Opinie | ‘Het Centraal Schriftelijk Eindexamen is een overbodig gedrocht’

21.05.22
Nederlandse middelbarescholieren zitten nu midden in hun Centraal Schriftelijk Eindexamen. Jaar in, jaar uit ziet Piet Raphael zijn leerlingen deze periode doormaken met veel stress. Hij pleit ervoor het CSE af te schaffen.
Deel bericht

Examenklachten: computer op z'n kop en verkeerde tijd op klok

20.05.22
Op de zesde examendag is de klachtenteller van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) in totaal de 200.000 klachten gepasseerd. Donderdag kwamen vijfduizend klachten binnen over het examen natuurkunde voor het vwo, waarbij vooral vraag twintig, over de lichtsnelheid, voor hoofdbrekens zorgde, zegt een woordvoerder.
Deel bericht

Wiersma erkent problemen met examens vso

19.05.22
Het is nu nog niet mogelijk om alle staatsexamenkandidaten vóór hun mondelinge examens te informeren over de resultaten die ze hebben behaald voor het centraal schriftelijk examen. Maar er loopt nu wel een onderzoek om te kijken hoe dit mogelijk kan worden gemaakt. Dat meldt minister Wiersma.
Deel bericht

School maakt fout bij eindexamen aardrijkskunde, aanpassing nodig voor 14.000 examens

16.05.22
Een groep havoleerlingen kreeg afgelopen donderdag een extra moeilijk eindexamen aardrijkskunde. De school liet de leerlingen per ongeluk enkele vragen uit het vwo-examen maken. Gevolg is dat er nu voor 14.600 vwo-examens aardrijkskunde vliegensvlug een aanpassing moet worden gemaakt.
Deel bericht

31.000 eindexamenklachten binnen bij LAKS, vooral over vwo Nederlands

13.05.22
Op de eerste dag van de eindexamens voor scholieren zijn bij actiegroep LAKS 31.000 klachten binnengekomen. De meeste klachten gingen over de eindexamens Nederlands voor het vwo, biologie voor het vmbo en Duits voor havoscholieren.
Deel bericht

Eindexamens vandaag begonnen? Op het vmbo zijn ze allang bezig

12.05.22
Elk jaar wordt in mei massaal aandacht besteed aan de start van de centrale schoolexamens. Maar wat vaak vergeten wordt: op het vmbo zijn leerlingen vanaf begin april al bezig om de felbegeerde diploma's in de wacht te slepen. "Het is belangrijk dat daar meer aandacht voor is."
Deel bericht

Gevolgen onderwijs in coronatijd achtervolgen leerlingen ook na eindexamens

12.05.22
Veel leerlingen die donderdag aan hun eindexamenperiode beginnen, zullen bij vervolgopleidingen gevolgen ondervinden van hun onderwijs in coronatijd. Dat zeggen de VO-raad en actiegroep LAKS in gesprek met NU.nl.
Deel bericht

De centrale eindexamens gaan van start: zijn leerlingen er klaar voor na drie weerbarstige schooljaren?

12.05.22
Donderdag beginnen zo’n 188 duizend scholieren aan hun centrale eindexamen. Ze hebben drie pittige schooljaren vol coronamaatregelen en lesuitval achter de rug. Zal dit zijn weerslag hebben op de resultaten? En gaan zo alle remmen los als de uitslagen binnen zijn?
Deel bericht

Met achterstand je examen in: 'Ik sta een 3,6 voor wiskunde'

11.05.22
Deze week beginnen voor ruim 148.000 scholieren de centrale eindexamens. Ongeveer de helft van de leerlingen die dit jaar examen doen, zegt er met een achterstand aan te beginnen. Dat komt naar voren uit een vragenlijst van NOS Stories, die door meer dan tweeduizend eindexamenkandidaten werd ingevuld.
Deel bericht

De examens zijn dit jaar weer normaal, maar de kandidaten hebben geen normale voorbereiding gehad

10.05.22
Voor 7160 leerlingen in het voortgezet onderwijs in Fryslân beginnen de eindexamens donderdag. Hoewel er voor het eerst in drie jaar geen beperkingen zijn, zijn het allesbehalve normale examens. Met name de 3788 vmbo-kandidaten zijn getroffen door de coronapandemie: meer dan de helft van hun schoolcarrière werd bepaald door lockdowns en afstandsonderwijs.
Deel bericht

Eerste hulp bij examenstress

07.05.22
Volgende week starten de eindexamens. Een beetje stress is gezond, maar te veel kan je ook behoorlijk tegenwerken. NEMO Kennislink geeft zes tips om te dealen met examenstress.
Deel bericht

Opinie | We moeten niet minder maar veel meer centraal examineren

02.05.22
Het beeld dat leraren en scholen heus wel weten wat hun leerlingen kunnen, domineert het debat over de beste methode van examinering. Dat romantische vertrouwen is misplaatst. Veel eerlijker is het centraal examen niet minder, maar vaker af te nemen. Vier keer, zelfs.
Deel bericht

Leraar helpt examenkandidaten via YouTube

25.04.22
Docent Frank Hordijk van Openbare Regionale Scholengemeenschap Lek en Linge in Culemborg heeft ruim 100 YouTube-filmpjes online gezet om vwo-leerlingen te helpen die eindexamen doen in het vak Bedrijfseconomie.
Deel bericht

School stuurt 1650 leerlingen naar huis na examenstunt met hooibalen

23.04.22
Een middelbare school in Oldenzaal heeft 1650 leerlingen naar huis gestuurd na een uit de hand gelopen examenstunt. De examenkandidaten van de Potskampstraat-locatie van het Twents Carmel College hadden met trekkers hooibalen de school binnen gebracht. Ze hadden de volledige kantine bezaaid met hooi en wc-papier.
Deel bericht

Examenklacht.nl weer live

07.04.22
De examens zijn deze week begonnen voor sommige leerlingen. Terwijl veel scholieren in vmbo gl/tl, havo en vwo zich nog voorbereiden op het centraal schriftelijk...
Deel bericht

Hoe kies je een studie als je (bijna) alles leuk vindt?

04.04.22
Veel mensen weten al heel hun leven wat ze willen worden, maar ik niet. Ik vond bijna al mijn vakken op de middelbare school tof. Dus hoe bepaal je wat je met de rest van je leven wilt doen als je alles leuk vindt? Ik help je met mijn stappenplan.
Deel bericht

Digitale geletterdheid: een korte bijscholing of projectweek volstaat niet meer

01.04.22
De experimenteertijd is voorbij, onderwijs in digitale geletterdheid (DG) gaat een nieuwe fase in. DG wordt binnenkort opgenomen in de curricula en eindexamens van vrijwel alle vakken. Reden: “Als je niet weet hoe de digitale werkelijkheid in elkaar steekt, kun je niet meer goed meedoen in onze sa...
Deel bericht

Protocollen Centrale Examens 2022 beschikbaar

01.04.22
De protocollen Centrale Examens 2022 zijn beschikbaar voor scholen, met daarin een uitwerking van de wettelijke voorschriften voor de centrale examens. Met deze protocollen wil de VO-raad schoolleiders, examensecretarissen en docenten een hulpmiddel in handen geven om de voorbereiding, afname en beoordeling van de examens zo optimaal mogelijk te laten verlopen.
Deel bericht

10 stappen mondelinge Staatsexamens

25.03.22
De tien stappen 'hoe het werkt bij de mondelinge Staatsexamens'.
Deel bericht

Minister: Coronaleerling door laten stromen zonder diploma is niet nodig

24.03.22
De minister reageert op een voorstel van de VO-raad,op deze website. De koepel van middelbare scholen wil bespreekbaar maken dat examenleerlingen die door corona niet ver genoeg zijn met alle vakken om hun diploma te halen, toch al voorwaardelijk naar de universiteit of het hbo kunnen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)