Eén op de vier leerlingen maakt IEP Eindtoets in 2017

01.02.17

Culemborg – 31 januari 2017 – In drie jaar tijd groeit de IEP Eindtoets van 7.000 leerlingen (270 scholen) naar 45.000 leerlingen (1.750 scholen).

Een kwart van de leerlingen in Nederland maakt straks de IEP Eindtoets. De behoefte aan vernieuwing van eindtoetsing in het basisonderwijs blijft dus sterk groeien. Scholen kiezen massaal voor de IEP Eindtoets; de eindtoets die het anders aanpakt. Basisscholen konden zich tot gisteren inschrijven voor één van de zes eindtoetsen.

Nieuw tijdperk basisonderwijs
Dit schooljaar maken nóg meer leerlingen de IEP Eindtoets, ook leerlingen van scholen die tot dit schooljaar voor een andere eindtoets kozen. De IEP Eindtoets, inmiddels drie jaar goedgekeurd door de Expertgroep PO (ministerie OCW), is zo ontwikkeld dat de leerling beter kan laten zien wat hij kan. De IEP sluit volledig aan bij de leerlingen. Door het gebruik van een fris, overzichtelijk toetsboekje, de manier van bevragen, de behapbare afnameduur én het gebruik van open vragen kan de leerling zijn vaardigheden op taal en rekenen goed laten zien. Taal vormt geen struikelblok bij het maken van de rekenopgaven. Een leerling kan hierdoor écht zijn rekenvaardigheid laten zien. Hierdoor meet de IEP Eindtoets op een heel zuivere manier.

Een andere aanpak
Doordat daarnaast de vormgeving en de context van de vragen aansluiten bij de belevingswereld van de leerlingen, herkennen leerlingen zichzelf in de inhoud van de toetsen wat positief werkt op de motivatie en het zelfvertrouwen. De leerling kan zich zeer goed focussen op het maken van de vragen, omdat de IEP Eindtoets werkt met toetsboekjes waar de leerlingen de antwoorden direct in mogen schrijven. De afname op twee ochtenden wordt door leerling en leerkracht als zeer prettig en overzichtelijk ervaren.

Enthousiasme blijft groeien
Het enthousiasme over de IEP groeit enorm. De positieve reacties van huidige IEP-scholen laten zien dat de IEP doet waarvoor die gemaakt is: ieder kind de kans geven écht te laten zien wat hij kan. “Het spreekt de kinderen meer aan. De IEP kost veel minder tijd en zorgt voor minder stress bij de kinderen.” of “Een overzichtelijke en vooral kindvriendelijke toets die qua lay-out en manier van bevragen aansluit bij de leerlingen.” zijn veel gehoorde uitspraken. Ook tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT) gaven veel scholen en besturen aan dat de manier van toetsen van de IEP goed past bij de visie op toetsen. Scholen verdiepen zich in de mogelijke eindtoetsen en maken bewust een keuze voor een eindtoets die past bij de leerlingen en de onderwijsvisie van de school.

Officiële afname IEP Eindtoets 2017
Op dinsdag 18 en woensdag 19 april 2017 maken de leerlingen de IEP Eindtoets. Op beide ochtenden komt zowel een taal- als een rekengedeelte aan bod. Voor ieder deel krijgt de leerling een uur de tijd.
Deel bericht
(advertentie)

Kabinet: Kies later onderwijsniveau schoolkind

22.08.22
De keuze of een schoolkind vmbo, havo of vwo gaat volgen moet later plaatsvinden dan nu. Dat zegt minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) in een interview met deze site. Hij wil alle leerlingen zo maximaal de kans geven om het beste uit zichzelf te halen.
Deel bericht

Podcast | Zelfs meester Berrie schatte het niveau van zijn leerlingen lager in

18.07.22
Een kind van lager opgeleide ouders heeft een kleinere kans om op het vwo te belanden, dan een kind van hoger opgeleide ouders, al zijn ze even slim. Om uit te zoeken hoe kansenongelijkheid er in de praktijk uitziet, liep onderwijsredacteur Patricia Veldhuis een half jaar mee in groep 8 van basisschool de Witte Vlinder in Arnhem.
Deel bericht

Arnhem wil muren tussen zorg en onderwijs afbreken voor hoogbegaafden

16.07.22
Arnhem wil proberen de muren tussen zorg- en onderwijsinstellingen voor hoogbegaafden te doorbreken. Dat is een van de uitkomsten van het debat over hoogbegaafdenproblematiek in de gemeenteraad. Nu ontstaat er getouwtrek rond hoogbegaafde kinderen.
Deel bericht

Blog | Door een hoepeltje springen voor de eindtoets?

23.06.22
Het leesonderwijs op de Alan Turingschool in Amsterdam is evidence informed. Toch bleven de resultaten op de eindtoets achter. Tot de school de vraagstelling ging oefenen. Toen haalden 30% meer leerlingen het vereiste niveau. Meet de eindtoets op het gebied van leesvaardigheid de referentieniveaus taal wel voldoende of is het een hoepeltje dat we eind groep 8 landelijk aan onze leerlingen voorhouden?
Deel bericht

Minister: Advies goed presterende leerling al komend schooljaar standaard omhoog

22.06.22
Scholen krijgen komend schooljaar al mee dat ze het onderwijsadvies van een leerling standaard moeten ophogen als de eindtoets hoger uitvalt dan het oorspronkelijke advies. Dat heeft minister Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) gezegd in de Tweede Kamer.
Deel bericht

Kinderen op dorpsscholen krijgen vaker lager schooladvies dan in grote stad

18.06.22
Kinderen die buiten de Randstad naar school gaan, hebben meer kans op een lager schooladvies dan kinderen die in de Randstad wonen. Ook hangen schooladviezen samen met de grootte van de plaats waar een kind naar school gaat, blijkt uit onderzoek van het AD.
Deel bericht

Meisjes in 2020/’21 opnieuw lager schooladvies

02.06.22
Meisjes in groep acht kregen in het schooljaar 2020/’21 een lager schooladvies dan in de jaren vóór de coronapandemie, net als een jaar eerder. Bij jongens lagen de schooladviezen weer iets hoger. In 2019/’20 pakten de schooladviezen voor zowel meisjes als jongens lager uit door het wegvallen van de eindtoets.
Deel bericht

Verschil in schooladvies niet altijd verklaarbaar

26.05.22
Het schooladvies van kinderen met lager opgeleide ouders ligt gemiddeld bijna een heel onderwijsniveau lager dan dat van kinderen met hoogopgeleide ouders. Dit verschil kan maar voor 53% verklaard worden doordat ze gemiddeld ook lager scoren op cognitieve vaardigheden bij verschillende toetsen tijdens hun basisschooltijd.
Deel bericht

Score eindtoets basisschool iets hoger, kleine leervertraging door corona te zien

20.05.22
De ongeveer 80.000 achtstegroepers die dit jaar de Centrale Eindtoets van het College voor de Toetsen en Examens (CvTE) hebben gemaakt, hebben een gemiddelde score van 535,2 gehaald. Bij een deel van de aankomende brugpiepers ziet het CvTE "een kleine, maar aantoonbare leervertraging in verband met de coronamaatregelen".
Deel bericht

Leerlingresultaten Centrale Eindtoets 2022 beschikbaar

20.05.22
In april en mei maakten ca. 80.000 leerlingen uit groep 8 van ruim 2.700 basisscholen de Centrale Eindtoets. De leerling- en schoolrapportages zijn 20 mei beschikbaar in de portal. Dit jaar behaalden de leerlingen gemiddeld een standaardscore van 535,2.
Deel bericht

‘Geef niet de pushende ouders de schuld van de ongelijkheid in het onderwijs’

19.05.22
rijdag krijgen groep 8-scholieren de uitslag van de CITO-eindtoets die hun niveau voor de middelbare school meet. Onderzoeker Louise Elffers pleit ervoor leerlingen pas later in hun schoolcarrière „rigoreus te scheiden”, om ze gelijke kansen te bieden.
Deel bericht

Brede brugklas? Nu zijn de ouders aan zet

17.05.22
Door krimp, concurrentie en de uitgesproken voorkeur van ouders zijn de brugklassen steeds homogener geworden. Het kabinet wil bredere brugklassen weer stimuleren. De Onderwijsraad wil nog een stap verder gaan: één brede brugperiode van drie jaar.
Deel bericht

'De eindtoets doet geen recht aan de ontwikkeling van kinderen'

21.04.22
Het is een spannende periode voor groep-8-leerlingen in Nederland. Tussen 15 april en 15 mei is elke basisschool in Nederland verplicht om een eindtoets bij de oudste klas af te nemen. Maar hoe werkbaar is zo’n eindtoets anno 2022 nog? Toets-expert Karen Heij, gepromoveerd aan de universiteit van Tilburg, schuift aan bij Vroeg! om meer te vertellen over het Nederlandse toetssysteem.
Deel bericht

Zorgen over bijlesbureaus: ‘In lade van leerling vonden we alle antwoorden van toets’

11.04.22
Het is al het derde jaar op rij dat de basisschool-directeur in Amsterdam Zuidoost meemaakt dat leerlingen op zijn school opeens een Cito-toets zó goed maken dat het ongeloofwaardig is.
Deel bericht

Weer minder Amsterdamse achtstegroepers kunnen naar eerste voorkeursschool: ‘Volgend jaar wordt het beter’

08.04.22
Iets meer dan 75 procent van de Amsterdamse kinderen uit groep 8 is ingeloot op de school van eerste voorkeur. Dat blijkt uit de uitslag van de Centrale loting en matching, die donderdagmiddag bekend is gemaakt.
Deel bericht

Het wordt geen Einstein, zegt de vader van Maureen

02.04.22
Een kwart van de leerlingen uit groep acht van basisschool de Witte Vlinder gaat straks naar de havo of het vwo, de rest gaat naar het vmbo. Bij de Julianaschool, honderd meter verderop, is het precies omgekeerd. Hoe kan dat?
Deel bericht

Het tienercollege in Lelystad geeft leerlingen meer tijd om zich te ontwikkelen voordat het schooladvies wordt gegeven

10.03.22
Lelystad krijgt er een nieuwe onderwijsvorm bij: het tienercollege. De initiatiefnemers zijn Arjan Luiten en Davide van der Sluis. Op het tienercollege krijgen leerlingen van 10 tot en met 14 jaar meer tijd om zich te ontwikkelen voordat het schooladvies wordt gegeven.
Deel bericht

School krijgt meer tijd om groep 8-leerling kansrijk te adviseren

16.02.22
Basisscholen hebben vorig jaar gehoor gegeven aan de oproep om bij twijfel kwetsbare groep 8-leerlingen kansrijk te adviseren. Dat blijkt uit cijfers van DUO en onderzoek van de Onderwijsinspectie. Scholen krijgen dit jaar meer tijd hun leerlingen kansrijk te adviseren: de adviezen moeten uiterlijk ...
Deel bericht

Eindtoets per 2024 doorstroomtoets

08.02.22
In 2024 is er één aanmeldmoment voor het voortgezet onderwijs. En het schooladvies wordt per dat schooljaar bij een hoger uitvallende score op de doorstroomtoets, in principe naar boven bijgesteld. Vanmiddag stemde de Eerste Kamer in met het wetsvoorstel dat dit regelt. Zowel de senatoren als mini...
Deel bericht

Variëteit eindtoetsen belemmert zicht op taal- en rekenonderwijs

08.02.22
Door problemen met de verschillende eindtoetsen kan de Onderwijsinspectie niet goed beoordelen hoe het gaat met taal- en rekenonderwijs op basisscholen. Dat schrijft onderwijsminister Dennis Wiersma in een brief aan de Tweede Kamer. De inspectie bevestigt dat ze de ‘onzuivere data’ niet kan gebruiken voor een belangrijk deel van haar toezicht.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)