Vooraanstaande technische opleidingen in Europa nemen ‘Iedereen kan programmeren’ van Apple op in studieaanbod

19.01.18
Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat 70 (universitaire) opleidingen in Europa ‘Iedereen kan programmeren’ in hun curriculum hebben opgenomen. Apple heeft dit uitgebreide programma opgezet om ervoor te zorgen dat iedereen kan leren hoe je apps bouwt.
Deel bericht

Conferentie ‘Gamedidactiek: Gaming in jóuw les!’

08.01.18
Wat voegt een spel toe aan jouw lessen? Hoe kun je spellen of games effectief inzetten in je les? En hoe kun jij morgen met games aan de slag? Kom daarvoor naar de conferentie ‘Gamedidactiek: Gaming in jóuw les!’ van Hogeschool Utrecht en Saganet op 1 februari 2018.
Deel bericht

SIDN leert kinderen stoplichten programmeren

01.11.17
De 2700 basisscholen die zijn aangesloten bij Creative Kids Concepts (CKC), een ontwikkelaar en leverancier van lesmateriaal, ontvangen gratis het Arduino-lespakket van Bendoo Box.
Deel bericht

Nieuwe programmeerbare IoT Robot voor MINT vakken op Duitse scholen

19.10.17
In 2003 was er in Nederland, Duitsland en eigenlijk heel Europa al een dreigend tekort aan technici. In Duitsland werd gestart met het aanbieden van robotica onderwijs op het voortgezet onderwijs. De Duitse lucht- en ruimtevaartorganisatie DLR ontwikkelde voor dat doel de ASURO robot.
Deel bericht

Gratis lesprogramma leert basisschooljeugd programmeren

19.10.17
Basisschoolleerlingen uit heel Nederland kunnen voortaan gratis en op een laagdrempelige manier leren programmeren. Na een succesvolle pilot waaraan kinderen uit de Indische Buurt in Amsterdam en leerkrachten van diverse Nederlandse basisscholen deelnamen, lanceren Stichting Cybersoek en partners XS4ALL en de Universiteit van Amsterdam het lesprogramma CyberPi nu als online lesboek.
Deel bericht

'Besteed meer aandacht aan programmeren op school'

13.10.17
Ongeveer de helft van de Nederlandse basisscholen besteedt nu nauwelijks aandacht aan digitale vaardigheden.
Deel bericht

Opinie | Laat scholen vrij in het wel of niet aanbieden van programmeerlessen

12.10.17
Komende maand vindt op veel scholen in Nederland een Codeweek plaats. Die is onderdeel van een lobbybeweging voor verplicht leren programmeren in het onderwijs. De drijvende kracht erachter is oud-politica Neelie Kroes.
Deel bericht

Apple viert EU Code Week met gratis programmeersessies

07.10.17
Het lesprogramma ‘Iedereen kan programmeren’ van Apple is geschikt voor leerkrachten, maar ook voor mensen van alle leeftijden die zelf willen leren programmeren. Het lesprogramma is beschikbaar voor basis- en voortgezet onderwijs en daarna.
Deel bericht

7 t/m 22 oktober: Codeweek 2017

05.10.17
De Codeweek vraagt aandacht voor het belang van leren programmeren. Dit jaar vindt de Codeweek plaats van 7 t/m 22 oktober. Deze week worden er door het hele land activiteiten georganiseerd met als doel kinderen kennis te laten maken met programmeren.
Deel bericht

Elke Friese basisschool start nieuw jaar met robot

11.08.17
Alle 415 basisscholen in Friesland krijgen in het nieuwe schooljaar een robot. De eerste serie wordt 6 september ingepakt en verstuurd.
Deel bericht

Bordeaux2017 en de verdere opmars van Scratch

28.07.17
De ‘educatieve’ programmeertaal Scratch zet zijn opmars voort. Dat bleek tijdens de internationale Scratch-conferentie die eind-juli in Bordeaux werd gehouden. Ruim 300 deelnemers (ontwikkelaars, onderzoekers maar ook veel leraren) uit 40 landen wisselden ervaringen uit. Scratch is tien jaar gel...
Deel bericht

Computational thinking aanleren door robot in de klas

15.07.17
Computational thinking, ook wel nadenken over het oplossen van een probleem met een computer, is een belangrijke 21e eeuwse vaardigheid. De leraren van de St Wulfram basisschool in Hoogwoud hebben voor het aanleren van deze vaardigheden een heel bijzondere assistent in de klas: robot Tobor.
Deel bericht

Google leert 'toekomstig' personeel programmeren op basisscholen

22.06.17
Op dit moment kiezen twee van de tien jongeren voor een bèta-opleiding, en dat is op termijn niet goed voor Google, denkt het bedrijf. De Amerikaanse techreus investeert daarom in basisscholen om het aantal jongeren dat een bèta-opleiding gaat volgen te verhogen. Inmiddels krijgen twintig basisscholen in de provincie Groningen programmeerles.
Deel bericht

Programmeren in de klas

20.06.17
Wilt u op school aan de slag met programmeren? In deze regiotraining gaat u kennismaken met een serie software en materiaal, zoals Scratch, Micro:bit en Lego WeDo.
Deel bericht

Gratis online cursus Scratch

08.06.17
Per 1 september biedt de TU Delft een gratis online cursus (MOOC, Massive Open Online Course) aan voor docenten die hun leerlingen willen leren programmeren.
Deel bericht

"Programmeren in de klas heeft positieve effecten"

24.05.17
Er zijn scholen die het aanbieden aan hun leerlingen: programmeren in de klas. "En dat is nog niet eens zo’n slecht idee", aldus hoogleraar Saskia Brand-Gruwel. Er zijn onderzoeken die laten zien dat programmeeronderwijs een positief effect kan hebben op 21e eeuwse vaardigheden, zoals computationa...
Deel bericht

Eerste van 415 robots voor Friese basisscholen uitgereikt

20.05.17
Gedeputeerde Sander de Rouwe overhandigde deze eerste van 415 robots die de komende maanden op alle Friese basisscholen worden uitgereikt. ,,Zo willen we kinderen vertrouwd maken met techniek en ze voorbereiden op de toekomst.’’
Deel bericht

'82 mogelijkheden voor kinderen om zelf te leren programmeren' en nog meer...

16.05.17
Leer je jouw leerlingen programmeren of heb je plannen om te beginnen met jouw leerlingen te leren programmeren? Dan moet je een kijken op de website Gamewizards.nl. Hier vind je 82 apps en websites waarmee je direct aan de slag kunt!
Deel bericht

Programmeren moet juist wel plek krijgen in onderwijs (opinie)

15.05.17
Het ontbreekt nog aan goed opgeleide informatica-docenten. Dat is een armoedige situatie, schrijft Edwin Schravesande.
Deel bericht

Alle basisschoolkinderen in Rotterdam krijgen programmeerles

03.05.17
TU Delft gaat in samenwerking met Connectis en SIDN alle basisschoolkinderen in Rotterdam leren programmeren. Hiermee spelen ze in op de verschuivingen in de arbeidsmarkt, waar het tekort aan programmeurs groeit en tegelijkertijd door de toenemende automatisering banen verdwijnen.
Deel bericht