Samengevat, een onmisbare examenbundel

10.11.20

Zeg nou zelf, 2020 is wel een heel apart schooljaar voor je geweest. Je hebt in het voorjaar een tijdje vanuit huis moeten leren. Geen docent die je in de klas vertelde wat je nu moest behandelen. Alles kwam aan op je eigen discipline en de mogelijkheden van je school om online onderwijs aan te bieden.

Mensen die denken dat dit een makkelijke tijd waarin je vooral van je vrijheid genoot, hebben duidelijk niet in je schoenen gestaan. Misschien heb je net zoals veel andere leerlingen eigenlijk een achterstand opgelopen, die je nu keihard aan het inhalen bent. Het komende jaar ga je eindexamen doen. Of je de komende maanden hele dagen naar school kan, dat moeten we nog zien. Je hoopt erop, maar niemand kan voorspellen of ons land niet opnieuw in lockdown gaat. . Samengevat kan je hierbij helpen.

Wie niet stressen wil, moet slim zijn

Ook al ben je helemaal bij met je lesstof, een naderend schoolonderzoek of eindexamen kan behoorlijke stress opleveren. Je weet van jezelf dat je de lesstof beheerst, maar is het wel voldoende? Ben je niet bang dat je straks te maken krijgt met vervelende strikvragen of dat je door tijdgebrek de vragen niet goed leest en dus het verkeerde antwoord geeft? Geloof het maar, het maken van een examen kun je leren. Niet door jaren achter elkaar te blijven zitten en elk jaar een nieuwe poging te doen, maar gewoon door te oefenen. Waarmee? Met examens van de afgelopen jaren. Die vind je in Samengevat, dé examenbundel die je niet laat stressen, maar je op een slimme manier voorbereidt op die dagen dat al je leeftijdgenoten moeten laten zien wat ze geleerd hebben.

Een eindexamen is al moeilijk genoeg

Als bekende voetballers als Memphis Depay of Lionel Messi zich voorbereiden op een belangrijke wedstrijd, beginnen ze ruim van tevoren met trainen. Ze laten het echt niet afhangen van de laatste dagen voor de wedstrijd. Ook al weten ze van zichzelf dat ze tot de top behoren, ook zij hebben het nodig om op een slimme manier met hun vak bezig te zijn. Jij kunt dit ook, op een efficiënte manier. In Samengevat vind je niet alleen de laatste examens, waarmee je kunt oefenen, maar ook je examenstof, op een heldere en overzichtelijke manier samengevat. Door te oefenen raak je vertrouwd met het type vragen en de manier waarop ze gesteld zijn. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Veel oefenen vergroot je zelfvertrouwen, zodat je in je examentijd je rust kunt bewaren. Zo presteer je toch veel beter?

Samengevat, je hulp in onzekere dagen

In je examentijd moet je al je kennis aanspreken en ook nog in een korte tijd. Daarnaast wil je ook je normale leven blijven leven. Samengevat is geen vervanging voor je normale lesmateriaal. Je kunt het beste op tijd beginnen met leren. Gebruik Samengevat om te oefenen en zelfvertrouwen te kweken. Gebruik de samenvattingen in Samengevat om te kijken op welke punten de lesstof nog onvoldoende in je hoofd zit. Als de dag van je examen aangebroken is, gebruik de samenvattingen in Samengevat dan als laatste hulpmiddel om je geheugen nog even een allerlaatste boost te geven.
Deel bericht
(advertentie)

Praktijkonderwijs uitgezonderd van schoolsluiting: 'Ik ga toch niet zagen in mijn slaapkamer'

07.01.21
De scholen zijn dicht vanwege het hoge aantal besmettingen met het coronavirus. Maar er gelden een aantal uitzonderingen. In het voortgezet onderwijs blijven de scholen open voor de eindexamenklassen en het praktijkonderwijs. Op het Accent Centrum in Rotterdam-Noord zitten 190 leerlingen en daar is het recept: leren door te doen.
Deel bericht

2020 was recordjaar voor diplomaregister DUO

07.01.21
In 2020 zijn er ruim 1,4 miljoen diploma’s uit het diplomaregister van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) gedownload. Het is voor het eerst dat het aantal downloads in een jaar tijd boven het miljoen uitkomt.
Deel bericht

Examenleerlingen volgen les op school; "Op school leren ze meer dan thuis"

07.01.21
Corona is voor de laatste lichting examenkandidaten in het voortgezet onderwijs een grote domper geweest. De lessen gingen niet door, excursies werden afgezegd en zelfs het examen zelf werd geschrapt. Dat moet dit jaar hoe dan ook anders, zo vinden ze op veel scholen.
Deel bericht

AOb: ‘Schrap verplicht fysiek onderwijs examenkandidaten’

05.01.21
De verplichting dat examenleerlingen – en andere leerlingen in uitzonderingsgroepen – les blijven krijgen op school moet per direct worden geschrapt. Dat is de oproep van AOb-bestuurder Henrik de Moel aan het kabinet. “De verplichting leidt in de klassen tot onwerkbare situaties.”
Deel bericht

Op veel meer scholen slaagde iedereen: examenresultaten 2020 in vijf grafieken

03.01.21
Het centraal examen ging in 2020 niet door vanwege het coronavirus. Dit zorgde ervoor dat meer leerlingen hun middelbareschooldiploma haalden. Maar niet overal werd evenveel geprofiteerd van het vervallen van de examens.
Deel bericht

Scholieren mogen dit schooljaar examen doen in twee keer vanwege corona

17.12.20
De regels voor het centraal examen op middelbare scholen worden vanwege corona versoepeld. Minister Slob van Onderwijs laat weten dat eindexamenkandidaten meer mogelijkheden krijgen om examen te doen. Bijvoorbeeld als ze ziek zijn of in quarantaine zitten, kunnen ze het hele examen, of bepaalde vakken, doorschuiven naar een volgend tijdvak.
Deel bericht

Eindexamenroosters dit op de schop, kwetsbare groep 8’ers eerder naar school

17.12.20
Het kabinet geeft basis- en middelbare scholen extra ruimte om leerlingen ondanks de lockdown bij de les te houden. De eindexamenplanning gaat in 2021 op de schop.
Deel bericht

AOb: Docenten onder druk om cijfers schoolexamens op te hogen

07.12.20
De resultaten van de schoolexamens in het voortgezet onderwijs, die in deze tijd van het jaar plaatsvinden, vallen door corona behoorlijk tegen. Directies zetten docenten nu onder druk om die cijfers op te hogen. “Dit kan absoluut niet”, vindt de AOb.
Deel bericht

Nieuw servicedocument OCW coronavirus voor het funderend onderwijs gepubliceerd

01.12.20
Het ministerie van OCW heeft een nieuw servicedocument coronavirus voor het funderend onderwijs gepubliceerd. In het servicedocument vind je meer informatie over de mondkapjesplicht, de examens en de eindtoets.
Deel bericht

Scholen worstelen met corona-besmettingen: ‘Leraren voelen zich kanonnenvoer’

01.12.20
Het is een schreeuw om houvast. ,,Geef snel duidelijkheid over de eindexamens. Het maakt niet uit wát, maar neem als minister tijdig een besluit. Dan weten we tenminste waar we als algemeen voortgezet onderwijs aan toe zijn.”
Deel bericht

Slob: ‘Pilots met sneltesten in scholen’

26.11.20
Zodra er betrouwbare sneltesten voor corona beschikbaar zijn, worden er pilots mee gestart in scholen. Dat verklaarde onderwijsminister Arie Slob vandaag in de Tweede Kamer. Verder geeft de minister in december uitsluitsel over de gang van zaken rond de eindexamens, de eindtoets basisonderwijs en de extra week ‘vakantie’ met Kerst.
Deel bericht

Geen centraal examen voor beroepsgericht profielvak vmbo

21.11.20
Beroepsgerichte profielvakken op het vmbo worden dit jaar afgesloten met een schoolexamen, in plaats van een centraal examen. Leerlingen moeten hetzelfde kennen en kunnen, maar op deze manier kunnen scholen zelf bepalen wanneer ze het examen afnemen. Begin december wordt duidelijk of er meer maatreg...
Deel bericht

Meer vo-scholieren geslaagd en cijfers stabiel

14.10.20
Afgelopen schooljaar zijn er meer leerlingen geslaagd in het voortgezet onderwijs dan voorgaande jaren. Dit heeft te maken met een andere opzet van de examens....
Deel bericht

Onderwijsplannen: smeer eindexamens vanwege corona uit over drie maanden en maak lerarenopleiding gratis

13.10.20
Om te zorgen dat de centrale eindexamens op middelbare scholen komend jaar wel door kunnen gaan, moeten de examens worden uitgespreid over de maanden mei en juni en mogelijk ook juli. Volgens regeringspartij D66 moet Onderwijsminister Arie Slob daar nu al alle voorbereidingen voor treffen. In de strijd tegen het lerarentekort wil de PvdA dat de lerarenopleiding gratis wordt.
Deel bericht

Scholier met griepklachten in de knel door regels rond examens

25.09.20
Scholieren die wegens griepverschijnselen een schoolexamen niet kunnen doen, mogen deze op sommige scholen helemaal niet meer maken. Daardoor dreigt een situatie te ontstaan waarbij een leerling ondanks klachten toch naar school gaat.
Deel bericht

Vmbo-scholen willen examens schrappen: ‘Vertraging door corona niet in te halen’

17.09.20
Vmbo-ers dreigen examens te moeten doen waar ze door corona niet op zijn toegerust. Leerlingen van de beroepsgerichte vmbo-opleidingen (basis en kader) hebben voor de zomervakantie zo’n dertien weken praktijklessen gemist. Hoewel ze soms een praktische opdracht kregen voor thuis, is het gros van de lesstof niet behandeld.
Deel bericht

Aanzienlijk meer scholieren geslaagd voor eindexamen

27.07.20
Een derde van de middelbare scholen gaf dit jaar álle examenkandidaten een diploma, zeker vijf keer meer dan normaal. Extra studietijd en meer herkansingen leidden tot die hoge score na het schrappen van het centraal examen.
Deel bericht

PLATFORM VVVO maakt bezwaar tegen niet vrijgeven schoolexamens 2020

21.07.20
Vakverenigingen, samenwerkend in het PlatformVVO zijn van mening dat de examens van afgelopen jaar alsnog beschikbaar moeten worden gesteld aan zowel docenten als (oud)leerlingen. Voor PlatformVVO geldt dat er geen steekhoudende argumenten zijn die boven het onderwijsbelang uitgaan.
Deel bericht

Deel van leerlingen heeft baat bij schrappen eindexamens

09.07.20
Het schrappen van de eindexamens in het voortgezet onderwijs zonder aanvullende maatregelen pakt goed uit voor meisjes, leerlingen met een niet-westerse migratieachtergrond en leerlingen met middelbaar en laagopgeleide ouders.
Deel bericht

Nederlandse ondernemer in Albufeira: ‘GoGo had examenreis scholieren moeten cancelen’

08.07.20
De rust in de zonovergoten Portugese badplaats Albufeira is teruggekeerd na de onrust die afgelopen weekend werd veroorzaakt door enkele honderden feestvierende Nederlandse jongeren.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)