Basisscholieren Veenendaal leren lichtpatronen coderen met achthonderd lampjes

17.10.19
2 basisschoolleraren ontvingen woensdag 16 oktober een codeercertificaat, waarmee zij het ICT Campus-project Coding Lights aftrapten. Hierin gaan maar liefst 450 groep 7 en 8 basisscholieren van negen basisscholen in Veenendaal spelenderwijs aan de slag met coderen.
Deel bericht

Doe mee met de Beverwedstrijd!

22.06.19
De Beverwedstrijd is dé informaticawedstrijd voor alle leerlingen uit groep 5 t/m 8 van de basisschool en klas 1 t/m 6 van het voortgezet onderwijs. Vraag jouw leraar om zich in te schrijven op de website van de Beverwedstrijd!. Hij of zij krijgt dan vanzelf meer informatie toegestuurd en dan kan jouw klas mee doen!
Deel bericht

Blog | Computationeel denken in curriculum.nu

11.06.19
Ondanks alle kritiek op Curriculum.nu is de invoering van digitale vaardigheden, waar men computationeel denken heeft ondergebracht,  een noodzakelijke uitbreiding van het curriculum.  Het kind moet niet met het badwater worden weggegooid. Een positief kritische bespreking van informatica-expert F...
Deel bericht

Blog | De digitale rijstebrijberg van curriculum.nu

20.05.19
Iedereen kent wel het sprookje van de rijstebrijberg. Om luilekkerland te bereiken, waar de vogels als gebraden haantjes rond vliegen,  moet men zich eerst door een berg van rijstebrij heen eten. Dat kan slecht aflopen. Men eet te veel, valt in slaap of moet met een volle buik afhaken.
Deel bericht

Jens en Obbe doen mee aan 'WK robot bouwen' in Thailand

15.11.18
De vrienden Jens en Obbe van 12 uit Groningen doen mee aan het WK robot bouwen. Daarvoor reizen ze helemaal naar Thailand in Azië. Ze nemen hun zelfgemaakte robot mee. Bij de wedstrijd nemen ze het op tegen 100.000 andere robotmakers uit 60 verschillende landen. De jury let op hoe de robots zijn gebouwd en wat ze allemaal kunnen.
Deel bericht

Een robot als een blaadje voor iedere leerling

09.11.18
Bouw een betaalbare robot voor het onderwijs. Die opdracht gaf docent Olivier van Beekum van het Corderius College in Amersfoort enkele jaren geleden in zijn les over robotica. Van Beekum wil dat elke leerling in Nederland, zowel in het primair als in het voortgezet onderwijs, zijn eigen robot in elkaar kan zetten.Twee leerlingen die destijds in 4vwo zaten, kwamen met een bijzonder ontwerp.
Deel bericht

Meester Patrick en het wilde plan dat steeds verder uit de hand loopt

01.11.18
Meester Patrick Trentelman van de Oosterhoogebrugschool leerde de kinderen in zijn klas programmeren. Woensdag lanceerde hij de tweede versie van Spacetime, de app waarmee hij de wereld wil veroveren. Het idee van meester Patrick: laat kinderen hun eigen omgeving verkennen, de lokale geschiedenis uitpluizen, en stop al die informatie in een app.
Deel bericht

Programmeeronderwijs, the next level

24.10.18
Op het Programmeerplein van NOT 2019 kunnen bezoekers zelf ervaren hoe simpel, leerzaam en leuk het is om met een groep leerlingen te programmeren. Van het bouwen van websites, apps en online games tot het aansturen van robots en het maken van animatiefilms. Doel: zoveel mogelijk leraren en leerlingen samen op programmeeravontuur laten gaan.
Deel bericht

RSG Wolfsbos leert leerlingen de magie van technologie ontdekken

18.10.18
Uniek is dit schooljaar de workshop ‘programmeren met micro:bits’. De Micro:bit is een computertje dat werkt op batterijen, met programmeerbare knopjes, lampjes, een kompas en Bluetooth. Ook kunnen er allerlei andere apparaten aan gekoppeld worden, zoals lichtsensoren of motortjes. Leerlingen sturen een zelfgeschreven code draadloos naar het computertje en kunnen meteen testen
Deel bericht

Gratis opleiding zonder leraren moet kansarme jongeren de ict in krijgen

24.09.18
Het is gratis, je hebt geen middelbareschooldiploma nodig en er zijn geen leraren. Codam, een nieuwe opleiding tot computerprogrammeur in Amsterdam, wil jongeren die zich niet thuis voelen in het reguliere onderwijssysteem een kans geven. Vandaag start de eerste lichting studenten.
Deel bericht

Techie is te gek!

31.05.18
Albert Heijn en NEMO Science Museum moedigen met de spaaractie ‘Tech is te gek’ kinderen aan om vanaf aanstaande maandag aan de slag te gaan met dé skills van de toekomst. Kinderen leren op een leuke manier van alles over technologie, wetenschap en programmeren.
Deel bericht

Programmeren als kapstok voor alle lessen

02.04.18
Basisschool 't Plankier in De Leyens heeft veel concurrentie met vier basisscholen in een relatief klein gebied. Daarom probeert de school met het leren van '21ste-eeuwse vaardigheden' hun leerlingen op een bijzondere manier klaar te stomen voor de toekomst.
Deel bericht

Vooraanstaande technische opleidingen in Europa nemen ‘Iedereen kan programmeren’ van Apple op in studieaanbod

19.01.18
Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat 70 (universitaire) opleidingen in Europa ‘Iedereen kan programmeren’ in hun curriculum hebben opgenomen. Apple heeft dit uitgebreide programma opgezet om ervoor te zorgen dat iedereen kan leren hoe je apps bouwt.
Deel bericht

SIDN leert kinderen stoplichten programmeren

01.11.17
De 2700 basisscholen die zijn aangesloten bij Creative Kids Concepts (CKC), een ontwikkelaar en leverancier van lesmateriaal, ontvangen gratis het Arduino-lespakket van Bendoo Box.
Deel bericht

Nieuwe programmeerbare IoT Robot voor MINT vakken op Duitse scholen

19.10.17
In 2003 was er in Nederland, Duitsland en eigenlijk heel Europa al een dreigend tekort aan technici. In Duitsland werd gestart met het aanbieden van robotica onderwijs op het voortgezet onderwijs. De Duitse lucht- en ruimtevaartorganisatie DLR ontwikkelde voor dat doel de ASURO robot.
Deel bericht

Gratis lesprogramma leert basisschooljeugd programmeren

19.10.17
Basisschoolleerlingen uit heel Nederland kunnen voortaan gratis en op een laagdrempelige manier leren programmeren. Na een succesvolle pilot waaraan kinderen uit de Indische Buurt in Amsterdam en leerkrachten van diverse Nederlandse basisscholen deelnamen, lanceren Stichting Cybersoek en partners XS4ALL en de Universiteit van Amsterdam het lesprogramma CyberPi nu als online lesboek.
Deel bericht

'Besteed meer aandacht aan programmeren op school'

13.10.17
Ongeveer de helft van de Nederlandse basisscholen besteedt nu nauwelijks aandacht aan digitale vaardigheden.
Deel bericht

Opinie | Laat scholen vrij in het wel of niet aanbieden van programmeerlessen

12.10.17
Komende maand vindt op veel scholen in Nederland een Codeweek plaats. Die is onderdeel van een lobbybeweging voor verplicht leren programmeren in het onderwijs. De drijvende kracht erachter is oud-politica Neelie Kroes.
Deel bericht

Apple viert EU Code Week met gratis programmeersessies

07.10.17
Het lesprogramma ‘Iedereen kan programmeren’ van Apple is geschikt voor leerkrachten, maar ook voor mensen van alle leeftijden die zelf willen leren programmeren. Het lesprogramma is beschikbaar voor basis- en voortgezet onderwijs en daarna.
Deel bericht

7 t/m 22 oktober: Codeweek 2017

05.10.17
De Codeweek vraagt aandacht voor het belang van leren programmeren. Dit jaar vindt de Codeweek plaats van 7 t/m 22 oktober. Deze week worden er door het hele land activiteiten georganiseerd met als doel kinderen kennis te laten maken met programmeren.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)