Onderzoek | Ondanks onzekerheden blijft tevredenheid in hoger onderwijs stabiel

31.05.22

Ondanks een door corona geteisterd studiejaar is de algemene tevredenheid onder studenten over hun opleiding ten opzichte van vorig jaar vrijwel gelijk gebleven. Dat blijkt uit de Nationale Studenten Enquête (NSE) 2022 onder meer dan 286.000 studenten.

71 procent van de Nederlandse studenten in het hoger onderwijs zegt (zeer) tevreden te zijn met de gekozen opleiding. Slechts veertien procent van de studenten zegt op basis van de ervaringen niet opnieuw dezelfde studiekeuze te willen maken. Toch zijn niet alle studenten even tevreden over hun opleiding. Zo zijn de studenten van de meer algemene opleidingen, zoals economie en recht minder tevreden.

"Het is bijzonder te noemen dat de tevredenheid onder studenten over hun opleiding nagenoeg gelijk is gebleven met 2021, ondanks het vele thuiszitten en de druk die de pandemie nog altijd met zich meebrengt", stelt Ingrid Kolkhuis Tanke, directeur-bestuurder Stichting Studiekeuze123. "Grote complimenten dus voor iedereen die betrokken is geweest en op deze manier de onzekere periode is doorgekomen. Dit geldt voor het onderwijsveld, maar ook zeker voor de studenten die het niet altijd gemakkelijk hebben gehad."

Aansluiting beroepspraktijk
Hoewel studenten ook dit studiejaar een deel van de tijd thuis hebben gezeten, is de tevredenheid over de aansluiting tussen beroepspraktijk en opleiding behoorlijk goed. Twee derde van de Nederlandse studenten geeft aan (zeer) tevreden te zijn over de aansluiting van hun opleiding op de beroepspraktijk. Studenten zijn ondanks de pandemie tevreden over de vaardigheden die zij hebben opgedaan voor de beroepspraktijk (61 procent).

Ook geeft meer dan de helft van de Nederlandse studenten aan dat ze tevreden zijn over het contact dat is gelegd met de beroepspraktijk (56 procent). Toch is ook achttien procent (zeer) ontevreden over het contact dat zij hebben gehad met de beroepspraktijk. "Het is belangrijk voor studenten om een realistisch beeld te krijgen van hun toekomstig werkveld. In de studiekeuze wordt het volgen van een stage meegenomen in de afwegingen. Dat bijna een vijfde van de studenten hier niet tevreden over is ziet Kolkhuis Tanke als een gemiste kans voor de beroepspraktijk. Ook gezien de tekorten op de arbeidsmarkt is het leggen en onderhouden van goede contacten met studenten belangrijk voor het aantrekken van nieuwe werknemers."

Brug tussen mbo en hbo
De tweejarige associate degree-opleidingen (qua niveau tussen mbo-4 en hbo-bachelor in) zijn in 2017 geïntroduceerd om het doorstuderen te stimuleren in Nederland. Bij deze vrij nieuwe opleidingsvorm valt de stijging van de algemene tevredenheid onder studenten over hun opleiding op. Deze tevredenheid is in het afgelopen jaar met meer dan 2,4 procentpunt gestegen ten opzichte van vorig jaar. Deze stijging is hoger dan bij ander type opleidingen waar de tevredenheid min of meer stabiel is gebleven.

Studiekeuze123: "Associate degrees zijn er om als brug te fungeren tussen het mbo en hbo voor studenten. De opleidingsvorm is vrij nieuw en het is veelbelovend om dit jaar deze stijging in tevredenheid te zien. We zijn erg benieuwd hoe zich dit de komende jaren verder ontwikkelt."

Studenten landbouw wederom meest tevreden
Uit het onderzoek blijkt verder dat opleidingen die zich specialiseren in landbouw de meest tevreden studenten hebben. Dit geldt zowel voor de hbo-opleidingen als voor wo-opleidingen. 83 procent van de landbouwstudenten is tevreden over het onderwijs. Waar de tevredenheidscore voor hbo-studenten landelijk gemiddeld op 3,65 ligt, ligt dit voor hbo-studenten in de landbouwsector op 3,85 (van 5). Voor wo-studenten ligt het gemiddelde op 3,88 en binnen de landbouwopleidingen op 4,11. Deze studenten waren vooral tevreden over de Studiebegeleiding, de betrokkenheid en het contact met de opleiding.

Uit het onderzoek blijkt dat studenten van de opleidingen binnen de studierichting economie en recht het minst tevreden zijn over hun opleiding. Bijna zeventig procent van deze studenten is (zeer) tevreden. Tegenover 83 procent bij de landbouw-opleidingen ligt het een stuk lager. Freek Rebel, instellingsdirecteur van Aeres Hogeschool is verheugd met de tevredenheidsscores onder studenten die een landbouwopleiding volgen. Rebel geeft aan dat deze tevredenheid vooral komt doordat studenten bij de start van hun opleiding een goed beeld hebben van wat het toekomstige werk inhoudt. Bovendien zijn zij tijdens de opleiding nauw betrokken bij het werkveld via praktijkopdrachten, excursies en stages.
Deel bericht
(advertentie)

Hoe krijgen we studenten weer naar de les?

18.05.24
Bezuinigingen, tijdelijke contracten die niet verlengd worden, vacaturestops. Het hbo kampt met demografische krimp die wordt versterkt door een hoge studie-uitval. Studenten haken steeds vaker pas in het tweede of derde jaar af. Wat is er aan de hand met huidige generatie studenten?
Deel bericht

Man die verdacht wordt van vernielen schermen UvA is Palestijnse asielzoeker

17.05.24
De man die deze week werd aangehouden voor het kapotslaan van beeldschermen in een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is een Palestijnse asielzoeker. Hij ontkent dat hij spullen heeft vernield, zegt zijn advocaat tegen de NOS.
Deel bericht

Studenten van de 'pechgeneratie' krijgen tegemoetkoming, geen rentebevriezing

17.05.24
PVV, VVD, NSC en BBB hebben besloten om studenten van 'de pechgeneratie' een tegemoetkoming te geven voor hun opgebouwde studieschuld. Er komt dus definitief geen renteverlaging of -bevriezing.
Deel bericht

Vereniging Hogescholen bezorgd over voorgenomen bezuinigingen hoger onderwijs

17.05.24
Hogescholen willen een sleutelrol vervullen in de regio met hun onderwijs, praktijkgericht onderzoek en innovatie. Ze voelen zich daarin erkend in het hoofdlijnenakkoord dat gerichte aandacht heeft voor het belang van hbo-opleidingen in de regio. Die aandacht voor de regionale rol van hogescholen is positief. Maar de aangekondigde bezuinigingen op onderzoek, internationalisering en studenten die lang over hun studie doen geven reden tot zorg.
Deel bericht

Wetsvoorstel internationalisering in balans naar de Kamer

16.05.24
Maandag 13 mei is het Wetsvoorstel internationalisering in balans aangeboden aan de Tweede Kamer. Hogescholen begrijpen dat een te grote instroom van internationale studenten tot zorgen leidt, onder meer op het gebied van huisvesting. Dat is in het hbo echter niet aan de orde: het aandeel internationale studenten in het hbo ligt rond de 8 % en is stabiel. 90% van alle hbo-opleidingen is in het Nederlands te volgen.
Deel bericht

Partijen geven lezen, schrijven en rekenen ‘absolute prioriteit’

16.05.24
Het lesaanbod op scholen moet zich weer gaan toespitsen op de basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen. Dat staat in het akkoord op hoofdlijnen van PVV, VVD, BBB en NSC. In het hoger onderwijs moet de Nederlandse taalvaardigheid een kerntaak worden.
Deel bericht

Nieuwe coalitie: de langstudeerboete is terug en het Engels wordt verder teruggedrongen

16.05.24
De langstudeerboete wordt weer ingevoerd. Het Engels in de bachelors wordt verder teruggedrongen; dit is alleen nog maar mogelijk bij technische studies. Ook het bindend studieadvies wordt niet afgeschaft en selectie blijft mogelijk en er wordt 400 miljoen bezuinigd op de sectorplannen en het wetenschappelijk onderzoek, zo blijkt uit de plannen van een nieuw kabinet.
Deel bericht

Europese Verkiezingen: aanstaande coalitiepartijen eensgezind over studiemigratie

15.05.24
Wat is de inzet van Nederlandse partijen op het gebied van onderwijs voor de naderende Europese Verkiezingen? De formerende partijen VVD, BBB en NSC bepleiten vooral dat buitenlandse studenten minder snel recht moeten hebben op een basisbeurs. Daarnaast willen veel partijen het Erasmus+-programma uitbreiden richting andere groepen.
Deel bericht

Kamer wil ‘raddraaiende’ studenten van de universiteit verwijderen

15.05.24
'Incompetente bestuurders' moeten worden vervangen, 'raddraaiende studenten' moeten worden verwijderd van de universiteit en studievisums moeten worden ingetrokken. Dat eist de Tweede Kamer na de studentenprotesten van afgelopen week. Daarnaast wil de Kamer een directe identificatieplicht voor studenten, maar dat is niet zo makkelijk in te voeren, zei demissionair minister Paul.
Deel bericht

Hogescholen en universiteiten publiceren gezamenlijke richtlijn voor protesten

14.05.24
Kennis en kritische geluiden zijn het kloppend hart van hogescholen en universiteiten. Daarbij horen inhoudelijke debatten en ook de mogelijkheid om te protesteren. Tegelijkertijd staan hogescholen voor onderwijs in een klimaat waarin àlle meningen gewisseld kunnen worden en iedereen zich veilig moet kunnen voelen. Met het oog hierop is deze gezamenlijke richtlijn opgesteld om duidelijk maken wat wel en niet mag in en rond [...]
Deel bericht

'Chinese studenten in buitenland worden in de gaten gehouden door China'

13.05.24
Studenten uit China en Hongkong die in het buitenland studeren krijgen daar ook te maken met intimidatie, en worden lastiggevallen en in de gaten gehouden. De Chinese autoriteiten proberen te voorkomen dat deze studenten zich bezighouden met 'gevoelige' of politieke onderwerpen in het buitenland, staat in een nieuw rapport dat Amnesty International vandaag uitbrengt.
Deel bericht

Universiteiten werken aan demonstratieprotocol

13.05.24
Universiteiten in Nederland zijn bezig met het opstellen van een demonstratieprotocol. Dat heeft de interim-voorzitter Jouke de Vries van de Universiteiten van Nederland (UNL) gezegd in tv-programma Buitenhof.
Deel bericht

Universiteit: anderhalf miljoen euro schade na studentenprotesten

11.05.24
De schade door de studentenprotesten bij de Universiteit van Amsterdam deze week hebben bedraagt zo'n anderhalf miljoen euro. Dat staat op de website van de UvA. De demonstraties, die maandag begonnen, werden woensdag door de politie beëindigd.
Deel bericht

Halsema doet oproep aan pro-Palestina-activisten: "Demonstreer vreedzaam"

11.05.24
Burgemeester Halsema hoopt dat Amsterdammers die zich willen uitspreken over de situatie in de Palestijnse gebieden dat op een minder polariserende manier doen. Dat zei ze na afloop van het debat over de bezettingen door pro-Palestijnse activisten en de aanpak van de politie.
Deel bericht

De Telegraaf kijkt mee in UvA-appgroep: antisemitisme, liefde voor Hamas, bewondering 7 oktober

11.05.24
De Telegraaf loerde eens mee in de appgroep 'UvA for Palestine'. De inhoud fluctueert van kinderachtig dom tot staatsgevaarlijk, maar in ieder geval rabiaat antisemitisch en terrorismeverheerlijkend extremistisch. Een Joodse docent is een 'kakkerlak' en een 'fucking bloedzuiger', Femke Halsema een 'liegend stinkdier' en politieagenten 'varkens'.
Deel bericht

Verdeeldheid onder UvA-docenten over acties: "Bezetten, blokkeren, daar is geen plek voor"

10.05.24
De bezettingen van het Roeterseiland en het Binnengasthuis leiden ook tot spanningen in de docentenkamers van de UvA. Medewerkers zijn verdeeld over hoe de universiteit met de protesten moet omgaan.
Deel bericht

Politiechef in Amsterdam over vijf gewonde agenten na ingreep bij demonstraties: 'Gooien met ammoniak is straatterreur'

10.05.24
Politiechef in Amsterdam Frank Paauw zegt dat er bij pro-Palestijnse demonstraties gisteren in totaal 36 mensen zijn opgepakt. Bij de demonstraties zijn ook vijf agenten gewond geraakt. "Als je met ammoniak gooit, kan je spreken van straatterreur", zegt hij in Sven op 1.
Deel bericht

UvA weet niet met wie ze onderhandelt: 'Studenten met gezichtsbedekking aan tafel'

10.05.24
Al dagen is de Universiteit van Amsterdam (UvA) het strijdtoneel van pro-Palestijnse demonstraties. Peter-Paul Verbeek, rector magnificus aan de UvA, reageert in Nieuwsuur op de gebeurtenissen op zijn universiteit. Hij zegt voortdurend in gesprek te zijn met demonstranten, maar van een deel blijkt hij niet te weten wie ze zijn omdat zij gezichtsbedekking dragen.
Deel bericht

RUG plaatst camera's aan weerszijden van ingang Academiegebouw

09.05.24
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft een aantal camera’s geplaatst op het Broerplein. Volgens een woordvoerder is dat gebeurd naar aanleiding van de bekladding van het Academiegebouw vorige maand.
Deel bericht

Minister Dijkgraaf over protesten UvA: 'Bestook elkaar met argumenten'

08.05.24
Vanuit Den Haag wordt er door meerdere partijen met afkeer gekeken naar de uit de hand gelopen pro-Palestijnse protesten op de Universiteit van Amsterdam. Demissionair onderwijsminister Dijkgraaf onderstreept dat er geen plek is voor intimidatie, geweld of vernieling.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)