voldoende gaan bewegen. Volwassenen tussen de 18 en 35 jaar bewogen echter in 2021 minder dan in de voorgaande jaren.
Deel bericht

Duidelijke kaders voor IKC’s in bestaande gebouwen

13.05.22
Integrale kindcentra (IKC’s) zijn belangrijk om de doorgaande leerlijn van 0 tot 12 jaar te realiseren. Maar hoe faciliteer je zulke kindcentra in een gemeente met acht kernen én in een spanningsveld van regelgeving die onbedoeld de facilitering van IKC’s in bestaande gebouwen belemmert? De gemeente Lingewaard zocht en vond het antwoord in een gemeenschappelijk opgestelde beleidsnotitie die het College van B&W binnenkort vaststelt.
Deel bericht

Meld je vóór 16 mei aan: het Voorloperstraject Rijke Schooldag

11.05.22
In het coalitieakkoord van het huidige kabinet is de rijke schooldag geïntroduceerd. Om de coalitieplannen tot een succes te maken, start de Gelijke Kansen Alliantie van het ministerie van OCW met een Voorloperstraject. Voorlopers die aan de voorwaarden voldoen, kunnen zich uiterlijk 15 mei melden bij de GKA, waarna 45 organisaties worden geselecteerd.
Deel bericht

Ongelijke start voor jonge kinderen: actief leven buiten school leidt tot betere cijfers

11.05.22
Basisschoolkinderen die ook buiten school activiteiten ondernemen, zoals sporten, naar het theater of op muziekles, doen het veel beter op school dan kinderen die geen toegang hebben tot zulke ‘hulpbronnen’.
Deel bericht

5 misvattingen over digitalisering in de kleuterklas

25.04.22
Al in de kleuterklas starten met ICT-vaardigheden, waarom is dat nodig? En hoe zet je technologie daar zinvol in, zodat kleuters ook echt leren? Hanne Rosius en Jochen Didden (PXL-Education) buigen zich over 5 vaak gehoorde misvattingen.
Deel bericht

WHO: kind overleden door acute hepatitis

25.04.22
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt dat er zeker één kind is overleden aan acute hepatitis. Die leveraandoening duikt op steeds meer plekken op in Europa. De WHO weet nog niet waar deze vorm van jeugdhepatitis door wordt veroorzaakt.
Deel bericht

NVWA: let op bij gebruik van papieren rietjes

22.04.22
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert ouders en verzorgers op te letten als jonge kinderen en mensen met een beperking een papieren rietje gebruiken. Wanneer er langdurig op gesabbeld wordt, kunnen delen van de rietjes week worden en loslaten.
Deel bericht

Meer hepatitis, dus artsen moeten scherp opletten op symptomen bij jonge kinderen

20.04.22
Het RIVM en leverspecialisten roepen huisartsen op om goed op te letten op verdachte symptomen van acute hepatitis bij kinderen. Wereldwijd duiken er steeds meer kinderen op met deze aandoening aan de lever, ook in Nederland. Bij het transplantatiecentrum van het UMC Groningen zagen ze de afgelopen weken meerdere gevallen.
Deel bericht

Wet waarmee opvang ongevaccineerde kinderen kan weigeren dreigt te sneuvelen

20.04.22
Een voorstel om kinderopvangorganisaties de mogelijkheid te bieden om kinderen te weigeren die niet gevaccineerd zijn tegen ziektes als polio, de bof en rodehond, dreigt te sneuvelen in de Eerste Kamer. Het lijkt er namelijk op dat er nu ook medewerkers mee geweerd kunnen worden, die zich niet hebben laten vaccineren tegen corona.
Deel bericht

Kinderopvangbranche wil geen 'schooltje spelen' voor kleuters

19.04.22
De Brancheorganisatie Kinderopvang vindt het geen goed idee om jonge kinderen leerdoelen op te leggen. Kinderen tot 6 jaar moeten kunnen spelen omdat het hen creatief en weerbaar maakt, aldus de brancheorganisatie.
Deel bericht

Zijn kinderen echt zulke taalwondertjes?

27.03.22
De manier waarop kinderen taal leren, wordt vaak beschreven als een wonder. Maar volgens taalkundige Sybren Spit is er niets magisch aan. Voor zijn promotieonderzoek liet hij kleuters een niet-bestaande taal leren. En dat ging eigenlijk helemaal niet zo gemakkelijk.
Deel bericht

Urgentie van mediaopvoeding nauwelijks voelbaar bij ouders van kinderen van 0 t/m 6 jaar

25.03.22
Mediaopvoeding is onder ouders van kinderen van 0 t/m 6 jaar geen urgent onderwerp. Bij maar liefst driekwart van de ouders staat mediaopvoeding op de laatste plaats – na gezonde voeding, voldoende bewegen, sociaal gedrag en hygiëne. Net als voorgaande jaren onderschrijft een ruime meerderheid van de ouders vooral de positieve effecten van media, zoals ...
Deel bericht

Oekraïners opvangen in nabijheid van scholen

15.03.22
Gemeenten krijgen het advies om voor Oekraïense vluchtelingen stabiele en langdurige opvang te realiseren op locaties in de nabijheid van scholen. Dat staat in de Handreiking Gemeentelijke Opvang Oekraïners.
Deel bericht

Amsterdam - Week van het verkeer 2022

09.03.22
We willen allemaal dat kinderen veilig op school komen en veilig weer thuis. Goede verkeerseducatie en een veilige schoolomgeving zijn daarbij van levensbelang! Aankomend schooljaar gaat in de regio Amsterdam de vijfde Week van het Verkeer van start, van 7 t/m 11 maart 2022. Er is vernieuwd online lesmateriaal te vinden op de website. Per leeftijdsgroep zijn er meerdere activiteiten waar je als klas mee aan de gang kan gaan.
Deel bericht

Kleuterschool en weeshuis Oekraïne geraakt: levens van kinderen in gevaar

01.03.22
Scholen en andere onderwijsfaciliteiten door het hele land zijn doelwit van aanslagen. Met dit geweld lopen de levens van 7,5 miljoen kinderen gevaar, waarschuwt Save the Children. Het is een ernstige schending van het Internationale Humanitaire Recht. Bescherming van de levens van kinderen en hun rechten moet altijd voorop staan.
Deel bericht

Druk, druk, druk? Deze leerkrachten gunnen zichzelf een hele dag stilte

28.02.22
Ga je na een week hard werken de kroeg in of houd je de hele dag je mond? Deze leerkrachten weten het wel: ze volgen een stiltedag. ‘Ik leer ook aan mijn kleuters samen dertig seconden stil te zijn. Dat het goed is om even niks te doen.’
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)