Opinie | ‘Het Centraal Schriftelijk Eindexamen is een overbodig gedrocht’

21.05.22
Nederlandse middelbarescholieren zitten nu midden in hun Centraal Schriftelijk Eindexamen. Jaar in, jaar uit ziet Piet Raphael zijn leerlingen deze periode doormaken met veel stress. Hij pleit ervoor het CSE af te schaffen.
Deel bericht
(advertentie)

Studiesucces relatief eenvoudig te voorspellen

10.08.22
Instellingen kunnen met een beperkte en toegankelijke dataset het studiesucces van eerstejaarsstudenten voorspellen. Dat blijkt uit onderzoek van het NWO en de Erasmus Universiteit. De resultaten van de vooropleiding en de eerste tentamens voorspellen een al dan niet succesvol eerste jaar.
Deel bericht

Ajax-leerlingen krijgen diploma: 'Altijd gemotiveerd geweest om school af te maken'

03.08.22
Groot feest in de Johan Cruijff ArenA deze zomer, want aan het eind van het afgelopen schooljaar hebben een aantal jeugdspelers van Ajax hun diploma gehaald.
Deel bericht

Tristan deed speciaal onderwijs en krijgt daarom nu pas zijn diploma

24.07.22
Na maanden ploeteren, hebben de examenleerlingen van het Aventurijncollege in Bergen op Zoom eindelijk hun diploma gekregen. De scholieren van het voortgezet speciaal onderwijs (vso) moesten langer wachten dan gewone middelbare scholieren. Dat komt omdat ze ook mondelinge examens moesten doen.
Deel bericht

Leerlingen speciaal voortgezet onderwijs doen oproep aan boeren: “Blokkeer niet onze busjes”

04.07.22
Leerlingen in het speciaal voortgezet onderwijs doen een nadrukkelijk verzoek aan de boeren om de busjes waarmee zij naar school reizen niet tegen te houden. Voorzitter Elijah Delsink van LBVSO vertelt dat maandag de eindexamens beginnen.
Deel bericht

Leerlingen van vmbo kader en basis krijgen examenuitslag te horen

15.06.22
Eindexamenkandidaten in het vmbo kader en basis horen woensdag of ze zijn geslaagd. Voor hen gold een andere indeling van de eindexamens vanwege de coronacrisis. Daarom komt hun uitslag een week later dan die van kandidaten op andere niveaus.
Deel bericht

Eindelijk ook diploma voor leerlingen in speciaal onderwijs

10.06.22
Honderduizenden scholieren zaten donderdag zwetend bij de telefoon te wachten op hun eindexamenuitslag. Ook voor leerlingen in het speciaal voortgezet onderwijs was het een spannende dag: zij kregen namelijk voor het eerst een officieel erkend diploma. "Eindelijk."
Deel bericht

N-termen eerste tijdvak centrale examens bekend

09.06.22
Vandaag zijn de N-termen bekend gemaakt door het College voor Toetsen en Examens. Daarmee kunnen scholen de uitslag van de eindexamens bepalen.
Deel bericht

Docent Comenius Lyceum in Amsterdam fraudeert met examenantwoorden biologie

09.06.22
Een docent van het Comenius Lyceum in Nieuw-West heeft gefraudeerd met de antwoorden van het mavo-eindexamen biologie. De fraude werd geconstateerd door de tweede corrector. Rector Freek op 't Einde zegt in shock te zijn, maar geeft aan dat de fraude geen nadelige gevolgen heeft voor de betreffende leerlingen.
Deel bericht

'Nakijken examen is een rommeltje'

09.06.22
Leraren in het voortgezet onderwijs trekken aan de alarmbel: het nakijken van de examens is een rommeltje en er is bijna geen controle op docenten die sjoemelen met punten. De noodkreet komt op de dag dat een deel van de vmbo’ers en alle havisten en vwo-leerlingen wachten op het verlossende telefoontje of ze geslaagd zijn of niet, meldt De Telegraaf.
Deel bericht

Geslaagd of niet? Zenuwslopende dag voor scholieren aangebroken

09.06.22
Een zenuwslopende dag is aangebroken voor eindexamenkandidaten op middelbare scholen. Vandaag krijgen vwo'ers, havisten en vmbo'ers (theoretische en gemengde leerweg) te horen of ze geslaagd zijn of toch gezakt. Daarmee komt voor hen een eind aan een vreemd schooljaar, dat mede door maatregelen tegen het coronavirus werd beïnvloed.
Deel bericht

LAKS krijgt recordaantal van 285.700 klachten over examens

31.05.22
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft tot en met maandag een recordaantal van 285.700 klachten binnengekregen over de eindexamens. Het record van vorig jaar (212.000) werd vorige week dinsdag al verbroken. Het eerste tijdvak kwam maandag tot een einde met met de examens Spaans, Turks, Fries, Russisch en Arabisch op havo en vwo.
Deel bericht

Examenklachten: computer op z'n kop en verkeerde tijd op klok

20.05.22
Op de zesde examendag is de klachtenteller van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) in totaal de 200.000 klachten gepasseerd. Donderdag kwamen vijfduizend klachten binnen over het examen natuurkunde voor het vwo, waarbij vooral vraag twintig, over de lichtsnelheid, voor hoofdbrekens zorgde, zegt een woordvoerder.
Deel bericht

Wiersma erkent problemen met examens vso

19.05.22
Het is nu nog niet mogelijk om alle staatsexamenkandidaten vóór hun mondelinge examens te informeren over de resultaten die ze hebben behaald voor het centraal schriftelijk examen. Maar er loopt nu wel een onderzoek om te kijken hoe dit mogelijk kan worden gemaakt. Dat meldt minister Wiersma.
Deel bericht

School maakt fout bij eindexamen aardrijkskunde, aanpassing nodig voor 14.000 examens

16.05.22
Een groep havoleerlingen kreeg afgelopen donderdag een extra moeilijk eindexamen aardrijkskunde. De school liet de leerlingen per ongeluk enkele vragen uit het vwo-examen maken. Gevolg is dat er nu voor 14.600 vwo-examens aardrijkskunde vliegensvlug een aanpassing moet worden gemaakt.
Deel bericht

31.000 eindexamenklachten binnen bij LAKS, vooral over vwo Nederlands

13.05.22
Op de eerste dag van de eindexamens voor scholieren zijn bij actiegroep LAKS 31.000 klachten binnengekomen. De meeste klachten gingen over de eindexamens Nederlands voor het vwo, biologie voor het vmbo en Duits voor havoscholieren.
Deel bericht

Eindexamens vandaag begonnen? Op het vmbo zijn ze allang bezig

12.05.22
Elk jaar wordt in mei massaal aandacht besteed aan de start van de centrale schoolexamens. Maar wat vaak vergeten wordt: op het vmbo zijn leerlingen vanaf begin april al bezig om de felbegeerde diploma's in de wacht te slepen. "Het is belangrijk dat daar meer aandacht voor is."
Deel bericht

Gevolgen onderwijs in coronatijd achtervolgen leerlingen ook na eindexamens

12.05.22
Veel leerlingen die donderdag aan hun eindexamenperiode beginnen, zullen bij vervolgopleidingen gevolgen ondervinden van hun onderwijs in coronatijd. Dat zeggen de VO-raad en actiegroep LAKS in gesprek met NU.nl.
Deel bericht

De centrale eindexamens gaan van start: zijn leerlingen er klaar voor na drie weerbarstige schooljaren?

12.05.22
Donderdag beginnen zo’n 188 duizend scholieren aan hun centrale eindexamen. Ze hebben drie pittige schooljaren vol coronamaatregelen en lesuitval achter de rug. Zal dit zijn weerslag hebben op de resultaten? En gaan zo alle remmen los als de uitslagen binnen zijn?
Deel bericht

Met achterstand je examen in: 'Ik sta een 3,6 voor wiskunde'

11.05.22
Deze week beginnen voor ruim 148.000 scholieren de centrale eindexamens. Ongeveer de helft van de leerlingen die dit jaar examen doen, zegt er met een achterstand aan te beginnen. Dat komt naar voren uit een vragenlijst van NOS Stories, die door meer dan tweeduizend eindexamenkandidaten werd ingevuld.
Deel bericht

De examens zijn dit jaar weer normaal, maar de kandidaten hebben geen normale voorbereiding gehad

10.05.22
Voor 7160 leerlingen in het voortgezet onderwijs in Fryslân beginnen de eindexamens donderdag. Hoewel er voor het eerst in drie jaar geen beperkingen zijn, zijn het allesbehalve normale examens. Met name de 3788 vmbo-kandidaten zijn getroffen door de coronapandemie: meer dan de helft van hun schoolcarrière werd bepaald door lockdowns en afstandsonderwijs.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)