Examenkijkwijzers Kunstmuseum

15.02.20
Ook dit voorjaar heeft Kunstmuseum Den Haag (voorheen Gemeentemuseum Den Haag) kijkwijzers ontwikkeld die aansluiten bij het cse kunstvakken 2 (vmbo) en tehatex (havo-vwo). Ze zijn onder begeleiding van een museumdocent te doen maar ze zijn ook gratis te downloaden.
Deel bericht

Meeste scholen tonen tekortkomingen bij schoolexamens

04.02.20
Minister Slob vindt dat de organisatie rondom schoolexamens beter moet. Hij zegt dat naar aanleiding van een grootschalig onderzoek van de Onderwijsinspectie.
Deel bericht

Meer mankracht inspectie na examendebacle Maastricht

04.11.19
Het examendebacle bij VMBO Maastricht maakt duidelijk dat er bij de Inspectie van het Onderwijs mensen bij moeten.
Deel bericht

Rijbewijs halen in het examenjaar: is het mogelijk?

24.10.19
Het examen wordt door veel scholieren als enorm stressvol ervaren. Er hangt zoveel af van dat diploma en dat betekent vaak blokken, blokken en nog eens blokken voor de laatstejaars. Toch is hun aandacht niet altijd geheel onverdeeld.
Deel bericht

Slob trekt de teugels rond schoolexamens aan

18.10.19
Minister Slob komt met wettelijke maatregelen om de kwaliteit van de schoolexamens te verbeteren. Directe aanleiding daarvoor zijn de examendebacles bij VMBO Maastricht en het Calvijn College in Amsterdam. Lees verder ? The post Slob trekt de teugels rond schoolexamens aan appeared first on VO...
Deel bericht

Opinie | Examenleerling is gebaat bij kleiner vakkenpakket

05.10.19
De eerste schoolexamens staan voor de deur. Veel leerlingen krijgen te maken met vakken die voor hun verdere studieleven irrelevant zijn. Freek van Sambeek pleit voor een systeem zoals in Groot-Brittannië.
Deel bericht

Schadevergoeding van 121.000 euro na eindexamendebacle

02.10.19
De eindexamenkandidaten van VMBO Maastricht die in de zomer van 2018 te horen kregen dat hun eindexamens ongeldig werden verklaard, krijgen elk een schadevergoeding van 1000 euro.
Deel bericht

Inspectie vindt veel gebreken bij Calvijn College

30.09.19
Het Amsterdamse Calvijn College heeft bij de examens veel steken laten vallen. In een rapport van de onderwijsinspectie dat vandaag verschijnt staat dat de vmbo-school zich niet hield aan het eigen examenreglement bij het afnemen van de schoolexamens en ook niet aan alle regels van het wettelijke eindexamenbesluit.
Deel bericht

Eindexamenfeestje nieuwe curriculum eindexamenvak informatica

28.09.19
Het mocht gevierd worden. Na enkele jaren noeste arbeid is het uitgebreide, nieuwe curriculum voor het eindexamenvak informatica begin dit schooljaar formeel ingevoerd; genoeg reden voor een feestje. Erik Barendsen (voorzitter en hoogleraar Radboud Universiteit en Open Universiteit), Jos Tolboom (SL...
Deel bericht

Gezakte scholier daagt school voor rechter om herexamen

28.08.19
Om alsnog te slagen voor zijn havo-diploma had Mohammed (19) van het Stanislascollege in Pijnacker een 5,7 nodig voor het biologie-herexamen. Helaas haalde hij slechts een 5,6. Hij eist nu bij de rechter dat de school een andere docent zijn antwoorden opnieuw laat beoordelen. Volgens de school heeft zij ook niet de bevoegdheid om het herexamen van de scholier opnieuw te beoordelen.
Deel bericht

Leerlingen in voortgezet speciaal onderwijs krijgen diploma

08.07.19
Voortaan krijgen leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs een schooldiploma. Daarmee wil minister Slob (basis- en voortgezet onderwijs) leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs de erkenning geven die zij verdienen. De minister gaat dit in de wet regelen.
Deel bericht

Hersteloperatie examens Calvijn College afgerond

03.07.19
Van de 76 vmbo-leerlingen van het christelijke Calvijn College in Amsterdam die toetsen voor het schoolexamen moesten inhalen, zijn er 63 geslaagd. Dat staat in een brief van onderwijsminister Arie Slob aan de Tweede Kamer. De herstelopdracht die de school moest uitvoeren, is nu afgerond. Dertien leerlingen zijn uiteindelijk gezakt.
Deel bericht

Gescheiden ouders worstelen met diploma-uitreiking kind: 'Ga vooral samen'

01.07.19
Toch zijn veel jongeren van gescheiden ouders alsnog zenuwachtig. Een brief waarin ze aan hun ouders vragen alsjeblieft één dag geen ruzie te maken, is bijna 1000 keer gedownload. In de brief vragen de jongeren aan hun ouders een warme herinnering aan hun diploma-uitreiking. Ze vragen om voor één dag de strijdbijl te begraven en samen trots te zijn.
Deel bericht

Examenuitslag Calvijn College bekend: 50 geslaagd, 26 herkansingen

25.06.19
De inspectie stelde vast dat bij 68 leerlingen toetsresultaten ontbraken. Zij moesten gezamenlijk 180 toetsen inhalen. De 26 leerlingen die nog niet zijn geslaagd, doen de komende dagen herkansingen. De jongeren krijgen daarbij extra ondersteuning van de school, zoals extra lesdagen en examentrainingen.
Deel bericht

LAKS: problemen rond examens geen incidenten, grondige aanpak vereist

21.06.19
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren vraagt om snelle actie van de politiek en scholen. Naar aanleiding van de fouten rondom de schoolexamens op het Calvijn College te Amsterdam en de misstanden vorig jaar in Maastricht, trekt het LAKS aan de bel over problematiek rond de examens. Volgens het LAKS gaat het structureel mis en zijn deze twee zaken zeker niet de enige twee.
Deel bericht

Tientallen scholieren Calvijn College moeten schoolexamens inhalen

20.06.19
Tientallen scholieren van het Amsterdamse Calvijn College moeten een deel van hun schoolexamen inhalen voordat de definitieve uitslag van hun eindexamen kan worden vastgesteld. Uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs blijkt dat ze een of meerdere toetsen van het schoolexamen niet hebben gemaakt. Het gaat om vmbo-leerlingen van de kaderberoepsgerichte leerweg.
Deel bericht

Minister aan Elaine uit Enschede: ‘Staatsexamens kunnen nu niet eerder’

19.06.19
Het vervroegen van de staatsexamens kan in de huidige situatie niet. Daar zijn geen examinatoren voor. Aldus minister Slob op kritiek van de Enschedese Elaine Elenbaas.Op de klacht van Elaine dat cijfers van het schriftelijke eindexamen pas bekend worden gemaakt na het staatsexamen, gaat Slob niet in. Elaine, die lijdt aan chronische vermoeidheid, kan zich daardoor minder goed voorbereiden.
Deel bericht

Leerlingen Calvijn College moeten zeker nog een dag wachten op examenuitslag

18.06.19
De school werd opgedragen de examens van de 77 leerlingen in kaart te brengen. Er werd gehoopt de leerlingen vandaag uitsluitsel te kunnen geven, maar de schoolleiding laat nu dus weten dat dat niet gaat gebeuren. Het is zelfs niet zeker of er morgen (dinsdag) wel duidelijkheid komt.
Deel bericht

Opmerkelijke score: Liefst zeven vwo-leerlingen Nehalennia halen een 10 voor wiskunde

17.06.19
Een bijzondere prestatie op scholengemeenschap Nehalennia in Middelburg. Volgens vwo-leerlinge Manon Soukup haalde zij en minimaal zes klasgenoten een 10 voor het eindexamenvak Wiskunde B. ,,Ik heb zelf een 9.8 gehaald, maar dat wordt afgerond naar een 10. We zijn afgelopen jaar ook naar een wiskundewedstrijd geweest met ons team.”
Deel bericht

Gezakte Declan (19) is examenmakers te slim af en slaagt alsnog

17.06.19
Toch kreeg hij woensdag slecht nieuws van zijn mentor. "Ik was gezakt, op 0,10 punten. Ik snapte er niets van. Het bewuste examen blijkt in 2016 te zijn opgesteld. "Maar de overheid begon pas in 2017 met de jodiumtabletten. Dus de makers wisten er in 2016 niet van, maar anno 2019 is het antwoord gewoon goed", zegt Declan. De onderwijsinspectie was het met hem eens.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)