Alle centrumscholen in Waregem hebben de schoolpoorten gesloten op bevel van de burgemeester

07.10.21
o'n 4.000 leerlingen zitten nu vast op school. De politie vermoedt dat de verdachte die eerder vandaag mogelijk gewapend rondliep op de campus van de Vives-hogeschool in Kortrijk zich verplaatst heeft. Ook het gemeentehuis van Waregem en het OCMW zijn in lockdown.
Deel bericht
(advertentie)

Kansenongelijkheid bestrijden met hogere verwachtingen

13.10.21
Verwachtingen over studenten worden vaak onbewust gevormd door docenten, maar hebben veel invloed op de resultaten van studenten. Dat vertelde Lia Voerman, lector Didactiek bij de Hogeschool Rotterdam, vorige week tijdens haar openbare les.
Deel bericht

Groningse studentencorps mag accreditatie behouden na uit de hand gelopen feest

12.10.21
De Groningse studentenvereniging Vindicat mag de hernieuwde accreditatie van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool behouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de Hanzehogeschool aan de NOS. De instellingen kwamen vandaag samen om te praten over de nieuwe ongeregeldheden van begin oktober na een feest dat door het studentencorps was georganiseerd.
Deel bericht

‘Suïcidaliteit en depressie bij jongeren moeten eerder worden herkend en behandeld’

07.10.21
Door haar bewogen jeugd weet orthopedagoog Karlijn Heesen (31) als geen ander hoe belangrijk het is dat klachten van depressie en suïcidaliteit bij jongeren vroeg ontdekt en behandeld worden. Tijdens haar promotietraject onderzocht zij de aanpak van depressiepreventie.
Deel bericht

Animo voor tweejarige hbo-opleiding blijft toenemen

07.10.21
Steeds meer studenten kiezen voor een tweejarige hbo-opleiding, meldt de Vereniging Hogescholen (VH). Dit jaar ligt het aantal aanmeldingen voor zo'n associate-degree-opleiding 6 procent hoger dan vorig jaar. Het niveau van zo'n AD-opleiding zit tussen het hoogste mbo-niveau en het hbo in. Het tweejarige traject wordt sinds 2018 wettelijk erkend als opleiding.
Deel bericht

Grote tekort studentenwoningen afgelopen jaar weer verder toegenomen

07.10.21
Het tekort aan studentenwoningen is naar schatting in één jaar toegenomen met 4.500. Daarmee is het tekort opgelopen tot 26.500 studentenwoningen. Zo blijkt uit de vandaag verschenen Landelijke monitor studentenhuisvesting (LMS) 2021 van Kences. De komende acht jaar neemt het aantal studenten dat op kamers woont naar verwachting toe met circa 57.000.
Deel bericht

Natuur, Wetenschap en Techniekconferentie op vrijdag 19 november 2021

06.10.21
Kom In Beweging! Dat is het thema van de 13e landelijke Natuur, Wetenschap en Techniekconferentie op vrijdag 19 november 2021. Wij hebben niet stilgezeten en hebben samen met ons organisatiecomité een enerverend programma samengesteld. Je kunt rekenen op nieuwe lesideeën waarbij bewegen een rol speelt.
Deel bericht

Onderwijsraad: desnoods justitie inzetten bij misstanden op scholen

05.10.21
De overheid moet duidelijker afbakenen wat scholen wel en niet mogen, zegt de Onderwijsraad. Grondwetsartikel 23, waarin de vrijheid van onderwijs is vastgelegd, kan volgens de raad niet als argument worden gebruikt om te discrimineren of antidemocratisch gedachtegoed over te dragen.
Deel bericht

Hack bij HAN-hogeschool trof mogelijk ruim half miljoen mensen

05.10.21
De hacker die ruim een maand geleden binnendrong in de systemen van de hogeschool HAN in Arnhem en Nijmegen heeft gegevens van mogelijk 530.000 mensen bemachtigd. Dat zegt de hogeschool na onderzoek.
Deel bericht

Deel UvA-studenten krijgt weer online les wegens problemen met ventilatie

05.10.21
De Universiteit van Amsterdam heeft een lesgebouw gesloten wegens problemen met ventilatie. Studenten die daar fysiek onderwijs zouden volgen, krijgen dat nu weer online.
Deel bericht

Burgemeester Schuiling straft Vindicat en zet streep door zeilfeest

04.10.21
Het eerstvolgende verenigingsfeest van Vindicat gaat niet door. Dat heeft burgemeester Koen Schuiling (VVD) maandag besloten na gesprekken met politie, Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen en de Groningse studentenvereniging.
Deel bericht

Feestje Groninger studentencorps mondt uit in vernielingen en intimidatie

02.10.21
Na een feestje bij een recreatieplas hebben leden van het Groninger studentencorps Vindicat gisteravond laat vernielingen aan drie lijnbussen van Qbuzz aangericht. Ze tikten ruiten in met noodhamers en verspreidden stinkbommen.
Deel bericht

Gebruik kennis academische leerkracht voor oplossen leesprobleem

01.10.21
Academisch geschoolde leerkrachten in het basisonderwijs stromen uit omdat ze hun academische vaardigheden daar te weinig kunnen inzetten. Gebruik de kennis en kunde van deze leerkrachten om de leesproblemen van kinderen tegen te gaan, stelt CDA-Kamerlid René Peters voor.
Deel bericht

Felle strijd om ICT-studenten: van school gelokt met dure auto en tekenbonus

01.10.21
Gouden bergen kunnen ze op dit moment krijgen: aanstormende ICT'ers, technici en bouwers. Er is nog steeds een schreeuwend tekort aan juist deze werknemers en dus zijn ze veel waard. Werkgevers bieden tegen elkaar op en verleiden studenten nog tijdens hun studie met aantrekkelijke contractvoorstellen. En die biedingsstrijd wordt steeds heviger.
Deel bericht

Universiteiten gaan meesters en juffen opleiden

01.10.21
Vier universiteiten gaan in het studiejaar 2022-2023 een masteropleiding aanbieden tot leraar basisonderwijs. Zo moet het groeiende lerarentekort worden ingedamd.
Deel bericht

Collegezaal bomvol, maar testen studenten zich nog wel?

28.09.21
Nu de collegezalen weer volstromen, rijst de vraag op of studenten en medewerkers nog wel een zelftest gaan afnemen. Volgens Martijtje Jongsma, bestuurder van de Algemene Onderwijsbond, lijkt die bereidheid tot testen niet hoog te zijn.
Deel bericht

Minister: mooie nacht voor studenten, maar dit kabinet gaat leenstelsel niet afschaffen

24.09.21
Studentenorganisaties zijn blij dat een meerderheid van de Tweede Kamer het leenstelsel voor studenten wil vervangen door een basisbeurs. Het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) zegt dat de Kamer "een genadeklap uitdeelt aan het leenstelsel".
Deel bericht

Studenten noemen moties tegen leenstelsel 'genadeklap', maar verdwijnt het ook echt?

24.09.21
Studentenorganisaties zijn blij dat een meerderheid van de Tweede Kamer het leenstelsel voor studenten wil vervangen door een basisbeurs. Het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) zegt dat de Kamer "een genadeklap uitdeelt aan het leenstelsel".
Deel bericht

Niet-westerse student behaalt minder studiesucces

20.09.21
Het relatief grote aandeel studenten met een niet-westerse achtergrond zorgt er mede voor dat de rendementen in het Hoger Economisch Onderwijs (HEO) lager zijn dan gemiddeld. De Vereniging Hogescholen komt daarom met een verdiepingsdocument om grip te krijgen op de kwestie en het studentsucces binnen het HEO te vergroten.
Deel bericht

Acht doden en veertien gewonden bij schietpartij op Russische universiteit

20.09.21
Bij een schietpartij op een universiteit in de Russische stad Perm zijn maandagochtend acht doden en veertien gewonden gevallen. Op videobeelden is te zien dat mensen uit ramen springen om uit het gebouw te ontsnappen. Studenten en docenten sloten zich volgens Russische media op in klaslokalen
Deel bericht

Onderwijsuitgaven blijven achter bij economische groei

16.09.21
Rijke, geïndustrialiseerde landen zijn in de afgelopen jaren meer geld gaan uitgeven aan onderwijs, maar deze toename blijft ver achter bij de groei van de economie. Nederland scoort op dit punt nog veel slechter dan andere landen binnen de Oeso en de Europese Unie (EU).
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)