‘Afgelasten eindexamens is ongevraagd experiment’

28.03.20
Na de eindtoets in het basisonderwijs zijn nu ook de centrale eindexamens in het voorgezet onderwijs afgelast vanwege het coronavirus. Een verstandige keus, denkt hoogleraar onderwijskunde Rob Martens.
Deel bericht

Zonder eindexamen je diploma, in Frankrijk gebeurde dat eerder

28.03.20
Het was een historische beslissing afgelopen week: geen landelijke eindexamens dit jaar. Nederlandse scholieren zullen dit jaar op basis van hun schoolexamens hun papiertje moeten halen. Het roept direct de vraag op: welke gevolgen gaat dit hebben? Zullen scholieren makkelijker of juist moeilijker doorstromen naar het vervolgonderwijs?
Deel bericht

Spieken, privacy? Scholen vragen hulp bij afstandsonderwijs

27.03.20
Met welk programma geef je het beste online les? Hoe houd je de aandacht van scholieren zo lang mogelijk vast zonder dat ze online iets anders gaan doen? En hoe zit het met spieken en toetsen op afstand?
Deel bericht

Vervolgopleidingen: extra aandacht voor studenten die geen centraal examen deden

26.03.20
Vervolgopleidingen in het mbo, het hbo en op de universiteit hebben begrip voor de regeling dat eindexamenleerlingen geen centraal examen kunnen afleggen. Mocht dat bij de instroom in de nieuwe opleiding tot problemen leiden, dan worden ze extra geholpen, zeggen woordvoerders.
Deel bericht

“Ik heb de vlag uitgehangen want blijkbaar ben ik geslaagd voor mijn eindexamen!”

25.03.20
Voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs zijn het vreemde weken. Dinsdag kregen ze te horen dat hun Centraal Eindexamen niet doorgaat. “Ik heb de vlag maar uitgehangen!”
Deel bericht

'Gemengde gevoelens' over afgelaste eindexamens: niet wachten op dat ene telefoontje en geen feestje

25.03.20
anaf het moment dat je op de middelbare school komt, weet je dat er aan het eind van de rit een centraal eindexamen komt. Met ál die momenten die daarbij horen, en die je eindeloos zijn verteld door iedereen die je al voorging: het wachten op dat zenuwslopende telefoontje, de onophoudelijke stroom aan eindexamenfeestjes en als kers op de taart de eindexamenreis.
Deel bericht

Centrale eindexamens middelbare scholieren gaan niet door

24.03.20
De centrale eindexamens voor middelbare scholieren gaan dit jaar niet door, heeft minister Slob in overleg met onderwijsvertegenwoordigers besloten. Scholen moeten op basis van de schoolexamens gaan beslissen of leerlingen geslaagd zijn of niet. Het besluit volgt op de aangescherpte coronamaatregelen.
Deel bericht

Slob: “Dinsdag meer duidelijkheid over doorgaan examens”

24.03.20
Er komt dinsdag meer duidelijkheid over het doorgaan van de examens in het voortgezet onderwijs. Dat heeft minister Arie Slob (ChristenUnie) van Onderwijs maandagavond laten weten.
Deel bericht

VO-raad wil time-out voor schoolexamens

24.03.20
De VO-raad adviseert zijn leden een time-out in te lassen met betrekking tot het schoolexamen. Er is na de persconferentie van het kabinet - waarin verscherpte maatregelen werden aangekondigd - grote verwarring ontstaan over de vraag hoe een verbod op samenkomsten te verenigen is met het afnemen van toetsen van eindexamenleerlingen.
Deel bericht

Onderwijssector: schrap eindexamens, leg schoolexamens stil

23.03.20
De schoolexamens moeten worden stilgelegd en de centrale examens moeten helemaal worden geschrapt, vinden de grote onderwijsbonden en de VO-raad, de koepel van scholen in het voortgezet onderwijs. Volgens de organisaties is het door het nieuwe pakket maatregelen onmogelijk geworden om de examens op een veilige manier te organiseren.
Deel bericht

Grote onrust onder leraren over examen: ’Blijkbaar veel belangrijker dan gezondheid’

23.03.20
Er heerst onrust bij leraren uit het voortgezet onderwijs over het doorgaan van de examens. Zij stellen dat het onverantwoord is om tijdens de coronacrisis in grote groepen toetsen af te nemen. De VO Raad probeert ondertussen kritische schoolbesturen de mond te snoeren.
Deel bericht

Onderwijsman Hans Wildeboer: 'Eindexamens in deze onzekere tijd zouden heel onrechtvaardig zijn'

21.03.20
‘In deze onzekere tijd, waarin kinderen thuis zitten en veel ouders zich grote zorgen maken, kunnen wij niet van leerlingen verwachten dat zij zich ‘normaal’ voorbereiden op hun eindexamen.’ Overslaan dus, dit jaar.
Deel bericht

Voortgezet onderwijs worstelt met schoolexamens: elke school bedenkt eigen oplossing

20.03.20
Voor veel leerlingen op het voortgezet onderwijs komen de examens eraan. Maar voordat zij mee mogen doen aan het centraal examen, moet eerst het schoolexamen zijn afgerond.
Deel bericht

Eindexamens spannender dan ooit: leerlingen balen van onzekerheid door de coronacrisis

19.03.20
Scholen voor het voortgezet onderwijs werken zich uit de naad om leerlingen weer les te kunnen geven. Veel lessen gaan online. Voor eindexamenleerlingen is het helemaal spannend, want het centraal schriftelijk examen begint op 7 mei. Maar veel jongeren moeten nog schoolexamens maken.
Deel bericht

Scholen gaan open om laatstejaars schoolexamens te laten maken

17.03.20
Leerlingen die in het laatste jaar van hun middelbare school zitten, kunnen toch naar school om hun schoolexamens te maken. Zieke leerlingen of scholieren die in quarantaine zitten, mogen niet naar school komen. Zij mogen de schoolexamens later maken, tot vóór de start van het centrale eindexamen. Als die examens door de coronacrisis toch niet door kunnen gaan, wordt dat uiterlijk 6 april besloten.
Deel bericht

LAKS: Merendeel scholieren maakt zich zorgen over toetsen en examens

16.03.20
Het merendeel van de scholieren in het middelbaar onderwijs zegt zich als gevolg van de uitbraak van het coronavirus zorgen te maken over hun toetsen en examens, blijkt maandag uit een enquête van scholierenvereniging LAKS.
Deel bericht

Schooldirecteur: 'Corona biedt kans experiment eindexamens'

16.03.20
Schrap in het voortgezet onderwijs de eindexamens en laat alle leerlingen doorstromen naar hun vervolgopleiding. Die kans biedt de coronacrisis.
Deel bericht

Examenkijkwijzers Kunstmuseum

15.02.20
Ook dit voorjaar heeft Kunstmuseum Den Haag (voorheen Gemeentemuseum Den Haag) kijkwijzers ontwikkeld die aansluiten bij het cse kunstvakken 2 (vmbo) en tehatex (havo-vwo). Ze zijn onder begeleiding van een museumdocent te doen maar ze zijn ook gratis te downloaden.
Deel bericht

Meeste scholen tonen tekortkomingen bij schoolexamens

04.02.20
Minister Slob vindt dat de organisatie rondom schoolexamens beter moet. Hij zegt dat naar aanleiding van een grootschalig onderzoek van de Onderwijsinspectie.
Deel bericht

Meer mankracht inspectie na examendebacle Maastricht

04.11.19
Het examendebacle bij VMBO Maastricht maakt duidelijk dat er bij de Inspectie van het Onderwijs mensen bij moeten.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)