Elke Friese basisschool start nieuw jaar met robot

11.08.17
Alle 415 basisscholen in Friesland krijgen in het nieuwe schooljaar een robot. De eerste serie wordt 6 september ingepakt en verstuurd.
Deel bericht

Bordeaux2017 en de verdere opmars van Scratch

28.07.17
De ‘educatieve’ programmeertaal Scratch zet zijn opmars voort. Dat bleek tijdens de internationale Scratch-conferentie die eind-juli in Bordeaux werd gehouden. Ruim 300 deelnemers (ontwikkelaars, onderzoekers maar ook veel leraren) uit 40 landen wisselden ervaringen uit. Scratch is tien jaar gel...
Deel bericht

Computational thinking aanleren door robot in de klas

15.07.17
Computational thinking, ook wel nadenken over het oplossen van een probleem met een computer, is een belangrijke 21e eeuwse vaardigheid. De leraren van de St Wulfram basisschool in Hoogwoud hebben voor het aanleren van deze vaardigheden een heel bijzondere assistent in de klas: robot Tobor.
Deel bericht

Google leert 'toekomstig' personeel programmeren op basisscholen

22.06.17
Op dit moment kiezen twee van de tien jongeren voor een bèta-opleiding, en dat is op termijn niet goed voor Google, denkt het bedrijf. De Amerikaanse techreus investeert daarom in basisscholen om het aantal jongeren dat een bèta-opleiding gaat volgen te verhogen. Inmiddels krijgen twintig basisscholen in de provincie Groningen programmeerles.
Deel bericht

Programmeren in de klas

20.06.17
Wilt u op school aan de slag met programmeren? In deze regiotraining gaat u kennismaken met een serie software en materiaal, zoals Scratch, Micro:bit en Lego WeDo.
Deel bericht

Gratis online cursus Scratch

08.06.17
Per 1 september biedt de TU Delft een gratis online cursus (MOOC, Massive Open Online Course) aan voor docenten die hun leerlingen willen leren programmeren.
Deel bericht

"Programmeren in de klas heeft positieve effecten"

24.05.17
Er zijn scholen die het aanbieden aan hun leerlingen: programmeren in de klas. "En dat is nog niet eens zo’n slecht idee", aldus hoogleraar Saskia Brand-Gruwel. Er zijn onderzoeken die laten zien dat programmeeronderwijs een positief effect kan hebben op 21e eeuwse vaardigheden, zoals computationa...
Deel bericht

Eerste van 415 robots voor Friese basisscholen uitgereikt

20.05.17
Gedeputeerde Sander de Rouwe overhandigde deze eerste van 415 robots die de komende maanden op alle Friese basisscholen worden uitgereikt. ,,Zo willen we kinderen vertrouwd maken met techniek en ze voorbereiden op de toekomst.’’
Deel bericht

'82 mogelijkheden voor kinderen om zelf te leren programmeren' en nog meer...

16.05.17
Leer je jouw leerlingen programmeren of heb je plannen om te beginnen met jouw leerlingen te leren programmeren? Dan moet je een kijken op de website Gamewizards.nl. Hier vind je 82 apps en websites waarmee je direct aan de slag kunt!
Deel bericht

Programmeren moet juist wel plek krijgen in onderwijs (opinie)

15.05.17
Het ontbreekt nog aan goed opgeleide informatica-docenten. Dat is een armoedige situatie, schrijft Edwin Schravesande.
Deel bericht

Alle basisschoolkinderen in Rotterdam krijgen programmeerles

03.05.17
TU Delft gaat in samenwerking met Connectis en SIDN alle basisschoolkinderen in Rotterdam leren programmeren. Hiermee spelen ze in op de verschuivingen in de arbeidsmarkt, waar het tekort aan programmeurs groeit en tegelijkertijd door de toenemende automatisering banen verdwijnen.
Deel bericht

Combinatie Beebot en Wheeldecide biedt nieuwe mogelijkheden

04.04.17
De Bee-Bot is een kindvriendelijke robot in de vorm van een bij. Kinderen kunnen de Bee-Bot bedienen met de zeven knoppen op zijn rug. Om op een speelmat van punt A naar punt B te komen moeten ze de Bee-Bot programmeren met commando’s.
Deel bericht

Waarom de PO-Raad tegen verplícht programmeren is (maar voor digitale geletterdheid)

29.03.17
De PO-Raad pleit voor meer gebruik van digitale leermiddelen in de klas en het aanleren van digitale vaardigheden door leerlingen én leerkrachten. Tegelijkertijd verzet ze zich tegen de steeds sterker wordende lobby van bedrijven en stichtingen om leren programmeren op de basisschool te verplichten...
Deel bericht

Kennismaken met robotica en programmeren in het vo

23.03.17
Kom naar het Experience lab op de NHL in Groningen en experimenteer zelf met bijvoorbeeld Picaxe, Bucket-bot, mBlock, Lego Mindstorms, Arduino, CodeBug, Coder MiP, Crumble Controller, Micro:Bit, Gamestudio. Maandag 3 april 2017 van 15.00 tot 18.30 uur. NHL Hogeschool, Zernikepark 10, 9747 AN Groningen. Experience lab (lokaal 2.13, tweede etage).
Deel bericht

Robot Robbie helpt leerkrachten een handje in de klas

17.02.17
Robotisering is volgens verschillende wetenschappers dé ontwikkeling van de toekomst. Het onderwijs zou ook weleens een (robot)handje hulp kunnen gebruiken. Robot Robbie bracht daarom een bezoekje aan basisschool Kortland in Krimpen aan den IJssel.
Deel bericht

Ontwerpend en onderzoekend leren met de BeeBot in de kleuterklas

07.02.17
Studente Suzanne Wierstra van de pabo van Hogeschool Utrecht heeft voor haar project Wetenschap en Technologie (onderzoekend en ontwerpend leren) bij de kleuters onder andere de BeeBot ingezet. De BeeBot had op haar kleuters een grote aantrekkingskracht.
Deel bericht

Robot ‘zaait’ aandacht voor techniek op basisschool

07.02.17
Maandagochtend was nog nooit zo leuk voor groep 8 van basisschool De Vuurvlinder in Appingedam. Gretig verzamelen de leerlingen de juiste onderdelen om hún deel van een Meccanoid-robot in elkaar te zetten.
Deel bericht

Kick off “Programmeren en Coderen op Limburgse Scholen”!

06.02.17
De Provincie Limburg, APG en een aantal schoolbesturen bundelen hun krachten voor toekomstbestendig onderwijs. Om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de Limburgse kenniseconomie, met name op het gebied van ICT, starten zij samen met STEM II een driejarig programma “Programmeren en Coderen in de klas”.
Deel bericht

[EduAd] Humanoïde robots in het basisonderwijs

31.01.17
Dit is de vooravond van een tijd waarin slimme apparaten en robotica een grote vlucht zullen nemen. Een vroege kennismaking met robots is daarom voor basisschoolleerlingen heel waardevol. En daar is Eddy!
Deel bericht

Basics van programmeren: mét avontuur en nog zonder computer

26.01.17
Oudste kleuters kan je met een avonturentocht op een rooster laten kennismaken met de basis van het programmeren: een reeks instructies volgen of zelf uitzetten. Al wat je nodig hebt is een plattegrond met een rooster en veel fantasie.
Deel bericht