Combinatie Beebot en Wheeldecide biedt nieuwe mogelijkheden

04.04.17
De Bee-Bot is een kindvriendelijke robot in de vorm van een bij. Kinderen kunnen de Bee-Bot bedienen met de zeven knoppen op zijn rug. Om op een speelmat van punt A naar punt B te komen moeten ze de Bee-Bot programmeren met commando’s.
Deel bericht

Waarom de PO-Raad tegen verplícht programmeren is (maar voor digitale geletterdheid)

29.03.17
De PO-Raad pleit voor meer gebruik van digitale leermiddelen in de klas en het aanleren van digitale vaardigheden door leerlingen én leerkrachten. Tegelijkertijd verzet ze zich tegen de steeds sterker wordende lobby van bedrijven en stichtingen om leren programmeren op de basisschool te verplichten...
Deel bericht

Kennismaken met robotica en programmeren in het vo

23.03.17
Kom naar het Experience lab op de NHL in Groningen en experimenteer zelf met bijvoorbeeld Picaxe, Bucket-bot, mBlock, Lego Mindstorms, Arduino, CodeBug, Coder MiP, Crumble Controller, Micro:Bit, Gamestudio. Maandag 3 april 2017 van 15.00 tot 18.30 uur. NHL Hogeschool, Zernikepark 10, 9747 AN Groningen. Experience lab (lokaal 2.13, tweede etage).
Deel bericht

Robot Robbie helpt leerkrachten een handje in de klas

17.02.17
Robotisering is volgens verschillende wetenschappers dé ontwikkeling van de toekomst. Het onderwijs zou ook weleens een (robot)handje hulp kunnen gebruiken. Robot Robbie bracht daarom een bezoekje aan basisschool Kortland in Krimpen aan den IJssel.
Deel bericht

Ontwerpend en onderzoekend leren met de BeeBot in de kleuterklas

07.02.17
Studente Suzanne Wierstra van de pabo van Hogeschool Utrecht heeft voor haar project Wetenschap en Technologie (onderzoekend en ontwerpend leren) bij de kleuters onder andere de BeeBot ingezet. De BeeBot had op haar kleuters een grote aantrekkingskracht.
Deel bericht

Robot ‘zaait’ aandacht voor techniek op basisschool

07.02.17
Maandagochtend was nog nooit zo leuk voor groep 8 van basisschool De Vuurvlinder in Appingedam. Gretig verzamelen de leerlingen de juiste onderdelen om hún deel van een Meccanoid-robot in elkaar te zetten.
Deel bericht

Kick off “Programmeren en Coderen op Limburgse Scholen”!

06.02.17
De Provincie Limburg, APG en een aantal schoolbesturen bundelen hun krachten voor toekomstbestendig onderwijs. Om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de Limburgse kenniseconomie, met name op het gebied van ICT, starten zij samen met STEM II een driejarig programma “Programmeren en Coderen in de klas”.
Deel bericht

[EduAd] Humanoïde robots in het basisonderwijs

31.01.17
Dit is de vooravond van een tijd waarin slimme apparaten en robotica een grote vlucht zullen nemen. Een vroege kennismaking met robots is daarom voor basisschoolleerlingen heel waardevol. En daar is Eddy!
Deel bericht

Basics van programmeren: mét avontuur en nog zonder computer

26.01.17
Oudste kleuters kan je met een avonturentocht op een rooster laten kennismaken met de basis van het programmeren: een reeks instructies volgen of zelf uitzetten. Al wat je nodig hebt is een plattegrond met een rooster en veel fantasie.
Deel bericht

Limburgse kinderen leren programmeren

07.12.16
De provincie Limburg ondersteunt het driejarig programma ‘Programmeren en Coderen in de klas’ met een subsidie van 412.000 euro.
Deel bericht

'Onderwijs heeft onvoldoende aandacht voor programmeren'

15.11.16
Nog even en het tekort aan technici en ICT'ers schaadt de groei van Nederland. Volgens bestuurder Marieke Dekker van Ziggo loopt het onderwijs hopeloos achter.
Deel bericht

Welke vaardigheden? (column)

07.11.16
We zitten nu weliswaar in de 21ste eeuw, maar ik krijg een beetje vlekken van die zogenaamde 21ste-eeuwse vaardigheden. Waarom? Omdat het volgens mij gaat om vaardigheden die een leerkracht altijd al zou moeten hebben.
Deel bericht

Minecraft: Education Edition in Nederland beschikbaar

02.11.16
Minecraft: Education Edition is nu ook in Nederland beschikbaar. De game biedt een laagdrempelige en speelse manier om in de klas digitale vaardigheden te leren.
Deel bericht

Programmeren op school: geen doel maar middel

31.10.16
Wat ik erg mis bij de codeclubs en bijvoorbeeld ook in de laatste Vives is de vraag: is programmeren het doel of het middel?
Deel bericht

BBC's minicomputer micro:bit komt naar onderwijs in Nederland

19.10.16
De micro:bit, een minicomputer ontworpen op initiatief van de BBC, gaat wereldwijd verspreid worden onder scholieren. Nederland is een van de eerste landen waar het apparaatje, dat bedoeld is om kinderen de basis van programmeren bij te brengen, beschikbaar zal komen.
Deel bericht

Nederland verbreekt wereldrecord programmeren op de basisschool

15.10.16
Leerlingen van Nederlandse basisscholen hebben op vrijdag het wereldrecord programmeren verbroken.
Deel bericht

Voormalig Google-medewerkers maken programmeren leuk voor kinderen met Osmo Coding

05.10.16
Leren coderen en programmeren worden de belangrijkste vaardigheden van de 21e eeuw genoemd. In Nederland komt er ook steeds meer draagvlak om in het onderwijs het vak programmeren verplicht te maken voor kinderen van alle leeftijden.
Deel bericht

Programmeerkrant voor kinderen

22.09.16
Deze week verschijnt de krant Code Kidsweek, een extra uitgave van Kidsweek in samenwerking met Stichting CodeUur, over programmeren speciaal voor kinderen. In de krant worden allerlei technische woorden haarfijn uitgelegd.
Deel bericht

Briljant of een beetje dom?

21.09.16
De Vlaamse regering wil 2 miljoen subsidie investeren om kinderen te leren programmeren. Buiten schooltijd! Dat betekent dat computational thinking, de theoretische concepten die schuilgaan achter het programmeren, geen lestijd opslokt van het traditionele onderwijs. En wie is de gelukkige?
Deel bericht

Zelfs kleuters moeten leren programmeren

29.08.16
In Vlaanderen en Nederland leer je op school hoe je met een computer moet werken. In de digitale 21ste eeuw is dat onvoldoende.
Deel bericht