Eindtoets basisonderwijs

Leerlingen maakten Centrale Eindtoets beter dan afgelopen jaren

10.05.17
De resultaten van de 121.000 leerlingen die de Centrale Eindtoets hebben gemaakt, zijn vanaf vandaag beschikbaar voor het basisonderwijs. Uit onderzoek van het College voor Toetsen en Examens blijkt dat de Centrale Eindtoets, voorheen de Cito-toets, beter is gemaakt dan afgelopen schooljaren.
Deel bericht

Zorgt frisse lucht voor betere Cito-scores? Dat gaat de Universiteit van Maastricht onderzoeken

28.12.17
Kan frisse lucht zorgen voor betere leerresultaten? De Universiteit Maastricht gaat de komende jaren op basisscholen onderzoeken of er een verband bestaat tussen luchtkwaliteit en prestaties van leerlingen.
Deel bericht

Eindtoets-ranking maakt ouders en scholen boos

11.12.17
Vorige week publiceerde RTL Nieuws weer haar jaarlijkse rankinglijst van scholen op basis van de eindtoetsscores van de leerlingen in groep 8. Zoals ieder jaar volgden in de media verbolgen reacties van scholen en ouders. Waarom steeds weer die ophef?
Deel bericht

Onderzoek RTL Nieuws: plattelandsscholen scoren beter op eindtoets

06.12.17
Basisscholen op het platteland behalen gemiddeld betere resultaten op de eindtoets dan die in de meest stedelijke gebieden. Dat is één van de conclusies uit het jaarlijkse scholenonderzoek van RTL Nieuws.
Deel bericht

Scholen op dreef met regels eindtoets

27.11.17
Scholen geven leerlingen weer vaker een breed schooladvies (vmbo/havo bijvoorbeeld) en ze stellen hun advies vaker naar boven bij als een leerling beter dan verwacht scoort op de eindtoets. Dat blijkt uit een brief over de eindtoets die minister Arie Slob (Onderwijs) vrijdag aan de Tweede Kamer stuurde.
Deel bericht

Kies je school

12.11.17
Kiezen naar welke middelbare school je wilt gaan is al moeilijk genoeg. Maar de gemeente Amsterdam zit ieder jaar met een nog moeilijker probleem. Hoe zorg je dat zo veel mogelijk leerlingen naar hun favoriete school toe kunnen?
Deel bericht

Wijzigingen in regelgeving eindtoetsing basisschool

16.10.17
Er zijn drie wijzigingen in de regelgeving bij de eindtoets PO: een verhoging van de IQ grens van 70 naar 75 in de ontheffingsgronden; het toevoegen van de adviescategorie ‘Praktijkonderwijs/ VMBO Basis’ en tot slot het opnemen van gezamenlijke ankeropgaven in alle eindtoetsen.
Deel bericht

Grens ontheffing eindtoets iets verhoogd

18.07.17
De grens wanneer leerlingen wel en niet verplicht zijn een eindtoets te maken, is iets opgehoogd. Voortaan hoeven leerlingen met een IQ lager dan 75 deze toets niet te maken. Eerder werd een IQ van 70 aangehouden. De Wet op het primair onderwijs is hierop aangepast.
Deel bericht

Basisonderwijs is één groot Walibi-pretpark voor commerciële organisaties (opinie)

23.06.17
De 'professionalisering' van het basisonderwijs wordt vooral op gang gebracht door de basisscholen af te rekenen op een Eindtoets Primair Onderwijs. Die afrekening is in strijd met de opdracht van Passend Onderwijs.
Deel bericht

Overstapservice Onderwijs: "Samenwerking tussen scholen belangrijk"

21.06.17
Met de Overstapservice Onderwijs (OSO) draag je als school het overstapdossier van de leerling digitaal veilig en snel over naar een andere school. Maar hoe werkt dit in de praktijk?
Deel bericht

Syrische Mrwan haalde topscore, met dank aan de Donald Duck

19.05.17
Hij is nog maar 3,5 jaar in Nederland, maar de Syrische Mrwan (spreek uit ‘Marwan’) scoorde 550 punten op de Citotoets. Hoger kan niet. De topprestatie maakt het voor de 12-jarige jongen mogelijk om zijn droom uit te laten komen. Hij wil naar het gymnasium en arts worden.
Deel bericht

Boze brief vmbo-begeleider over Cito-item Jeugdjournaal massaal gedeeld

12.05.17
Een brief aan het Jeugdjournaal over een item gewijd aan de Cito-toets wordt sinds gisteren massaal gedeeld op Facebook. Lisette van den Beld uit in het bericht haar onvrede over hoe de uitslag van de eindtoets in beeld is gebracht.
Deel bericht

Cito steeds minder in trek, bijna 800 scholen stapten over naar andere eindtoets

10.05.17
Basisscholen gebruiken voor de verplichte Centrale Eindtoets vaker een toets van een particuliere instantie. De eindtoets van de overheid, gemaakt door het Cito, is minder in trek.
Deel bericht

Leerlingen ontvangen resultaten op eindtoets

06.05.17
Volgende week horen 180.000 leerlingen uit groep acht hoe zij hun eindtoets hebben gemaakt. Heeft een leerling op die toets hoger gescoord dan verwacht, dan zal de school haar schooladvies opnieuw kritisch tegen het licht houden.
Deel bericht

Ouders pushen school om hoger eindadvies

01.05.17
Bijna de helft (44 procent) van de basisscholen voelt zich na de uitslag van de eindtoets onder druk gezet door ouders die willen dat hun kinderen naar een hogere vervolgopleiding gaan.
Deel bericht

'Toetsen moeten geen struikelblok zijn'

20.04.17
Drie ochtenden zwoegen op de Cito-toets? Mooi niet. Op basisschool Esmoreit in Luttenberg kiezen ze vol overtuiging voor de 'IEP Eindtoets'.
Deel bericht

Eindtoets van de basisschool: wat weet jij nog?

19.04.17
Het zijn spannende dagen voor de kleine 180.000 leerlingen uit groep 8 van het basisonderwijs: ze maken vanaf dinsdag de verplichte eindtoets. Ze moeten onder meer vragen beantwoorden over taal en rekenen.
Deel bericht

1 op de 15 adviezen bijgesteld na eindtoets basisschool

19.04.17
Deze week gaat de eindtoets in het (speciaal) basisonderwijs van start, die door bijna 180 duizend leerlingen van groep 8 zal worden gemaakt. Het eerder uitgegeven leerkrachtadvies van deze leerlingen kan naar boven toe worden bijgesteld op basis van de toetsscore.
Deel bericht

De eindtoetsen van het basisonderwijs zijn een ‘fopoplossing’

19.04.17
Hoe hard men de discussie ook wil voeren, de eindtoets zorgt juíst voor een kloof in de kansen tussen leerlingen van diverse soorten afkomst.
Deel bericht

Steeds meer eindtoetsen op de basisschool, wat hebben kinderen daaraan?

18.04.17
Vanaf vandaag worden de verplichte eindtoetsen in groep 8 weer afgenomen. En dat gebeurt lang niet altijd met de vertrouwde Citotoets, basisscholen kunnen ondertussen kiezen uit zes verschillende toetsen.
Deel bericht

Kind van hoogopgeleide ouders krijgt vaker aangepast advies voor middelbare school

18.04.17
Een derde van de kinderen scoort op de verplichte eindtoets in groep 8 hoger dan het niveau waarop hun school de leerlingen zelf inschat. Voor 13.000 leerlingen (een op de vijf) leidde dat vorig jaar alsnog tot een hoger schooladvies voor de middelbare school.
Deel bericht